Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nederland - De komst van de tijgermug

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Gert van der Hoek
  replied
  Controle en nabehandeling Aziatische tijgermug in Alblasserdam

  11 mei 2020

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of de Aziatische tijgermug nog voorkomt in Alblasserdam. Inspecteurs van de NVWA en bestrijders van het bedrijf Rentokil controleren tuinen en bedrijfsterreinen. Broedplaatsen, zoals een teiltje met water of een regenton, kunt u zelf vast weghalen of afdekken.

  Nabehandelingen

  In september vorig jaar dook de mug op in de omgeving van de Eksterstraat. De NVWA heeft toen onder meer muggenvallen geplaatst en rioolputten en waterpoeltjes laten nakijken op de aanwezigheid van larven. Omdat eitjes van de mug een winter kunnen overleven, staat volgens de NVWA niet vast dat het insect volledig is verdwenen. Daarom start de NVWA vanaf deze week met nabehandelingen. Bewoners hebben hierover een brief ontvangen.
  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of de Aziatische tijgermug nog voorkomt in Alblasserdam. Inspecteurs van de NVWA en bestrijders van het bedrijf Rentokil controleren tuinen en bedrijfsterreinen. Broedplaatsen, zoals een teiltje met water of een regenton, kunt u zelf vast weghalen of afdekken.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied

  Nabehandeling Aziatische tijgermug in Valkenburg aan de Geul

  27 april 2020

  Vanaf begin mei zullen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (N.V.W.A., red.) twee nabehandelingen doen in enkele wijken in het centrum waar vorig jaar de tijgermug is aangetroffen. “Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of de tijgermug in Valkenburg volledig verdwenen is”, aldus een passage uit de brief die inwoners in de betreffende wijk afgelopen week in hun brievenbus vonden.

  Aanpak
  Vanaf mei gaan inspecteurs op zoek naar mogelijke broedplaatsen van muggen. Dit gebeurt in de openbare ruimte bij rioolputjes in de straat. Die plekken worden behandeld met een larven dodend middel. Dit middel is niet gevaarlijk voor mens en dier. Enkele weken daarna wordt een tweede, zelfde behandeling herhaald. En de NVWA-medewerkers plaatsen muggenvallen met lokstoffen op verschillende locaties in de buurt. De NVWA monitort of er volwassen tijgermuggen aanwezig zijn.

  Aanwezigheid
  In oktober van het vorig jaar is er in de wijk Broekhem Noord, in en rond de Parallelweg, de tijgermug aangetroffen. Daarop heeft de gemeente en de NVWA actie ondernomen.
  Zes weken later publiceerde TV Valkenburg dit bericht: “Het blijkt uit een recente lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (N.V.W.A.) dat de tijgermug in Valkenburg aan de Geul al minstens zeven keer is aangetroffen. Blijkbaar zijn de genomen maatregelen niet afdoende geweest. Het beestje heeft zich vermenigvuldig c.q. is op meer plaatsen aangetroffen.

  Vanaf mei zullen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 2 nabehandelingen doen in enkele wijken in het centrum waar de tijgermug is aangetroffen. "Er kan nog niet worden vastgesteld of de tijgermug in Valkenburg volledig verdwenen is", aldus de NVWA uit de brief die inwoners in hun brievenbus vonden.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Jacht op tijgermug weer geopend

  4 mei 2020 om 19:01 uur

  Hoogeveen - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start in mei met de nabehandeling van de bestrijding van tijgermuggen in Hoogeveen. Dit gebeurt in een straal van zo’n 500 meter rondom de vindplaats van de tijgermuggen afgelopen jaar in de wijk Erflanden. Enkele weken later volgt nog een nabehandeling.

  Vorig jaar is in Hoogeveen de Aziatische tijgermug (de Aedes albopictus) aangetroffen. De NVWA is toen gestart met de bestrijding ervan, zodat deze muggensoort geen kans krijgt zich in Nederland te vestigen.


