Announcement

Collapse
No announcement yet.

Q-koorts nieuws - 2009

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Q-koorts nieuws - 2009

  Zoals de Q-koorts rondwaart in Nederland is het nergens anders op de wereld. Meer dan 2000 patiënten in totaal en 6 sterfgevallen.

  Net als bij de Mexicaanse griep lijkt het erop dat vooral mensen die al een (chronische) ziekte onder de leden hebben, het meest kwetsbaar zijn.
  Ook zwangeren worden genoemd als "risicogroep".

  Het centrum van de Q koorts is in de provincie Noord Brabant, in Herpen. Het lijkt er op dat de Q-koorts zich langzaam maar zeker uitbreidt naar andere gebieden.

  Er lijkt een relatie te zijn met de intensieve geitenhouderij, ook schapen zijn vatbaar.

  Schapen en geiten worden ingeënt, er is een menselijk vaccin, maar dat is nog niet toegelaten in Europa.

  Het ministerie van Landbouw is op dit moment aan het onderzoeken of men rigoreuze maatregelen moet nemen in de vorm van het "ruimen" van besmette stallen.

  Hier is vanaf vandaag de mogelijkheid voor iedereen om nieuws over Q-koorts te plaatsen en te lezen.
  Vereniging voor mensen met Q-koorts in oprichting

  Van onze redactie

  Amsterdam - In Oss hebben dinsdag vijf mensen besloten een patiëntenverening op te richten voor mensen met Q-koorts. Nog eens vijf mensen zullen de oprichters van advies voorzien.
  Dat meldt Omroep Brabant.

  Grote behoefte
  Volgens de oprichters is er grote behoefte aan zo'n vereniging. Er zou te weinig informatie bekend zijn over de Q-koorts, mede omdat de aandacht momenteel vooral uitgaat naar de Mexicaanse Griep. Ook kunnen patiënten middels een vereniging makkelijk met elkaar in contact komen.

  De patiënten verwijten de overheid dat er te weinig naar hen wordt gekeken. Met het oprichten van de vereniging willen ze daar verandering in brengen. Ook moeten huisartsen attenter worden gemaakt op de symptomen van Q-koorts.

  Q-koorts
  Q-koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, Coxiella burnetti genaamd. De Q komt van het Engelse woord ‘Query’, dat vraagteken betekent. Want lange tijd was de oorzaak onbekend en werd de ziekte ‘query fever’ genoemd. Q-koorts is voor het eerst vastgesteld onder personeel van een slachthuis in Brisbane, Queensland, een staat in Australië. Vandaar dat ook wordt beweerd dat de Q van Queensland komt.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/..._in_oprichting

  Meer berichten over Q-koorts in Nederland op dit forum:

  http://www.flutrackers.com/forum/sho...er+netherlands

  Het zijn veelal artikelen in het Nederlands, vertaald in het Engels. Klik op de link voor de originele Nederlandse tekst.


  RIVM thema website over Q koorts, veel informatie:

  http://www.rivm.nl/cib/themas/Q-koorts/index.jsp
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

  Dit is niet wat nu al gaat gebeuren, dit is een plan van de LTO, de organistie van boeren en tuinders in Nederland. De vraag is : "wie gaat dat betalen"?


  Bedrijven gaan geiten en schapen met Q-koorts ruimen

  Geplaatst door: jinke op: 9 Nov 2009 - 11:28am

  Houders van melkgeiten en melkschapen gaan hun met Q-koorts besmette dieren ruimen. Dat heeft LTO bekend gemaakt. Deze maatregel treft ongeveer een kwart van alle geitenbedrijven in Nederland.

  Door tankmelkonderzoek is aan het licht gekomen welke bedrijven precies besmet zijn. Alle dieren op besmette bedrijven moeten nog worden getest, waarna een selectie kan worden gemaakt. Volgens LTO worden besmette dieren afgevoerd naar de slacht. Daarmee wordt nog dit jaar een begin gemaakt.

