Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wat moet Nederland doen tegen ebola?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Wat moet Nederland doen tegen ebola?

  6 october 2014  Wat moet Nederland doen tegen ebola?

  Veel mensen maken zich zorgen dat ebola in Nederland ineens wel via de lucht overdraagbaar is, alsof het virus zich in zulk rap tempo zou muteren in een vliegtuig

  Vorige week kreeg de VS te maken met het eerste ebola-geval op eigen bodem. Fouten worden gemaakt, de verwarring overheerst. De reactie van het Amerikaanse publiek grenst aan hysterie. Weinig mensen zijn goed op de hoogte van de ziekte, de besmettelijkheid en hoe besmetting voorkomen kan worden.

  De Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) en de pers gooien het Amerikaanse publiek dood met complexe infographs. Het baat niet. Ondanks de makkelijke toegang die de Amerikaanse gezondheidsdiensten en het publiek hebben tot informatie over ebola, weet blijkbaar niemand wat er precies moet gebeuren om ebola aan banden te leggen.

  Cruciale fouten
  Het ziekenhuis dat de ebola patiënt verzorgt, maakte grove fouten. De patiënt werd naar huis gestuurd, terwijl hij gemeld had dat hij recent uit Liberia naar Amerika was gereisd. En sindsdien wordt de ene fout na de andere gemaakt. Onder andere door de CDC, die toch al veel ervaring met ebola opgedaan heeft in West-Afrika de afgelopen maanden. De handleidingen liggen klaar, men weet precies wat nodig is om ebola direct te stoppen. Maar onder de omstandigheden kan men de eigen draaiboeken blijkbaar niet meer vinden.

  Onder de hashtag #CDCchat gaf het hoofd van de Amerikaanse gezondheidsdienst op Twitter vorige week antwoord op vragen van het publiek en gaf daarbij meerdere malen informatie die niet overeenkomt met hun eigen documentatie. Het valt te betwijfelen dat dat te wijten is aan onkunde. Ebola veroorzaakt paniek vanwege de grote risico's die het virus met zich meebrengt voor de volksgezondheid. Het legt een grote druk op de schouders van degenen die een uitbraak moeten voorkomen of terugdringen. Ebola vraagt om zo'n allesomvattende aanpak, die bovendien acuut moet worden toegepast, dat het bijna onmogelijk is het overzicht te bewaren.

  Eén patiënt maakt geen epidemie
  Van een afstand bekeken lijkt de hysterie onder het Amerikaanse publiek ongegrond; ebola is niet zo heel erg besmettelijk en besmetting met het virus is goed te voorkomen als men persoonlijke hygiëne goed in acht neemt. In landen met een goede infrastructuur en moderne medische faciliteiten zou één geval van ebola in principe, relatief eenvoudig, tot dat ene geval beperkt kunnen worden. De zieke patiënt zou direct in isolatie geplaatst moeten worden, waar niemand meer direct, onbeschermd lichamelijk contact met hem zou mogen hebben. Alle objecten van poreus materiaal waar de patiënt mee in aanraking gekomen is, moeten direct worden ontsmet of vernietigd en alle personen waar de zieke patiënt nog lichamelijk contact mee heeft gehad, moeten onder observatie gehouden worden. Zodra één van die contactpersonen ziekteverschijnselen vertoont, moet ook deze in isolatie worden opgenomen. Het hele proces wordt dan van voren af aan herhaald, net zolang totdat transmissie doorbroken is.

  (.......................)

  Ook Nederland stelt zich nog altijd afwachtend op en schuift verantwoordelijkheid af op Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis. Minister Ploumen lijkt niet out of the box te willen denken en laat zien dat zij (namens Nederland) geen voortrekkersrol kan nemen. Terwijl Nederland juist een cruciale rol zou kunnen en moeten spelen in de bestrijding van de ebola epidemie. Nederland heeft de knowhow, specialisten, materieel en de middelen om een grote rol te kunnen spelen. Als de politieke wil er zou zijn dan had Nederland, net als de andere bij WHO en VN aangesloten lidstaten, allang het verschil kunnen maken.

  Nederland zegde tot nu toe 18 miljoen euro toe voor de bestrijding van de ebola epidemie. Een aantal bedragen zijn al uitgekeerd aan Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis. De rest van het geld is bestemd voor ondersteuning van de VN, wiens aanpak bewezen niet werkt en zelfs een groter probleem heeft gecreëerd in de ebola-landen. De trage reactie, het gebrek aan inzicht en het uitblijven van zoeken naar innovatieve oplossingen maken van Nederland een zachte heelmeester. Als Nederland niet de intentie heeft om echt bij te dragen aan een oplossing en in plaats daarvan bijdraagt aan een verergering van het probleem, zouden we als land beter helemaal niets doen.
  GinnyMooy.nl
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X