Announcement

Collapse
No announcement yet.

Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Teken en ziekte van Lyme - Nieuws  Link naar Lymevereniging


  Toptijd voor de teek  Nienke Schipper − 21/06/11

  Het aantal geregistreerde tekenbeten op de Natuurkalender is de afgelopen week flink toegenomen. Het lijkt of de teek door het vochtige weer bezig is met een inhaalslag, want het was in de voorgaande weken relatief rustig op tekengebied.

  Volgens de registraties van de Natuurkalender begint het tekenseizoen in april en ligt de toptijd tussen begin juni en eind juli. Warm en niet te droog is waar een teek zich prettig bij voelt.

  De ideale tekenstek is een plaats waar het warm en vochtig is. Laag bij de grond zijn de gewassen waar hij een voorkeur voor heeft bijvoorbeeld de rankende helmbloem, varens, mossen, grassen en vooral de bosbes. Op deze planten heeft de teek een mooi uitzicht en kan hij gemakkelijk overstappen op een passerende gastheer. Liggen deze planten ook nog eens in de schaduw van boom- en struiktypes die zaden en een dikke blad- en humuslaag geven, dan voelt de teek zich er helemaal thuis. Denk daarbij aan eiken, beuken en diverse naaldbomen.

  Lees meer - Trouw  natuurkalender.nl
  De beet van een teek kan een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het eerste signaal van de ziekte van Lyme is meestal een rode ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet, die geleidelijk aan groter wordt. De afgelopen vijftien jaar nam het aantal mensen dat de huisarts bezocht met deze rode ringvormige uitslag toe van 6.000 mensen in 1994 tot 22.000 mensen in 2009. In 2009 liep ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op.
  (RIVM)


  Wat te doen bij een tekenbeet?

  Een tekenbeet kán u ziek maken. Geef de teek dus geen kans Een tekencontrole nadat u in het groen bent geweest, is een kleine moeite maar erg belangrijk. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.


  Wat moet ik doen na een tekenbeet?

  Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste.

  Het is niet nodig om alcohol, jodium, olie of andere middelen te gebruiken voordat u de
  teek verwijdert. Dit heeft geen effect op het verwijderen.

  Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het
  lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken
  te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees altijd de gebruiksaanwijzing
  van het product goed door.

  Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit,
  zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product).

  Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt
  er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.

  Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium
  Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar u gebeten bent in uw agenda

  Ga naar de huisarts als na een beet een rode ringvormige vlek ontstaat of als u griepachtige klachten heeft.

  Lees meer- RIVM
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Pleister met antibioticumgel op een tekenbeet plakken lijkt effectief

  Lokale behandeling met antibiotica lijkt effectief

  16 september 2011 Arjen Dijkgraaf

  Snel een pleister met een antibioticum op een tekenbeet plakken, kan voorkómen dat de beet uitdraait op de ziekte van Lyme. Veel handiger dan een antibioticakuur achteraf, stelt prof. Reinhard Straubinger van de Ludwig-Maximilians-Universität in München.

  Azithromycine.
  In een recente publicatie op de site van het Journal of Antimicrobial Chemotherapy wordt gemeld dat het werkt bij muizen. Uit een persbericht van de universiteit valt echter op te maken dat het onderzoek al veel verder is gevorderd: de pleisters zitten in fase 3 van de klinische tests en worden dus al uitgebreid getest op mensen..

  De methode berust op het feit dat de bacterie Borrelia burgdorferi, die voor de ziekte van Lyme verantwoordelijk is, vrij veel tijd nodig heeft om zich vanuit de beet door de rest van het lichaam te verspreiden. Als je dus kort na de infectie de huid rond die beet doordrenkt met antibiotica, kun je die verspreiding aardig voorkomen. De rest van het lichaam hoef je niet met die antibiotica te behandelen, wat weer een hoop bijwerkingen kan schelen.