  LTO kondigt de maatregel aan in een plan van aanpak dat door de sector aan de Tweede Kamer is gestuurd. Die debatteert deze week over Q-koorts.
  Met het ruimen van besmette geiten wordt het gevaar dat drachtige dieren gaan aborteren ingedamd.

  Niet-besmette bedrijven zullen zich houden aan enkele maatregelen, zoals de vaccinatie van alle dieren en de aanvoer van dieren van bedrijven met dezelfde status om er voor te zorgen dat ze ziektevrij blijven.

  http://www.levendehave.nl/nieuws/bed...-koorts-ruimen
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

   Kamer kritisch over Q-koortsplan LTO

   10 nov 2009 18:14

   De Tweede Kamer reageert gereserveerd op de aanpak, die LTO heeft voorgesteld ter bestrijding van de Q-koorts.

   Vooral de verlangde overheidssteun ontmoet weerstand. Dat blijkt uit een rondje langs fractiewoordvoerders. De Kamer debatteert morgenavond met de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) over de aanpak van de dierziekte.

   In de aanloop naar dit debat stelde LTO maandag voor om besmette dieren te slachten, geen besmette dieren meer te gebruiken voor de fokkerij en om melkgeiten- en melkschapenbedrijven in Zuid-Oost-Brabant voorlopig niet te laten uitbreiden. LTO spreekt van een 'ultieme krachtsinspanning', alleen mogelijk met financiële bijdrage van het rijk. Over hoe hoog die moet zijn, en waarvoor, laat LTO zich niet uit.

   CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel noemt de voorgestelde maatregelen prima. "Maar dat de rekening bij de overheid wordt gelegd, gaat ver." Ormel wil eerst het oordeel horen van Verburg, en lopend onderzoek afwachten. Harm Evert Waalkens (PvdA) en Ernst Cramer (Christenunie) vinden het niet terecht dat de sector alleen maatregelen wil nemen in ruil voor financiële steun. "Die twee zaken moeten we loskoppelen", zegt Waalkens. Cramer vraagt zich af of een tijdelijk uitbreidingsverbod helpt. Waalkens wil zo’n verbod voor heel Nederland. De linkse oppositie vindt dat het kabinet te lang heeft gewacht met ingrijpen en wil nu actie.

   Verburg en Klink opperden begin oktober zelf een uitbreidingsverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven. Later krabbelde Verburg terug tot een verbod voor besmette bedrijven.

   http://www.agd.nl/1088561/Nieuws/Sie...tsplan-LTO.htm
   “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #4
    Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

    OVERIJSSEL

    'Q-koorts nog niet volledig verdwenen'

    10-11-2009

    De q-koorts is waarschijnlijk nog niet uit Overijssel verdwenen. Dat zegt gedeputeerde Jansen dinsdagmiddag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui.

    Volgens Jansen zijn er momenteel een aantal verdachte bedrijven in Overijssel, die door het Rijk onderzocht worden.

    Dit voorjaar werd voor het eerst q-koorts vastgesteld op een geitenhouderij, vermoedelijk in Dinkelland.

    Waar de bedrijven liggen die nu verdacht zijn, is niet bekend. De PvdA Overijssel vraagt woensdag een debat aan over de kwestie. De partij wil meer inzet van de provincie om te voorkomen dat ziekten zoals de q-koorts zich in Overijssel verspreiden.

    http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=103579
    “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #5
     Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

     Gevaar Q-koorts bij zwangeren

     Een Q-koortsinfectie geeft een verhoogd risico op een abortus, intra-uteriene vruchtdood, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.

     Daarnaast loopt de zwangere vrouw meer risico op de chronische infectie, vooral als ze tijdens het eerste trimester van de zwangerschap de Q-koorts oploopt.