  Eitjes kunnen winter overleven

  Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of de tijgermug in Hoogeveen volledig is verdwenen. Eitjes van de tijgermug kunnen namelijk een winter overleven en later uitkomen.

  Inspecteurs van de NVWA starten daarom met twee nabehandelingen. Zij bezoeken tuinen en bedrijfsterreinen in de betreffende wijk en starten begin mei. De inspecteurs controleren de tuinen op mogelijke broedplaatsen (plekken met stilstaand water). Als het niet mogelijk is om deze te verwijderen dan wordt bij de broedplaats een larvendodend middel gebruikt. Dit middel is volgens de NVWA ongevaarlijk voor mensen en dieren. Ook geeft de NVWA aan dat groente en fruit uit tuinen die in aanraking zijn geweest met dit middel gewoon gegeten kan worden. De nabehandeling wordt enkele weken later herhaald.

  Daarnaast plaatst de NVWA muggenvallen met lokstoffen op verschillende locaties in de buurt, om te monitoren of er volwassen tijgermuggen aanwezig zijn.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Vondsten 2019

  1e kolom: tijgermug
  2e kolom: gelekoortsmug
  3e kolom: aziatische bosmug

  Alblasserdam 68
  Almere 3
  Amstelveen 21
  Assen 2 1
  Deurne 3
  Dronten
  Haarlemmermeer 1 10
  Hoogeveen 3
  Lansingerland 1
  Lelystad 10 1
  Lingewaard 195
  Noordoostpolder 4
  Swifterbant
  Uithoorn 80
  Valkenburg 350
  Weert 1
  Westland 1
  Totaal 548 206 1
  De tabel geeft het aantal aangetroffen exemplaren weer in alle levensstadia ( adult, pop, larve, ei).

  Uit het overzicht blijkt dat op enkele locaties een relatief groot aantal exotische muggen is aangetroffen. In vergelijking met voorgaande jaren blijkt echter ook dat het totaal aantal locaties waar exotische muggen zijn aangetroffen nagenoeg gelijk is gebleven.

  De NVWA bestrijdt invasieve exotische muggen na vondsten in de open ruimte. De omwonenden worden hier per brief over geÔnformeerd. Dat gebeurde in 2019 in de gemeenten Alblasserdam, Almere, Assen, Deurne, Hoogeveen, Lelystad, Lingewaard, Noordoostpolder, Uithoorn, Valkenburg en Weert.

  Naar aanleiding van vondsten in 2018 zijn er in het voorjaar van 2019 enkele nabehandelingen uitgevoerd en nadien zijn er geen exotische muggen aangetroffen: Aalten, Etten-Leur, Moerdijk, Montfoort, Hardenberg en Westervoort. Op de overige locaties uit de tabel zijn in 2019 preventieve maatregelen genomen door de beheerders van die locaties.

  Op alle locaties heeft de NVWA het verloop van de besmettingen met invasieve exoten gemonitord (o.a. met larvale monsters en muggenvallen).

  NB. De Aziatische bosmug is gevestigd in de Flevopolder (Lelystad en omgeving) en worden niet meer geregistreerd. In de rest van Nederland zijn geen populaties van de Aziatische bosmug bekend.

  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Opnieuw tijgermuggen gespot in BelgiŽ

  Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben dit jaar opnieuw tijgermuggen gevonden in ons land. De mug rukt vooral op via de snelwegen vanuit Duitsland en Frankrijk.

  Het ITG-team vond in de periode van april tot oktober 2019 opnieuw eitjes, larven en volwassen exemplaren van de Aedes albopictus. In een tuincentrum in Oost-Vlaanderen werden vier volwassen dieren ontdekt. ‘Maar opmerkelijker is de vondst van in totaal bijna tweehonderd eitjes en drie larven van tijgermuggen op snelwegparkings in Wanlin, Sprimont en Marke’, zegt Isra Deblauwe van het ITG.
  ‘Het is de eerste keer dat we de soort op de parkings van Sprimont en Marke vinden. Dat bevestigt de introductie van deze exotische steekmug via autosnelwegen uit gebieden in Frankrijk en/of Duitsland waar de mug gevestigd is.’

