Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nederland - De komst van de tijgermug

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • DINSDAG 19 SEPTEMBER 2017

  Minister hoeft niet op te treden tegen bandenbedrijven om tijgermug

  ASSEN - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoeft niets te doen tegen bedrijven die per ongeluk Aziatische tijgermuggen importeren. De muggen komen vaak tegelijkertijd met autobanden ons land binnen,
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dat de minister niet bevoegd is om op grond van de Warenwet maatregelen tegen die bedrijven te nemen.

  Zaak tegen minister
  De zaak was aangespannen door het Platform Stop Invasieve Exoten tegen minister Schippers. Het platform wilde de minister dwingen actie te ondernemen tegen bedrijven die de tijgermug naar Nederland importeren.

  Er werden dit jaar al meerdere tijgermuggen gevonden in Nederland, waaronder in Assen.

  Meeliften en gebruik staan los van elkaar
  Volgens het CBb kan de minister enkel op grond van de Warenwet optreden als het gebruik van de banden vermoedelijk tot gevaar voor consumenten leidt. Het meeliften van de mug staat volgens het college los van het gebruik van de banden.

  Het gevaar dat met gebruikte autobanden ook tijgermuggen meeliften naar Nederland, wordt namelijk veroorzaakt door de import van die banden uit gebieden waar de mug voorkomt en niet door het gebruik ervan. Het CBb sprak zich niet uit over of de minister op andere manieren maatregelen tegen de mug zou moeten treffen.
  Minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoeft niets te doen tegen bedrijven die per ongeluk Aziatische tijgermuggen importeren. De muggen komen vaak tegelijkertijd met autobanden ons land binnen,
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • NVWA: Tijgermug uit Veenendaal verdwenen

   01-11-2017

   VEENENDAAL De tijgermug lijkt uit Veenendaal verdwenen, zo laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Dit jaar zijn in Veenendaal nog geen tijgermuggen in de geplaatste muggenvallen aangetroffen. Woensdag zijn de muggenvallen voor de laatste keer leeggehaald en tevens opgehaald omdat het muggenseizoen is afgelopen.


   Volgens Lex Benden van het NVWA is de bestrijding mede succesvol verlopen dankzij de Veense bevolking. ,,De inwoners van het gebied hebben goed meegewerkt door emmers op de kop te zetten en geen water in schaaltjes te laten staan waardoor voorplanting van de mug bemoeilijkt wordt. Een schaaltje water is namelijk een goede broedplaats voor muggen."

   DRAGONDER-NOORD De tijgermug werd voor het eerst in augustus 2016 in de wijk Dragonder-Noord in Veenendaal aangetroffen. Een aantal bewoners van de Dragonderwijk maar ook enkele tuineigenaren ver daar buiten,welke toestonden dat de NVWA een muggenval in hun tuin plaatste, kregen deze week een bedankbrief met een bijgevoegde attentie voor het wekelijks betreden van het erf en de geleverde elektriciteit. De NVWA heeft nog niet besloten of er volgend jaar, wellicht op kleinere schaal, preventief onderzoek wordt gedaan in Veenendaal. Benden: ,,Als we dat zouden gaan doen is dat puur uit voorzorg."   [VEENENDAAL] De tijgermug lijkt uit Veenendaal verdwenen, zo laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Dit jaar zijn in Veenendaal nog geen tijgermuggen in de geplaatste muggenvallen aangetroffen. Woensdag zijn de muggenvallen voor de laatste keer leeggehaald en tevens opgehaald omdat het muggenseizoen is afgelopen.
   “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • Onderzoek Zeewolde: Aziatische bosmug rukt verder op

    De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt een grote inventarisatie onder veehouders in Zeewolde en Lelystad om te ontdekken of de Aziatische bosmug op bedrijven aanwezig is.