     Arts-microbioloog Sander Leenders meldde dit vorige week op het symposium over Q-koorts, georganiseerd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ziekenhuis Bernhoven.

     Als zwangere vrouwen een vroege screening krijgen op Q-koorts, bijvoorbeeld bij de 12-wekenecho, kan behandeling met cotrimoxazol mogelijk complicaties voorkomen. Er zitten echter haken en ogen aan screening van alle zwangeren. Naast de kosten, ongerustheid en bijwerkingen van langdurige behandeling met antibiotica, ontbreekt nog belangrijke kennis.

     Het exacte risico op complicaties bij een symptoomloze Q-koorts, is bijvoorbeeld onbekend. Ook de regio’s voor screening zijn nog niet vast te stellen; besmetting komt het meest voor in het risicogebied van de Q-koorts, maar daarbuiten zijn ook regio’s waar maar liefst 1 op de 25 vrouwen positief testte. Op dit moment loopt een grote landelijke studie om ontbrekende gegevens boven water te halen.

     Het is belangrijk te weten welke vrouwen geïnfecteerd zijn geraakt, omdat reactivatie van de Q-koorts mogelijk is bij een volgende zwangerschap. Bij de bevalling moet worden voorkomen dat omstanders en hulpverleners worden besmet.

     http://medischcontact.artsennet.nl/d...-zwangeren.htm

     Van RIVM Website ("veel gestelde vragen":


     Ik ben zwanger en ik heb contact gehad met een besmette geit of schaap, loop ik nu meer risico?

     Q-koorts komt voor in heel Nederland maar de kans op besmetting met Q-koorts is klein. Zwangeren lopen vooral risico in de periode februari tot mei, als de meeste lammeren (schaap of geit) geboren worden en de zwangere direct contact heeft met deze dieren.

     Als je wel besmet raakt is er een (hele kleine) verhoogde kans op vroeggeboorte of een miskraam.

     Zwangeren die ziek zijn met koorts, hoofdpijn en longklachten, kunnen bij de huisarts nagaan of de klachten passen bij Q-koorts.

     De huisarts kan beslissen of nader bloedonderzoek nodig is en bepalen of er inderdaad sprake is van Q-koorts. Zonodig kan de huisarts antibiotica voorschrijven.

     http://www.rivm.nl/cib/infectieziekt...s.jsp#index_22
     “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • #6
      Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

      Op 5 november j.l. was een congres gewijd aan Q-koorts in Den Bosch.

      Symposium Q-koorts: 'een complexe ziekte!'

      In het voorjaar van 2007 werd duidelijk dat in Noord-Brabant een Q-koorts epidemie gaande was. De ziekte werd bij bijna 200 patiënten vastgesteld. In 2008 zette de epidemie zich voort en werd Q-koorts bij 1000 patiënten aangetoond. Daarmee werd de epidemie in Noord-Brabant de grootste ter wereld. In 2009 breidde de epidemie zich uit naar aangrenzende provincies en lijkt het aantal Q-koorts patiënten de 2000 te zullen overschrijden.

      Bij mensen verloopt infectie met Coxiella burnetii in het merendeel van de gevallen asymptomatisch of leidt het tot milde ziekte. Echter, met name bij mensen met hartkleplijden of een arteriële/veneuze stent, kan chronische Q-koorts ontstaan. Tevens kan Q-koorts worden overgedragen van moeder naar ongeboren kind. Ook is het niet uitgesloten dat
      Q-koorts via bloedtransfusies kan worden overgedragen van donor naar ontvanger.

      De behandeling van Q-koorts is nog steeds gebaseerd op oude literatuur met beperkte wetenschappelijke onderbouwing.