  Als antibioticum gebruikt Straubinger azithromycine, een stof die gemakkelijk in de huid trekt en daar dan ook blijft hangen zonder in de bloedbaan terecht te komen. Bovendien is Borrelia er uiterst gevoelig voor.

  Het antibioticum wordt verwerkt in een soort gel die onder een transparante pleister wordt aangebracht. Gesuggereerd wordt dat de behandeling effectief is als je binnen 3 dagen na de beet de eerste pleister plakt.

  bron: Ludwig-Maximilians-Universität

  C2W

  Dank aan Resistentie voor de link
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Re: Hoogseizoen voor teken

   Het werkprogramma van de Gezondheidsraad voor 2012 is gepubliceerd. Eén van de onderwerpen die besproken en bestudeerd zal worden, is de ziekte van Lyme. Medio 2012 wordt een advies verwacht.

   Lyme onder de loep

   Naar aanleiding van een verzoek van het burgerinitiatief van de Nederlandse Vereniging
   voor Lymepatiënten heeft de Tweede Kamer besloten de Gezondheidsraad om advies te
   vragen over de ziekte van Lyme. De adviesaanvraag is in heel
   algemene termen gesteld: hoe laat deze ziekte zich volgens de huidige inzichten
   het best diagnosticeren?; hoe moeten patiënten worden behandeld?; en op welke
   punten schiet onze kennis tekort en is verder wetenschappelijk onderzoek nodig?
   “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #4
    Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

    Zie ook: UMC St Radboud

    Nieuwe test voor ziekte van Lyme ontwikkeld

    Laatste update: 24 februari 2012

    NIJMEGEN - Met de huidige testen is de ziekte van Lyme lang niet altijd betrouwbaar vast te stellen. Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben nu een geheel nieuwe test ontwikkeld, die gebaseerd is op het geheugen van afweercellen.

    Een tekenbeet kan leiden tot de ernstige ziekte van Lyme. Gecompliceerde vormen kunnen nu niet altijd vastgesteld of uitgesloten worden.

    Bij een grote groep patiënten wordt er geen sluitend bewijs gevonden, omdat de voor Lyme kenmerkende rode kringen op de huid ontbreken of omdat er geen antistoffen worden gevonden. Deze patiënten hebben meestal klachten die bij de ziekte van Lyme horen, maar ook bij een andere aandoening kunnen passen.

    Antistoffen
    De huidige serologische testen vormen een belangrijk onderdeel van de diagnose, maar die geven niet altijd de juiste uitslag.
    "Met die test zoek je in het bloed naar antistoffen tegen de bacterie. Maar allerlei zaken, zoals een andere infectie of een reumatische aandoening, veroorzaken soms een positieve uitslag. Andersom reageren antistoffen niet altijd goed. Bij patiënten met een complex ziektebeeld is zo'n testuitslag dus niet helemaal betrouwbaar", zegt Leo Joosten.

    Geheugentest afweercellen
    Joosten en collega’s bedachten daarom een alternatief. Als het afweersysteem met een ziekteverwekker in aanraking komt, slaat het meteen zijn identiteit op. Dan kan het de volgende keer sneller reageren.
    "Onze nieuwe test is op dat principe gebaseerd. We weten precies welke stoffen de afweercellen in grote hoeveelheden maken als ze opnieuw in contact komen met de Borrelia-bacteriën die Lyme veroorzaken. In zekere zin is het dus een geheugentest voor afweercellen".

    De aanpak lijkt veelbelovend. Bij de eerste patiënten met en zonder Lyme-ziekte kwam de test uitstekend overeen met de gestelde diagnoses. De nieuwe test is op zijn vroegst halverwege 2013 beschikbaar.

