Announcement

Collapse
No announcement yet.

Coronavirus, nieuws uit Nederland - 46.647

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts


 • Actuele cijfers COVID-19: 18 mei 2020
  Positief geteste personen 44.141* (+146)
  Ziekenhuisopnames 11.579 (+27)
  Overleden personen 5.694** (+14)
  *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
  ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


  COVID-19 in grafieken

  Internationale kaart COVID-19

  Update 18 mei 2020


  Vandaag zijn er 27 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 14 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

  Tot nu toe zijn er 44.141 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • Aantal IC-patiŽnten neemt met 26 af


   Het aantal patiŽnten met coronaklachten op de IC's is met 26 gedaald. Er zijn nu nog 323 Nederlanders met covid-19 opgenomen. Van hen worden er 320 in Nederland behandeld en drie in Duitse ziekenhuizen. Het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding, dat de IC-opnames bijhoudt, verwacht dat het aantal opnames de komende week verder zal dalen.

   Er liggen ook 477 non-covidpatiŽnten op de IC's. Gisteren nam het aantal IC-patiŽnten voor het eerst in tijden weer iets toe. Er kwamen toen drie covidpatiŽnten bij.

   Volg ook vandaag het coronanieuws uit binnen- en buitenland in ons liveblog.
   ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment   • Actuele cijfers COVID-19: 19 mei 2020
    Positief geteste personen 44.249* (+108)
    Ziekenhuisopnames 11.613 (+34)
    Overleden personen 5.715** (+21)
    *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
    ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


    COVID-19 in grafieken

    Internationale kaart COVID-19
    Update 19 mei 2020

    Vandaag zijn er 34 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 21 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

    Tot nu toe zijn er 44.249 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

    Afname aantal zieke mensen door COVID-19

    Het aantal mensen dat ziek wordt door het nieuwe coronavirus in Nederland neemt sinds eind maart af. Dit blijkt uit de afname van de aantallen nieuw gemelde patiŽnten, ziekenhuisopnames, IC intensive care -opnames en overlijdens per dag. Ook het aantal mensen dat bij de huisarts komt vanwege klachten die passen bij het coronavirus daalt nog steeds. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel. De virologische dagstaten laten zien dat, ondanks een ruimer testbeleid, de laatste drie weken het aantal geteste personen met klachten rond de 30.000 bleef liggen. Van deze geteste mensen heeft een steeds lager percentage COVID-19. Afgelopen week was dit 5%, maar eind maart was 29% van het aantal testen positief voor het coronavirus.

    Percentage van positieve laboratoriumuitslagen voor COVID-19, van het aantal personen dat getest is, gemeld door de virologische laboratoria. De bolletjes geven het percentage per dag aan; de lijn een 7-daags lopend gemiddelde.

    Click image for larger version

Name:	figuur duiding 19 mei.jpg
Views:	21
Size:	34.3 KB
ID:	862305

    ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • COVID-19 geconstateerd op vier nertsenbedrijven

     Gepubliceerd op 20 mei 2020

     Op 26 april zijn bij twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek besmettingen van COVID-19 bij verschillende nertsen geconstateerd. Op 7 mei zijn bij twee andere nertsenbedrijven in De Mortel en Deurne besmettingen aangetroffen. De nertsen vertoonden diverse ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen en er was sprake van verhoogde sterfte. Enkele medewerkers bij beide bedrijven hadden verschijnselen van het coronavirus. Uit onderzoek blijkt dat nertsen op het bedrijf het virus aan elkaar hebben overgedragen. Verder is het aannemelijk dat er een besmetting heeft plaatsgevonden van nerts op mens.

     Door Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Universiteit Utrecht (UU) en Erasmus MC en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) wordt onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in het virus, de verspreiding van het virus en de verspreiding in het milieu. Er zijn monsters verzameld van zieke en gezonde dieren, en uit voorzorg zijn ook lucht- en stofmonsters genomen in de omgeving van de bedrijven. GGD is betrokken bij bemonstering en onderzoek naar besmettingen bij medewerkers.

     Virus tussen nertsen overgedragen

     Uit eerder onderzoek blijkt dat fretachtigen, en daarmee ook nertsen, gevoelig zijn voor besmetting met COVID-19. Bij sectie op de dieren werd longontsteking gezien en in organen en keelswabs werd SARS-CoV-2 aangetoond. Op basis van de variaties in de genetische codes van het virus kon worden geconcludeerd dat nertsen op het bedrijf het virus aan elkaar hebben overgedragen.