    17-02-18,


    Aanleiding is de vondst op 24 oktober van twee larven van de aedes japonicus bij een boer in het buitengebied van Zeewolde. Drie weken daarvoor hadden NVWA-controleurs de exotische insecten gevonden op volkstuincomplex De Nes in Zeewolde. Dat blijkt uit documenten die deze krant kreeg van de NVWA, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

    Tropische ziekten


    De Aziatische bosmug is berucht omdat hij tropische infectieziekten overbrengt. De mug is waarschijnlijk naar Nederland gekomen via de import van bamboeplanten. Bij vijf boeren in Zeewolde en Lelystad heeft de NVWA nu larven van de bosmug gevonden. Ze zaten in stilstaand water in autobanden op voerkuilen.
    GGD Flevoland dringt aan op strenge bestrijding. Arts Madjid Hosseinnia, specialist in infectieziekten: ,,Voor een serieus risico voor de volksgezondheid heb je twee ingrediënten nodig. Ten eerste een grote massa Aziatische bosmuggen en ten tweede een grote populatie patiënten met tropische ziekten. Het aantal mensen in Nederland met tropische ziekten is relatief klein. Om te voorkomen dat er grote massa’s bosmuggen komen is bestrijding wenselijk, zeker nu de insecten zich aan het verspreiden zijn.’’


    Voerkuilen


    NVWA adviseert Flevolandse boeren hun voerkuilen niet langer af te dichten met autobanden. Drie jaar geleden dook de Aziatische bosmug voor het eerst op in Nederland, op een volkstuincomplex in Lelystad. NVWA-woordvoerder Paula de Jonge vertelt dat op broedplekken bestrijdingen worden uitgevoerd ,,om de soort uit te roeien''. Naar de precieze dreiging die van de bosmug uitgaat wordt nog studie verricht.
    Last edited by Gert van der Hoek; February 24th, 2018, 02:12 PM.
    “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • Larven van tijgermug gedood in Aalten

     AALTEN - Bij een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in een regenton in Aalten onlangs twaalf larven van de tijgermug aangetroffen. De insecten zijn gedood, maar de NVWA ziet genoeg reden om later dit jaar nogmaals controles uit te voeren.

     15-05-18

     De Gelderlander


     Bewoner Aalten vindt mogelijk tijgermug

     AALTEN - Een bewoner van De Hare in Aalten heeft mogelijk een tijgermug gevonden en larven daarvan. De NVWA en Gemeente Aalten zijn inmiddels geïnformeerd hierover .

     Deze week zal de NVWA de tijgermug en larven weg komen halen bij de bewoner.

     21-05-18

     De Gelderlander
     “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • Gert van der Hoek
      Gert van der Hoek commented
      Editing a comment
      Gevonden tijgermug Aalten blijkt vals alarm

      De mug die maandag in Aalten voor ongerustheid zorgde, omdat het mogelijk een tijgermug kon zijn, blijkt ongevaarlijk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na onderzoek geconcludeerd dat het geen steekmug, en dus ook geen tijgermug, is.

      Een bewoner van Aalten vond maandag een mug met larven en trok aan de bel. De NVWA onderzocht het insect en bevestigde dinsdag dat het niet om de gevaarlijke tijgermug gaat. Het is niet verrassend dat inwoners oplettend zijn, vorig jaar was het wel raak in het Achterhoekse dorp.

      Om te voorkomen dat de tijgermuggen zich vestigen in de Achterhoek, blijft de NVWA scherp op het bestrijden van het insect. De gevaarlijke mug kan meer dan twintig soorten virussen als knokkel- en zikakoorts overbrengen, wat kan zorgen voor koorts of ontstekingen.

      http://www.regio8.nl/gevonden-tijger...s/item?1083217

    • De tijgermug komt ook weer terug

     di 15 mei 2018

     Zelden zo’n nat en onaangenaam koud voorjaar gehad. Dikke truien en kaplaarzen aan, terwijl het in Nederland en België stralend zonnig en warm was. Volgens de météo gaat het de komende weken ook hier in Zuid-Frankrijk eindelijk warmer worden. Zou mooi zijn. Behalve dan dat die enorme regenplassen er voorlopig nog wel even staan. En dat is heel vervelend, want met de warmte komt ook de tijgermug weer terug. Die is dol op plassen, daar gedijen haar larven uitstekend in. De eerste alarmerende berichten duiken alweer op in het nieuws. Zo las ik dat het aantal departementen dat met die tijgermug te maken heeft sinds mei 2016 spectaculair gestegen is: van 20 naar 42.