    Nu.nl
    “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #5
     Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

     wo 29-02-2012

     Aantal tekenbeten blijft toenemen in Zeeland

     MIDDELBURG - Het aantal tekenbeten vertoont een stijgende lijn en dat zal naar verwachting ook dit jaar weer zo zijn. Tussen 1994 en 2009 verdrievoudigde het aantal tekenbeten. In Zeeland is Burgh-Haamstede de absolute tekenhotspot. Veere en Noord-Beveland volgen.     Tegen teken kan nog weinig worden gedaan. Tijdens een informatiebijeenkomst in het Spiegeltheater in Middelburg werd daarom benadrukt dat mensen zich na een boswandeling grondig moeten controleren op teken. Door teken meteen te verwijderen kan besmetting met bijvoorbeeld Lyme worden voorkomen. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

     Bijeenkomst
     Zo'n 130 mensen waren naar het Spiegeltheater gekomen. De avond was een initiatief van Staatsbosbeheer. Ook de GGD Zeeland, het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten verleenden medewerking aan de informatiebijeenkomst.

     Omroep Zeeland
     “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • #6
      Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

      RIVM

      Een teek? Pak 'm beet!

      27-03-2012

      Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Om hier aandacht voor te vragen begint vandaag de jaarlijkse Week van de Teek. Van maart tot oktober krijgen de meeste mensen een tekenbeet.

      Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of stuiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Om te voorkomen dat u ziek wordt na een tekenbeet, is het belangrijk om uzelf en anderen op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de teken vervolgens snel weg en houd uw gezondheid in de gaten.


      Teek control
      Op dinsdag 27 maart lanceert het RIVM een spel voor kinderen van 10 tot 12 jaar over tekenbeten. In het spel kunnen kinderen anderen waarschuwen voor tekenbeten. Door het spel te spelen leren kinderen wanneer het nodig is om zich te controleren op tekenbeten. Tijdens de lancering zal het RIVM het spel op een basisschool in Bilthoven spelen met kinderen.


      Voorlichtingsmateriaal
      Het voorlichtingsmateriaal van het RIVM is herzien en in een nieuw jasje gestoken. In de campagne ligt de nadruk op het belang om te controleren op tekenbeten en teken snel te verwijderen. De campagne loopt van april tot oktober. Op verschillende momenten zal het RIVM aandacht vragen voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.


      Week van de Teek
      Tijdens de Week van de Teek vragen verschillende partijen aandacht voor het risico op tekenbeten. De Week van de Teek wordt georganiseerd door Stigas. Het programma van de Week van de Teek kunt u vinden op http://www.weekvandeteek.nl/
      “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #7
       Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

       Registreer een tekenbeet

       Bent u gebeten door een teek en/of heeft u een erythema migrans(?)?
       Doe mee aan het landelijke onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.

       Mensen met een tekenbeet kunnen de teek na verwijderen opsturen naar het RIVM. De teek wordt dan kosteloos getest op besmetting met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

       Meer: Tekenradar.nl
       “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment


       • #8
        Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws


        larve - nimf - volwassen mannetje - volwassen vrouwtje van teek

        Tekenactiviteit neemt aankomende week toe

        Bericht uitgegeven door Tekenradar.nl op maandag 23 april 2012

        Met het stijgen van de temperatuur de komende tien dagen zal de tekenactiviteit toenemen en in grote delen van het land een hoog tot zeer hoog niveau bereiken. Het hoogste niveau wordt het eerst bereikt in het zuidoosten van Nederland.


        Verwachting voor tekenactiviteit op 3 mei 2012, gemaakt op 23 april 2012 (bron: Tekenradar.nl)

        In april en mei loopt de tekenactiviteit normaal gesproken sterk op. Doordat april tot nu toe twee graden kouder was dan normaal, lag het activiteitsniveau de afgelopen weken nog laag voor de tijd van het jaar. Ook bij een gering of minimaal activiteitsniveau is er echter een risico op tekenbeten. Uit de tekenbetenmeldingen op Tekenradar.nl blijkt dat de afgelopen weken door heel het land mensen gebeten zijn door teken.