      In juni 2009 noemde Minister Klink van Volksgezondheid op de landelijke televisie Q-koorts ‘een complexe ziekte". Inderdaad lijken er in het derde jaar van de voortgaande epidemie nog steeds meer vragen dan antwoorden zowel in humaan als veterinair opzicht. Het symposium Q-koorts: ‘een complexe ziekte!’ beoogt een up-to-date overzicht te geven van de vele aspecten van de ziekte en de genomen maatregelen om de ziekte in te dammen.
      Het symposium is bedoeld voor artsenmicrobioloog, artsen infectieziekten GGD, internisten
      (-infectioloog), longartsen, intensivisten, cardiologen, huisartsen, beleidsmakers en overige geïnteresseerden.

      Volg de link naar het programma van het congres:

      http://www.congresscare.com/congres_...sID=1730#intro

      Geïnteresseerden kunnen aan de hand van het overzicht, de sprekers, de titels van de presentaties verder zoeken op het internet naar meer achtergrond informatie.
      “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #7
       Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

       Voorlopig geen inentingen tegen Q-koorts

       Uitgegeven: 11 november 2009

       DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwacht niet dat mensen op korte termijn op grote schaal zullen worden ingeënt tegen de Q-koorts.

       Hij wees de Tweede Kamer woensdag op de bijwerkingen die het nog niet geregistreerde vaccin kan hebben.

       Na aandringen van CDA'er Henk Jan Ormel zegde hij wel toe dat hij gaat uitzoeken of het middel in Nederland voor registratie kan worden aangeboden.

       Waar Klink vooral oog had voor ''behoorlijke bijwerkingen bij mensen die de Q-koorts al hebben gehad'' voerde Ormel aan dat wel 55.000 Australiërs zijn gevaccineerd (''toch ook geen bananenland'') met veel positieve gevolgen en vooral jeuk als belangrijkste bijwerking.

       http://www.nu.nl/algemeen/2121171/vo...-q-koorts.html
       “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment


       • #8
        Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

        Onderzoek Q-koorts en vroeggeboorte

        12-11-09

        Minister Klink laat onderzoeken of de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, leidt tot vroeggeboortes bij vrouwen.

        Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

        De resultaten worden nog dit jaar verwacht. Op basis daarvan besluit Klink of hij extra maatregelen neemt tegen de ziekte.

        Effecten
        De bacterie, die bij vroeggeboortes van geiten vrijkomt, komt nu in eenderde van het land voor. Dit jaar zijn tweeduizend mensen ziek geworden van de bacterie, van wie er zeker zes zijn overleden.

        Geitenhouders moeten hun dieren verplicht inenten, de effecten daarvan zijn pas volgend jaar zichtbaar. Er lopen zeker dertig onderzoeken naar de Q-koorts.

        http://www.nos.nl/nosjournaal/artike..._qkoorts.html#
        “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #9
         Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

         Veel vragen bij patiënten

         door Henk Mees. donderdag 12 november 2009 |

         OSS - Q-koorts patiënten snakken naar de komst van een patiëntenvereniging. Zo'n platform voor de collectieve belangenbehartiging moet onzekerheid wegnemen, antwoorden geven, adviezen en informatie verstrekken, zorgen voor contact met lotgenoten. De oprichting van een patiëntenvereniging werd dinsdagavond in het gemeentehuis van Oss hartstochtelijk bepleit.

         Dertig patiënten zaten er bijeen, mét hun partners die konden vertellen wat de Q-koorts binnenskamers losmaakt.

         De patiënten waren opgespoord door de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg (PRVMZ) en Zorgbelang Brabant, de overkoepelende organisatie van patiëntenorganisaties.

         "We wilden wel eens horen wat patiënten meemaken. De meesten moesten hun verhaal echt kwijt. Heftige verhalen waren het. De ziektelast is ontzettend groot. We schrokken ervan" , vertelt Marlie van Santvoort, beleidsadviseur bij PRVMZ aan de Rijnstraat in Den Bosch.

