Announcement

Collapse
No announcement yet.

Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

    Meer tekenbeten gemeld dan verwacht op Tekenradar.nl

    30 juni 2012

    Bericht uitgegeven door Wageningen University en het RIVM op zondag 1 juli 2012

    Sinds de lancering op 28 maart 2012 zijn er al ruim 2000 tekenbeten doorgegeven op www.tekenradar.nl. Er zijn meer dan 600 teken opgestuurd voor analyse op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

    Vijftig procent van de tekenbeten wordt opgelopen in het bos en veertig procent in de tuin. De teken worden meestal binnen 24 uur verwijderd.

    Op 28 maart publiceerden Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de website www.tekenradar.nl. In de eerste paar dagen bezochten ruim 130 duizend mensen de website met daarop een tiendaagse tekenactiviteitsverwachting. Naast het verschaffen van veel informatie over teken en de ziekte van Lyme speelt de site een cruciale rol in het onderzoek naar de ziekte van Lyme. Mensen met een tekenbeet wordt gevraagd om deze te melden en de teek die gebeten heeft op te sturen naar het RIVM. Een rode ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet, de erythema migrans(?), kan ook gemeld worden.


    Locaties waar in de periode 23 tot en met 30 juni tekenbeten en erythema migrans (rode ring) zijn gemeld op Tekenradar.nl.

    Lees meer: Tekenradar.nl
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #17
      Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

      Centrum voor ziekte van Lyme in AMC voor lastige gevallen

      14-01-2013 10:22 | Wim van Hengel


      Uit het hele land komen patiënten naar het lymecentrum in Amsterdam. „We zien hier vaak de complexe gevallen, mensen die buiten de bestaande behandel*kaders vallen en worden verwezen omdat arts en patiënt onzeker zijn over een eerdere diagnose.”

      Internist-infectioloog in opleiding dr. Joppe Hovius windt er geen doekjes om: „Op internet zingt veel onjuiste informatie rond over de ziekte van Lyme. Dat maakt het voor patiënten en ook voor artsen lastig om door de bomen het bos te zien. Twijfels over de diagnostiek of de behandeling zijn nogal eens de reden dat patiënten bij ons terechtkomen.”

      Hovius is de spil in het Amsterdams Multidisciplinair Lyme Centrum (AMLC), een speciale poli in het Academisch Medisch Centrum (AMC) die in de zomer van 2011 van start ging. „Toen ik vijftien jaar geleden onderzoek ging doen naar de aandoening was er trouwens al veel expertise aanwezig in het AMC en draaide prof. Speelman wekelijks een lymespreekuur. Dit hebben we verder uitgebouwd.”

      Patiënten kunnen alleen via een verwijzing van een huisarts of specialist bij het AMLC terecht.
      Meer: Reformatorisch Dagblad
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #18
        Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

        25 januari 2013

        Onderzoek naar veroorzaker ziekte van Lyme

        TIENDEVEEN - Hoe komen teken massaal aan de gevaarlijke Borrelia-bacterie, die bij een tekenbeet de ziekte van Lyme kan veroorzaken?

        Dat willen onderzoekers van de Wageningen Universiteit weten. De onderzoekers denken dat er een relatie is met hoeveel en wèlke zoogdieren er in een bos rondlopen. Het onderzoek gebeurt in het Kremnoongbos bij Tiendeveen en in Gieten.


        Onderzoek naar zoogdieren

        Hoogleraar insectenkunde Willem Takken, de leider van het onderzoek, wil proberen er achter te komen welke zoogdieren de besmettingen overbrengen. Ook hoeveel zoogdieren er in een bos rondlopen kan mogelijk een relatie hebben met het aantal besmette teken. 'Teken zijn er altijd geweest, alleen het aantal besmette teken neemt steeds meer toe. Als we weten hoe dat komt kunnen we misschien iets aan preventie doen.


        Borrelia-bacterie

        Teken hebben van nature de Borrelia-bacterie niet bij zich, die krijgen ze via zoogdieren die ze bijten. Via het bloed van het zoogdier raakt te teek besmet. Als de teek of één van zijn nakomelingen vervolgens de mens bijt kan die de bacterie die Lyme veroorzaakt overbrengen.