        Met het naderen van mei en vooral met de verwachte stijging van de temperatuur zal de tekenactiviteit volgens Tekenradar.nl de komende tien dagen toenemen en rond begin mei het activiteitsniveau ‘Zeer hoog’ bereiken in het zuidoosten van Nederland.

        De verwachting is grotendeels gebaseerd op de weersverwachting dus een verandering in de weersverwachting zal ook een verandering in de activiteitsverwachting tot gevolg hebben.

        natuurbericht.nl
        “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #9
         Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

         Geen meldplicht voor de ziekte van Lyme

         Meer inzicht in ziekte van Lyme door onderzoek

         Publicatiedatum:14-05-2012

         Het RIVM adviseert om geen meldingsplicht in te laten voeren voor de ziekte van Lyme. Het ministerie van VWS heeft dit advies overgenomen. Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen in het voorkomen van de ziekte van Lyme. Volgens het RIVM zijn andere meetinstrumenten meer geschikt dan de meldingsplicht om deze informatie te verzamelen.

         Ziekte van Lyme in Nederland
         De afgelopen jaren is het aantal mensen dat met een rode ringvormige uitslag de huisarts bezocht toegenomen. In 2005 ging het om 17.000 mensen, in 2009 was dit toegenomen tot 22.000 mensen. De ringvormige uitslag is één van de kenmerkende symptomen van de ziekte van Lyme, maar deze komt niet bij iedereen voor. De andere klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtsontstekingen en neurologische klachten.

         Het is belangrijk om een beter beeld te krijgen van het voorkomen van de ziekte van Lyme. Beter inzicht in het voorkomen van de verschillende verschijningsvormen van deze ziekte geeft mogelijk aanknopingspunten voor eventuele maatregelen. Via een burgerinitiatief pleit de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten onder andere voor een meldingsplicht.

         Meldingsplicht voor Lyme kan onderrapportage geven
         De meldingsplicht verplicht artsen en laboratoria om een patiënt met een meldingsplichtige ziekte te melden bij de GGD. Voor de ziekte van Lyme zal dit waarschijnlijk resulteren in een onderrapportage. De ziekte kent namelijk vele aspecifieke klachten, waardoor de diagnose vaak later of niet gesteld wordt. Ook is er geen laboratoriumtest beschikbaar die met zekerheid aangeeft of iemand de ziekte van Lyme heeft.

         Via een herhaald onderzoek kan gericht gevraagd worden welk soort klachten optreden bij mensen met de ziekte van Lyme. Zo’n onderzoek maakt duidelijk hoe vaak de ziekte van Lyme voorkomt, maar ook hoe vaak welke klachten zich voordoen. Het RIVM is in 2011 dergelijk onderzoek gestart. De eerste resultaten worden verwacht in het najaar van 2012.

         RIVM
         “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • #10
          Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

          De situatie in de VS en in Nederland/Europa i.v.m. de verspreiding van teken is niet zonder meer vergelijkbaar. Maar dit wijst wel in een richting voor nader onderzoek.

          18 juni, 2012

          Minder vossen: meer teken, meer Lyme

          DOOR: BOUWE VAN STRATEN

          De verspreiding van de ziekte van Lyme hangt samen met het aantal kleine zoogdieren. Dat wordt nu bevestigd door Amerikaans onderzoek: niet de omvang van de hertenpopulatie, maar het aantal vossen voorspelt het aantal Lyme-gevallen.


          Schapenteek, de voornaamste overbrenger van de ziekte van Lyme.

          Per jaar worden ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Omdat in Europa ruim 30 procent van deze parasieten geïnfecteerd is met de bacterie Borrelia burgdorferi, lopen elk jaar zo’n 400.000 Nederlanders het risico de ziekte van Lyme op te lopen – hoewel slechts een fractie van hen de ziekte ook daadwerkelijk krijgt.