     De oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet is een blijvertje geworden en voelt zich uitstekend thuis in onze contreien. Deze Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke en jeukende steek is niet alleen irritant, maar is tevens de overbrenger van een aantal onaangename en gevaarlijke ziektes bij mensen, zoals gele koorts, chikungunya en dengue (knokelkoorts). Da’s allemaal al jaren bekend.

     Maar minder bekend is dat de tijgermug ook ziektes op honden en katten overbrengt. Zoals dirofilariose, ook wel bekend als hartworm.

     LEES MEER
     “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • Update NVWA website:

      28 06 2018

      Vondsten 2018


      Aziatische tijgermug

      • 2 februari 2018 gemeente Lansingerland
      • 4 mei 2018 gemeente Aalten
      • 31 mei 2018 gemeente Hardenberg
      • 31 mei 2018 gemeente Lelystad
      • 1 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
      • 8 juni 2018 gemeente Amstelveen
      • 11 juni 2018 gemeente Hardenberg
      • 14 juni 2018 gemeente Weert
      Gelekoortsmug

      • 26 januari 2018 gemeente Haarlemmermeer
      • 9 maart 2018 gemeente Haarlemmermeer
      • 4 mei 2018 gemeente Haarlemmermeer
      • 25 mei 2018 gemeente Haarlemmermeer
      • 1 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
      • 11 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
      De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.
      “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • 28 06 2018

       Het muggenseizoen is net begonnen, maar nu al zijn in acht gemeenten tijgermuggen gevonden. Dat terwijl die muggensoort van oorsprong helemaal niet in Nederland voorkomt. Het is niet de vraag óf, maar wanneer het insect zich hier permanent vestigt, zegt bioloog Arnold van Vliet.


       Door de opwarming van ons land worden de omstandigheden steeds geschikter voor de tijgermug, vertelt hij. De muggensoort komt naar West-Europa aan boord van zeecontainers vanuit andere werelddelen, vertelt Wilfred Reinhold van platform Stop invasieve exoten. De mug heeft zich inmiddels al definitief gevestigd in Noord-Frankrijk.

       ...........................       Daarbij vormt de tijgermug ook een grote bedreiging voor de gezondheid van mensen, zegt Reinhold van platform Stop invasieve exoten. Tijgermuggen kunnen ziektes overbrengen zoals het zika-virus, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya.

       Toch moeten we er rekening mee houden dat de mug zich over niet al te lange tijd permanent in Nederland vestigt. Daar wijzen vrijwel alle klimaatscenario's op, vertelt Van Vliet. "We hebben hier straks de optimale omstandigheden voor de tijgermug."
       Mede door klimaatverandering vestigen diersoorten zich in Nederland die er voorheen niet waren.
       “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment


       • computervertaling

        De tijgermug heeft overwinterd in drie staten in Duitsland


        19 07 2018

        Het extreem lange droge seizoen heeft het aantal muggen in veel regio's van Duitsland gedecimeerd. Het kan echter binnenkort in veel regio's zoemen, omdat hevige regenval met warmte ideaal is voor muggen.

        "In de lange droge fase droegen veel vrouwelijke muggen hun rijpe eieren in zich en zochten naar manieren om ze neer te leggen", zegt Doreen Walther van het Leibniz-centrum voor landbouwlandschapsonderzoek (Zalf) in de Müncheberg bij Berlijn. Na buien op veel plaatsen kunnen ze dat. De ontwikkeling van ei naar de stekende mug duurt ongeveer twee weken bij 25 graden Celsius, zegt Walther. Bij andere muggen leggen de vrouwtjes hun eieren op vochtige plaatsen, en de nakomelingen ontwikkelen zich alleen als het onder water staat. Hoe dan ook: "We zullen binnenkort uitgebreide muggenpopulaties hebben in veel regio's", zegt Walther.