     Mogelijke besmetting van dier op mens

     Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meldt dat het aannemelijk is dat er een besmetting met het coronavirus heeft plaatsgevonden van nerts op mens (NOS, 19 mei). Er zijn extra maatregelen afgekondigd voor nertsenhouderijen. "Alle bedrijven worden gescreend en er komt een bezoekverbod voor in de stallen." Er was al een meldplicht ingesteld en medewerkers moesten al beschermende kleding dragen.

     Virus in stofdeeltjes in de stallen

     In stofdeeltjes in de stallen werd virus RNA aangetoond wat er op wijst dat mensen in de stallen met geÔnfecteerde nertsen blootgesteld kunnen worden coronavirus.

     Geen virus in de luchtmonsters buiten de stal

     In de Kamerbrief van 8 mei van minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer staat dat uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat er geen virus in de luchtmonsters buiten de stal is aangetroffen.

     Voorzorgsmaatregel omgeving vervalt

     In de tweede bemonsteringsreeks is het virus niet meer binnen of buiten de stal gevonden in de stofdeeltjes in de lucht. Dat laat minister Schouten weten in de Kamerbrief van 15 mei. Het eerdere RIVM-advies om uit voorzorg niet te wandelen of fietsen in een 400 meter zone rondom een besmet nertsenbedrijf is daarom ingetrokken.

     Drie katten besmet

     In het onderzoek zijn ook elf katten op een van de besmette bedrijfslocaties getest. Bij drie van deze katten zijn antistoffen aangetoond tegen COVID-19. Dat betekent dat de katten besmet zijn geweest.

     WBVR heeft de dieren getest

     Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft de bevestigingstesten uitgevoerd op monsters van de nertsen. Daarnaast wordt verder onderzoek ingezet in samenwerking met GD, UU en EMC.


     Lees meer: Dier op mens-besmetting: 'Kans blijft klein, maar wel alert op blijven'     Op 26 april zijn bij twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek besmettingen van COVID-19 bij verschillende nertsen geconstateerd. Op 7 mei zijn bij twee andere nertsenbedrijven in De Mortel en Deurne besmettingen aangetroffen. De nertsen vertoonden diverse ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen en er was sprake van verhoogde sterfte. Enkele medewerkers bij beide bedrijven hadden verschijnselen van het coronavirus. Uit onderzoek blijkt dat nertsen op het bedrijf het virus aan elkaar hebben overgedragen. Verder is het aannemelijk dat er een besmetting heeft plaatsgevonden van nerts op mens.
     Last edited by Gert van der Hoek; May 20th, 2020, 07:58 AM.
     ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • Stand van zaken onderzoek Covid-19 naar nertsenbedrijven


      In deze brief informeert minister Schouten de Tweede Kamer, mede namens de minister van VWS, over de laatste stand van zaken in het lopende onderzoek op de drie met COVID-19 besmette nertsenbedrijven.

      Download 'Stand van zaken onderzoek Covid-19 naar nertsenbedrijven'


      PDF document | 4 pagina's | 102 kB

      Brief | 19-05-2020

      In deze brief informeert minister Schouten de Tweede Kamer, mede namens de minister van VWS, over de laatste stand van zaken in het lopende onderzoek op de drie met COVID-19 besmette nertsenbedrijven.
      ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment      • Actuele cijfers COVID-19: 20 mei 2020
       Positief geteste personen 44.447* (+198)
       Ziekenhuisopnames 11.627 (+14)
       Overleden personen 5.748** (+33)
       *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
       ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


       COVID-19 in grafieken

       Internationale kaart COVID-19

       20-05-2020 14:00 uur

       Update 20 mei 2020

       Vandaag zijn er 14 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 33 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

       Tot nu toe zijn er 44.447 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


       ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment       • Actuele cijfers COVID-19: 22 mei 2020
        Positief geteste personen 44.888* (+188)
        Ziekenhuisopnames 11.649 (+9)
        Overleden personen 5.788** (+13)
        *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
        ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


        COVID-19 in grafieken

        Internationale kaart COVID-19

        22-05-2020 14:00 uur
        Update 22 mei 2020


        Vandaag zijn er 9 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 13 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

        Tot nu toe zijn er 44.888 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


        22-05-2020 12:30 uur
        Sterfte in week 20 lager dan normaal


        Voor week 20 (11 tot en met 17 mei 2020) wordt het aantal overledenen geschat op bijna 2.850. Daarmee zit de sterfte zo’n 200 onder het niveau van wat normaal zou zijn in deze periode. Van week 11 tot en met week 19 was de sterfte hoger dan verwacht. In die weken overleden bijna 9.000 mensen meer dan je in deze periode zou verwachten. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

        Zie voor meer informatie:
        RIVM: Monitoring sterftecijfers Nederland
        Nieuwsbericht CBS: Sterfte in week 20 lager dan normaal

        ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment        • Actuele cijfers COVID-19: 23 mei 2020
         Positief geteste personen 45.064* (+176)
         Ziekenhuisopnames 11.659 (+10)
         Overleden personen 5.811** (+23)
         *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
         ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


         COVID-19 in grafieken

         Internationale kaart COVID-19

         23-05-2020 14:00 uur
         Update 23 mei 2020


         Vandaag zijn er 10 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 23 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

         Tot nu toe zijn er 45.064 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


         ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • Actuele cijfers COVID-19: 24 mei 2020
          Positief geteste personen 45.236* (+172)
          Ziekenhuisopnames 11.672 (+13)
          Overleden personen 5.822** (+11)
          *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
          ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


          COVID-19 in grafieken

          Internationale kaart COVID-19

          Update 24 mei 2020

          Vandaag zijn er 13 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 11 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

          Tot nu toe zijn er 45.236 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.
          ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • Actuele cijfers COVID-19: 25 mei 2020
           Positief geteste personen 45.445* (+209)
           Ziekenhuisopnames 11.680 (+8)
           Overleden personen 5.830** (+8)
           *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
           ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


           COVID-19 in grafieken

           Internationale kaart COVID-19

           25-05-2020 14:00 uur

           Update 25 mei 2020

           Vandaag zijn er 8 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 8 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

           Tot nu toe zijn er 45.445 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


           Tweede Kamer technische briefing COVID-19 besmettingen op mens en dier

           Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwdieren aan de Universiteit van Utrecht en Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM informeren vanmiddag vanaf 15.00 uur de Tweede Kamer over COVID-19 besmettingen op mens en dier.

           https://www.tweedekamer.nl/debat_en_...s?id=2020A0229
           ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
           Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

           ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

           Comment


           • 19 kinderen in Nederland met nieuwe ernstige ziekte, mogelijk door corona

            Negentien kinderen hebben de afgelopen weken een nieuwe ernstige kinderziekte opgelopen die vermoedelijk op een of andere manier samenhangt met covid-19. Tien van de kinderen zijn positief getest op antistoffen tegen SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit een enquÍte die de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft gehouden.

            De NVK vroeg de Nederlandse kinderartsen twee weken geleden om alle gevallen van de nieuwe aandoening die zij tegenkomen te melden. De nieuwe ziekte lijkt een combinatie van twee bekende ziekten: de zeldzame ziekte van Kawasaki, die bijna uitsluitend kinderen onder 5 jaar treft, en het toxischeshocksyndroom (TSS).

            "Slechts vier van de negentien patiŽnten waren jonger dan 5 jaar", vertelt NVK-voorzitter KŠroly Illy, zelf kinderarts in het ziekenhuis Rivierenland in Tiel. "Bij tien van de negentien patiŽnten zijn antistoffen tegen het coronavirus vastgesteld."

            Bij negen dus niet, maar dat betekent niet dat vaststaat dat zij geen infectie hebben doorgemaakt. De testen zijn te onbetrouwbaar om daar met zekerheid uitspraken over te doen. Hoe het nu met de kinderen gaat, is niet bekend.

            Nieuwe ziekte

            De ziekte van Kawasaki leidt tot het opzwellen van de bloedvaten in het hart. Het is een goed behandelbare aandoening. PatiŽntjes hebben doorgaans gezwollen klieren, droge en gebarsten lippen en (heftige) huiduitslag. De vingers en tenen van Kawasaki-patiŽnten en hun handpalmen en voetzolen zijn vaak opvallend rood.

            Het toxischeshocksyndroom - ook wel bekend als de tamponziekte omdat het kan ontstaan bij het langdurig inhouden van een tampon - wordt veroorzaakt door bacteriŽn die gifstoffen afscheiden in het lichaam. TSS gaat gepaard met hoge koorts, heftige huiduitslag, griepachtige verschijnselen. Doordat het kan leiden tot multi-orgaanfalen - nierfalen, leverfalen, maar ook zuurstofgebrek door het niet goed werken van de longen - is het toxischeshocksyndroom een levensbedreigende aandoening.

            De bacteriŽn die TSS veroorzaken zijn Staphylococcus aureus en groep-A streptokokken. Veel mensen dragen S. aureus met zich mee, vooral in hun neus of op hun huid. Dat kan meestal geen kwaad, behalve als de bacterie in wondjes of wonden terechtkomt. S. aureus en MRSA, de multiresistente variant daarvan, zijn berucht om de postoperatieve wondinfecties die ze in ziekenhuizen vaak veroorzaken.