        Lyme veroorzaakt hartfalen en afbraak van het zenuwstelsel bij mensen.


        Drenthe zeer geschikt

        Drenthe is volgens Takken zeer geschikt voor onderzoek vanwege veel en verschillende bossen. Het onderzoek vindt niet alleen in de zomer plaats, onlangs vingen onderzoekers in het Kremboongbos nog teken. Takken: 'We willen ook weten of die teken die de winter wel overleven en als die besmet zijn medeveroorzaker zijn van de explosie aan besmette teken in de zomer.'

        RTV Drenthe

        Link naar audiofragment

        .
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #19
          Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

          Tekenactiviteit loopt komende dagen op

          Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 4 maart 2013

          Met het flink oplopen van de temperatuur de komende dagen worden ook teken weer actief. Het tekenactiviteitsniveau zal in grote delen van het hele land oplopen en in het zuidoosten van het land naar het einde van de week de categorie ‘Middelmatig’ bereiken. Het is daarom belangrijk dat u zich na een bezoek aan het groen controleert op tekenbeten.


          Van links naar rechts: larve, nimf, volwassen mannetje en volwassen vrouwtje (foto: Fedor Gassner)

          Het huidige tekenactiviteitsniveau op Tekenradar.nl staat nog op minimaal. Dat is in de afgelopen weken niet anders geweest. Desondanks zijn er in de afgelopen week enkele tekenbeten gemeld, vooral in het midden van het land. Het geeft aan dat ook bij een minimaal activiteitsniveau er een kleine kans is op tekenbeten.

          De tekenactiviteit zal naar verwachting vanaf halverwege deze week op gaan lopen. Dit heeft alles te maken met de verwachte temperatuurstijging. In Maastricht kan de maximumtemperatuur oplopen tot 16 graden Celsius. In het noordwesten zal de maximumtemperatuur enkele graden lager liggen. De tekenactiviteit zal in het noordwesten misschien net het stadium ‘Gering’ bereiken terwijl in het zuidoosten de tekenactiviteit op ‘Middelmatig’ komt. Indien de temperatuur nog een paar hoger komt kan zelfs het niveau 'Hoog' bereikt worden. De activiteitsverwachting zegt overigens niets over hoeveel teken op een bepaalde plaats zitten. Als de tekendichtheid laag is dan is zelfs bij een hoge tekenactiviteit de kans op een tekenbeet gering. Helaas zijn tekendichtheden nog niet te schatten. De langetermijnverwachting van het KNMI laat zien dat na volgend weekend de temperaturen weer sterk naar beneden gaan en dat we ’s nachts mogelijk weer vorst krijgen. De tekenactiviteit zal dan weer terugzakken naar gering. Er zit echter nog veel onzekerheid in de temperatuursverwachting.


          Tekenactiviteitsverwachting voor 10 maart gemaakt op 4 maart 2013 (bron: Tekenradar.nl)

          Natuurbericht.nl
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #20
            Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

            Kans op ziekte van Lyme na tekenbeet is ongeveer 3%.

            Grootschalig onderzoek naar preventief antibioticagebruik tegen ziekte van Lyme

            Publicatiedatum:14-04-2013

            Het RIVM en Wageningen University starten vandaag aan het begin van de “Week van de Teek” een grootschalig onderzoek waarbij gekeken wordt of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. Van de ruim 3400 teken die afgelopen jaar via Tekenradar.nl naar het RIVM zijn opgestuurd bleek ruim 20 procent besmet te zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer drie procent van de mensen met een tekenbeet liep de ziekte van Lyme op.

            Het is nog onduidelijk in hoeverre de voordelen van preventief antibioticagebruik – mogelijk minder ziekte van Lyme – zouden opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen en resistentie-ontwikkeling in de Nederlandse situatie. Daarom worden vanaf vandaag mensen die een tekenbeet registreren op Tekenradar.nl, uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Hierbij worden deelnemers ingedeeld in twee groepen. De ene groep wordt gevraagd om in overleg met de eigen huisarts binnen drie dagen na het verwijderen van de teek éénmalig antibiotica in te nemen. De andere groep wordt gevraagd om juist geen antibiotica te nemen. Naar verwachting duurt het onderzoek 4 jaar.