        Onder hen zijn meer en meer nieuwkomers, waarvan twee soorten bijzonder belangrijk zijn. "De tropische tijgermug (Aedes albopictus) overwinterde in drie staten: Beieren, Baden-Württemberg en Thüringen," zei Walther. De Aziatische bosmug (Aedes japonicus), die ook koudere klimaten tolereert, heeft al bevolkte gebieden in negen deelstaten. Bewezen voor de eerste keer in 2008 in Baden-Württemberg, heeft het al bereikt tot Neder-Saksen en Saksen-Anhalt.

        Volgens het Robert Koch Institute (RKI) is er geen melding gemaakt van dengue, Chikungunya of West Nile-virussen door muggen in Duitsland. Echter, de RKI registreert jaarlijks honderden mensen die terugkeren met dengue-koorts, die vaak asymptomatisch verloopt, maar kan ook leiden tot ernstige spierpijn, bloedingen en - zeer zelden - tot de dood. Daarnaast worden enkele tientallen terugkerende reizigers gemeld met Chikungunya-koorts, die ernstige gewrichtspijn veroorzaakt.

        Tijger muggen kon, volgens informatie van RKI epidemioloog Christina Frank virussen mogelijk in bepaalde omstandigheden verstrekt, indien een mug bijt een terugkerende reizigers met overeenkomstige virus in het bloed, de luchttemperatuur is lang hoog genoeg is, zodat de mug het virus kunnen overbrengen, en de voor de dood kortlevend insect komt nog steeds naar een tweede pass. "Onder welke omstandigheden de tijgermuggen die naar Duitsland zijn gekomen om virussen over te brengen, zijn nog steeds tamelijk onduidelijk," zegt Frank. "Tropische reizigers kunnen nog steeds helpen transfers te voorkomen door zich tijdens vakantie en zelfs daarna te beschermen tegen muggenbeten."

        De Aziatische Bosmug heeft het Dengue, Chikungunya en West Nile-virus in de laboratoriumtest overgedragen, zegt infectioloog Helge Kampen van het Friedrich Loeffler-instituut (FLI) in Greifswald. In de VS zijn ook West Nile-virussen bij muggen van deze soort in het veld aangetroffen. "We moeten aannemen dat de mug het West-Nijlvirus kan overbrengen, maar we hebben geen bewijs dat het al is gebeurd", zegt Kampen, wijzend op de rol van temperatuur. Als het klimaat in Duitsland warmer wordt, kan het zijn dat muggen, maar ook binnenlandse muggensoorten, hier virusdragers worden. Noodzakelijk zijn echter geïnfecteerde mensen.

        Das trockene Sommerwetter hat Deutschland bis jetzt vor Stechmücken verschont. Aber das könnte sich bald ändern, sagen Forscher und warnen vor einigen Exoten.
        “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • Weer Kargro banden?
         27-07-2018

         Bestrijding Aziatische tijgermug in Montfoort


         Bron: RPL Woerden
         De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is deze week begonnen met de bestrijding van de Aziatische tijgermug bij een bedrijf in Montfoort. Deze tijgermug is tijdens een reguliere controle aangetroffen. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland. De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen.

         De kans dat de mug in Nederland een tropische ziekte bij zich draagt is zeer klein. Er is tot nu toe in ons land nog niemand besmet geraakt met een tropische ziekte door de Aziatische tijgermug. De bestrijding duurt tot het einde van het muggenseizoen.
         Last edited by Gert van der Hoek; July 27th, 2018, 08:27 AM.
         “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • Update vondsten in 2018

          Vorige update

          Aziatische tijgermug
          • 2 februari 2018 gemeente Lansingerland
          • 4 mei 2018 gemeente Aalten
          • 31 mei 2018 gemeente Hardenberg
          • 31 mei 2018 gemeente Lelystad
          • 1 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 8 juni 2018 gemeente Amstelveen
          • 11 juni 2018 gemeente Hardenberg
          • 14 juni 2018 gemeente Weert
          • 15 juni 2018 gemeente Noordoostpolder
          • 15 juni 2018 gemeente Assen
          • 18 juni 2018 gemeente Lelystad
          • 20 juni 2018 gemeente Almere
          • 21 juni 2018 gemeente Amstelveen
          • 5 juli 2018 gemeente Weert
          • 9 juli 2018 gemeente Assen
          • 11 juli 2018 gemeente Weert
          Aziatische bosmug

          De Aziatische bosmug is gevestigd in de Flevopolder (Lelystad en omgeving). In de rest van Nederland zijn geen populaties van de Aziatische bosmug bekend.

