Announcement

Collapse
No announcement yet.

Usutuvirus voor het eerst vastgesteld bij merels en laplanduilen in Nederland

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Usutuvirus voor het eerst vastgesteld bij merels en laplanduilen in Nederland

  15 september 2016

  Gezamenlijk persbericht van DWHC, Erasmus MC, Sovon, Vogeltrekstation NIOO-KNAW, VPDC  Het Usutuvirus is recent voor het eerst vastgesteld in Nederland. Het virus is zowel bij gehouden laplanduilen (Strix nebulosa) als bij wilde, dode en levende, merels (Turdus merula) vastgesteld. Dit melden verschillende onderzoeksorganisaties, waaronder het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en Erasmus MC. Het Usutuvirus is een vogelvirus dat al geruime tijd voorkomt in Europa.

  Sinds augustus zijn bij het DWHC meer dan 40 meldingen binnengekomen van sterfte onder merels in Nederland. Deze verhoogde sterfte is met name waargenomen in enkele gebieden in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Ook zijn gehouden laplanduilen gestorven, waarvan een aantal vogels zijn onderzocht bij het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum (VPDC) van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht). Monsters van zowel de merels als de laplanduilen zijn naar het Erasmus MC gestuurd voor onderzoek naar het Usutuvirus. Het is bekend dat dit virus verhoogde sterfte bij deze vogels kan veroorzaken. Bovendien is onlangs in Noordrijn-Westfalen, aan de grens met Nederland, het Usutuvirus vastgesteld. In België is ook een verhoogde sterfte onder merels gemeld.

  Usutu bij levende merels

  Daarnaast is dit virus in Nederland gevonden bij een tweetal levende merels. Deze merels werden gevangen voor monsterafname in het kader van een studie van Erasmus MC en het Vogeltrekstation NIOO-KNAW waarin het vóórkomen van zogenaamde zoönotische virussen in wilde vogels in Nederland wordt onderzocht.

  Vijf organisaties, DWHC, Erasmus MC, Sovon, Vogeltrekstation en VPDC, werken nauw samen om ongewone sterfte en de aanwezigheid van ziektes bij vogels snel in beeld te kunnen brengen. Om de verspreiding van dit virus goed te kunnen volgen, is het belangrijk zieke en dode wilde vogels te melden bij Sovon of DWHC. Vogelringers aangesloten bij het Vogeltrekstation nemen de komende weken extra monsters van gevangen merels om de verspreiding van het Usutuvirus te kunnen vaststellen.

  Achtergrond

  Het Usutuvirus is een zgn. arbovirus dat bij vogels voorkomt. Dit virus is de afgelopen decennia herhaaldelijk in Europa bij vogels vastgesteld, namelijk in Spanje, Italië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Duitsland.
  Het Usutuvirus veroorzaakt sterfte bij zangvogels en uilen, waarbij vooral uitgebreide sterfte optreedt bij merels, huismussen (Passer domesticus) en laplanduilen. Mogelijk komt het ook bij andere zangvogels en uilen voor.

  Mensen

  Het is zeer uitzonderlijk dat mensen besmet raken. Het virus wordt door steekmuggen, voornamelijk uit het geslacht Culex, overgedragen. In Europa zijn tot nu toe vijf patiënten met het usutuvirus bekend, ondanks grootschalige uitbraken bij vogels. Bij drie van deze patiënten was het immuunsysteem verzwakt.

  Maatregelen voor het hanteren van (dode) vogels veranderen niet. Hiervoor gelden de normale hygiënische maatregelen (zie https://www.dwhc.nl/vragen/).
  Gezamenlijk persbericht van DWHC, Erasmus MC, Sovon, Vogeltrekstation NIOO-KNAW, VPDC
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Zie ook:

  Het Usutu virus duikt op in Duitsland - Ook in Nederland?


  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Belgische Merels besmet met dodelijk virus

   12/09/2016

   Wat is er aan de hand met onze merels? Er worden volgens het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek steeds meer zieke en of verzwakte vogels binnengebracht. En dit in een periode waarin er meer dan genoeg voedsel te vinden is. Bovendien sterven de meeste merels al snel na het binnenbrengen.

