Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vogelgriep en trekvogels

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Vogelgriep en trekvogels

  Vogelgriep en trekvogels

  Sinds de uitbraak van vogelgriep H5N1 in 2005 is het een terugkerende discussie: wat is de rol van de trekvogels? De een zegt: vogelgriep komt door de commerciële productie en handel in kippenvlees en -eieren. De ander zegt: trekvogels brengen de vogelgriep over. Het ontaardt snel in een welles-nietes verhaal.

  Morgenochtend komt dit onderwerp aan bod in het radioprogramma Vroege Vogels:

  Verspreiden trekvogels vogelgriep?

  Na een aantal uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven in Nederland worden trekvogels als verspreiders aangewezen. Is dat wel terecht?

  Veel trek- en watervogels dragen weliswaar een vogelgriepvirus bij zich, maar het subtype dat op de pluimveebedirjven is gevonden, is nog nooit in Nederland aangetroffen bij vogels in het wild. Besmetting vanuit Azië via trekroutes? Niet direct, want vogels trekken niet rechtstreeks vanuit die regio naar West-Europa. Er is nog veel onzeker en daarom is meer onderzoek snel gewenst, vindt het NIOO, het Nederlands Instituut voor Ecologie.

  Vroege Vogels 23 november 2014

  Ontstaan vogelgriep
  Vogelgriepvirussen komen voor in de natuur. Wilde vogels hebben er meestal geen last van, het gaat om milde, laag pathogene varianten.
  De virulente, hoog pathogene varianten lijken te onstaan in pluimvee dat commercieel wordt gehouden. In een kalkoenenstal in Italië is bewezen dat een mild laag pathogeen virus zich kan ontwikkelen tot een hoog pathogeen virulent virus.

  Ook de omstreden experimenten van Foucher met het H5N1 virus laten iets dergelijks zien: na passage in een aantal fretten ontwikkelde het H5N1-virus zich tot een zeer besmettelijk, ook voor mensen levensgevaarlijk virus.

  Een bijkomende oorzaak kan zijn: het verkeerde gebruik van vaccins. Dat gebeurt op grote schaal in Azië. Het gevolg kan zijn dat allerlei hoog pathogene virussen makkelijker ontstaan.

  De conclusie lijkt gerechtvaardigd: het ontstaan van hoog pathogene vogelgriep heeft zeer waarschijnlijk te maken met de manier waarop wij pluimvee houden.

  Zie ook het gratis online boek van Michael Greger: Bird Flu, a virus of our own hatching.

  Verspreiding van vogelgriep
  De H5N8 vogelgriep die nu in Nederland is gevonden lijkt als 2 druppels water op de H5N8 vogelgriep die gevonden is in Azië: China, Korea en Japan. Hoe komt het virus dan in Nederland terecht? Door commerciële contacten, handel? Verspreiding van vogelgriep via commerciële kanalen lijkt zeker een reëele mogelijkheid: er gaan ladingen kuikens per vliegtuig de halve wereld over bijvoorbeeld. Maar dat is nu net níet het geval - voor zover ik weet - in relatie met H5N8 in Azië en Europa. Zeer onwaarschijnljk, daar is geen spoortje bewijs van. 

  Wel is hetzelfde H5N8 virus gevonden in wilde vogels in Japan (zwaan, eend) en onlangs ook in een wilde eend in Duitsland.

  De mogelijke verspreiding via trekvogels zal niet rechtsstreeks gaan. De ene vogel brengt het over op de andere (het Qinghai-meer in China speelde een beruchte rol bij de verspreiding van H5N1) en zo kan het virus - via, via - over enorme afstanden verspreid worden. Als we in Europa een virusvariant vinden die als 2 druppels water lijkt op een variant in Azië en we vinden die variant ook in wilde vogels, zowel in Azië als in Europa, dan kun je dat niet negeren.

  Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de varianten van hoog pathogene vogelgriep ontstaan in de commerciële grootschalige pluimveehouderij. Met name China lijkt een broedplaats te zijn van allerlei vogelgriep varianten.

  Vervolgens lijkt het ook zeer waarschijnlijk dat wilde vogels het griepvirus verder verspreiden.
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Vogelgriep en trekvogels

  In dit blog wordt nog eens keurig op een rijtje gezet - met veel verwijzingen naar onderzoek - hoe trekvogels vogelgriep H5N1 hebben verspreid in 2005 en volgende jaren. Ook H5N8 komt langs:

  In early 2014 outbreaks of H5N8 were reported in China, South Korea, and Russia. The H5 was the Fujian clade 2.3.4, which had been reported in H5N1 human cases in China in 2006. This sub-clade was reported in November in Germany, the Netherlands, and England A/turkey/Germany-MV/R2472/2014, A/Ch/Netherlands/14015526, A/duck/England/36254/14) on poultry farms, as well as an asymptomatic wild teal in Germany.

  The sequences from all three countries were virtually identical with each other and November sequences from wild duck feces in Chiba, Japan (A/duck/Chiba/26-372-48/2014 and A/duck/Chiba/26-372-61/2014). November wild bird collections in Shamane, Totorri, and Kagoshima (see map), provide additional confirmation of wild bird export of HPAI H5 from Asia to Europe.
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X