          Maar het aantal teken in Nederland blijft wel groeien. Dat is waarschijnlijk het gevolg van de toename van het aantal natuurgebieden en de ecologische verbindingszones. Teken kunnen zich daardoor makkelijker verspreiden en voortplanten. Ook de groei van het aantal kleine zoogdieren – doordat de jacht is teruggedrongen – speelt waarschijnlijk een rol.

          Lees meer: Wetenschap24

          Link naar Amerikaans onderzoek : Deer, predators, and the emergence of Lyme disease
          “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #11
           Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

           Veel teken besmet met Lyme-bacterie

           Laatste update 25 juni 2012

           HAARLEM - Het aantal teken in Zuid-Kennemerland is de afgelopen decennia sterk toegenomen. De stijging houdt verband met het warmere klimaat, is de overtuiging van Rienk Slings van PWN.

           Een beet van een teek kan leiden tot besmetting met de ziekte van Lyme. Volgens de GGD Kennemerland is 19 procent van de teken in Nederland met de Lyme-bacterie besmet (cijfers uit 2008).

           Teken profiteren van de weelderige plantengroei, aldus Slings. ,,Na een dag in de duinen komen we vaak terug met vijf of zes teken op het lichaam.” De ziekte van Lyme is volgens hem een beroepsziekte geworden voor mensen die in de duinen werken. ,,Vroeger herkenden artsen de ziekte niet en konden de gevolgen ernstig worden. Sommigen collega’s kregen zelfs last van uitvalverschijnselen en konden niet goed meer zien.”

           Een rode kring rond de plek van een beet kan wijzen op een besmetting. Slings werd zelf ook ooit besmet, maar door snelle behandeling met antibiotica waren de gevolgen niet ernstig. Teken houden zich vooral op in lang gras en struikgewas. Op paden en speelterreinen hebben bezoekers volgens Slings weinig te vrezen. Wel is het verstandig om thuis het lichaam te controleren op teken.

           Grote dieren als herten, runderen en paarden zorgen volgens Slings niet voor een extra risico op de ziekte van Lyme, zoals wel wordt gedacht. Uit onderzoek is gebleken dat het besmettingsgevaar dankzij grote grazers juist terugloopt, aldus Slings. ,,De bacteriën gaan dood als ze bloed opzuigen van deze dieren. De teek komt er schoon vanaf.”

           Meer informatie over de ziekte van Lyme: GGD Kennemerland

           IJmuider Courant
           “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
           Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

           ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

           Comment


           • #12
            Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

            Je hond en de ziekte van Lyme


            De ziekte van Lyme is een ruim verspreide ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie gedragen door teken. Wanneer een besmette teek je huisdier bijt, komt de bacterie in het bloed terecht. Aangezien honden voortdurend in gras lopen en liggen zijn ze heel vatbaar voor teken. Wees dus op je hoede voor deze ziekte!

            Symptomen van de ziekte van Lyme

            Bij mensen wordt de ziekte snel opgemerkt doordat er zich een rode plek rond de beet vormt. Dit is niet het geval bij honden. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen kent.

            • Koorts
            • Depressie
            • Verlies van eetlust
            • Slaapzucht
            • Kreupelheid
            • Uitdroging
            • Nierproblemen
            • Gezwollen lymfeklieren

            Diagnose en behandeling

            Als je vermoedt dat je hond besmet is, laat je dierenarts dan een bloedonderzoek afnemen. Heeft je hond inderdaad de ziekte van Lyme, dan kan dit worden behandeld met antibiotica. Binnen enkele dagen merk je al verbetering. Als de ziekte te laat wordt vastgesteld, kan ze chronisch worden en ernstige nierschade veroorzaken.


            Lees meer: http://www.hondencentrum.com/artikel...ekte-van-lyme/
            “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #13
             Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

             Onderzoek naar beten van teken bij kinderen             26 juni 2012

             HAARLEM - Er loopt een groot onderzoek naar de beten van teken bij kinderen in het duingebied, onder andere bij het Naaldenveld in Bentveld. Het is een initiatief van de GGD’s van Kennemerland en Amsterdam en het AMC. Veel teken zijn besmet met de Borrelia-bacterie die kan leiden tot de ziekte van Lyme.