  De parking in Sprimont ligt in het verlengde van de ‘autoroute du soleil’. Het is de eerste keer dat de tijgermug zo diep in het binnenland op een parking opduikt. De dichtstbijzijnde gebieden waar de tijgermug nu gevestigd is, zijn het departement Aisne in Frankrijk en de deelstaat Baden-WŁrtemberg in Duitsland.


  Vaste voet


  De tijgermug krijgt langzaam maar zeker steeds meer voet aan de grond in Europa. De mug is al meer dan 20 jaar gevestigd in Zuid-Europa en rukt op naar het noorden. Haar oorsprong ligt in Zuidoost-AziŽ, maar dankzij het transport van voornamelijk tweedehandsbanden en bamboe verspreidde de mug zich over de hele wereld.

  De soort is uiterst invasief en past zich gemakkelijk aan haar omgeving aan. Ze steekt ook overdag en kan virussen zoals zika, dengue of chikungunya overdragen. In Frankrijk werden in oktober 2019 drie inheemse gevallen van zika vastgesteld. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Daarnaast waren er eerder geÔsoleerde gevallen van autochtone dengue en chikungunya in Zuid-Frankrijk en in 2017 werd ItaliŽ geplaagd door maar liefst 400 gevallen van chikungunya.
  Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben dit jaar opnieuw tijgermuggen gevonden in ons land. De mug rukt vooral op via de snelwegen vanuit Duitsland en Frankrijk.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Update vondsten 2019

  Aziatische tijgermug
  • 2 januari 2019 gemeente Amstelveen
  • 25 april 2019 gemeente Amstelveen
  • 31 mei 2019 gemeente Amstelveen
  • 17 juni 2019 gemeente Weert
  • 19 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 24 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 26 juni 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 4 juli 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 8 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 11 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 juli 2019 gemeente Deurne
  • 18 juli 2019 gemeente Assen
  • 24 juli 2019 gemeente Lelystad
  • 25 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 30 juli 2019 gemeente Lansingerland
  • 30 juli 2019 gemeente Lelystad
  • 2 augustus 2019 gemeente Lelystad
  • 5 augustus 2019 gemeente Westland
  • 6 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 6 augustus 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 8 augustus 2019 gemeente Deurne
  • 14 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 20 augustus 2019 gemeente Lelystad
  • 22 augustus 2019 gemeente Assen
  • 26 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 26 augustus 2019 gemeente Amstelveen
  • 27 augustus 2019 gemeente Almere
  • 3 september 2019 gemeente Uithoorn
  • 4 september 2019 gemeente Uithoorn
  • 5 september 2019 gemeente Alblasserdam
  • 11 september 2019 gemeente Deurne
  • 10 september 2019 gemeente Uithoorn
  • 11 september 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 13 september 2019 gemeente Hoogeveen
  • 16 september 2019 gemeente Almere
  • 17 september 2019 gemeente Alblasserdam
  • 25 september 2019 gemeente Hoogeveen
  • 25 september 2019 gemeente Valkenburg
  • 26 september 2019 gemeente Alblasserdam
  • 16 oktober 2019 gemeente Valkenburg
  • 22 oktober 2019 gemeente Valkenburg
  • 24 oktober 2019 gemeente Valkenburg
  • 25 oktober 2019 gemeente Valkenburg
  • 28 oktober 2019 gemeente Valkenburg
  • 30 oktober 2019 gemeente Valkenburg
  Gelekoortsmug
  • 19 maart 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 16 april 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 29 april 2019 gemeente Lingewaard
  • 1 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 7 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 14 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 29 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 1 juli 2019 gemeente Assen
  • 23 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 augustus 2019 gemeente Haarlemmermeer
  Aedes flavopictus
  • 12 juni 2019 gemeente Lelystad
  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Update vondsten 2019