            Tekenradar.nl startte een jaar geleden met als doel te bepalen hoe vaak de ziekte van Lyme ontstaat na een tekenbeet. Met ruim 7000 geregistreerde tekenbeten en meer dan 3400 opgestuurde teken, groeide Tekenradar.nl uit tot het grootste onderzoek ter wereld naar het risico op Lyme na een tekenbeet. De grote deelname aan Tekenradar.nl maakt het mogelijk om het onderzoek nu uit te breiden en een antwoord te zoeken op de veel gestelde vraag of mensen na een tekenbeet preventief antibiotica voorgeschreven moeten krijgen.

            Van de 2828 mensen die in 2012 een teek opgestuurd hebben via Tekenradar.nl en elke drie maanden een enquête invulden, meldde 2,7 procent dat bij hen de ziekte van Lyme is vastgesteld. Bij 80% van deze ziektegevallen bleef de ziekte van Lyme beperkt tot een rode of blauwachtige ringvormige uitslag of vlek rond de plaats van de tekenbeet, een ‘erythema migrans’. De rest ontwikkelde ook ernstiger symptomen. De ziekteverschijnselen ontstonden meestal (91%) binnen drie maanden.

            Aangezien 22 procent van de opgestuurde teken besmet bleek met de Borrelia-bacterie, is de conclusie dat een beet met een besmette teek lang niet altijd de ziekte van Lyme tot gevolg heeft.

            Inwoners van de provincie Drenthe meldden relatief de meeste tekenbeten, gevolgd door Groningen, Utrecht en Gelderland. In de provincie Utrecht werden relatief de meeste mensen ziek na een tekenbeet en in Flevoland de minste mensen.

            Locaties via Tekenradar.nl gemelde tekenbeten en aantal tekenbeten per provincie per 100.000 inwoners

            RIVM
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #21
              Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

              Gezondheidsraad: 'D? lymepati?nt bestaat niet'

              26 juni 2013

              D? ziekte van Lyme bestaat niet. In een rapport dat de Gezondheidsraad vandaag aan de tweede kamer aanbiedt, laten ze weten dat er zoveel verschillende ziektebeelden met Lyme samenhangen, dat er op zijn minst zes verschillende pati?ntsoorten moeten worden herkend.

              De zes pati?ntsoorten van de raad vari?ren van 'net ge?nfecteerd met duidelijke symptomen' tot en met 'geen bewijs voor infectie, en niet-specifieke klachten'. Met deze indeling kunnen artsen een beter overwogen besluit nemen over hoe de pati?nt te behandelen. Ook pati?nten snappen ze beter wat er met ze aan de hand is.

              Ook willen ze dat de overheid de informatie over Lyme beter vindbaar en duidelijker maakt. Op dit moment is veel lyme-informatie, vooral op het web, tegenstrijdig of onjuist.

              Pati?ntenverzoek
              Het rapport verschijnt op verzoek van de Tweede Kamer, nadat deze een door 70.000 mensen ondertekend burgerinitiatief van de Nederlandse Vereniging voor Lymepati?nten ontving. De Kamer wilde dat de Gezondheidsraad de wetenschappelijke situatie rondom de ziekte in kaart bracht.

              De tests die op dit moment bestaan om de ziekte van Lyme aan te tonen, geven vaak geen uitsluitsel. Vooral als iemand voor de tweede keer besmet is, is het moeilijk te zeggen of diegene daadwerkelijk de ziekte van Lyme heeft. De antistoffen die dan in het bloed zitten, zouden namelijk ook van een eerdere behandeling afkomstig kunnen zijn.

              Bovendien gebruiken niet alle laboratoria dezelfde testmethoden, en bestaan er onduidelijke en onbetrouwbare tests voor thuis. Zo biedt de ANWB een tekentest aan, die checkt of de teek die jou beet besmet is met de ziekmakende bacterie. Zulke tests geven op de bijsluiter niet eens aan hoe ze werken.

