Announcement

Collapse
No announcement yet.

Q-koorts nieuws - 2012

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #91
    Re: Q-koorts nieuws - 2012

    Duitse patient overlijdt aan antibioticaresistente Q-koortsbacterie

    3 december 2012

    Een Duitse Q-koortspatient met endocarditis, hartklepontsteking, is na zijn overlijden verder onderzocht.

    De Q-koortsbacterie die gevonden werd op een hartklep bleek resistent te zijn tegen doxycycline: hét Q-koorts medicijn. De resistente bacterie bleek de oorzaak te zijn van het overlijden.

    Ik kan niet goed beoordelen of deze vondst alarmerend is of niet. Dat horen we graag van deskundigen.

    Genome Sequence of Coxiella burnetii 109, a Doxycycline-Resistant Clinical Isolate

    doi: 10.1128/​JB.01856-12
    J. Bacteriol. December 2012 vol. 194 no. 24 6939

    ABSTRACT

    Coxiella burnetii 109, with a 2.03-Mb genome, is a doxycycline-resistant human isolate that was isolated from the cardiac valve of a German male patient with Q fever endocarditis who died during the course of the treatment due to the bacterium's resistance to doxycycline.

    This new genome can be useful for future comparative genomic or Q fever studies.

    Journal of Bacteriology

    Genome is available at Genbank.

    Full article
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #92
      Re: Q-koorts nieuws - 2012

      Tenerife: de laatste 80 geiten gaan nog deze week weg

      4 12 2012

      Van de ca 300 geiten is de helft inmiddels geslacht, de overige zijn naar een andere locatie overgebracht.

      Voor 80 geiten was nog geen alternatieve plek gevonden, dat gaat deze week nog gebeuren, aldus de minister van Landbouw van Tenerife.

      zie ook:

      Tenerife: omwonenden stellen ultimatum voor verhuizing van geiten

      Canarische Eilanden: Q-koorts bevestigd bij 67% van omstreden geitenkudde op Tenerife

      Canarische Eilanden: verplaatsen geiten met Q-koorts uitgesteld

      Q-koorts op Tenerife

      machinetranslation

      TUESDAY, DECEMBER 4, 2012

      The remaining 80 goats will be moved this week

      The Cabildo of Tenerife plan to move the 80 goats left in the ravine Tafuriaste Orotava of late this week, said yesterday the Minister DAY island of Agriculture, the nationalist Jos? Joaqu?n Bethencourt.


      These animals goatherd whose huts are situated above the other two in that channel, farmer who has no alternative in the village to take their animals.

      These goats will be relocated to an area of ​​the northern region located at a similar height, while the representative of CC indicates that is not yet fully decided that new location on a farm island. With this move, will complete the relocation of these goats, which have sparked much controversy after the case of Q fever detected in a neighboring Tafuriaste urbanization.

      More: El Dia
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #93
        Re: Q-koorts nieuws - 2012

        ‘Duizenden besmet met Q-koorts’

        In Oostelijk Zuid-Limburg zijn sinds de uitbraak, voorjaar 2009, mogelijk bijna negenduizend mensen besmet geraakt met Q-koorts. Dat is aanzienlijk meer dan op basis van het gemelde aantal ziektegevallen (253) verwacht zou mogen worden.

        Heerlen

        van onze verslaggever


        Dat concludeert Volker Hackert, arts-infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg, na onderzoek van achthonderd bloedmonsters. De arts vergeleek willekeurige monsters van de GGD uit 2008 en 2010 op hoe vaak daar anti-stoffen tegen de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii in zaten. Anti-stoffen zijn een teken dat iemand besmet is geraakt, mogelijk zonder het te merken.

        In de monsters uit 2008 vond hij in 0,5 procent van alle gevallen anti stoffen; in die uit 2010, een jaar na de uitbraak, lag dat percentage op 3,4. Een verschil van 2,9 procent. „Als je dit getal extrapoleert naar de bevolking van Parkstad, 308.000 mensen, kom je op negenduizend mogelijke besmettingsgevallen”, aldus Hackert, die geschrokken is van dat aantal. „Het lijkt erop dat we de Coxiella burnetii danig hebben onderschat.”

        Hij concludeert, gezien het aantal huisartsbezoeken, dat de meeste van de besmette Parkstedelingen er weinig of niets van hebben gemerkt en dat er sprake is geweest van een mild ziekteverloop. Ook zonder erg duidelijke symptomen echter kan een Q-koortsbesmetting, tot jaren later, leiden tot een chronische vorm van de ziekte. Tot nu toe telden de GGD en de Q-koorts-poli in het Atriumziekenhuis twintig patiënten met chronische Q-koorts.

        Hackert denkt dat er nog meer mensen zijn met chronische Q-koorts, zonder dat ze dit weten. Het aantal patiënten zal zo nog stijgen en uiteindelijk uitkomen op enkele tientallen, denkt Hackert. Mensen met bepaalde hart- en vaatziekten, zoals ernstige afwijkingen van de hartkleppen of de vaatwand en mensen met klep- of vaatprotheses lopen extra risico omdat de Coxiella burnetii zich kan nestelen in je bloedbaan. Hackert raadt hen aan zich bij de huisarts te melden voor onderzoek. De Q-koortsbacterie kan de aorta zo sterk doen zwellen dat hij uiteindelijk scheurt. Zo’n aneurysma is vaak dodelijk.