          Gelekoortsmug
          • 26 januari 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 9 maart 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 4 mei 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 25 mei 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 1 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 11 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 28 juni 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 29 juni 2018 gemeente Rotterdam
          • 5 juli 2018 gemeente Haarlemmermeer
          • 16 juli 2018 gemeente Haarlemmermeer
          De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.
          “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • Tijgermug kan worden uitgeroeid in Europa

           31 juli 2018

           De tijgermug kan in Europa worden uitgeroeid, maar Europese overheden gooien de handdoek in de ring en accepteren dat de tijgermug oprukt.

           Dat zegt muggendeskundige Bart Knols van de Radboud Universiteit. Hij volgt de tijgermug op de voet sinds die in 2005 voor het eerst in Nederland werd gezien. Deze mug komt oorspronkelijk uit Azië, maar heeft zich inmiddels ook gevestigd in Amerika en Zuid-Europa. De tijgermug begint zich nu ook te vestigen in noordelijker Europese landen. Hij is dit jaar in een recordaantal Nederlandse gemeenten gesignaleerd en in Weert heeft hij zich recent definitief gevestigd. ‘Het is zeer goed mogelijk dat wij in Nederland binnen een paar jaar te maken krijgen met tropische ziekten als knokkelkoorts"......

           ND.nl gebruikt cookies om de site soepel te laten werken.
           “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
           Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

           ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

           Comment


           • Tijgermug gevestigd in Nederland


            01 08 2018

            Waar al 10 jaar lang voor wordt gewaarschuwd is een feit: de tijgermug heeft zich in Nederland gevestigd. Dat meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de melding bevestigd. Het betreft de gemeente Weert, waar de gevaarlijke exotische mug al sinds 2010 bijna jaarlijks wordt aangetroffen bij bedrijven die gebruikte banden of gebruikte vrachtwagens importeren. Volgens experts is dit het rechtstreekse gevolg van laks beleid van de minister van Volksgezondheid Bruno Bruins en zijn voorgangers.

            Behalve in Weert is de tijgermug dit jaar al gevonden in tien andere gemeenten. Een andere gevaarlijke exotische mug, de gelekoortsmug, is aangetroffen in Rotterdam en Haarlemmerliede.

            Tijgermug kan virusziekte overbengen

            De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overbrengen op mens en dier, waaronder knokkelkoorts ofwel dengue, zika, chikungunya, encefalitis ofwel hersenontsteking, en hartworm. De Europese gezondheidsorganisatie ECDC houdt daarom bij waar in Europa deze mug wordt aangetroffen. Groen op de kaart betekent dat er monitoring plaatsvindt, maar dat de tijgermug niet is aangetroffen en geel betekent dat er sprake is van introductie maar geen vestiging.
            In de rode gebieden op de kaart is de tijgermug gevestigd, wat inhoudt dat er bewijs is van voortplanting en overwintering. Het ECDC hanteert op de kaart bepaalde bestuurlijke eenheden en voor Nederland zijn dat provincies. Vandaar dat op de kaart de provincie Limburg rood is gekleurd, terwijl het volgens de NVWA feitelijk gaat om één wijk (Leuken) in Weert. Al sinds 2010 wordt de tijgermug daar bij controles door de NVWA bijna jaarlijks aangetroffen bij een tweetal bedrijven die gebruikte banden importeren dan wel bij een handelaar in gebruikte vrachtwagens.

