Announcement

Collapse
No announcement yet.

Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

    Toxoplasmose: de ziekte met de meeste ziektelast via voedsel

    Binnenkort hier meer over Toxoplasmose, een ziekte verspreid door katten. Via de kattenbak of zandbak, maar ook via rund- en varkensvlees kunnen we daar mee te maken krijgen.

    Het is een onbekende en onderschatte ziekte, de ziekte met de meeste ziektelast in Nederland via voedsel. Meerr dan Salmonella- en Campylobacter besmettingen.

    Een ziektelast wordt berekend in "DALY's".

    Naar schatting worden enkele honderden kinderen per jaar hier ernstig ziek van, zoals dood- of vroeggeboren, te laag geboortegewicht, neurologische verschijnselen als blindheid op de leeftijd van 18 - 20 jaar.

    Naar schatting, want de aantallen worden niet bijgehouden ......

    Hoog tijd voor wat meer aandacht.
    Last edited by Gert van der Hoek; October 10, 2015, 02:29 PM.
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

    Toxoplasmose wordt onderschat

    VWA nieuws | 20 december 2007

    De ziekte toxoplasmose wordt in Nederland onderschat. Dit constateert een panel van deskundigen dat door het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is ingeschakeld.

    Een indicatieve berekening van de ziektelast van deze moeilijk geneesbare ziekte toont de onderschatting aan. Volgens het panel behoort toxoplasmose in Nederland waarschijnlijk tot de zo?nosen met de hoogste ziektelast. Zo?nosen zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgebracht. De VWA adviseert de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de ziektelastberekening nauwkeuriger vast te stellen en prioriteit te geven aan maatregelen die het risico van een Toxoplasma-infectie kunnen verlagen.

    Toxoplasma gondii is een ??ncellige parasiet. De parasiet kan naar de mens worden overgebracht door dieren. Besmettelijke eitjes uit kattenpoep en vlees van besmette dieren veroorzaken de ziekte. Ongeveer 40% van de bevolking heeft antilichamen tegen Toxoplasma. Vooral infecties tijdens de vroege zwangerschap van vrouwen die geen antilichamen in hun bloed hebben, kunnen ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Maar ook mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep.

    Toxoplasmose is moeilijk te genezen. Daarom is het voork?men van de Toxoplasma-infectie het belangrijkste. De VWA vindt dat er meer informatie beschikbaar moet komen om de juiste preventieve maatregelen te treffen. Door het verbeteren van het huidige registratiesysteem is het mogelijk om de omvang en de medische gevolgen van Toxoplasma-infecties vast te stellen. Ook is beter inzicht nodig in de risicofactoren die relevant zijn bij de verspreiding en overdracht van de parasiet. Voorlichting kan preventief gedrag bevorderen bij kwetsbare groepen.






    Toxoplasmose

    Toxoplasma gondii is een parasiet die kan voorkomen in rauw vlees van varkens en kippen die buiten lopen, paarden, geiten en schapen. De larve kan bij mensen de ziekte toxoplasmose veroorzaken.

    De parasieten worden vernietigd door vlees te bakken en door vlees in te vriezen. Toxoplasma gondii kan dodelijk zijn voor het ongeboren kind. Eet daarom geen rauw vlees als je zwanger bent.

    Voorkom dat je toxoplasmose krijgt:

    ? Proef niet van rauw gehakt;
    ? Verhit vlees van scharrelvarkens en -pluimvee, wild, paard, geit en schaap door en door;
    ? Was rauwe groenten en fruit van de volle grond eerst heel grondig;
    ? Drink geen rauwe melk van geiten of schapen;
    ? Eet geen zachte kaas van rauwe melk van geiten of schapen;
    ? Was je handen goed voor het eten en koken, zeker na tuinwerk, kattenbak verschonen en spelen in de zandbak.

    Toxoplasma gondii is een parasiet die kan voorkomen in rauw vlees en aanwezig kan zijn bij katten. De larve kan bij mensen de ziekte toxoplasmose veroorzaken. De parasieten worden vernietigd door vlees te bakken en door vlees in te vriezen
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

      Misvattingen over Toxoplasma-infectie

      Drs. M. Opsteegh (dierenarts, RIVM, Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS)) ging in op een zestal misvattingen op het gebied van toxoplasmose.