        De bloedmonsters zijn van cliënten die eerder bij de GGD waren geprikt, bijvoorbeeld om te kijken of een vaccinatie goed werkt. Ze stemden vooraf in met dit onderzoek. De geiten- en zorgboerderij Nuje Caris in Ransdaal geldt als de enige bron voor de Q-koorts besmettingen in deze regio. De bacterie verspreidde zich met name in oostelijke richting. De boerderij werd eind 2009 geruimd. Daarna kende Parkstad geen nieuwe uitbraken meer.

        Gepubliceerd op: 15.12.12

        de Limburger


        Zie ook de oratie van Christian Hoebe, dd 7 dec 2012, met daarin een gedeelte over Q-koorts in Zuid-Limburg.

        .
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #94
          Re: Q-koorts nieuws - 2012

          Kamerbrief over individuele financi?le tegemoetkoming Q-koorts pati?nten

          21 12 2012

          De minister ziet geen gronden voor een individuele compenstatie van Q-koorts patienten.

          De regering zegt heel goed te begrijpen wat de impact is geweest en nog is van Q-koorts. Maar er zijn bestaande regelingen in Nederland voor zorgkosten en inkomensderving. Daarnaast ziet men geen reden om een precedent te scheppen.



          Link naar brief
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #95
            Re: Q-koorts nieuws - 2012

            Link naar kaart

            Q-koortsepidemie voorbij


            27-12-2012

            Het aantal gemelde patiënten met Q-koorts is in 2012 verder gedaald. Het RIVM ontving dit jaar 68 meldingen van patiënten met Q-koorts. In 2011 waren er nog 81 meldingen, het jaar daarvoor 504. De Q-koortsepidemie is daarmee voorbij.

            De 68 meldingen zijn afkomstig uit 54 verschillende gemeenten. Zes meldingen kwamen uit Drachten. Er werden tot nu toe 5 patiënten gemeld die de infectie mogelijk via hun werk hebben opgelopen. Ruim de helft (54&#37 van de gemelde patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor, maar aanzienlijk hoger dan in de jaren 2008 tot en met 2010. Toen lag het percentage patiënten dat werd opgenomen steeds rond de 20%. Artsen herkennen de symptomen van Q-koorts nu beter.

            De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 53 jaar en ligt daarmee iets hoger dan in de voorgaande jaren. Drie kwart van de patiënten is man, terwijl dit percentage in voorgaande jaren lager lag: rond de 60%.

            RIVM

            Originally posted by Gert van der Hoek View Post
            Update RIVM per 28 november 2012 :


            Aantal patienten gemeld in 2012: 69

            Aantal meldingen van sterfgevallen in 2012 : 1


            *Er bestaat in Nederland momenteel geen systematische surveillance van sterfgevallen ten gevolge van Q-koorts. In Osiris worden alleen patiënten met acute Q-koorts gemeld. Als op het moment van melden bekend is dat het om een overleden patiënt gaat met acute Q-koorts wordt dit gerapporteerd in Osiris. Het merendeel van de sterfgevallen zullen echter patiënten zijn met chronische Q-koorts. De rapportage van overleden patiënten met chronische Q-koorts gebeurt op vrijwillige basis door GGD'en en betreft vrijwel zeker een aanzienlijke onderschatting van het werkelijke aantal overledenen ten gevolge van (chronische) Q-koorts.
            RIVM

            Vorig jaar waren er 83 meldingen (waarvan 3 sterfgevallen) bij het RIVM eind november.

            .
            Update RIVM per 19 december 2012


            Aantal patienten gemeld in 2012: 68

            Aantal meldingen van sterfgevallen in 2012 : 1


            *Er bestaat in Nederland momenteel geen systematische surveillance van sterfgevallen ten gevolge van Q-koorts. In Osiris worden alleen patiënten met acute Q-koorts gemeld. Als op het moment van melden bekend is dat het om een overleden patiënt gaat met acute Q-koorts wordt dit gerapporteerd in Osiris. Het merendeel van de sterfgevallen zullen echter patiënten zijn met chronische Q-koorts. De rapportage van overleden patiënten met chronische Q-koorts gebeurt op vrijwillige basis door GGD'en en betreft vrijwel zeker een aanzienlijke onderschatting van het werkelijke aantal overledenen ten gevolge van (chronische) Q-koorts.
            RIVM

            Vorig jaar 2011) waren er 81 meldingen (waarvan 5 sterfgevallen) bij het RIVM.
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #96
              Re: Q-koorts nieuws - 2012

              Q-koorts kan ontsteking aan gewrichtsprothese veroorzaken

              Bij een patient met een hardnekkige gewrichtsontsteking, vond men na lang doorzoeken de oorzaak: Q-koorts.