             De instellingen willen meer weten over het voorkomen van tekenbeten en wat de meest effectieve maatregelen zijn. Momenteel wordt vooral geadviseerd armen en benen te bedekken of je in te smeren met een insectenwerend middel, bijvoorbeeld DEET. Maar de onderzoekers vragen zich af of deze maatregelen wel afdoende zijn, want de ziekte van Lyme rukt alleen maar op.

             Bij de in- en uitgangen van de bos en duingebieden in Kennemerland nemen medewerkers van de GGD korte vragenlijsten af bij ouders en begeleiders van kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Op de vragenlijsten wordt ook genoteerd wat voor kleding de kinderen dragen en of ze zijn ingesmeerd met een speciaal middel. De kinderen krijgen een loepbeker als presentje en een polsbandje. De ouders of begeleiders krijgen een tekenverwijderaar mee en instructies voor een tekencontrole.

             Bij thuiskomst dienen de kinderen te worden onderzocht op teken. De resultaten van dit onderzoek moeten worden doorgegeven aan de GGD. Ook als er geen teken gevonden worden moet dit worden gemeld.

             Haarlems Dagblad


             Welpen IJmondtrekkers werken mee aan tekenonderzoek GGD

             REGIO | 25 juni 2012 |


             (Foto: Scoutinggroep de IJmondtrekkers)

             IJMUIDEN - Op 23 en 24 juni hadden de welpen van Scoutinggroep de IJmondtrekkers uit IJmuiden een weekendkampje op het Naaldenveld. Op dit kampterrein in Bentveld wordt door de GGD Kennemerland onderzoek gedaan naar tekenbeten bij kinderen. De welpen hebben ook aan dit onderzoek meegedaan.
             ...
             Als het mooi weer is gaat iedereen lekker naar buiten. Zekerals scouts zijn we veel buiten te vinden tijdens opkomsten en we gaannatuurlijk ook op kamp in de natuur. Hierdoor lopen kinderen helaas ook gezondheidsrisico’s. Het risico op de ziekte van Lyme is hiervan een goed voorbeeld. Het wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie en overgedragen door teken. Uit onderzoek is gebleken dat er veel teken voorkomen in de bos en duingebieden in Kennemerland. Ook weten we dat een gedeelte van de teken besmetis met de Borrelia-bacterie. Het lijkt er op dat het aantal teken en het aantal gevallen van ziekte van Lyme toeneemt. Men weet echter nog weinig over hoe deziekte te voorkomen is.

             dichtbij.nl
             “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
             Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

             ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

             Comment


             • #14
              Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

              Mogelijke oorzaak van blijvende gewrichtsontstekingen bij ziekte van Lyme gevonden

              27 juni, 2012

              De ziekte van Lyme kan meestal uitstekend worden bestreden met antibiotica.

              Echter een aantal patienten blijft last houden van reumatologische klachten, gewrichtsontstekingen. Dat terwijl er geen bacterie meer te vinden is.

              Amerikaanse onderzoekers ontdekten bij muizen, dat na behandeling en het verdwijnen van de bacteriën, er restjes bacterie in de gewrichten achterbleven.

              Deze bacterieresten kunnen geen ontstekingen veroorzaken. Men vermoedt dat antilichamen toch reageren op de restanten van de bacteriën. Met als gevolg een onstekingsreactie.

              Vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen, of deze vondst bij muizen ook van toepassing kan zijn bij mensen.

              Veel Lyme-patienten lopen tegen een muur van onbegrip aan: ze blijven klachten houden, terwijl de artsen zeggen: "er is geen bacterie meer aanwezig, u bent genezen".

              Dit onderzoek kan een eerste stap zijn om beter zich te krijgen op de oorzaak van blijvende ontstekingsklachten. Zodat vervolgens een betere behandeling mogelijk kan worden.