         Huisartsen, specialisten en dierenartsen waren niet uitgenodigd. Van Santvoort: "We wilden deze bijeenkomst echt tot de patiënten beperken. De behoefte aan betere informatie over Q-koorts aan huisartsen, specialisten en bedrijfsartsen bleek erg groot. Patiënten hebben de indruk dat de artsen vaak zelf niet goed op de hoogte zijn, wat ze met de behandeling aanmoeten."

         Veel van de klachten kwamen overeen: zware vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en snel vatbaar voor irritatie. Vooral de vermoeidheidsverschijnselen houden vaak lang aan.

         Van Santvoort: "Mensen worden er depressief van omdat in veel gevallen het perspectief op herstel lang op zich laat wachten. Binnen een patiëntenvereniging kunnen ervaringen worden uitgewisseld die mensen kunnen toetsen aan hun eigen situatie. Dat kan meer duidelijkheid en steun geven."

         Q-koorts kwam vóór 2007 in Nederland slechts af en toe voor, 15 gevallen per jaar. Na een uitbraak in Herpen (gemeente Oss) waren er plotseling 190 ziektegevallen. Vorig jaar steeg dat naar duizend in een groter gebied van Brabant en Zuid-Gelderland. Dit jaar zijn er tot en met eind oktober zes dodelijke slachtoffers en meer dan 2200 besmette personen geregistreerd, voornamelijk in Brabant.

         ,,Voor de rijksoverheid in Den Haag werd het lang als een regionaal probleem gezien. We hebben er hard voor moeten werken en veel moeten lobbyen om aandacht te trekken", aldus Marlie van Santvoort.

         De collectieve belangenbehartiging van de patiëntenvereniging gaat ook richting Den Haag. Een kerngroep en een klankbordgroep gaan zich nu er voor inzetten om met de patiëntenvereniging artsen, de overheid en de patiënten te informeren. Dat loopt via Zorgbelang Brabant in Tilburg.

         Wie interesse heeft voor de patiëntenvereniging, kan dat kenbaar maken door het invullen van een interesseformulier op de site www.zorgbelang-brabant.nl.

         http://www.brabantsdagblad.nl/algeme...-patienten.ece
         “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • #10
          Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

          Als gevolg van vaccinatie tegen Q-koorts in Australia, daalde het aantal ziektegevallen (en ziekenhuisopnamen) met 50% tussen 2002 en 2006 .

          De meest gerapporteerde bijwerking van het vaccin was een reactie op de plaats van inenting.          Voor geìnteresseerden :


          Vaccine. 2009 Mar 23;27(14):2037-41. Epub 2009 Feb 12.

          Australia's national Q fever vaccination program.

          Gidding HF, Wallace C, Lawrence GL, McIntyre PB.

          National Centre in HIV Epidemiology and Clinical Research, The University of New South Wales, Darlinghurst, New South Wales 2010, Australia. hgidding@nchecr.unsw.edu.au
          Comment in:

          Vaccine. 2009 Jun 12;27(29):3801.

          A nationally funded Q fever vaccination program was introduced in Australia in 2002. The evaluation of this unique program included measures of program uptake, safety, and notification and hospitalisation rates for Q fever pre- and post-program implementation.

          Program uptake ranged from close to 100% amongst abattoir workers to 43% in farmers. The most commonly reported adverse event was injection site reaction.

          Q fever notification rates declined by over 50% between 2002 and 2006, particularly in young adult males, consistent with the profile of the abattoir workforce.

          Hospitalisation data showed similar trends. Available evidence suggests a significant impact of Australia's Q fever vaccination program; such a program merits consideration in other countries with a comparable Q fever disease burden.

          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19428827

          Via deze website is veel informatie te vinden over Q fever in Australia:

          http://www.unsw.edu.au/
          “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #11
           Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

           'De bacterie gaat door je hele lijf’

           UDEN/OSS - Met de oprichting van een patiëntenvereniging voor mensen met de Q-koorts in Oss, hopen zieke mensen meer aandacht te krijgen voor de ziekte. Velen weten niet hoe erg deze ziekte ingrijpt in het leven van de zieke.