      Als je al je hele leven katten hebt ben je waarschijnlijk immuun
      Bij vrouwen tussen de 15 en 50 jaar bleek 19,6% seropositief als ze een kat hadden tegenover 16,5% zonder kat. Dit verschil is niet significant en het hebben van een kat is dus geen garantie voor immuniteit en daarmee bescherming van het ongeboren kind tijdens zwangerschap.

      Katten die altijd binnen blijven vormen geen risico op besmetting.
      Katten die altijd binnen blijven vormen wel degelijk ook een risico op besmetting, hoewel ze minder vaak besmet
      zijn (32%) dan katten die buiten komen (47%). Redenen hiervoor zijn onder andere het voeren van rauw vlees, het eten van muizen die ze in huis vangen en besmetting met oöcysten die de eigenaar en/of de hond ‘meeneemt’ naar huis (deurmat).

      Ik eet geen rauw vlees
      Het niet eten van rauw vlees kan toxoplasmose niet volledig voorkomen, waarschijnlijk vooral omdat mensen zich
      onvoldoende realiseren wat rauw vlees is. Proeven van het gehaktmengsel voor het maken van gehaktballen, het eten van vleesproducten zoals ossenworst of filet américain of het eten van rosé gebraden vlees vallen daar ook onder en kunnen bijdragen aan de besmetting. Daarnaast kan infectie nog steeds plaatsvinden via grondcontact en ongewassen groenten.

      Biologisch vlees is gezonder
      Biologisch vlees is niet gezonder als het gaat om infectie met Toxoplasma te voorkomen.

      Als je seropositief bent mag alles
      Als een zwangere vrouw seropositief is bevonden betekent dat niet dat ze alles mag eten. Er zijn diverse andere microbiële besmettingen via onvoldoende verhit voedsel mogelijk die een risico vormen voor de moeder en/of het ongeboren kind. Voorbeelden hiervan zijn besmettingen met Listeria, hepatitis E-virus, Brucella, E. coli, Salmonella, Campylobacter en Trichinella.

      Alle vrouwen die kinderen willen kunnen beter eerder geïnfecteerd zijn geraakt
      Het is niet te adviseren alle vrouwen al op kinderleeftijd willens en wetens met levende Toxoplasma-parasieten te
      besmetten om daarmee bescherming te bieden tijdens een eventuele latere zwangerschap. In Nederland is gemiddeld 19% van de vrouwen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar besmet en daarmee beschermd. Bij een opzettelijke besmetting is de reactie niet te controleren. Er bestaat een risico om ziek te worden of oculaire toxoplasmose te ontwikkelen. Daarnaast zijn er allerlei associaties met mentale veranderingen in de literatuur gerapporteerd.

      Uit verslag Toxoplasmose symposium RIVM 2009



      Conclusie

      De kat is de bron van Toxoplasma-besmetting van het milieu en om humane toxoplasmose te bestrijden zou bestrijding aan de bron door middel van (verplichte) vaccinatie de meest voor de hand liggende methode zijn.

      Verbeterde methodes om vlees veilig te maken, bijvoorbeeld invriezen, zijn relatief eenvoudig en zouden ook een bijdrage kunnen leveren aan verminderde blootstelling van de mens.

      Vooralsnog wordt echter alleen aan preventie gedaan door middel van voorlichting aan zwangere vrouwen, hoewel het maar zeer de vraag is hoe effectief dat is.

      Tijdens de discussie kon niemand uitleggen waarom Toxoplasma zo laag op de onderzoeksagenda staat. Dat is jammer, niet in het minst voor de 400 kinderen per jaar die geboren worden met een Toxoplasma-infectie.

      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

        Een ziektelast wordt berekend in "DALY's".

        Toxoplasma gondii veroorzaakt meeste ziektelast via voedsel

        Norovirussen en (toxinen van) Clostridium perfringens en Staphylococcus aureus zijn de meest voorkomende verwekkers van gastro-enteritis in voedsel.

        Campylobacter en Salmonella zijn verantwoordelijk voor de hoogste sterfte. Toxoplasma gondii veroorzaakt de meeste ziektelast via voedsel .

