Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zitten is dodelijk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zitten is dodelijk

    “Het menselijk lichaam is helemaal niet gemaakt om te zitten, het is gemaakt om van zonsopgang tot zonsondergang te bewegen".

    Zitten is dodelijk

    Wat is slechter voor je gezondheid dan onbeschermde seks in de sloppenwijken van Kaapstad? Zitten. Pardon? Jawel. Een onderzoeker: “Ik reis altijd staand naar mijn werk. Ook als de trein half leeg is.”

    Je hebt natuurlijk geen expert nodig om je vertellen dat je rugpijn en lovehandles kunt krijgen van de godganse dag op je gat zitten. Maar tot nog toe gingen wetenschappers er van uit dat je de vele uurtjes op het pluche weer ongedaan kunt maken door daarnaast met enige regelmaat te bewegen.

    Als je gezond eet en een paar keer per week aan sport doet, dan is zitten volkomen onschuldig, was de gedachte. Maar uit het onderzoek naar de invloed van lichamelijke inactiviteit op de gezondheid wordt steeds duidelijker dat die aanname berust op zelfbedrog. “Zitten is actief slecht voor je en iedere minuut telt,” zegt Marc Hamilton, onderzoeker aan het Pennington Biomedisch Research Centrum, waar veel zitonderzoek wordt gedaan. “Denken dat je de gevolgen van een hele dag zitten ongedaan kunt maken door een uurtje te joggen, is net zo onlogisch als denken dat je de gevolgen van het roken van een pakje sigaretten per dag kunt elimineren door elke avond een uurtje frisse lucht in te ademen.”

    Wat is er dan zo slecht aan zitten? Om te beginnen is er niks mis met de houding, zoals velen denken. Fysiologisch is er nauwelijks verschil tussen netjes rechtop in een bureaustoel zitten, onderuitgezakt op de bank hangen en letterlijk gestrekt in bed liggen. In alle drie de gevallen doet je lichaam hoegenaamd niks en reageert alsof het in bed ligt. Het is niet de houding, maar die totale inactiviteit die zijn tol eist.

    “Het menselijk lichaam in een stoel is een interessant studieobject,” zegt Hamilton niet zonder ironie. “Als je mensen in een stoel aan een bureau zet en je sluit ze aan op allerlei medische meetapparatuur, dan zie je al snel hele rare dingen. De elektrische activiteit in alle spieren zakt als een baksteen. Na twee minuten is het of je naar de spieractiviteit van een dood paard zit te kijken. Het energiegebruik zakt veel verder dan we lange tijd dachten, namelijk tot minder dan een derde van wat het lichaam gebruikt als je bewegingsloos rechtop staat.

    Maar wat ons werkelijk aan het denken zette, is wat er op de iets langere termijn gebeurt met de stofwisseling. Al na één dag van in totaal zes uur zitten neemt de gevoeligheid voor het bloedsuikerregulerende hormoon insuline dramatisch af. Dat betekent dat het lichaam meer van dat hormoon moet aanmaken om zijn werk te kunnen doen en dat is verschrikkelijk ongunstig. Allerlei enzymen die tot doel hebben vetten en cholesterol op te ruimen, verdwijnen of worden inactief. Wat ik de ‘stofzuigertjes van het lijf’ noem, gaan letterlijk uit. Met name je risico op het ontwikkelen van diabetes, kanker en hart- en vaatziekten schiet daardoor omhoog.”

    Onlangs deed Hamilton een experiment met jonge, gezonde jongens. Al na twee dagen van zo’n zes uur zitten kregen ze een te hoge bloedsuikerspiegel en verloren hun beenspieren het vermogen om vetten uit het bloed te verwijderen. Toen de jongens weer gewoon mochten staan en lopen, normaliseerde hun toestand in gemiddeld twee dagen.

    Hoe komt dat? Waarom keert ons lichaam zich bij zo’n doodgewone activiteit als zitten zo radicaal tegen ons?


    Lees meer: Melchior Meijer


    Er zijn bureau's die je hoog kunt afstellen, zodat je staand kun werken. Ook heb je (extra hoge) laptopstandaards voor DJ's, uitstekend te gebruiken op of naast je bureau. Vergaderen: waarom niet aan statafels?
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X