            Ook groep-A streptokokken veroorzaken meestal mild verlopende infecties, maar kunnen als ze in de bloedbaan of in onderliggend weefsel terechtkomen ernstige gevolgen hebben. Streptokokken kunnen kraamvrouwenkoorts veroorzaken, een vorm van sepsis die net bevallen vrouwen treft.

            Overreactie immuunsysteem

            Hoogleraar Pediatrische intensive care aan het Amsterdam UMC Job van Woensel zei eerder tegen Medisch Contact dat het onbekende ziektebeeld bij kinderen eerder veroorzaakt wordt door een overreactie van het afweersysteem dan door het virus zelf. Die overreactie wordt bij veel covid-patiŽnten gezien en wordt veroorzaakt door wat wel een "cytokinestorm" is gaan heten.

            Cytokinen zijn eiwitten die het afweerreactie van het immuunsysteem reguleren. Er zijn twee soorten cytokinen: ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende. Een subtiel samenspel van beide zorgt ervoor dat het afweersysteem een infectie de baas wordt. Maar een overmatige productie van ontstekingsbevorderende cytokinen kan juist een veel ernstiger beloop van de infectie veroorzaken.

            Bij veel covid-19-patiŽnten is gezien dat het immuunsysteem als het ware in de overdrive gaat en tot heel ernstige klachten leidt. Dat gebeurt vaak nadat covid-19 in eerste instantie enigszins onder controle is lijken te komen. Die cytokine-storm kan net als de nieuwe ernstige kinderziekte orgaanfalen veroorzaken.

            Veel landen

            De eerste berichten over de nieuwe kinderziekte die mogelijk samenhangt met covid-19 doken een maand geleden op in het Verenigd Koninkrijk, Daar publiceerden de kinderintensivisten een waarschuwing om alert te zijn op het nieuwe ziektebeeld. Ierland en BelgiŽ, Zwitserland, ItaliŽ, Spanje, Frankrijk en de VS volgden.

            In New York alleen al zijn er volgens gouverneur Cuomo 102 patiŽnten. Drie kinderen zijn overleden. Veertien andere Amerikaanse staten melden volgens The New York Times ook gevallen.

            In Frankrijk was het totaal aantal gevallen vorige week opgelopen tot 135. Een patiŽntje is overleden. Bij hem is vastgesteld dat hij geen covid-19 heeft gehad, maar bloedonderzoek zou wel hebben aangetoond dat hij in contact is geweest met het virus.
            Een nog onbekende en niet verklaarbare ziekte die samen lijkt te hangen met covid-19 heeft ook in Nederland ziektegevallen veroorzaakt.
            ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • Actuele cijfers COVID-19: 26 mei 2020
             Positief geteste personen 45.578* (+133)
             Ziekenhuisopnames 11.690 (+10)
             Overleden personen 5.856** (+26)
             *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
             ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


             COVID-19 in grafieken

             Internationale kaart COVID-19


             Update 26 mei 2020

             Vandaag zijn er 10 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 26 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

             Tot nu toe zijn er 45.578 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.
             ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
             Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

             ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

             Comment


             • Actuele cijfers COVID-19: 27 mei 2020
              Positief geteste personen 45.768* (+190)
              Ziekenhuisopnames 11.697 (+7)
              Overleden personen 5.871** (+15)
              *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
              ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


              COVID-19 in grafieken

              Internationale kaart COVID-19


              Update 27 mei 2020

              Vandaag zijn er 190 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Er zijn 7 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 15 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

              Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


              Actuele cijfers COVID-19 en nieuws over het nieuwe coronavirus
              ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment              • Actuele cijfers COVID-19: 29 mei 2020
               Positief geteste personen 46.126* (+176)
               Ziekenhuisopnames 11.722 (+9)
               Overleden personen 5.931** (+28)
               *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
               ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


               COVID-19 in grafieken

               Internationale kaart COVID-19

               29-05-2020 | 14:00 uur

               Update 29 mei 2020

               Vandaag zijn er 176 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Er zijn 9 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 28 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

               Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


               Actuele cijfers COVID-19 en nieuws over het nieuwe coronavirus
               ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
               Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

               ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

               Comment


               • Actuele cijfers COVID-19: 31 mei 2020
                Positief geteste personen 46.442* (+185)
                Ziekenhuisopnames 11.735 (+8)
                Overleden personen 5.956** (+5)
                *Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
                ** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.


                COVID-19 in grafieken

                Internationale kaart COVID-19


                Update 31 mei 2020

                Vandaag zijn er 185 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Er zijn 8 patiŽnten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 5 personen als overleden gemeld. Deze patiŽnten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

                Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

                Actuele cijfers COVID-19 en nieuws over het nieuwe coronavirus
                ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment

                Working...
                X