        Campylobacter en toxine van Staphylococcus aureus zijn verantwoordelijk voor de hoogste kosten; de door Toxoplasma gondiiveroorzaakte kosten zijn niet bekend.



        Nationaalkompas.nl

        Relatief hoge ziektelast door toxoplasmose

        De ziektelast van congenitale toxoplasmose is hoog ten opzichte van ziekte als gevolg van andere microbiologische ziekteverwekkers

        In 2006 hadden 2 per 1.000 levendgeborenen antistoffen tegen Toxoplasma gondii, het protozo dat toxoplasmose veroorzaakt (Kortbeek et al., 2009). Dit blijkt uit onderzoek in hielprikbloed van pasgeborenen.

        Congenitale toxoplasmose kan optreden wanneer een vrouw voor het eerst aan Toxoplasma gondii wordt blootgesteld tijdens de zwangerschap.

        Gegevens over het vóórkomen van antistoffen tegen Toxoplasma gondii worden niet stelselmatig verkregen, waardoor niet bekend is hoeveel mensen in Nederland de infectie oplopen. Uit een serologisch onderzoek bleek dat in 1995/1996 van de algemene Nederlandse bevolking 40,5% antistoffen in het bloed had tegen Toxoplasma gondii, wat betekent dat ze ooit in hun leven zijn blootgesteld aan deze ziekteverwekker. In 2006/2007 werd een flinke afname aangetoond in de prevalentie van antistoffen in het bloed (tot 26%).

        Omdat toxoplasmose niet goed te behandelen is, is preventie van infectie de belangrijkste manier om de ziektelast te verlagen.

        Nationaalkompas.nl
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #5
          Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

          Marieke Opsteegh (zie ook bericht nr. 3) is gepromoveerd op toxoplasmose/toxoplasma.

          Haar proefschrift is heel leesbaar (Engels) en is gratis te downloaden:

          Toxoplasma gondii in animal reservoirs and the environment

          Samenvatting in het Nederlands vanaf blz. 157 .


          Naar aanleiding van het proefschrift verscheen een artikel in het universiteitsblad voor veterinairen, met ook wat belangrijke punten uit het onderzoek.
          Last edited by Gert van der Hoek; September 14, 2020, 03:16 AM.
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #6
            Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

            Koeien krijgen het indirect van katten. Als je alle katten inent, maak je al een flinke stap.
            Zorgen dat katten niet kunnen jagen, helpt ook volgens het onderzoek van Marieke Opsteegh.

            Toxoplasmose was zo goed als verdwenen bij varkens. Tot de opkomst van "biologische" varkens: die werden besmet omdat ze buiten kwamen.

            Ca 400 kinderen per jaar worden getroffen door toxoplasmose.





            19/05/2011

            Rundvlees waarschijnlijk de belangrijkste infectiebron voor toxoplasmose

            Rundvlees is in Nederland misschien wel de belangrijkste infectiebron voor toxoplasmose. Het voorkómen van besmetting van vlees en milieu kan een belangrijke bijdrage leveren aan preventie van infectie bij de mens. Dat concludeert Marieke Opsteegh op grond van haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht, waarop zij op 19 mei hoopt te promoveren..

            Toxoplasmose is een infectieziekte die verzoorzaakt wordt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Besmetting kan optreden via uitwerpselen van katten en de consumptie van rauw vlees, zo was al bekend. De ziekte komt voor bij veel warmbloedigen, inclusief de mens. Ongeboren baby's vormen een specifieke risicogroep.

            Het promotie-onderzoek van Opsteegh concentreerde zich op het relatieve belang van de verschillende bronnen van infectie. Eerst ontwierp ze een nieuwe test om de aanwezigheid van Toxoplasma in vlees aan te tonen. Het betreft een test die ook dierproeven kan vervangen.

            Van de schapen bleek 27,8% positief voor Toxoplasma, terwijl de parasiet slechts bij 2 van de 100 koeien kon worden aangetoond.