   Vermoedelijk gaat het om het Usutu-virus, een van oorsprong Afrikaans virus dat vooral merels treft. De ziekte wordt via muggen van de ene vogel op de andere overgedragen. Dit jaar waren er door het natte voorjaar enorm veel muggen en dat zou de verspreiding wel eens in de hand gewerkt kunnen hebben, aldus het Natuurhulpcentrum. Het virus dook enkele jaren geleden ook al op in Duitsland, toen stierf maar liefst één derde van de Duitse merelpopulatie.
   “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #4
    Uerming al zeer veel meldingen van dode merels binnen en waren dus al bang dat het Usutu-virus zou gaan toeslaan in Nederland. Onderzoek aan dode vogels heeft nu dUsutu-virus, de “merel-ziekte” in Nederland

    Vogelbescherming Nederland

    21-SEP-2016 - We kregen bij Vogelbescherming al zeer veel meldingen van dode merels binnen en waren dus al bang dat het Usutu-virus zou gaan toeslaan in Nederland. Onderzoek aan dode vogels heeft nu definitief uitgewezen dat het Usutu-virus Nederland heeft bereikt. Hoe kunt u zieke vogels herkennen, en wat betekent het voor u?
    efinitief uitgewezen dat het Usutu-virus Nederland heeft bereikt. Hoe kunt u zieke vogels herkennen, en wat betekent het voor u?
    Het Usutu-virus vindt zijn oorsprong in Afrika en wordt overgebracht door muggen. Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht, waar het in 2001 voor het eerst opdook in Oostenrijk. Vanuit daar verspreidde het zich over Europa, met in 2012 een massale slachting onder de merels in Duitsland tot gevolg. Meer dan 300.000 vogels stierven. In sommige Duitse steden was de sterfte zo massaal dat de merels praktisch verdwenen waren uit de tuinen en parken. Sindsdien waart het virus nog steeds rond in Europa en de laatste jaren ook in Nordrhein-Westfalen, de Duitse deelstaat die aan Nederland grenst. Het was dus wachten tot het virus in Nederland zou opduiken.

    Weinig gevaar voor mensen

    Het is zeer uitzonderlijk dat mensen besmet raken. Het virus wordt door steekmuggen, voornamelijk uit het geslacht Culex, overgedragen. In Europa zijn tot nu toe vijf patiënten met het Usutu-virus bekend, ondanks grootschalige uitbraken bij vogels. Bij drie van deze patiënten was het immuunsysteem verzwakt.


    Herkennen zieke merel

    Een merel die is besmet met het Usutu-virus is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er, ook als er veel voedsel aanwezig is, ongezond en verzwakt uit. Ze zijn makkelijk te benaderen, hebben een slordig verenkleed en zijn sterk vermagerd. Verder hebben ze evenwichtsstoornissen en kunnen ze soms moeilijk vliegen. Na twee tot drie dagen zijn ze dood. De verwachting is dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen.

    Zieke vogel melden

    Mensen kunnen helaas weinig doen om de merels te beschermen of besmetting van de merels te voorkomen. Wel roepen we iedereen op om dode vogels te melden, zodat we een goed beeld krijgen van de omvang van de Usutu-uitbraak. Vogelbescherming Nederland roept mensen op een net gestorven merel te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre, dat kan via het meldingsformulier. Net gestorven vogels kunnen namelijk nog op het virus worden onderzocht. Het DWHC doet al jaren onderzoek naar verschillende vogelziektes en onderzoekt vogels dus ook op de aanwezigheid van het Usutu-virus. Vindt u een merel die waarschijnlijk al wat langer dood is, dan graag een melding via de site van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Sovon inventariseert onder meer de zieke en dode vogels in heel Nederland en analyseert de gegevens.
    “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #5
     Usutuvirus: Verhoogd aantal meldingen dode merels

     24 juli 2017
     Na de uitbraak in 2016, werd begin april via levende en dode merel surveillance opnieuw usutuvirus activiteit vastgesteld in Nederland. Dit ging gepaard met een lichte toename van het aantal door burgers gemelde dode merels ten opzichte van de voorgaande weken in 2017. In de levende vogelsurveillance, uitgevoerd door het Vogeltrek station van NIOO-KNAW en Erasmus MC werd in de periode van eind april t/m juni doorlopend usutuvirus activiteit onder levende merels vastgesteld . Eind juni nam het aantal meldingen van dode merels duidelijk toe. Ook werd vaker dan begin van het jaar aangegeven dat meerdere dode merels binnen een kort tijdsbestek werden gevonden.
     In de periode van eind juni – tot 20 juli heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) samen met Erasmus MC zeven dode merels onderzocht op de mogelijke doodsoorzaak. Bij zes merels is het usutuvirus aangetoond, één dier testte negatief. Op basis hiervan, in combinatie met de ervaring uit 2016 en met de toename van de meldingen van zieke merels met symptomen die kunnen passen bij usutuvirus en de toename van merelsterftemeldingen, denken we dat dit opnieuw een usutuvirus uitbraak is.
     Op dit moment komen de meldingen van dode merels uit oost, midden en zuid Nederland (zie kaart.)     LEES MEER


     Na de uitbraak in 2016, werd begin april via levende en dode merel surveillance opnieuw usutuvirus activiteit vastgesteld in Nederland. Dit ging gepaard met een lichte toename van het aantal door burgers gemelde dode merels ten opzichte van de voorgaande weken in 2017. In de levende vogelsurveillance, uitgevoerd
     “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment

     Working...
     X