Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuw coronavirus in China - Informatie RIVM - Laatste update 12 maart 2020

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Nieuw coronavirus in China - Informatie RIVM - Laatste update 12 maart 2020

  Wijzigingsdatum 12-03-2020 | 10:59

  In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiŽnten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.


  Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

  Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vind je op Rijksoverheid.nl.
  Wat kun je zelf doen?

  Hoest in je arm


  Verspreiding coronavirus voorkomen

  De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

  Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  PatiŽnten met nieuw coronavirus

  In Nederland werd op 27 februari de eerste patiŽnt met het virus gevonden. Ook in andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op.

  Klik hier voor meer informatie over de verspreiding.
  Symptomen nieuw coronavirus


  Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

  Besmettelijkheid

  De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat ťťn ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

  Nederland

  In Nederland is het coronavirus inmiddels bij meerdere mensen aangetoond. Bij patiŽnten in Nederland wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie de patiŽnt contact heeft gehad. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst monitort alle contacten om de kans op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te houden.

  Voorbereiding

  Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geÔnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Verder testen laboratoria in heel Nederland patiŽnten waarbij het vermoeden bestaat dat zij het virus zouden kunnen hebben. Deze test kan alleen door de GGD of een ziekenhuis worden aangevraagd. Alle GGD’en en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen hoe je met een patiŽnt moet omgaan en welke maatregelen genomen moeten worden.

  Reizigers

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor de provincie Hubei (de provincie waarin Wuhan ligt) in China, en voor delen van Noord-ItaliŽ. Ook voor de rest van China en ItaliŽ is het reisadvies aangepast. Kijk hier voor alle actuele reisadviezen.

  Contact met je huisarts

  Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiŽnt met het coronavirus of ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:
  • China (inclusief Hongkong)
  • ItaliŽ
  • Iran
  • Zuid-Korea

  Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

  Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.


  In de regio Wuhan in China is er een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiŽnten hebben koorts en luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
  Last edited by Gert van der Hoek; March 12, 2020, 11:03 AM.
  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Thuisquarantaine

  Wat is quarantaine?


  Quarantaine is een voorzorgsmaatregel om verspreiding van een infectieziekte tegen te gaan. Een persoon die in quarantaine gaat is niet ziek, maar heeft contact gehad met een patiŽnt met een bewezen infectie. Mensen die in quarantaine gaan, zijn niet besmettelijk. Iemand gaat in quarantaine tot de incubatietijd is verlopen. Dit is de maximale tijd tussen het moment van mogelijke besmetting en het moment dat mensen ziekteverschijnselen krijgen. Als mensen in die periode niet ziek zijn, wordt de quarantaine opgeheven.

  Wat is thuisquarantaine?


  We spreken van thuisquarantaine als iemand die niet ziek is thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon niet besmettelijk is voor anderen. Deze periode duurt maximaal 2 weken in het geval van het nieuwe coronavirus. De beoordeling en monitoring wordt door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst gedaan. De persoon in quarantaine verblijft thuis in een eigen ruimte. Samen met zijn of haar huisgenoten krijgen zij informatie over maatregelen die genomen moeten worden om eventuele besmetting te voorkomen.

  Wat is isolatie?


  Een persoon die in isolatie gehouden wordt, is ziek of er is een mogelijkheid dat ze ziek zijn. Door isolatie kunnen deze patiŽnten anderen niet besmetten. Mensen kunnen thuis in isolatie blijven of in een ziekenhuis in isolatie behandeld worden. Dat hangt af van de ernst van de ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid van de ziekte.

  Waarom moeten Nederlanders die door Nederland worden teruggehaald vanuit de regio Wuhan 2 weken in quarantaine?


  Dat is een eis van de Chinese regering. Omdat de regio Wuhan is afgesloten, gelden er strenge eisen voor de mensen die de regio toch verlaten.

  Is thuisquarantaine een geschikte maatregel voor de Nederlanders die terugkomen uit Wuhan?


  Ja. Deze mensen zijn niet ziek. Zolang ze geen gezondheidsklachten hebben, zijn strengere maatregelen niet nodig.

  Hoe zit het met huisgenoten bij thuisquarantaine?


  Huisgenoten krijgen speciale regels waaraan ze zich moeten houden in het contact met de persoon in quarantaine. Zij beperken daarbij het nabije contact en passen goede hygiŽnemaatregelen toe. De huisgenoten mogen gewoon het huis verlaten en met andere mensen in contact komen.

  Waarom stopt Nederland mensen in thuisquarantaine terwijl andere landen hen in groepsquarantaine zetten?


  De Chinese overheid heeft voor de terugkomst van Nederlanders uit Wuhan als eis gesteld dat mensen twee weken in quarantaine moeten. In Nederland is het mogelijk om dit in thuisquarantaine te doen. De regionale GGD’en kunnen hier toezien op de quarantaine en hebben regelmatig contact met de mensen die in quarantaine zitten. Mochten zij ziekteverschijnselen krijgen of andere medische hulp nodig hebben, dan staat de GGD hen bij. Niet alle landen beschikken over zo’n regionale structuur. Daarom kiezen veel andere landen voor groepsquarantaine. Uit ervaring blijkt dat thuisquarantaine net zo goed werkt als groepsquarantaine.

  Waarom zetten we reizigers die vanuit China op Schiphol aankomen niet in quarantaine?


  Het is praktisch gezien vrijwel onmogelijk om alle passagiers die vanuit China aankomen in quarantaine te plaatsen. Bovendien is de kans dat iemand die het virus draagt op Schiphol aankomt nog steeds klein. De meeste zieke mensen komen uit de regio Wuhan. Daar komen inmiddels geen reizigers meer vandaan. Overigens worden mensen die symptomen krijgen, wťl in isolatie gezet.
  In de regio Wuhan in China is er een uitbraak gaande van een nieuw coronavirus. De meeste patiŽnten hebben koorts en luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X