            Voor varkens was al bekend dat het aantal Toxoplasma-infecties samenhangt met het type huisvesting: worden de varkens altijd binnen gehouden dan raken de dieren zelden geïnfecteerd. Er werd bij 0,4% een besmetting gevonden. Bij varkens met buitenuitloop kan dit oplopen tot 5,6%.

            In hoeverre de verschillende consumptiedieren een rol spelen als bron van infectie voor de mens hangt echter ook af van de geconsumeerde hoeveelheden en de bereiding. Invriezen en goed verhitten doden de parasiet. Opsteegh integreerde deze gegevens met de nieuwe gegevens die zij had gevonden over Toxoplasma bij dieren in een kwantitatief risicoschattingsmodel. Daaruit blijkt dat rundvlees mogelijk de belangrijkste bron van infectie is voor de Nederlandse bevolking. Bovendien was 40% van de voorspelde infecties toe te schrijven aan rauwe vleesproducten zoals filet américain.

            Omdat alleen katten Toxoplasma in het milieu kunnen uitscheiden werden ook de risicofactoren voor infectie bij deze dieren bestudeerd. Infectie bij katten kan worden voorkomen door ze geen rauw vlees te voeren en de mogelijkheden tot jagen te beperken.

            bron: Universiteit Utrecht, 19/05/11

            foodholland
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #7
              Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

              Toxoplasmose mogelijk gerelateerd aan hogere incidentie van hersenkanker

              Nog een reden voor meer onderzoek en nadenken over het terugdringen van toxoplasmose uit onze leefomgeving en onze voedselketen.

              Alle katten inenten?

              Incidence of adult brain cancers is higher in countries where the protozoan parasite Toxoplasma gondii is common

              Abstract

              We explored associations between the common protozoan parasite Toxoplasma gondii and brain cancers in human populations.

              We predicted that T. gondii could increase the risk of brain cancer because it is a long-lived parasite that encysts in the brain, where it provokes inflammation and inhibits apoptosis. We used a medical geography approach based on the national incidence of brain cancers and seroprevalence of T. gondii. We corrected reports of incidence for national gross domestic product because wealth probably increases the ability to detect cancer.

              We also included gender, cell phone use and latitude as variables in our initial models. Prevalence of T. gondii explained 19 per cent of the residual variance in brain cancer incidence after controlling for the positive effects of gross domestic product and latitude among nations. Infection with T. gondii was associated with a 1.8-fold increase in the risk of brain cancers across the range of T. gondii prevalence in our dataset (4–67&#37.

              These results, though correlational, suggest that T. gondii should be investigated further as a possible oncogenic pathogen of humans.

              Biology Letters

              Toxoplasma gondii
              Humans can become infected with T. gondii, either through contact with soil contaminated by cat faeces, or by eating infected meat. These infections are extremely common, and up a third of the world may carry the parasite. However, rates of infection vary greatly from country to country, from just 7% in the UK and 11% in the USA, to around 67% in Brazil.

              pigprogress
              thanks to Hygieia

              Nog even een stukje van eerder bericht, met verslag van RIVM symposium:

              Originally posted by Gert van der Hoek View Post

              Conclusie

              De kat is de bron van Toxoplasma-besmetting van het milieu en om humane toxoplasmose te bestrijden zou bestrijding aan de bron door middel van (verplichte) vaccinatie de meest voor de hand liggende methode zijn.

              Verbeterde methodes om vlees veilig te maken, bijvoorbeeld invriezen, zijn relatief eenvoudig en zouden ook een bijdrage kunnen leveren aan verminderde blootstelling van de mens.

              Vooralsnog wordt echter alleen aan preventie gedaan door middel van voorlichting aan zwangere vrouwen, hoewel het maar zeer de vraag is hoe effectief dat is.

              Tijdens de discussie kon niemand uitleggen waarom Toxoplasma zo laag op de onderzoeksagenda staat. Dat is jammer, niet in het minst voor de 400 kinderen per jaar die geboren worden met een Toxoplasma-infectie.

              http://www.rivm.nl/cib/publicaties/b...esymposium.jsp
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #8
                Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

                Dit huisdier kan hersenkanker veroorzaken



                Wat kanker doet ontstaan is een vraag die veel mensen bezig houdt. Roken, alcohol en rood vlees zijn gekende oorzaken, maar er loopt nog iets rond in je huis dat kanker zou kunnen veroorzaken. Hersenkanker meer bepaald. Het gaat niet om ongedierte of insecten maar die lieve, zachte kat die op je schoot ligt te spinnen.

