Announcement

Collapse
No announcement yet.

Lang leve de bacteri?n !

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Lang leve de bacteri?n !

    Lang leve de bacteriën van je microbioom !


    zaplog

    Vroeger was een uitgangspunt in de geneeskunde: "een goede bacterie is een dode bacterie". Gelukkig worden bacteriën in toenemende mate gerespecteerd. We kunnen niet zonder bacteriën. Die hebben we hard nodig: om ons voedsel te verteren bijvoorbeeld. Ook zijn bacteriën onmisbaar voor ons immuunsysteem: de vele miljarden bacteriën in onze darmen spelen hier een essentiële rol in.

    De mens draagt ca 1 tot 3 kg bacteriën bij zich. Zonder die bacteriën zou hij/zij niet kunnen leven. Het geheel van die bacteriën wordt het "microbioom" genoemd. Bij het microbioom horen alle bacteriën , te vinden op de huid en in en om alle lichaamsopeningen. En in je luchtwegen en je darmen. Kortom overal waar een plekje beschikbaar is. Het microbioom is zeer complex, het wordt wel vergeleken met het ecosysteem van een regenwoud.

    Ook in de reguliere geneeskunde is - eindelijk - toenemende interesse voor het microbioom. Het idee is: als je zorgt voor goede bacteriën ("commensalen"), dan hebben de slechte bacteriën minder kans om je ziek te maken. Het doel is om een stabiel evenwicht te bereiken en te behouden.

    Hoe doe je dat? Eerst door vast te stellen welke bacteriën je graag wilt hebben. Vervolgens na te gaan hoe je de optimale omstandigheden voor de goede bacteriën kunt scheppen. Zodat je een goede balans krijgt in je microbioom. Die balans kan voor ieder individu verschillend zijn.


    Antibioticaresistente bacteriën

    Als je weet wat de juiste balans is voor je microbioom, volgen daar conclusies uit voor: voeding, leefstijl en een gezonde leefomgeving.

    Een voorbeeld: als een arts een antibioticakuur voorschrijft ( killing voor bacteriën), wordt het ondenkbaar dat hij/zij niet meteen voorschrijft hoe je je micriobioom kunt herstellen. Met voeding, pre- en probiotica. Misschien schrijft de dokter straks zuurkool voor. Ook de keuze van een antibioticum is belangrijk: hoe werkt het uit op specifieke "goede" bacteriën bijvoorbeeld.

    Een ander voorbeeld: de hygiënehypothese. De hedendaagse verbeterde hygiëne heeft wellicht in de hand gewerkt, dat veel mensen last hebben van allergieën, astma en eczeem.

    Tenslotte nog een actueel en belangrijk voorbeeld: de opkomst van antibioticaresistente bacteriën. Deze resistente bacteriën krijgen minder kans om je ziek te maken, als je microbioom in orde is. Misschien moeten ziekenhuizen en verpleeghuizen gericht "goede" bacteriën verspreiden in hun instelling, op de muren en de gordijnen, zodat de MRSA- en VRE-bacteriën niet de kans krijgen zich te verspreiden.

    Onderzoek naar de vele aspecten van het microbioom bevindt zich nog in de beginfase. Er zijn lichtpuntjes, zie deze citaten uit een recent Nederlands onderzoek naar ziekteverwekkende bacteriën en virussen bij jonge kinderen:

    "Onze hypothese is dat als het microbioom in balans is, de ‘gunstige’ commensalen ervoor kunnen zorgen dat de potentieel pathogene bacteriën niet kunnen overgroeien waardoor de progressie naar ziekte wordt voorkomen "
    "Uiteindelijk hopen we (groepen) commensale bacteriën te identificeren die verantwoordelijk zijn voor een gezond stabiel microbioom van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen dan een nieuw uitgangspunt zijn om toekomstige therapeutische of preventieve strategieën tegen luchtweginfecties te ontwikkelen".
    Goed zijn voor je microbioom is de moeite waard. Heel simpele voorbeelden: gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool of kwark, heeft een positieve uitwerking op je darmbacteriën. (Mee)roken heeft desastreuze effecten op de samenstelling van je darmflora.

    Optimale omstandigheden voor de "goede" bacteriën van je microbioom, betekent een gezond leven voor je zelf.

    Lang leve je microbioom !

    .
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X