Announcement

Collapse
No announcement yet.

Enkele Nederlanders mogelijk besmet met het Hantavirus in de VS

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Enkele Nederlanders mogelijk besmet met het Hantavirus in de VS

    Vragen en antwoorden Hantavirus (PDF)


    Uitbraak Hantavirus in Yosemite Park

    Publicatiedatum: 03-09-2012
    Wijzigingsdatum: 04-09-2012
    Auteur:Marieke Timmer


    Sinds juni zijn zes mensen (allen Amerikanen) ziek geworden door het Sin Nombre hantavirus tijdens een verblijf in het Yosemite National Park in de VS. Twee van hen zijn overleden. Deze mensen hebben allemaal overnacht in een zogenaamde ‘Signature Tent Cabin’ in Curry Village in het park. Ook enkele Nederlanders hebben hier overnacht. Zij worden door de Parkautoriteiten en/of door de regionale GGD op de hoogte gebracht.

    Besmetting
    Afgelopen week werd bekend dat enkele mensen ziek zijn geworden na overnachting in een ‘Signature Tent Cabin’ in Curry Village in Yosemite Park. Vervolgens is daar ook een specifieke muizensoort gevonden (de hertmuis). Van deze muis is bekend dat deze dit type van het hantavirus kan overdragen. De Parkautoriteiten hebben daarna deze cabins gesloten en informeren alle bezoekers die tussen 10 juni en 24 augustus in deze cabins hebben verbleven. Een overnachting in deze cabins lijkt een risico voor besmetting met het Sin Nombre hantavirus. Ook enkele Nederlanders hebben in deze cabins overnacht. Zij worden geïnformeerd over de uitbraak en de symptomen van het hantavirus door de Amerikaanse autoriteiten en/of door de regionale GGD. Als mensen meer dan 6 weken geleden in deze cabins verbleven is de kans klein dat ze nog ziek worden. Mensen die in Yosemite Park zijn geweest maar niet in deze cabins verbleven, lijken geen verhoogd risico te hebben op besmetting met dit type hantavirus.

    Alleen als je in de afgelopen 6 weken in de Signature Tent Cabins in Curry Village hebt overnacht, is er een nog (kleine) kans dat je ziek kunt worden van het hantavirus.

    Hantavirussen
    Van het hantavirus bestaan verschillende varianten. De variant die nu in de Verenigde Staten is aangetroffen is het Sin Nombre virus. Deze komt in Nederland niet voor. Het Sin Nombre hantavirus wordt overgedragen door de hertmuis. Een besmette muis scheidt het virus uit in de uitwerpselen en urine. Als deze opdrogen kunnen ze verwaaien tot stofdeeltjes. Mensen kunnen vervolgens deze stofdeeltjes inademen en zo besmet raken. Blootstelling in kleine, matig geventileerde ruimten, zoals een tent, leidt tot grotere kans op besmetting. Bij mensen veroorzaakt het virus in eerste instantie griepachtige verschijnselen. Na enkele dagen tot een week kunnen die overgaan in ernstige longklachten waarvoor behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk is. Het virus is niet van mens-op-mens overdraagbaar.


    Meer informatie
    Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Centre for Disease Control (CDC) in Atlanta (VS).

    Het RIVM heeft alle GGD’en geïnformeerd over deze uitbraak. Mensen die in het park verbleven en meer vragen hebben kunnen contact opnemen met de GGD in hun regio (www.ggd.nl).

    RIVM
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Enkele Nederlanders mogelijk besmet met het Hantavirus in de VS

    4 september 2012

    54 Nederlanders bij besmetting Yosemite Park

    Onder de duizenden toeristen die mogelijk een gevaarlijk virus hebben opgelopen in het Yosemite Park in Californi? zijn ook Nederlanders. In de tentcabines waar het hantavirus is gevonden verbleven tussen juni en augustus 54 Nederlanders.

    Het is niet bekend of de Nederlanders terug zijn uit de VS en of ze besmet zijn met het virus, meldt de NOS.

    RIVM
    De Amerikaanse Centers for Disease Control heeft adressen van Nederlandse toeristen doorgegeven aan het RIVM en gevraagd contact met hen op te nemen.

    Artsennet
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Enkele Nederlanders mogelijk besmet met het Hantavirus in de VS

      Nederlanders onderzocht op hantavirus

      14 september 2012

      Enkele Nederlanders hebben griepachtige klachten ontwikkeld na een overnachting in het Yosemite-park in de Verenigde Staten. Momenteel wordt uitgezocht of zij besmet zijn met het hantavirus.

      Dat meldde een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag desgevraagd.

      Tot nu toe heeft het RIVM nog geen enkele melding gekregen van een vastgestelde besmetting met het hantavirus.

      De GGD's hebben contact opgenomen met de Nederlanders die recent in het Amerikaanse park geweest zijn. Als dat meer dan zes weken geleden is en ze zijn niet ziek geworden, dan is er geen risico. Binnen zes weken moeten mensen extra oppassen als ze ziek worden.

      AD
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment

      Working...
      X