                Om preciezer te zijn: de parasiet toxoplasma gondii, die de ziekte toxoplasmose veroorzaakt, is de schuldige. Toxoplasma gondii kan zich alleen voorplanten in katten, maar mensen kunnen wel besmet worden.

                Een Frans onderzoek heeft data over hersenkankers naast data over toxoplasmosebesmettingen gelegd. De verband was duidelijk: landen waar de parasiet duidelijk aanwezig is, zijn ook die landen waar hersenkanker het vaakst voorkomt.

                "Onze resultaten zijn sterk genoeg om te kunnen zeggen dat toxoplasma gondii de kans op hersenkankers vergroot", zegt Frederic Thomas, die er wel aan toevoegt dat verder onderzoek nodig is om te weten hoe de parasiet precies hersenkanker veroorzaakt.

                Kattenbakken
                Zwangere vrouwen werden al langer geadviseerd om geen kattenbakken te verversen, omdat de parasiet bijzonder schadelijk kan zijn voor de foetus. Maar misschien moeten katteneigenaren en -liefhebbers toch nog iets meer voorzorgen in acht nemen.

                Besmetting
                Volgens cijfers zou ??n op drie mensen ge?nfecteerd (geweest) zijn. De besmetting gebeurt via de eitjes van de parasiet en doet bij gezonde mensen denken aan een licht griepje. Wie het oploopt bij een lage weerstand, kan meer hinder tot serieuze hersenschade ondervinden. Bij een gezond persoon zal de parasiet nooit meer de kop op steken.

                Veranderingen en ziektes
                Het is niet de eerste keer dat de link tussen de parasiet en hersenkankers wordt gelegd: eerder was duidelijk dat ook hersentumoren bij dieren meer voorkomen. De parasiet is ook verantwoordelijk voor persoonlijkheidsveranderingen.

                Ge?nfecteerde ratten bijvoorbeeld verliezen hun angst voor katten, waardoor ze een gemakkelijke prooi zijn. Goed bekeken van de parasiet, die daardoor in de maag van de kat terecht komt en zich ongegeneerd kan voortplanten.

                Bij mensen is het effect anders: mannen zouden jaloerser worden, vrouwen promiscu?r. Er zou ook een link bestaan tussen de parasiet en schizofrenie.

                Andere oorzaken
                Katten zijn niet de enige oorzaak van toxoplasmosebesmetting. Ook rauw of te weinig gegaard vlees (vooral lam, varken en hert), vervuild water of alles uit grond dat kan aangetast zijn door kattenuitwerpselen kunnen de parasiet overdragen.

                HLN
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #9
                  Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

                  Toxoplasmose en zwanger zijn



                  Als je zwanger bent moet je op veel dingen letten. Broodjes met rauwe rosbief of toastjes met filet Americain moet je negen maanden lang even aan je voorbij laten gaan en de kattenbak mag vriendlief voortaan verschonen. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je op moeten letten. Misschien vervelend, maar het is belangrijk dat je je aan deze regels houdt. Zo verklein je namelijk de kans op toxoplasmose.

                  Wat is toxoplasmose precies?

                  Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Toxoplasma Gondii. Dit is een parasiet die in rauw vlees of onvoldoende verhit vlees, op groente en in de ontlasting van katten kan voorkomen. De larve kan bij mensen de ziekte toxoplasmose veroorzaken.

                  Toxoplasmose kan dodelijk zijn voor je ongeboren kindje. Via de mond kun je besmet raken. De parasieten worden vernietigd door vlees door en door gaar te bakken en door vlees in te vriezen. De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Doorbakken vlees of vlees dat wordt ingevroren bij een temperatuur onder de 20 ?C, bevat daarom geen parasieten.

                  Ook is het belangrijk om tijdens het tuinieren handschoenen aan te trekken. Je weet namelijk nooit of er katten in jouw tuin hun behoefte hebben gedaan. Laat de kattenbak ook door iemand anders verschonen. Maar wees gerust: door het aaien van besmette huisdieren kun je de ziekte niet krijgen.

