Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nederlanders naar Suriname voor onderzoek naar zika-virus

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Nederlanders naar Suriname voor onderzoek naar zika-virus

  Nederlandse en Surinaamse onderzoekers gaan samen kijken wat de gevolgen zijn van het zika-virus. Het virus is zeer waarschijnlijk gevaarlijk voor ongeboren kinderen, maar kan mogelijk ook leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barr?.

  Het Erasmus MC in Rotterdam gaat het onderzoek uitvoeren. Volgens hoofd virologie Marion Koopmans, is het opzetten van zo'n grote studie enorm veel werk, maar is de toestemming voor het onderzoek nu binnen.

  Suriname

  Het zika-virus, dat wordt overgebracht door muggen, is momenteel vooral actief in Zuid- en Midden-Amerika. Het kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er binnen een week vanaf. Niet iedereen die door het virus wordt getroffen, wordt er ziek van.

  Wel zijn er vorig jaar zo'n 3900 kinderen met afwijkingen geboren in Brazili?. Ze hadden een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. Alles wijst op een verband met het zika-virus. Vermoedt wordt dat het virus tijdens het WK voetbal in 2014 vanuit Azi? en Afrika is meegebracht.

  De autoriteiten in El Salvador en Colombia raden vrouwen voorlopig af om zwanger te raken. In Nederland zijn tien mensen besmet geraakt met het zika-virus. Zij liepen het virus op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.

  Verlamd

  Een groep onderzoekers van het Erasmus MC vertrekt binnenkort naar Suriname om daar met partners onderzoek te doen, onder meer naar de eigenschappen van het virus en de effecten van zika op het zenuwstelsel. "We gaan onderzoeken ?f en wat de link is tussen een zika-infectie aan de ene kant en hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barr? aan de andere kant", zegt Koopmans.

  Guillain-Barr? is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam - vlak na een infectie met een virus - het eigen zenuwstelsel aanvalt. Mensen die erdoor getroffen worden, kunnen van het een op het andere moment volledig verlamd raken. Soms vallen ademhalingsspieren uit en is tijdelijke beademing nodig. Over het algemeen herstellen pati?nten goed van de ziekte, maar het herstel kan wel lang duren.

  Hersenvliesontsteking, waarbij de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg ontstoken raken, kan door zowel een virus als een bacterie worden veroorzaakt. De bacteri?le variant is het gevaarlijkst.
  Ze gaan onderzoeken of het virus ook kan leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barr?.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X