Announcement

Collapse
No announcement yet.

Suiker maakt hersenen ziek

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Suiker maakt hersenen ziek

    Suiker maakt hersenen ziek

    Er komt steeds meer bewijs voor de rol van insuline bij het functioneren van onze hersenen. Daarmee komen nieuwe mogelijkheden voor behandeling en preventie in beeld voor ziekten als: depressie, dementie, Alzheimer, schizofrenie en Parkinson.

    Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekten van de hersenen voortkomen uit het zgn. "metabool syndroom". Daarmee wordt bedoeld een combinatie van een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd (verkeerd) cholesterol en overgewicht.

    Een voedingspatroon met een zeer hoge consumptie van suiker / koolhydraten is eerder standaard dan uitzondering in onze samenleving. Koolhydraten (brood, aardappelen, rijst, pasta, pizza, koek, chips, frisdrank, bier enz.) worden omgezet in suiker.

    Het voortdurende bombardement van suiker doet op den duur de cellen die de suiker moeten verwerken als een uitgeputte bokser in de touwen hangen. Het lukt niet meer zo goed. Mensen worden langzaam maar zeker steeds meer insulineresistent, op den duur zegt de dokter dan: u heeft suikerziekte, u weegt teveel, uw bloeddruk is te hoog en u heeft teveel verkeerde cholesterol. Kortom: er is sprake van het metabool syndroom. Koolhydraten/suiker zijn niet de enige factor bij het ontstaan van het metabool syndroom, wel een heel belangrijke.

    Het metabool syndroom zorgt niet alleen voor ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook voor ziekten die te maken hebben met de hersenen.

    De belangrijkste oorzaak van het metabool syndroom is de torenhoge consumptie van suiker: direct of indirect via koolhydraten. Koolhydraten zitten bijna overal in. Tenminste in het Westerse voedingspatroon.

    Als je eenmaal gewend bent aan veel koolhydraten valt het niet mee om te minderen. Je lichaam vraagt er om, als een junk die om een shot vraagt. Je krijgt honger: tijd voor een nieuw shot suiker/koolhydraten. Sluipenderwijs gaat je gezondheid van jongsaf aan in een neerwaartse spiraal.

    Vroeg of laat ontkomen de meeste mensen tegenwoordig niet aan de bekende welvaartsziekten. Zoals in bijgaand artikel duidelijk wordt gemaakt, zijn ook ziekten zoals depressie, dementie, Alzheimer, schizofrenie en Parkinson "welvaartsziekten".

    De relatie met het metabool sydroom is lang onderbelicht geweest bij de behandeling van deze ziekten. Daar komt nu langzaam verandering in.

    Artsen en pharmaceutische bedrijven die onderzoek financieren denken vooral aan nieuwe medicijnen. Dat is ook heel goed voor mensen die te lijden hebben van het metabool syndroom en de vele daaruit voortvloeiende ziekten.

    U hoeft niet te wachten tot uw bloeddruk te hoog wordt of tot dat u dement wordt: voorkomen is beter dan genezen.

    Jammer dat de "schijf van 5" zo hopeloos verouderd is, o.a. een veel te groot accent op koolhydraten. Ook jammer dat de invloed van de voedingsmiddelenindustrie zo groot is op wetenschappelijk onderzoek naar voeding en op voedingsadviezen.

    Naast een gezonde voeding is veel en vaak bewegen altijd goed, ook voor verbranding van de koolhydraten.


    Metabolism and the Brain


    Zie ook: Help eens een Alzheimerbrein
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X