                  Lees verder: Babyvandaag
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #10
                    Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

                    Ca 400 kinderen in Nederland worden geboren met een toxoplasmose infectie. Met vaak ernstige gevolgen: dood- of vroeggeboren, te laag geboortegewicht, neurologische verschijnselen als blindheid op de leeftijd van 18 - 20 jaar.

                    Toxoplasmose komt bij katten vandaan: direct, of indirect via vlees.

                    Zolang er nog geen goed vaccin is voor katten: gewoon je kat(ten) niet buiten het eigen huis en/of tuin laten komen? Kattenbak gebruiken? Of uitlaten aan de lijn? Schepje / plastic zakje mee?



                    Beleidsadvies ter bestrijding van toxoplasmose in Nederland

                    Policy advice concerning the intervention measures to prevent toxoplasmosis in The Netherlands

                    Openbaar sinds: 05-07-2012

                    Auteur: van der Giessen JWB, Kortbeek LM
                    RIVM Rapport 330061001
                    47 pagina's | Nederlands | 2011

                    Rapport in het kort
                    Toxoplasma gondii is een eencellige parasiet, die kan worden opgelopen door consumptie van besmet onvoldoende verhit vlees of door opname van parasieten die door katten zijn uitgescheiden in de omgeving. Vooral de ernstige gevolgen die een infectie tijdens de zwangerschap kan hebben voor het ongeboren kind zijn bekend. Ook de oogafwijkingen die zich bij iedereen kunnen ontwikkelen zijn van belang.

                    De laatste jaren is duidelijk geworden dat toxoplasmose tot de belangrijkste voedselgerelateerde infecties in Nederland behoort. Om de ziektelast door Toxoplasma in Nederland te verlagen moeten maatregelen worden genomen.

                    Op dit moment is preventie van toxoplasmose gebaseerd op het geven van voorlichting aan zwangere vrouwen. De effectiviteit hiervan is twijfelachtig, bovendien biedt het geen bescherming voor de algemene bevolking. In dit rapport worden humane en veterinaire aspecten met betrekking tot de bestrijding van Toxoplasma infecties besproken.

                    Het inzetten van screening, waarbij Toxoplasma infecties bij baby's worden opgespoord en behandeld, is niet zinnig bij gebrek aan een bewezen effectief geneesmiddel.

                    Het invriezen van vlees bestemd voor rauwe of onvoldoende verhitte consumptie is wel toepasbaar.

                    Op de lange termijn valt van vaccinatie van katten een grotere gezondheidswinst te verwachten, daarom dient vaccinontwikkeling gestimuleerd te worden.

                    De voorlichting van zwangeren kan worden verbeterd door gebruik van moderne communicatiemiddelen en door rekening te houden met speciale doelgroepen. Ook is het van belang het kennisniveau van professionals te verbeteren.

                    RIVM

                    Volledige rapport - PDF


                    In Nederland worden naar schatting 2 op de 1000 kinderen geïnfecteerd
                    geboren. Dit is hoog in vergelijking met de ons omringende landen (Benard et
                    al., 2008; Villena et al., 2010) en komt neer op ca. 390 (95%
                    betrouwbaarheidsinterval 190-650) kinderen per jaar.
                    Het verminderen van de infectiedruk vanuit de omgeving is mogelijk door
                    de kattenpopulatie te beperken (voorlichting katteneigenaren wat betreft
                    castratie en aanpak zwerfkatten), door de incidentie van Toxoplasma infecties
                    bij de kat te verlagen (voorlichting van de eigenaar ter beperking van
                    jaaggedrag van de kat
                    en beperken van voeren van rauw vlees, in de toekomst
                    mogelijk vaccinatie), en door te zorgen dat uitgescheiden oöcysten niet in de
                    omgeving terecht komen (stimuleren van het gebruik van de kattenbak,
                    weggooien van de kattenbakinhoud met het huisvuil, afdekken zandbakken,
                    weren van katten uit moestuinen).
                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment


                    • #11
                      Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

                      Toxoplasma in geïmporteerd vlees

                      Recent is duidelijk geworden dat er in Europa vlees wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika, dat niet ingevroren wordt vervoerd. Dit vlees kan Toxoplasma gondii-weefselcysten bevatten die deze behandeling kunnen overleven. Het vlees wordt ook in Nederland geïmporteerd. Patiënten in Europa zijn meestal geïnfecteerd met een clonale lineage 2 ofwel genotype 2-stammen.