           En dat het heftig kan zijn, blijkt uit het verhaal van Ron en Catrien van den Dikkenberg uit Uden. Beiden zijn in het voorjaar van 2008 besmet met de Q-koorts en ervaren nog elke dag de gevolgen van de ziekte.

           In maart 2008 krijgt Catrien de eerste verschijnselen van de ziekte. ”Ik had hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn, was misselijk en erg vermoeid. Ik dacht direct aan de Q-koorts, maar de huisarts had een andere mening. Ik kreeg antibiotica, maar na een paar kuren was er niets verbeterd, ik bleef ziek. Toen ben ik uiteindelijk getest op Q-koorts en dat bleek het dus toch te zijn.” Ron had op dat moment al een slechte conditie en kwam er een maand na Catrien achter dat ook hij was besmet.

           “Ik had geen koorts, maar ik kreeg last van mijn longen en hartritmestoornissen. Ik ben zelfs een keer ‘s nachts naar het ziekenhuis gebracht, vanwege mijn hart.” Op de vraag of ze weten waar ze de ziekte hebben opgelopen zegt Ron: “Ik denk dat we het al wandelend met de hond op de Maashorst hebben gekregen. De hond werd ook ziek, hij was erg vermoeid en viel soms zomaar om”, vertelt Ron. Beiden wisten toen nog niet hoe lang hun lijdensweg zou gaan duren én nog steeds duurt. “Ik krijg allemaal rare klachten; laatst kreeg ik zomaar een dikke knie, kon m’n broek niet meer aan krijgen! En na een week was al het vocht uit de knie weer verdwenen.” Catrien vult aan: “Het is een bacterie die de ziekte veroorzaakt, hij gaat door je hele lijf en voor mijn gevoel nestelt hij zich in mijn gewrichten.”

           Pijn
           Ron en Catrien hebben altijd pijn, de ene dag meer dan de andere. Ron: “We moesten allebei stoppen met werken. Ik was gedetacheerd voor Stork bij een zinkfabriek, maar kon mijn werk niet meer goed doen. Mijn gezondheid was al een tijdje niet meer zo goed, toen kwam de Q-koorts er nog eens overheen. Ik ben weer op therapeutische basis begonnen met werken, en dat ging goed. Was ik weer met mijn eigen werk begonnen, kreeg ik zulke rugklachten dat ik nu weer thuis zit.” Catrien heeft een eigen praktijk als voetreflexzonetherapeut, maar kan door de misselijkheid en de pijn in haar handen haar werk bijna niet meer doen.

           Waar het echtpaar ook tegenaan loopt, is het feit dat artsen niet veel over de ziekte weten en daardoor ook geen afdoende behandeling voor kunnen schrijven. “Ik wil met alle liefde meedoen aan allerlei onderzoeken, als dat nodig mocht zijn. Maar helaas zeggen mijn artsen van ziekenhuis Bernhoven in Oss dat ze het niet weten, ondanks alle onderzoeken die ze al gedaan hebben. Ik ben altijd moe en misselijk, maar mijn bloed is goed. Toch heb ik altijd koorts, mijn lichaam levert duidelijk strijd.

           Niemand kan mij helpen, je wordt er heel depressief van”, zegt Catrien. Hetzelfde geldt voor haar man. Ron: “Wij hebben elkaar nog en kunnen er samen over praten. Maar heel veel mensen hebben geen klankbord, daarom zijn wij aanwezig geweest bij de oprichting van de patiëntenvereniging en wij gaan ons ook zeker inzetten. Het is een schreeuw om aandacht.” Voor Ron hoeven de geitenboerderijen in deze omgeving niet geruimd te worden.

