Announcement

Collapse
No announcement yet.

Eerste patiŽnt in Nederland met westnijlvirus

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Eerste patiŽnt in Nederland met westnijlvirus

  15 10 2020

  Afgelopen week is bij een man een infectie met het westnijlvirus vastgesteld. De man is niet recent in het buitenland geweest. Hij heeft het virus mogelijk in de regio Utrecht opgelopen door een muggenbeet. In deze regio zijn in augustus en september vogels en muggen gevonden met het westnijlvirus. Het is de eerste keer dat een infectie met dit virus is gevonden bij een persoon die het heeft opgelopen in Nederland.

  Het westnijlvirus komt voor onder vogels en wordt overgebracht door muggen. De muggen raken geÔnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Mensen en paarden kunnen daar ziek van worden, maar spelen bij de verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht.

  Ziektebeeld

  De meeste mensen worden van een infectie met het westnijlvirus niet ziek. Zo’n 80% krijgt helemaal geen klachten, 20% krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. Wel kan ongeveer 1% van de mensen die wordt besmet een ernstige neurologische ziekte krijgen, zoals een hersenontsteking. Behandeling in een ziekenhuis is dan noodzakelijk. Een klein deel van de mensen met zo’n ernstige ziekte kan komen te overlijden. Een infectie met het virus is bij mensen in Nederland al eens eerder gevonden, maar al deze infecties waren in het buitenland opgelopen.

  Verspreiding westnijlvirus

  Het westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld. De ziekte komt al geruime tijd voor in het zuidoosten van Europa en in het Middellandse zeegebied. De afgelopen jaren breidde de ziekte zich uit richting Centraal-Europa, waaronder het centrale deel van Duitsland. Verdere verspreiding naar West-Europa lag in de lijn der verwachting.

  Besmette vogel

  In augustus van dit jaar werd in Nederland voor het eerst het westnijlvirus gevonden bij een grasmus in een natuurgebied bij Haarzuilens. De vogel werd onderzocht in het kader van het onderzoeksproject One Health PACT. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar het vůůrkomen en voorspellen van muggenoverdraagbare virussen in Nederland. Naar aanleiding van deze vondst is er een bericht uitgegaan naar de Nederlandse laboratoria en specialisten om alerter te zijn op deze infectie. Dat het virus in de regio Utrecht circuleerde werd bevestigd door onderzoek uitgevoerd bij muggen en de vondst van nog twee positieve vogels.

  Muggenseizoen

  Met de weeromslag van afgelopen weken loopt het muggenseizoen ten einde. Daarmee wordt het risico op het oplopen van een infectie met westnijlvirus minimaal. Voorafgaand aan het volgende muggenseizoen zullen adviezen en eventuele verdere acties worden voorgesteld.
  Afgelopen week is bij een man een infectie met het westnijlvirus vastgesteld. De man is niet recent in het buitenland geweest. Hij heeft het virus mogelijk in de regio Utrecht opgelopen door een muggenbeet.
  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2

  Bloedbank Sanquin gaat bloed in regio Utrecht testen op westnijlvirus

  Bloedbank Sanquin gaat gedoneerd bloed in een aantal regio's in Nederland testen op de aanwezigheid van het westnijlvirus. Het gaat om donorbloed van bloedbanken in Utrecht, het Gooi en het oosten van Zuid-Holland. Gisteren werd bekend dat in Nederland voor het eerst iemand besmet is geraakt met het westnijlvirus, waarschijnlijk in de regio Utrecht.

  Omdat het westnijlvirus wordt overdragen via bloed, is het voor Sanquin van belang om de bloeddonaties in dat gebied nader te onderzoeken. "De kans is groot dat er meer mensen besmet zijn", zegt woordvoerder Marloes Metaal. "Bij ťťn besmette persoon kun je ervan uitgaan dat ongeveer honderd mensen het virus hebben opgelopen."

  Lang niet iedereen is bloeddonor, dus de kans dat bloedbanken geÔnfecteerd bloed hebben binnengekregen is klein. "Maar we zijn verantwoordelijk voor veilig bloed", aldus Metaal.

  Kwetsbare mensen

  De meeste mensen worden niet ziek door het westnijlvirus. Zo'n 80 procent heeft helemaal nergens last van, de overige 20 procent krijgt milde symptomen als koorts en griepklachten.

  Sanquin benadrukt dat kwetsbare mensen er wel ernstig ziek van kunnen worden. En dat is de doelgroep van de meeste bloedtransfusies.

  Vogels

  Zodra ook in andere regio's in Nederland mensen besmet blijken met het westnijlvirus, gaat Sanquin gedoneerd bloed ook daar onderzoeken. Dat is Europees beleid, zegt Metaal. "Je gaat het bloed pas testen als er een menselijke besmetting is. Er zijn namelijk ook veel regio's met alleen besmette vogels."

  Het westnijlvirus komt voor bij vogels, maar kan via muggen op mensen worden overgedragen. Dat gebeurt vooral in de zomer. Het RIVM zei gisteren dat de kans om het virus op te lopen op dit moment minimaal is, door de weeromslag van de afgelopen weken en het einde van het muggenseizoen.
  Gisteren werd bekend dat iemand in die regio is besmet met het virus, dat via bloed kan worden overgedragen.
  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X