                      In Latijns-Amerika komen andere Toxoplasma-stammen voor dan in Europa waaronder meer virulente stammen die atypisch worden genoemd. Deze geven meer pathologie bij congenitale infecties en ook meer oogproblemen bij verworven infecties. Daarnaast komt er in Frans-Guyana en waarschijnlijk ook in Suriname een Toxoplasma-stam voor die vooral respiratoire klachten veroorzaakt (ARDS=Acute respiratory distress syndrome).

                      Door consumptie van rauw vlees waarin levende bradyzoïeten aanwezig zijn, zou in Europa een ernstiger infectie met Toxoplasma kunnen worden geïntroduceerd. Dat dit geen denkbeeldig risico is, blijkt uit een beschrijving uit Frankrijk van 3 patiënten met Toxoplasma-infecties. Een van deze patiënten is overleden. De patiënten zijn hoogstwaarschijnlijk besmet geraakt door het eten van rauw paardenvlees geïmporteerd uit Canada en Brazilië. Uit genetische analyse van deze stammen bleek het om 3 verschillende atypische Toxoplasma-stammen te gaan, die het meest voorkomen in Latijns-Amerika en zeer zeldzaam zijn in Frankrijk.

                      Infectieziekten bulletin
                      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                      Comment


                      • #12
                        Re: Toxoplasmose - Onbekend en onderschat

                        The Lancet: meer aandacht gewenst voor Toxoplasma gondii

                        In een "editorial" van het tijdschrift "The Lancet" wordt gevraagd om meer aandacht voor Toxoplasma infecties in Groot Brittanië.

                        De ziekte wordt veelal gezien als niet heel erg belangrijk, het aantal ziektegevallen is onbekend, wordt niet bijgehouden, het verloop is meestal mild. Er vindt voorlichting plaats aan zwangeren, omdat de foetus kwetsbaar is. Dat is het zo ongeveer.

                        Recent onderzoek levert aanwijzingen op, dat een Toxoplasma infectie ernstige psychische problemen zou kunnen veroorzaken. Ook mensen die problemen krijgen met hun immuunsysteem zouden kwetsbaar kunnen zijn.

                        Het blad tekent aan, dat een sluimerende infectie later in het leven actief kan worden, als zich inderdaad immuunproblemen gaan voordoen. Met mogelijk ernstige gevolgen.

                        Voor The Lancet reden genoeg voor de oproep om de situatie en de gevolgen van Toxoplasma beter in kaart te brengen.

                        Naar schatting krijgen in Nederland ca 400 kinderen per jaar te maken met ernstige complicaties als gevolg van een Toxoplasma infectie. Overige problemen zoals voor mensen met een verminderde immuniteit of met ernstige psychische problemen, lijken grotendeels buiten beeld te zijn.

                        De situatie in het Verenigd Koninkrijk en Nederland is goed vergelijkbaar: we weten niet goed wat er aan de hand is.

                        M.i. is de oproep van The Lancet ook op Nederland van toepassing: toxoplasmose mag hoger op de agenda.

                        Het RIVM adviseerde in een onlangs uitgebracht rapport, om een vaccin voor katten te ontwikkelen.


                        Toxoplasma gondii: an unknown quantity

                        Since T gondii has been viewed as of little importance to the health of most people, it is unsurprising that little is known about its presence in the food chain and the prevalence of infection in people.

                        However, the severity of infection with T gondii in vulnerable groups and the emerging suspicion that the organism could contribute to psychiatric disorders increases the urgency of calls for more careful assessment of prevalence and food-borne risks.

                        Editorial

                        The Lancet Infectious Diseases, Volume 12, Issue 10, Page 737, October 2012
                        Toxoplasma gondii veroorzaakt meeste ziektelast via voedsel

                        .
                        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                        Comment

                        Working...
                        X