           “Daar is het te laat voor, de bacterie zit al overal. Niet alleen meer bij geiten, maar ook bij schapen, duiven, honden en katten.” Hij begrijpt niet waarom de dieren niet allemaal ingeënt worden. “Ik heb gehoord dat het kostenplaatje te hoog is, maar wat denk je van alle kosten voor de mensen met Q-koorts? Trouwens, mijn gezondheid is onbetaalbaar!”

           Wie meer wil weten over de patiëntenvereniging kan kijken op www.zorgbelang-brabant.nl.

           http://uden.kliknieuws.nl/nieuws/902...r-je-hele-lijf
           “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
           Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

           ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

           Comment


           • #12
            Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

            VWA: 55 Q-koortsbedrijven

            01 dec 2009

            In Nederland zijn 55 bedrijven officieel besmet met Q-koorts.

            Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De besmetting is vastgesteld op basis van onderzoek naar de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii in tankmelk. Van dertien bedrijven is de uitslag nog twijfelachtig. "Bij deze bedrijven wordt vervolgonderzoek gedaan. Aan de hand daarvan worden de bedrijven al dan niet officieel besmet verklaard", aldus een VWA-woordvoerder.

            Het aantal besmette bedrijven is aanzienlijk lager dan de verwachting. Op basis van eerder onderzoek naar antistoffen tegen Q-koorts werd gedacht dat 30 procent van de 400 geitenbedrijven (120) besmet zou zijn. Dat blijkt nu tussen de 14 en 17 procent te liggen. Het aantal besmette bedrijven ligt ook nog ruim onder het voorlopige cijfer van 76, dat in november werd genoemd.

            Voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO Nederland reageert positief op de cijfers. "Het is aanzienlijk lager dan verwacht. Dit geeft een goede hoop op de uitvoering van het plan van aanpak. Als er minder bedrijven besmet zijn, is het eerder mogelijk om de sector vrij te krijgen van Q-koorts."

            LTO heeft onlangs een plan van aanpak gepresenteerd over de wijze waarop de sector wil zorgen dat de bedrijven vrij worden van Q-koorts. Hierin staat vaccinatie en vervroegd afvoeren van besmette dieren in combinatie met duurmelken centraal. Het ministerie van landbouw heeft hierover nog geen besluit genomen.

            http://www.agd.nl/1090223/Nieuws/Vee...sbedrijven.htm
            “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #13
             Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

             TV-uitzending over Q koorts

             OSS - Nederland is in de ban van de Mexicaanse griep. Minister Klink van Volksgezondheid spaart kosten noch moeite om de griep te beteugelen. Maar ondertussen woedt in onze omgeving al bijna drie jaar een andere epidemie, de Q koorts, de grootste ooit ter wereld. Het tv-programma Zembla besteedt zondag 6 december om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2 aandacht aan deze ziekte.

             De ziekte is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, zes zijn overleden. Maar volgens artsen in Zembla is deze epidemie zwaar onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden.

             Q koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Net als bij de Mexicaanse griep, is niet bekend waarom de één wel en de ander niet ziek wordt van de Q koorts bacterie. Feit is dat bijna alle zieke mensen in de buurt van een geitenstal wonen.

             De laatste jaren is het aantal geiten in Nederland extreem toegenomen. In 1995 hadden we 7.600 geiten, vorig jaar telde Nederland 47 keer zoveel geiten, namelijk 355.000. RIVM-directeur R. Coutinho zegt in Zembla: ‘Er is op een gegeven moment een intensieve veehouderij ontstaan van geiten. Wij kunnen alleen maar zeggen: er is een zeer sterke aanwijzing dat door de intensieve veehouderij, door de concentratie van zoveel geiten op één plaats, krijg je zoveel bacteriën en dat is waarschijnlijk de oorzaak.’

