Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arubaanse inentingscampagne mislukt

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Arubaanse inentingscampagne mislukt

  Arubaanse inentingscampagne mislukt

  Gepubliceerd : 15 december 2009 - 9:46 am | door Jos de Roo

  De inentingscampagne tegen de Mexicaanse griep is op Aruba mislukt. Slechts 1300 mensen hebben zich de afgelopen twee weken laten inenten. Dat hadden er 20.000 moeten zijn. De directie volksgezondheid wijt de mislukking aan de drukte van de kersttijd en aan een sterke anti-campagne op Aruba. Ook denken de mensen dat het door het Arubaanse klimaat zo?n vaart wel niet zal lopen.

  Van de zestig plussers die ik op straat aanschoot, had niemand zich laten inenten. Een man voelt er niets voor om bacteri?n in zijn lichaam te laten spuiten. Hij vindt het ongezond. Dat heeft hij op internet gelezen. Bovendien had hij gehoord dat er in Nederland tien mensen door de inenting waren overleden. Hij denkt ook dat het op Aruba niet zo?n vaart zal lopen door de sterke zon, waardoor de bacterie je niet te pakken krijgt.

  Een vrouw laat zich niet inenten omdat ze geen tijd heeft en een allergie heeft: ?Ze zeggen dat als je allergisch bent tegen ei, je je niet kunt laten inenten.? Een zeventigjarige taxi-chauffeur voelt er ook niets voor. Hij zegt nooit ziek te zijn geweest en nog dagelijks werkt. Hij vat zijn standpunt samen met de woorden: ?Ik voel me nog niet ziek om me te laten inenten.?

  Teleurstelling
  Maribel Tromp van de directie volksgezondheid op Aruba is zwaar teleurgesteld over het resultaat van de inentingscampagne. Er hebben zich maar ruim 1300 mensen laten inenten terwijl de risicogroepen samen 20.000 mensen tellen. Tromp denkt dat er niet veel meer te doen valt om het resultaat te verbeteren. De prikposten zullen twee ochtenden langer open zijn en dat was het dan.

  Tegencampagne
  Als belangrijke oorzaak van de mislukking noemt Tromp de feestdagen, waardoor mensen met andere dingen bezig zijn. Verder was er een tegencampagne tegen het nieuwe vaccin. Tromp: ?Dat heeft meer schade aangericht dan wij hadden verwacht.? Er was een wereldwijde campagne van organisaties die altijd tegen vaccins zijn. Door het internet hebben zij veel invloed gehad. Daarnaast waren er lokale media en politieke partijen die een anti-campagne voerden en zich niet realiseerden wat voor schade zij aanrichtten.

  Gevaarlijke verhaaltjes
  Radiostations lieten mensen aan het woord die zichzelf bombardeerden tot medisch specialisten, die met verhalen kwamen die helemaal niet kloppen, zoals Rainbow Warriors, dat zich presenteert als een internationale organisatie maar in feite bestaat uit 1 man, die handig gebruik maakt van de naam van het schip van Greenpeace. Tromp noemt ook dokter Vianen die op de homeopathische toer zit: ?Hij bracht gevaarlijke verhaaltjes op de media en op Aruba gaan mensen niet verder zoeken of het waar is of niet en ze nemen het gewoon klakkeloos aan en ik denk dat dat het gevaar is.?

  http://www.rnw.nl/nl/caribiana/artic...medium=twitter
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X