  Aziatische tijgermug

  • 2 januari 2019 gemeente Amstelveen
  • 25 april 2019 gemeente Amstelveen
  • 31 mei 2019 gemeente Amstelveen
  • 17 juni 2019 gemeente Weert
  • 19 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 24 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 26 juni 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 4 juli 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 8 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 11 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 juli 2019 gemeente Deurne
  • 18 juli 2019 gemeente Assen
  • 24 juli 2019 gemeente Lelystad
  • 25 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 30 juli 2019 gemeente Lansingerland
  • 30 juli 2019 gemeente Lelystad
  • 2 augustus 2019 gemeente Lelystad
  • 5 augustus 2019 gemeente Westland
  • 6 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 6 augustus 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 8 augustus 2019 gemeente Deurne
  • 14 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 20 augustus 2019 gemeente Lelystad
  • 22 augustus 2019 gemeente Assen
  • 26 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 26 augustus 2019 gemeente Amstelveen
  • 27 augustus 2019 gemeente Almere
  • 3 september 2019 gemeente Uithoorn
  • 4 september 2019 gemeente Uithoorn
  • 5 september 2019 gemeente Alblasserdam
  • 11 september 2019 gemeente Deurne
  • 10 september 2019 gemeente Uithoorn
  • 11 september 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 13 september 2019 gemeente Hoogeveen
  • 16 september 2019 gemeente Almere
  • 17 september 2019 gemeente Alblasserdam
  • 25 september 2019 gemeente Hoogeveen
  • 25 september 2019 gemeente Valkenburg
  • 26 september 2019 gemeente Alblasserdam
  Gelekoortsmug

  • 19 maart 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 16 april 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 29 april 2019 gemeente Lingewaard
  • 1 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 7 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 14 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 29 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 1 juli 2019 gemeente Assen
  • 23 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 augustus 2019 gemeente Haarlemmermeer
  Aedes flavopictus

  • 12 juni 2019 gemeente Lelystad
  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  WOENSDAG 25 SEPTEMBER 2019

  Opnieuw tijgermug opgedoken in Alblasserdam


  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat extra muggenvallen plaatsen in rioolputten en waterpoeltjes in Alblasserdam. Aanleiding is dat de Aziatische tijgermug opnieuw is aangetroffen.

  De Aziatische tijgermug kan dengue (knokkelkoorts) verspreiden, een levensgevaarlijke ziekte. In Nederland is dat nog niet voorgekomen en de kans is volgens de gemeente Alblasserdam ook zeer klein. Maar om te voorkomen dat de mug zich vestigt in ons land worden wel maatregelen genomen.

  Begin september werd de mug voor het eerst gezien in de buurt van de Eksterstraat in Alblasserdam. Een week geleden was dat opnieuw het geval.

  De NVWA heeft al eerder muggenvallen laten plaatsen. Binnenkort worden de geplaatste vallen gecontroleerd. Als er larven in de vallen zitten, worden broedplaatsen verwijderd of behandeld met een middel dat de larven dood.

  Denkt u een tijgermug gezien te hebben meldt het dan bij de NVWA (www.nvwa.nl, zoek op tijgermug). Daar kunt u ook terecht met uw vragen over de bestrijding. Voor gezondheid gerelateerde vragen kunt u bellen met GGD Zuid-Holland Zuid op telefoonnummer 078 – 770 8508.

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat extra muggenvallen plaatsen in rioolputten en waterpoeltjes in Alblasserdam. Aanleiding is dat de Aziatische tijgermug opnieuw is aangetroffen.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Aziatische tijgermug duikt op in Hoogeveen

  25 09 2019

  Een Aziatische tijgermug, een insect dat gevaarlijke ziektes kan overdragen, is opgedoken in het Drentse Hoogeveen. Het beestje is ontdekt bij de straat Ruisvoorn, zegt de gemeente. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet muggenvallen neer om te kijken of er meer tijgermuggen zijn. Iedereen die binnen “100 tot 200 meter” van de vindplaats woont, krijgt een brief van de NVWA.

