Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wasbeer in Nederland een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Wasbeer in Nederland een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid?

  Wasbeer gevaarlijker dan door overheid beweerd

  09 feb 2012  De wasbeer is een veel groter gevaar voor de gezondheid dan tot nu toe door het ministerie van Landbouw en Natuur is verkondigd. Dit blijkt uit een geheim gehouden document, waarin het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu oproept om vanwege de gezondheidsrisico’s de verdere verspreiding van de wasbeer tegen te gaan.

  In 2008 werd in opdracht van het ministerie van Landbouw en Natuur door Alterra een onderzoek uitgevoerd naar de risico’s die wasberen opleveren, voor zowel de natuur als de volksgezondheid. Deze exoot, die van oorsprong uit Amerika komt, wordt regelmatig in Nederland aangetroffen doordat exemplaren uit gevangschap ontsnappen danwel door hun baasjes worden vrijgelaten. Daarnaast is het mogelijk dat er wasberen vanuit Duitsland in Nederland komen. Op basis van het Alterra-rapport “Wasberen (Proyon lotor) in Nederland” bracht het ministerie eind augustus 2008 een nieuwsbericht uit waarin gesteld werd dat deze dieren geen risico opleveren voor de volksgezondheid.

  RIVM: gezondheidsrisico is veel groter
  Het ministerie verzweeg daarbij dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM ) de gezondheidsrisico’s van de wasbeer veel hoger achtte dan Alterra. In een advies dat de kwartermaker van het Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten (COIE, later omgedoopt tot het Team Invasieve Exoten) in augustus 2008 aan het ministerie uitbracht meldt hij: “Op mijn verzoek heeft RIVM gereageerd op het volksgezondheidsdeel uit het Alterra-rapport. Duidelijk is dat RIVM de risico’s hoger beoordeelt dan in het rapport beschreven.”  Rabiës en wasbeerspoelworm
  Uit het advies blijkt dat een toename van het aantal wasberen volgens het RIVM betekent dat de kans op verspreiding van zowel rabiës als de wasbeerspoelworm (Baylisascaris procyonis) groter wordt. Met name de wasbeerspoelworm baart het RIVM grote zorgen.

  “Parasitologen vinden B. procyonis één van de gevaarlijkste parasieten voor de mens, omdat viscerale larva migrans kan leiden tot herseninfiltraties.“ Met andere woorden: de larven van deze parasiet kunnen zich in de hersenen gaan vestigen.

  Lees verder: Nieuwslog.nl

  Met dank aan Mieke
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X