              In Lyme Disease, Inflammatory Bacterial Deposits Remain After Antibiotic Treatment

              27 Jun 2012

              Lyme disease is caused by the bacterial spirochete B. burgdorferi, which is transmitted to humans through tick bites. The disease typically begins with a skin rash and is followed by fever, joint pain, and other flu-like symptoms. If diagnosed early, Lyme disease can be successfully treated with antibiotics; however, up to 25% of patients experience arthritis-like symptoms after treatment. The cause of this condition, termed antibiotic refractory Lyme arthritis, is currently unknown.

              In the current issue of the JCI, researchers led by Dr. Linda Bockenstedt at Yale University reported on a fluorescent form of B. burgdorferi spirochetes used to determine what happens to the bacteria during and after antibiotic treatment. Using a special type of microscopy to examine the joints and cartilage in living mice, the researchers found that the number of spirochetes diminished quickly during antibiotic treatment and that live spirochetes were entirely eradicated by the time the treatment was completed.

              Despite being unable to detect live spirochetes after treatment, the researchers detected a fluorescent signal in the joints of the infected mice, which they attributed to bacterial debris. This debris could not cause an infection, but was still be detected by antibodies and elicited an inflammatory immune response.

              In a related commentary, Alan Barbour of the University of California Irvine notes the important ramifications of discovering non-viable and non-transmissible bacterial remnants following antibiotic treatment and the implications for antibiotic-refractory Lyme arthritis. Further studies will be required to determine if B. burgdorferi debris can cause arthritis in humans, as mice do not develop chronic Lyme arthritis.

              Medical News Today
              “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #15
               Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

               Film tekenbeten en ziekte van Lyme

               Publicatiedatum: 28-06-2012

               Het RIVM lanceert vandaag een film over tekenbeten en de ziekte van Lyme. In de film kun je zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek moet verwijderen. De film is aanvulling op het huidige voorlichtingsmateriaal over dit onderwerp. Op de RIVM-website is de film ook toegankelijk gemaakt voor slechthorenden en slechtzienden.

               Wat te doen bij een tekenbeet?
               Een tekenbeet kun je op veel plaatsen oplopen. In het bos, het park, de duinen of in de tuin. Het is belangrijk om jezelf na bezoek aan de natuur te controleren op tekenbeten. Want van een tekenbeet kun je ziek worden. Sommige teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Heeft een teek zich vastgebeten, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Je kunt hiervoor een puntig pincet gebruiken, of een speciale tekentang. Hou na de beet je plek rond de beet nog drie maanden in de gaten. Maar let ook op andere gezondheidsklachten. Krijg je een rode, ringvormige uitslag rond de beetplek of krijg je griepachtige klachten? Neem dan contact op met de huisarts. Ook als de teek waarschijnlijk meer dan 24 uur in de huid vast heeft gezeten kun je contact opnemen met de huisarts om te bespreken of behandeling nodig is.

               Voorlichtingsmateriaal
               Het RIVM heeft verschillende voorlichtingsmaterialen ontwikkeld over tekenbeten en de ziekte van Lyme. De informatie is verkrijgbaar via regionale GGD’en en verschillende andere instanties die te maken hebben met tekenbeten. Het materiaal bestaat uit folders, posters, afbeeldingen en uitgebreide vragen en antwoorden. Speciaal voor kinderen is er ook informatiemateriaal. Onder andere een online game voor kinderen tussen 10 en 14 jaar. Deze is te vinden via www.teekcontrol.nl.

               Meer weten?
               De film Een teek? Pak ‘m beet is te zien via www.rivm.nl/tekenbeet/film of via het Youtubekanaal van het RIVM http://www.youtube.com/rivmnl. Via Youtube is het mogelijk om de film te embedden.

               Meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme is te vinden via www.rivm.nl/tekenbeet.

               RIVM
               “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
               Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

               ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

               Comment

               Working...
               X