  Aziatische muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. De tijgermug kan ziektes als knokkelkoorts en zika verspreiden, maar dat is in Nederland nog nooit gebeurd.

  Het is niet de eerste keer dit jaar dat in Nederland een Aziatische tijgermug wordt gevonden. Dat gebeurde bijvoorbeeld al acht keer in Amstelveen, vier keer in Lelystad en drie keer in Uithoorn.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Vindplaatsen Tijgermuggen Veenendaal 2016 : PDF document


  Update vondsten 2019

  Aziatische tijgermug
  • 2 januari 2019 gemeente Amstelveen
  • 25 april 2019 gemeente Amstelveen
  • 31 mei 2019 gemeente Amstelveen
  • 17 juni 2019 gemeente Weert
  • 19 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 24 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 26 juni 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 4 juli 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 8 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 11 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 juli 2019 gemeente Deurne
  • 18 juli 2019 gemeente Assen
  • 24 juli 2019 gemeente Lelystad
  • 25 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 30 juli 2019 gemeente Lansingerland
  • 30 juli 2019 gemeente Lelystad
  • 2 augustus 2019 gemeente Lelystad
  • 6 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 5 augustus 2019 gemeente Westland
  • 8 augustus 2019 gemeente Deurne
  • 14 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 20 augustus 2019 gemeente Lelystad
  • 22 augustus 2019 gemeente Assen
  • 26 augustus 2019 gemeente Uithoorn
  • 26 augustus 2019 gemeente Amstelveen
  • 27 augustus 2019 gemeente Almere
  Gelekoortsmug
  • 19 maart 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 16 april 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 29 april 2019 gemeente Lingewaard
  • 1 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 7 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 14 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 29 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 1 juli 2019 gemeente Assen
  • 23 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 augustus 2019 gemeente Haarlemmermeer
  Aedes flavopictus
  • 12 juni 2019 gemeente Lelystad
  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Update vondsten 2019

  Aziatische tijgermug
  • 2 januari 2019 gemeente Amstelveen
  • 25 april 2019 gemeente Amstelveen
  • 31 mei 2019 gemeente Amstelveen
  • 17 juni 2019 gemeente Weert
  • 19 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 24 juni 2019 gemeente Amstelveen
  • 26 juni 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 4 juli 2019 gemeente Noordoostpolder
  • 8 juli 2019 gemeente Amstelveen
  • 11 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 12 juli 2019 gemeente Deurne
  • 18 juli 2019 gemeente Assen
  Gelekoortsmug
  • 19 maart 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 16 april 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 29 april 2019 gemeente Lingewaard
  • 1 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 7 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 14 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 29 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 1 juli 2019 gemeente Assen
  • 23 juli 2019 gemeente Haarlemmermeer
  Aedes flavopictus
  • 12 juni 2019 gemeente Lelystad
  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Update vondsten 2019


  Aziatische tijgermug
  • 2 januari 2019 gemeente Amstelveen
  • 25 april 2019 gemeente Amstelveen
  • 31 mei 2019 gemeente Amstelveen
  Gelekoortsmug

  • 19 maart 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 16 april 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 29 april 2019 gemeente Lingewaard
  • 1 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 7 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 14 mei 2019 gemeente Lingewaard
  • 29 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Nieuwe exotische muggensoort gevonden bij bedrijf

  Lelystad • Woensdag 26 juni 2019 | 9:48

  De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) heeft opnieuw een exotische muggensoort ontdekt in Lelystad. Het gaat om de Aedes flavopictus, een soort die op de tijgermug lijkt. Het dier is nog niet eerder gezien in Nederland.

  De Aedes flavopictus komt normaal gesproken alleen voor in Korea en Japan. De mug kan knokkelkoorts verspreiden, een ziekte waar geen medicijn tegen bestaat. Dan moet de mug wel besmet zijn met het virus.