              Chronische pijn
              Ook de behandeling van Lyme is lastig. In principe zou antibiotica moeten werken. Soms slaat het niet meteen aan, maar een tweede kuur zorgt in bijna alle gevallen voor genezing. Echter, als mensen lang met klachten rondlopen alvorens behandeling toe zoeken, kan er blijvende schade aan gewrichten optreden. Daardoor kan de pijn blijven na behandeling, ook al is de ziekmakende bacterie niet meer aanwezig.

              De vermoeidheid waar veel chronische lymepati?nten last van hebben zou kunnen worden verminderd met behulp van therapie. Voor pati?nten met kanker of MS helpen dergelijke sessies om de vermoeidheid tegen te gaan.

              De Gezondheidsraad adviseert doktoren om de klachten van pati?nten, ook als ze geen Lyme hebben, niet meteen te verwerpen. Dat gebeurt nu nog wel, wat soms tot wrijving tussen pati?nt en arts leidt. Met betrekking tot behandeling zegt de GR dat spaarzaam met antibiotica moet worden omgesprongen. Zij adviseren om het alleen aan mensen te geven waarvan zeker is dat extra behandeling gaat helpen.

              Reactie pati?ntenvereniging

              De pati?ntenvereniging is 'niet onverdeeld enthousiast,' over het rapport, zo vertelt een woordvoerder. 'Voor het idee dat cognitieve gedragstherapie zou helpen bestaat geen enkel bewijs. Wij denken dat je beter kan onderzoeken of de vermoeidheidsklachten misschien w?l aan een blijvende infectie kunnen liggen.' Ook de claim dat een deel van de klachten niet Lyme-specifiek zou zijn, verwerpen ze.

              De Gezondheidsraad erkent dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar het effect van therapie bij de ziekte van Lyme, en adviseert meer onderzoek naar dit effect.

              Volkskrant


              'Diagnose lyme moet beter'

              Bewerkt door: redactie − 26/06/13

              De diagnose van de ziekte van Lyme moet beter. Pati?nten met de ziekte worden vaak op een grote hoop gegooid. Maar eigenlijk zijn er verschillende categorie?n lymepati?nten die elk een specifieke behandeling nodig hebben. Dat zegt de Gezondheidsraad in een woensdag uitgebracht advies aan de Tweede Kamer.

              Volgens de Gezondheidsraad heerst onder artsen nog veel onduidelijkheid hoe zij pati?nten met lyme moeten behandelen. Dat geldt vooral voor pati?nten in een late fase van de ziekte of pati?nten met symptomen die niet kenmerkend zijn voor lyme, zoals vermoeidheid.

              Bovendien geven tests geen uitsluitsel of de bacterie die lyme veroorzaakt nog actief is. Volgens de raad is er een grote behoefte aan tests die dat wel kunnen. De ontwikkeling van een dergelijke test is al wel in gang, laat een woordvoerder van de Gezondheidsraad weten.

              De raad pleit in zijn advies voor afstemming tussen gespecialiseerde behandelcentra en betere scholing voor artsen.

              De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Mensen lopen de bacterie op door een tekenbeet.

              Volkskrant
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #22
                Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

                Grote aantallen tekenbeten verwacht in zomervakantie

                Publicatiedatum: 04-07-2013

                De vakantieperiode breekt aan en daarmee de periode van het jaar waarin de meeste mensen een tekenbeet oplopen. De verwachting is dat deze maand rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Daardoor kunnen duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.

                Uit een enqu?te blijkt dat maar een derde van de mensen zichzelf op tekenbeten controleert na een bezoek aan het groen. Het is belangrijk dat mensen zich regelmatig en nauwkeurig controleren op tekenbeten. Bent u toch gebeten door een teek? Verwijder deze zo snel mogelijk om de kans op de ziekte van Lyme te verkleinen. Via Tekenradar.nl kunt u zich vervolgens aanmelden voor een onderzoek naar tekenbeten van het RIVM en de Wageningen University.

                Tijdens de vakantieperiode trekken veel mensen de natuur in. Ook verblijven mensen vaker en langer in de tuin. Daardoor is de komende periode voor veel mensen de kans groter om een teek tegen het lijf te lopen. Op basis van onderzoek in voorgaande jaren schatten we dat deze maand rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Aangezien ongeveer 3% van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, kunnen er deze maand duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.