              Men moest een speciale test ontwikkelen om uiteindelijk de Coxiella Burnettii (Q-koorts bacterie) te kunnen vinden.

              De onderzoekers concluderen: denk ook aan Q-koorts bij iemand met een gewrichtsontsteking zonder aanwijsbare oorzaak.


              Het is voor de eerste keer dat een dergelijke ontsteking - gerelateerd aan Q-koorts - wetenschappelijk is beschreven.


              A Case of Q Fever Prosthetic Joint Infection and Description of an Assay for Detection of Coxiella burnetii

              Aaron J. Tandea, Scott A. Cunninghamc, Didier Raoultb, Franklin H. Simd, Elie F. Berbaria and Robin Patela,c


              ABSTRACT

              We present the first published case of Coxiella burnetii prosthetic joint infection. Diagnosis was established with PCR and culture of periprosthetic tissue and synovial fluid (and serology). A novel PCR assay is described herein. Q fever should be considered in patients with prosthetic joint infection without an identified pathogen.

              J. Clin. Microbiol. January 2013 vol. 51 no. 1 66-69
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #97
                Re: Q-koorts nieuws - 2012

                Aantal slachtoffers van Q-koorts blijft groeien

                31 december 2012

                DEN BOSCH - Het is goed denkbaar dat de komende jaren nog tweeduizend mensen Q-koorts krijgen, meent Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion.

                Bijna een kwart van de 4.175 geregistreerde Q-koortspatiënten kampt nog met naweeën. Bij 285 mensen is chronische Q- koorts vastgesteld, de variant waarbij de bacterie actief blijft in het lichaam met het risico op ontstekingen aan hartkleppen of bloedvaten.

                Daarnaast zijn er ruim zevenhonderd patiënten die ooit door acute Q-koorts zijn getroffen en nu met langdurige klachten zitten, in verschillende vormen.

                "Maar de meeste zorgen baren ons de mensen die besmet zijn geraakt, maar bij wie nooit de diagnose Q-koorts is vastgesteld. Die lopen nu met een tijdbom rond. Volgens de statistieken zouden dat er wel tweeduizend kunnen zijn", zegt Michel van den Berg, voorzitter van patiëntenvereniging Q-uestion.

                Met name de laatste jaren steken die ziektegevallen van niet meteen ontdekte besmettingen de kop op. In die gevallen kan Q-koorts een ernstige vorm aannemen.

                Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wijst erop dat dit jaar liefst 54 procent van de nieuwe patiënten in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Procentueel gezien is het aantal ziekenhuisopnames vergelijkbaar met 2011, maar het is aanzienlijk hoger dan de jaren daarvoor. Toen belandde 20 procent in het ziekenhuis. Artsen herkennen de symptomen nu eerder en testen sneller, aldus het RIVM.

                Eindhovens Dagblad
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #98
                  Re: Q-koorts nieuws - 2012

                  Update RIVM per 19 december 2012


                  Aantal patienten gemeld in 2012: 68

                  Aantal meldingen van sterfgevallen in 2012 : 1


                  *Er bestaat in Nederland momenteel geen systematische surveillance van sterfgevallen ten gevolge van Q-koorts. In Osiris worden alleen pati?nten met acute Q-koorts gemeld. Als op het moment van melden bekend is dat het om een overleden pati?nt gaat met acute Q-koorts wordt dit gerapporteerd in Osiris. Het merendeel van de sterfgevallen zullen echter pati?nten zijn met chronische Q-koorts. De rapportage van overleden pati?nten met chronische Q-koorts gebeurt op vrijwillige basis door GGD'en en betreft vrijwel zeker een aanzienlijke onderschatting van het werkelijke aantal overledenen ten gevolge van (chronische) Q-koorts.
                  RIVM

                  Vorig jaar 2011) waren er 81 meldingen (waarvan 5 sterfgevallen) bij het RIVM.
                  Update RIVM per 31 januari 2013


                  Aantal patienten gemeld in 2012: 69

                  Aantal meldingen van sterfgevallen in 2012 : 1


                  *Er bestaat in Nederland momenteel geen systematische surveillance van sterfgevallen ten gevolge van Q-koorts. In Osiris worden alleen pati?nten met acute Q-koorts gemeld. Als op het moment van melden bekend is dat het om een overleden pati?nt gaat met acute Q-koorts wordt dit gerapporteerd in Osiris. Het merendeel van de sterfgevallen zullen echter pati?nten zijn met chronische Q-koorts. De rapportage van overleden pati?nten met chronische Q-koorts gebeurt op vrijwillige basis door GGD'en en betreft vrijwel zeker een aanzienlijke onderschatting van het werkelijke aantal overledenen ten gevolge van (chronische) Q-koorts.

                  RIVM

                  Vorig jaar 2011) waren er 81 meldingen (waarvan 5 sterfgevallen) bij het RIVM.

                  Link naar kaart met overzicht Q-koorts patienten 2012 (stand 19-12-2012)

                  .
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #99
                    Re: Q-koorts nieuws - 2012

                    Q-koorts nieuws 2013:



                    .
                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment

                    Working...
                    X