  Voor zover bekend draagt het insect hier geen infectieziekten over. Volgens de NVWA komen op dit moment in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht.

  Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft opdracht gegeven de mug te bestrijden. Hij wil voorkomen dat de mug zich definitief in Nederland vestigt. De NVWA gaat met de gemeente Lelystad overleggen op welke manier dat moet gebeuren.

  Zorgelijke ontwikkeling
  "Het is zorgelijk dat wederom een muggensoort is gevonden die hier niet oorspronkelijk voorkomt", zegt Wilfried Reinhold van Platform Stop Invasieve Exoten. Hij pleit ervoor dat de onbedoelde import van deze dieren wordt gestopt. Volgens Reinhold komen de muggeneitjes vaak mee met autobanden. Als die nat worden, komen de larven uit de eitjes.


  De banden moeten volgens Reinhold droog opgeslagen worden om te zorgen dat de eitjes niet uitkomen. Dat de insecten hier inmiddels toch leven, betekent volgens het platform dat de regels van de NVWA niet nageleefd worden. Die regels zijn volgens Reinhold niet voldoende om te voorkomen dat de muggen in Nederland terechtkomen. "Eigenlijk moeten de eitjes al vernietigd worden in het land van herkomst."

  Reinhold vertelt dat de Aziatische bosmug inmiddels is gevestigd in Flevoland. "Die is niet meer uit te roeien", zo stelt hij. De tijgermug is nog niet gevestigd en wordt bestreden door de NVWA.

  Niet de eerste keer
  De nieuwe exoot is volgens de minister gevonden op een plek waar eerder ook andere exotische muggen werden gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een bedrijf in Lelystad dat autobanden importeert.
  Omroep Flevoland is de regionale omroep van Flevoland. Wij brengen nieuws, sport, weer en verkeer via radio, televisie en internet.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Vondsten 2019


  Aziatische tijgermug
  • 2 januari 2019 gemeente Amstelveen
  • 25 april 2019 gemeente Amstelveen
  Gelekoortsmug
  • 19 maart 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 16 april 2019 gemeente Haarlemmermeer
  • 29 april 2019 gemeente Lingewaard
  • 1 mei 2019 gemeente Haarlemmermeer
  De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Gelekoortsmug gespot in Huissen: 'Dit beest wil je hier niet hebben'  7 mei, 2019

  Hoewel hij hier niet thuishoort, werd er vorige week een gelekoortsmug gespot in de Gelderse stad Huissen. Muggenexpert Bart Knols vindt het zorgwekkend. "Deze tropische mug hoort hier niet thuis."

  De inwoners van Huissen kregen afgelopen donderdag een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de brievenbus. Ze werden op de hoogte gesteld van het feit dat er een tropische mug in de stad was gespot: de gelekoortsmug.

  Hoort hier niet

  Muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit maakt zich zorgen om de vondst van de mug. "Dit is een beest dat je niet in huis wilt hebben. De gelekoortsmug kan verschillende soorten ziekten overdragen. Hij is geen onderdeel van onze biodiversiteit en hoort hier niet thuis", zegt hij tegen EditieNL.

  In Nederland beland

  Er zijn verschillende manieren waarop de mug hier terecht kan zijn gekomen, bijvoorbeeld via transport. "In het land van herkomst worden soms eitjes gelegd in de auto- en vliegtuigbanden die naar Nederland worden geŽxporteerd. Die eitjes komen dan in Nederland uit." Daarnaast kunnen de tropische muggen via vliegtuigen worden vervoerd. "Ze kunnen gevangen worden in de cabine en op die manier mee naar Nederland vliegen."

  Lees meer
  Hoewel hij hier niet thuishoort, werd er vorige week een gelekoortsmug gespot in de Gelderse stad Huissen. Muggenexpert Bart Knols vindt het zorgwekkend. "Deze tropische mug hoort hier niet thuis."

  Leave a comment:

Working...
X