Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zika virus: tot nu toe 10 Nederlandse reizigers besmet geraakt.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Zika virus: tot nu toe 10 Nederlandse reizigers besmet geraakt.

  Het RIVM heeft aanvullende informatie over het Zika Virus op hun website gezet. [LINK] Een klein onderdeel:


  Verspreiding in de wereld

  Meldingen en uitbraken van ZIKV-infecties hebben plaatsgevonden in tropisch Afrika, Zuidoost-Azi?, op een aantal eilanden van de Pacific (waaronder FransPolynesi?; 2013, en recent (mei 2015) in Brazili? en andere landen van de ZuidAmerikaanse regio (waaronder Colombia, Suriname en Venezuela) en Midden Amerika.12,13,15,19,27,28

  De primaire vector buiten Afrika is de gelekoortsmug Aedes aegypti die wereldwijd in tropische gebieden voorkomt. Het ECDC heeft de gebieden in Europa waar deze vector voorkomt in kaart gebracht en ze wordt alleen aangetroffen in een gebied ten noordoosten van de Zwarte Zee.

  De rol van de Aziatische tijgermug Aedes albopictus in de transmissie van dit virus is momenteel onbekend. Deze mug komt in de zomerperiode op vrij uitgebreide schaal voor in Zuid-Europa. Hierdoor is het nog niet mogelijk om uitspraken te doen over het risico op lokale transmissie van deze ziekte in Europa. De toename in incidentie en prevalentie heeft mogelijk te maken met de toename van urbanisatie, internationaal reisverkeer van mensen en goederen en afname van de effectiviteit van muggenbestrijding.

  Voorkomen in Nederland

  Er zijn tot januari 2016 in Nederland zes casussen gemeld van reizigers uit Suriname. Hoewel nog niet beschreven, is het waarschijnlijk dat het virus in de loop van 2016 ook in de Caribische Rijksdelen zal worden aangetroffen. Aangezien de epidemie al grote delen in Noord- en Zuid-Amerika heeft aangedaan, er veel personenverkeer is tussen de landen, en de primaire vector wijd verspreid aanwezig is. Lokale transmissie van ZIKV is in Europees Nederland minder waarschijnlijk omdat er waarschijnlijk geen effectieve vector voorhanden is.


  RIVM
  Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over.
  Last edited by Gert van der Hoek; January 21, 2016, 04:01 PM.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2

  Tien Nederlanders besmet met zika-virus

  21 januari 2016


  Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zika-virus. Het virus heerst sinds half december in Zuid- en Midden-Amerika.
  Alle tien personen liepen het virus op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen. Hoe het met de pati?nten is, is niet bekend. Over het algemeen veroorzaakt het virus enkele dagen griepachtige symptomen.
  De pati?nten kunnen niemand besmetten. Het zika-virus is niet van mens op mens overdraagbaar, het wordt verspreid door muggen die niet voorkomen in Nederland.
  Hersenafwijkingen

  Volgens het RIVM hebben waarschijnlijk meer Nederlanders het virus opgelopen op vakantie. Niet iedereen wordt er ziek van. Het virus kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er in een week vanaf.


  Zika is wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen: het kan hersenafwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. In Brazili? zijn na een uitbraak van het virus 3900 kinderen met geboorteafwijkingen geboren.
  Het Landelijk Co?rdinatiecentrum Reizigersadvisering raadt reizigers in Zuid- en Midden-Amerika aan om met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen het zika-virus.


  De pati?nten kunnen de besmetting niet verder verspreiden.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X