                Verwachting tekenbeet
                Uit een recente enqu?te uitgevoerd door Wageningen University onder 571 personen (47% man en 53% vrouw) blijkt dat 60% van de mensen die gemiddeld wekelijks of vaker in een natuurgebied komt verwacht dat ze dit jaar een tekenbeet op zullen lopen. E?n op de vier mensen acht de kans klein. Driekwart van deze groep mensen heeft ooit al eens een tekenbeet opgelopen. Van de mensen die minder dan eens per week in een natuurgebied komt, denkt 70% dat de kans op een tekenbeet in het komende jaar klein is. Van deze groep geeft toch 56 procent aan dat ze ooit wel eens een tekenbeet hebben opgelopen.

                Tekencheck: doen!
                Een belangrijke manier om de ziekte van Lyme te voorkomen is het tijdig verwijderen van de teek na de beet. Daarvoor is het belangrijk om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Uit de enqu?te blijkt dat van de mensen die de kans zeer groot inschatten dat ze een tekenbeet oplopen, maar 52% het zeer waarschijnlijk vindt dat ze zich op een tekenbeet zullen controleren na een bezoek aan het groen. Van alle deelnemers is dat maar een derde. Opvallend is dat 90% van alle deelnemers aangeeft bekend te zijn met de risico?s van tekenbeten en de ziekte van Lyme en 91% ooit wel eens informatie over teken of de ziekte van Lyme heeft opgezocht. 71% vindt dat ze de noodzakelijke kennis hebben om de ziekte van Lyme te voorkomen maar toch is maar 34% er van overtuigd dat ze de ziekte van Lyme kunnen voorkomen. De conclusie is dan ook dat ondanks dat men bewust is van de risico?s de meeste mensen toch niet de juiste maatregelen nemen om de ziekte van Lyme te voorkomen.

                Meld een tekenbeet op Tekenradar.nl
                Als mensen zijn gebeten door een teek, kunnen ze dat melden op Tekenradar.nl. Sinds april loopt via deze website een onderzoek waarbij door loting de helft van de deelnemers na de tekenbeet direct een advies krijgt om een ??nmalige dosis antibiotica te halen bij de huisarts. Hiermee hoopt het RIVM inzicht te krijgen of mensen hierdoor minder vaak de ziekte van Lyme krijgen. Dit jaar zijn al ruim 3600 tekenbeten gemeld, ruim 600 teken opgestuurd om te onderzoeken op de Lymebacterie en meer dan 300 mensen hebben zich opgegeven voor het nieuwe onderzoek. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie het onderzoek geeft.


                RIVM
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #23
                  Re: Teken en ziekte van Lyme - Nieuws

                  'Chronische lymepati?nt staat in de kou'

                  19-08-2013 UITZENDING

                  VERSLAG MARC SCHRIKKEMA REDACTIE BARBARA VAN GOOL

                  Gerard de Bruin is chronisch lymepati?nt. Voordat hij de diagnose lyme kreeg, was hij bijna twee jaar verder. Het zou tussen de oren zitten, hoort hij van meerdere artsen. Maar zijn klachten houden aan. Moeheid, pijn in zijn ledematen en op een gegeven moment zelf aantasting van de hersenen waardoor zijn spraak wordt aangetast.

                  Een andere test wijst uiteindelijk uit dat Gerard wel degelijk met lyme is besmet, waarna hij langdurig wordt behandeld met antibiotoca. Met succes: sinds een paar weken praat hij weer normaal.

                  Vorige maand is er een nieuwe richtlijn voor lyme-pati?nten gekomen die artsen aangeeft hoe om te gaan met de diagnose en behandeling van de ziekte.

                  De Nederlandse Vereniging voor Lyme-pati?nten had gehoopt dat deze richtlijn juist meer duidelijkheid zou bieden voor patienten met chonische klachten van lyme. Maar op het laatste zijn belangrijke paragrafen veranderd. En dus hebben de pati?ntenvereniging en meerdere artsen zich gedistantieerd en teruggetrokken van de nieuwe richtlijn. Het gevolg: onzekerheid voor de pati?nt.
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment

                  Working...
                  X