Announcement

Collapse
No announcement yet.

'Zwangeren niet naar gebieden met zika-virus'

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • 'Zwangeren niet naar gebieden met zika-virus'

  Bijna dagelijks komen er nog landen bij die het Zika virus melden; op het lijsje van de NOS ontbreken bijvoorbeeld voormalig Brits Guyana en Frans St Maarten. In feite gaat het om het grootste deel van Zuid- en Midden Amerika en het hele Cara?bisch gebied.

  Meer updates vindt u hier.


  16 januari 2016

  Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen aan voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen. Er geldt een negatief reisadvies voor delen van Latijns-Amerika en de Cariben, waaronder Suriname.

  De waarschuwing geldt voor Brazili?, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Ha?ti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.  Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek van het zika-virus, dat wordt overgedragen door muggenbeten. Met symptomen als koorts en uitslagen lijkt de ziekte op tropenziekte als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn kwalen vaak weer verdwenen.

  Bij ongeboren kinderen lijkt het virus echter te leiden tot geboorteafwijkingen. In Brazili?, waar afgelopen jaar veel zika-besmettingen waren, werden 3500 gevallen van microcephalie geregistreerd, waarbij de hersenen van een baby niet zijn volgroeid. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperkingen of zelfs de dood.  Onderzoek

  Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar het verband tussen de zika-besmettingen en de geboorteafwijkingen. Zo bleek het virus voor te komen bij baby's van moeders die eerder ziek waren geweest.
  Zolang het onderzoek loopt, adviseert het CDC zwangeren of vrouwen die zwanger willen worden niet naar de gebieden te reizen waar het virus voorkomt.

  Er bestaan geen vaccins of medicijnen tegen het virus. Reizigers wordt aangeraden infectie te voorkomen door bedekkende kleding te dragen en goed in te smeren met een muggenwerend middel.

  Het Amerikaanse RIVM waarschuwt dat een besmetting met het virus tot geboorteafwijkingen kan leiden. Onder meer voor Suriname geldt daarom een negatief reisadvies.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  DINSDAG, 19 JANUARI 2016 14:02
  ORANJESTAD — Slapen onder een klamboe, goed insmeren met insectwerende middelen en gedurende de dag bedekkende kleding dragen. Alle zwangere vrouwen in Aruba worden door Directie Volksgezondheid (Despa) geadviseerd om preventieve maatregelen te nemen om een muggenbeet en daarmee een mogelijke zika-infectie te voorkomen.

  Het nieuws dat het zika-virus van moeder op ongeboren kind wordt overgedragen en kan leiden tot geboorteafwijkingen, leidt ook lokaal tot bezorgdheid onder zwangere vrouwen. Volgens Maribelle Tromp, het hoofd van de afdeling Epidemiologie van Despa, is het ‘niet nodig om in paniek te raken’, aangezien in Aruba nog geen offici?le zika-besmetting heeft plaatsgevonden.

  Wel adviseert zij dat alle zwangere vrouwen vanaf nu preventieve maatregelen moeten nemen ter voorkoming van een muggenbeet. “Het is oppassen dat je niet gebeten wordt. We hebben de mug die het virus overdraagt, we hebben alleen het zika-virus nog niet. Toch geven we de aanbeveling en het advies dat als je zwanger bent of wilt worden, je preventieve maatregelen moet nemen”, aldus Tromp in gesprek met
  Amigoe.

  Zij adviseert: “Draag lange mouwen, draag een lange broek, gebruik spray en probeer in je kamer onder een net te slapen en in de airco.De meeste muggen overleven de airco namelijk niet. En het beste is, voorkom broedplaatsen van muggen in en rondom je huis.”

  Artsen onderzoeken nu of er een verband bestaat tussen het zika-virus en de aandoening microcefalie, het geboren worden met een te kleine schedel en hersenen. “Volgens de literatuur is een beet vooral in het eerste trimester van de zwangerschap gevaarlijk, want dan ontwikkelen de hersenen zich. Maar wij adviseren om gedurende de hele zwangerschap preventieve maatregelen te nemen. Je kan beter het zekere voor het onzekere nemen”, aldus Tromp.


  Lees meer
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Zikavirus


   Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

   Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Brazili?. Deze uitbraak verspreidt zich over landen in Zuid- en Midden-Amerika. In november 2015 komen er aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap mogelijk schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Voor zwangeren geldt daarom een reisadvies.

   Advies voor zwangeren

   Vanwege deze zikavirusuitbraak wordt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, uit voorzorg, geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen. Zie voor meer informatie Zikavirus en zwangerschap .

   Zie ook NOS:
   RIVM adviseert zwangeren niet naar zika-landen te reizen   Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over.
   ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment

   Working...
   X