            Nultolerantie voor tijgermuggen

            In 2009 nam de Kamer met algemene stemmen een motie aan getiteld ‘nultolerantie voor tijgermuggen’. Daarna volgden vele Kamervragen en diverse handhavingsverzoeken. Desondanks hebben de achtereenvolgende ministers van Volksgezondheid (Klink, Schippers en momenteel Bruins) de import van tijgermuggen door deze bedrijven nooit serieus willen aanpakken. Eind 2017 stuurden experts Wilfred Reinhold (voorzitter platform Stop invasieve exoten), Wouter van der Weijden (directeur stichting CLM) en Bart Knols (medisch entomoloog) de Tweede Kamer nog een brandbrief om hiervoor te waarschuwen. De inzet van de NVWA is ontoereikend gebleken. Daarom adviseren de experts minister Bruins om de minister van Defensie te vragen het leger in te schakelen bij de bestrijding van de tijgermug in Weert. Ook roepen zij de minister op handhavend op te treden tegen de bedrijven waar tijgermuggen zijn aangetroffen.


            Locaties

            De tijgermug is dit jaar ook al gevonden in de gemeenten Lansingerland, Aalten, Hardenberg, Assen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Lelystad, Almere, Noordoostpolder en Montfoort, maar heeft zich daar voor zover bekend nog niet gevestigd. De gelekoortsmug ofwel denguemug is gevonden in Haarlemmermeer en Rotterdam.
            Een derde risicovolle exotische mug, de Aziatische bosmug, heeft zich, eveneens door de tekortschietende aanpak van de minister van Volksgezondheid, inmiddels in grote delen van Flevoland weten te vestigen. Ook daar zou het leger de NVWA te hulp kunnen schieten. Het leger heeft zich daar al toe bereid verklaard.

            Zachte heelmeesters

            Van der Weijden: “Het is onthutsend om te constateren dat drie achtereenvolgende ministers van volksgezondheid zachte heelmeesters waren, die de handel zwaarder lieten wegen dan de volksgezondheid. Met hun halve maatregelen speelden zij met vuur, dat is nu gebleken. Eerder deed de overheid dat bij de Q-koorts en meer recent bij de fipronil-affaire.”
            Reinhold: “Onlangs is de Wet publieke gezondheid aangepast, waardoor de minister van Volksgezondheid – in plaats van de gemeente – de verantwoordelijkheid heeft voor de bestrijding van gezondheidsbedreigende exotische muggen. En wat zien we nu? De vestiging van de tijgermug in Weert is een feit, en de minister meldt de Kamer dat hij de Aziatische bosmug in Flevoland niet meer wil bestrijden.”

            Definitieve vestiging

            Knols: “Al meer dan 10 jaar waarschuwen we dat definitieve vestiging van tijgermuggen op den duur flinke gevolgen voor de publieke gezondheid kan hebben. Helaas werd dat altijd weggezet als stemmingmakerij en vonden het ministerie en RIVM ons te alarmistisch van toon. Oordeel nu zelf. Maar het is nog niet te laat als we onmiddellijk hard en resoluut optreden en deze muggenpopulaties uitroeien. Langer wachten kan nu echt niet meer.”

            Bron: platform Stop invasieve exoten
            Last edited by Gert van der Hoek; August 1st, 2018, 03:29 PM.
            “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • NVWA zoekt tijgermug in Westervoort; bewoners geschrokken


             29 08 2018

             WESTERVOORT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vandaag op jacht naar de Aziatische tijgermug in Westervoort. Dat zei woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA woensdagmorgen op Radio Gelderland.

             Een bewoner van Het Biezenweitje in Westervoort schakelde de voedsel- en warenwaakhond in na de vondst van de mug. Laboratoriumonderzoek wees uit dat het daadwerkelijk een Aziatische tijgermug is.

             Dit insect komt onder meer via tweedehands autobanden en reizigers vanuit Azië naar ons land en kan besmettelijke ziektes bij zich hebben, zoals zikakoorts en knokkelkoorts. 'Meestal zijn de insecten ongevaarlijk, maar we willen ze hier gewoon niet hebben', aldus Bruggink. 'Vandaag gaan we overal larven zoeken.'

             De zegsman van de NVWA raadt iedereen aan die denkt een tijgermug te hebben gespot, zich te melden. 'Kijk op onze site voor een beschrijving', zei Bruggink woensdag, 'en als het inderdaad een tijgermug is, dan komen we die halen. Het maakt niet uit of de mug dood of levend is.'
             De Aziatische tijgermug werd behalve in Westervoort ook in Aalten gevonden.


