Announcement

Collapse
No announcement yet.

Aziatische Bosmug in Lelystad kan mogelijk Zika virus verspreiden; NVWA gaat toch maar bestrijden

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aziatische Bosmug in Lelystad kan mogelijk Zika virus verspreiden; NVWA gaat toch maar bestrijden

    Bestrijding Aziatische bosmug gaat door in Lelystad

    Geplaatst op 02 februari 2016

    LELYSTAD/UTRECHT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat dit voorjaar en deze zomer door met het bestrijden van de Aziatische bosmug in Lelystad.

    Uit onderzoek blijkt dat de mug virussen kan overdragen, maar NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek herhaalt dat inwoners zich geen zorgen hoeven te maken. Ook niet na de alarmerende woorden van 'muggenexpert' Bart Knols, maandagavond aan tafel bij Eva Jinek.

    Pas in het afgelopen jaar is gebleken - uit drie wetenschappelijke studies - dat de bosmug ziektes kan overdragen, zei hij. Knols pleitte ervoor om 'als de wiedeweerga uit te vogelen of de mug ?berhaupt het zika-virus kan verspreiden'. "Zo ja, dan hebben we een groot probleem in Lelystad en moet er alles gedaan worden om die mug uit te roeien." En daarvoor zullen de bestrijders van deur tot deur moeten gaan, stelde Knols. "En dat maakt inbreuk op de privacy."

    Klinkt verontrustend, maar Mastenbroek sust dat er geen reden tot paniek is. Een virus kan pas worden verspreid als iemand wordt geprikt die het draagt, zegt hij. En de bosmug neemt geen virus mee uit het buitenland.

    Op haar website meldt de NVWA dat er een 'zeer kleine kans' is dat de Aziatische bosmug in Nederland ziektes overbrengt. Het is nog nooit geconstateerd, ook niet in omringende landen.

    In 2012 werd voor het eerst een volwassen exemplaar van de bosmug in de buurt van Lelystad gevangen. Vorig jaar werd deze 'Aedes japonicus' ook aangetroffen in Oss, bij een bedrijf dat handelt in gebruikte banden.

    Enkele jaren geleden werd de bosmug nog niet bestreden, omdat 'ie ongevaarlijk zou zijn. Daarop is de NVWA dus teruggekomen.
    <p>LELYSTAD/UTRECHT?- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat dit voorjaar en deze zomer door met het bestrijden van de Aziatische bosmug in Lelystad.</p>
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Van de website van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO:

    Zika virus disease is caused by a virus transmitted by Aedes mosquitoes.
    De offici?le naam van de Aziatische Bosmug is: Aedes Japonicus.

    In de omgeving van Lelystad is een flinke populatie van deze mug ontstaan in de afgelopen jaren.
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Zie ook onderstaand bericht van oktober 2013 : Aziatische bosmug wordt niet bestreden

      [COLOR=#6A6A6A !important]October 12th, 2013, 06:56 AM[/COLOR]


      Re: Nederland - De komst van de tijgermug

      Originally posted by Gert van der Hoek View Post
      Boomholte steekmug vestigt zich definitief in Duitsland

      Niet al te ver van de Nederlandse grens heeft een exotisch familielid van de tijgermug zich definitief gevestigd: de boomholte steekmug (Aedes Japonicus).

      Al eerder heeft deze uit Azi?; afkomstige mug zich gevestigd in Zwitserland en Zuid-Duitsland. Nu blijkt de mug ook voor te komen op minimaal 25 plaatsen in Neder-Saksen, Oost-Westfalen en Rijnland-Pfalz. Bij Hannover en ook bij Keulen-Bonn-Koblenz. Ook in Belgi?; (provincie Namen) heeft de boomholte steekmug zich gevestigd .

      Het beestje is niet bijzonder agressief zo wordt gezegd, maar het kan wel vervelende ziekten overbrengen, zoals het West Nijl Virus.

      Andere berichten hebben het over een "a nuisance biting pest", dat klinkt niet zo positief.

      In Nederland is deze mug nog niet aangetroffen.





      Aziatische bosmug wordt niet bestreden

      Geplaatst op 11 oktober 2013

      FLEVOLAND - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in een aantal volkstuincomplexen, op de begraafplaats en in een nabij gelegen bosgebied in Lelystad de Aziatische bosmug, Aedes japonicus, aangetroffen.

      Dit is een mug die oorspronkelijk niet in Europa voorkomt. Bekend is dat deze mug de laatste jaren niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Sloveni?; en in Belgi?; is aangetroffen.

      Deze mug is geen ziekteverwekker. Daarom heeft GGD Flevoland besloten het beest niet actief te bestrijden. De Aziatische bosmug geeft wel hinder in de vorm van steken.

      De Stentor


      Disease Associations

      Although few studies have been done to assess the public and veterinary health importance of Aedes japonicus, this species is suspected of being a vector of Japanese encephalitis (JE) virus to swine in northern Japan. Under experimental conditions it has been shown to transmit JE virus to mice and also to transmit the virus to its progeny through the eggs. Unpublished studies conducted at the United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases in Fort Detrick, MD, indicate that Aedes japonicus is also a competent experimental vector of West Nile virus, a flavivirus closely related to JE and St. Louis encephalitis viruses.

      CDC








      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment

      Working...
      X