             Q koorts is heel moeilijk te bestrijden, zeggen landbouwdeskundigen. Ze vinden dat er eerst nog meer onderzoek gedaan moet worden voordat er ingegrepen wordt. De artsen in Brabant vinden dat een slechte zaak en eisen drastische maatregelen. Arts microbioloog K. Verduin uit Helmond: ‘We hebben geen tijd, we zitten middenin een epidemie. Dan ga je toch eerst de epidemie aanpakken.’

             http://oss.kliknieuws.nl/nieuws/9127...-over-q-koorts
             “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
             Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

             ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

             Comment


             • #14
              Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

              Vaccinatie tegen Q-koorts effectief

              03 dec 2009 18:26

              De vaccinatie tegen Q-koorts zorgt voor een verlaging van de uitscheiding van de bacterie Coxiella Burnetii.

              Die conclusie kan getrokken worden naar aanleiding van de uitslagen van het tankmelkonderzoek naar Q-koorts.


              De besmetverklaring van bedrijven gebeurt na drie tests van tankmelk. Na twee van deze drie tests bleken nog 76 bedrijven besmet te zijn met Q-koorts, terwijl bij de laatste test 55 bedrijven besmet bleken en 13 bedrijven gaven een twijfelachtige uitslag.

              "De derde test door de VWA is gedaan op basis van een nieuw melkmonster. Op sommige bedrijven zit tussen deze monstername en de voorgaande monsternames zes weken, waarbij in deze periode ook gevaccineerd is tegen Q-koorts", vertelt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

              http://www.agd.nl/1090443/Nieuws/Sie...tsbacterie.htm
              “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #15
               Re: Q-koorts - nieuws uit Nederland

               Aantal doden door Q-koorts stijgt naar 11

               Dit wordt bekend gemaakt a.s. zondag in het TV programma Zembla.

               Zie ook: 'Onnodig veel zieken door Q-koorts'

               http://www.depers.nl/binnenland/3584...-Q-koorts.html               De Q-Koorts epidemie - 6 december 2009

               Nederland is in de ban van de Mexicaanse griep. Minister Klink van Volksgezondheid spaart kosten noch moeite om de griep te beteugelen. Maar ondertussen woedt in het zuiden van Nederland al bijna drie jaar een andere epidemie, de Q-koorts, de grootste ooit ter wereld. De ziekte is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens.

               Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, zes zijn overleden. Maar volgens artsen in ZEMBLA is deze epidemie onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden.

               De ZEMBLA-aflevering 'De Q-koorts epidemie' wordt uitgezonden op zondag 6 december om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.

               Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA: ‘Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik.’

               Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.’

               Net als bij de Mexicaanse griep, is niet bekend waarom de één wel en de ander niet ziek wordt van de Q-koorts bacterie. Feit is dat bijna alle zieke mensen in de buurt van een geitenstal wonen. De laatste jaren is het aantal geiten in Nederland extreem toegenomen. In 1995 hadden we 7.600 geiten, vorig jaar telde Nederland 47 keer zoveel geiten, namelijk 355.000.

               RIVM-directeur R. Coutinho zegt in ZEMBLA: ‘Er is op een gegeven moment een intensieve veehouderij ontstaan van geiten. Wij kunnen alleen maar zeggen: er is een zeer sterke aanwijzing dat door de intensieve veehouderij, door de concentratie van zoveel geiten op één plaats, krijg je zoveel bacteriën en dat is waarschijnlijk de oorzaak.’

               Q-koorts is heel moeilijk te bestrijden, zeggen landbouwdeskundigen. Ze vinden dat er eerst nog meer onderzoek gedaan moet worden voordat er ingegrepen wordt.
               De artsen in Brabant vinden dat een slechte zaak en eisen drastische maatregelen. Arts microbioloog K. Verduin uit Helmond: ‘We hebben geen tijd, we zitten middenin een epidemie. Dan ga je toch eerst de epidemie aanpakken.’

               http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail....tml?&tx_ttnews[tt_news]=19636&cHash=474a0e101d
               “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
               Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

               ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

               Comment

               Working...
               X