             De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vandaag op jacht naar de Aziatische tijgermug in Westervoort. Dat zei woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA woensdagmorgen op Radio Gelderland.
             “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
             Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

             ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

             Comment


             • Bestrijding van Aziatische tijgermug uitgebreid

              01-09-2018


              De bestrijding van de Aziatische tijgermug in de Weerter wijk Leuken is uitgebreid. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag laten weten.

              De NVWA gaat over tot intensivering van de bestrijding van deze exotische mug nu het insect zich volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en - bestrijding (ECDC) voor het eerst permanent heeft gevestigd in ons land.

              Het gaat daarbij om het Weerter industriegebied Leuken-Noord en omgeving, bevestigt de NVWA. De Aziatische tijgermug dook al eerder op in Weert, maar toen was er geen sprake van permanente vestiging. Muggenexpert Bart Knols vindt het alarmerend dat de volgens hem gevaarlijke mug nu ook voor het eerst heeft overwinterd en zich heeft voortgeplant.

              Knokkelkoorts
              Knols beschouwt de tijgermug als gevaarlijk omdat deze mug wel twintig voor een deel levensbedreigende ziektes als het zika-virus en dengue of knokkelkoorts kan overbrengen op de mens. Hij heeft er samen met het Platform Invasieve Exoten voor gepleit om het leger in te zetten om de tijgermug weg te krijgen uit Weert en zo verdere verspreiding in het land tegen te gaan.


              Niet nodig
              Volgens de NVWA is inzet van het leger niet nodig. De instantie die is belast met de bestrijding van deze mug stelt dat het genoeg vakbekwame mensen in dienst heeft om zelf de klus te klaren. In de ogen van Knols is het gegeven dat de tijgermug zich nu voor het eerst hier heeft gevestigd het bewijs dat de aanpak van de NVWA niet doeltreffend genoeg is.


              De NVWA heeft in Leuken muggenvallen geplaatst en inspecteert verder mogelijke broedplaatsen van de mug. De vallen worden elke week gecontroleerd. Met het plaatsen van vallen en het bestrijden van de muggen gaat de instantie door tot het einde van het muggenseizoen, rond eind oktober.

              Inspectie
              De medewerkers van de NVWA gebruiken onder meer larvaciden om de dieren te bestrijden. Als er daarna alsnog tijgermuggen op bezochte plekken worden aangetroffen dan voert de NVWA een inspectie uit bij alle adressen in de omgeving en volgt zo nodig verdere bestrijding.


              Bij de aanpak in Weert schakelt de NVWA ook de hulp van het publiek in. In een straal van 500 meter rond een broedplaats van de tijgermug krijgen mensen het verzoek om mogelijke broedplaatsen te verwijderen. De tijgermug legt eit*jes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte autobanden, dakgoten en regentonnen gelden volgens de instantie als een geschikte broedplaats. De tijgermug dook de afgelopen jaren vaker op in de buurt van importeurs van gebruikte autobanden, geeft de NVWA aan.
              De bestrijding van de Aziatische tijgermug in de Weerter wijk Leuken is uitgebreid. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag laten wete...
              “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • "De tijgermug dook de afgelopen jaren vaker op in de buurt van importeurs van gebruikte autobanden, geeft de NVWA aan", zo staat te lezen in de vorige post.

               De overheid/ NVWA had ook dwingende maatregelen kunnen voorschrijven aan importeurs van autobanden. Zodat de tijgermuggen niet de kans zouden krijgen zich te vestigen. In plaats daarvan is gekozen voor een halfbakken "convenant". De "afspraken" werden niet gehandhaafd. Zoals dat gaat met convenanten.

               Door een gerichte actie - met inzet van veel mensen - zou je de tijgermug alsnog weg kunnen krijgen uit Weert. Maar opnieuw lijkt de aanpak te laat en te weinig.


               GvdH


               “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
               Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

               ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

               Comment

               Working...
               X