Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dikke mensen zijn budgetvriendelijk

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Dikke mensen zijn budgetvriendelijk

  Gedeelte van blog

  02 12 2012

  Vreetzakken

  Asha ten Broeke

  Extra zorgkosten

  Ik kan me best voorstellen dat veertig procent van de Nederlanders ongerust is over panuitrijzende zorgkosten. Deze zomer waarschuwde de overheid immers zelf dat het risico bestaat dat in 2040 de helft van ons inkomen aan zorg moet worden besteed.

  Bovendien melden de kranten met enige regelmaat hoe duur overgewicht wel niet is: het meestgehoorde getal is drie miljard per jaar aan extra zorgkosten en verzuimde werkdagen. Tel deze twee weinig heuglijke feiten bij elkaar op en de conclusie is snel getrokken dat het goed is voor de eigen portemonnee als zware, rokende, en junkfood etende leefstijlbandieten hun eigen rekening betalen.

  Eerder dood

  Aan dit financiële plaatje kleeft evenwel een flink voorbehoud. En wel deze: wie rookt als een schoorsteen, drinkt als een ketter en eet als een bouwvakker gaat doorgaans ook een stuk eerder dood. Van sterven aan longkanker of een hartstilstand is bekend dat het erg goedkoop is: Magere Hein komt snel en voordelig. Dement en incontinent wegkwijnen in een verzorgingstehuis is heel wat meer aan de prijs. Dat roept de vraag op: kosten dikke en/of rokende mensen netto eigenlijk wel geld? Of levert hun ongezonde gedrag de samenleving geld op?

  Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het levert een rekensom op met een hele plunjezak aan variabelen: betaalde zorgpremies, uitgekeerde AOW- en pensioengelden, het geld dat we uitgaven aan preventie van ongezonde gewoontes, de kosten van de leefstijlaandoeningen versus ouderdomskwalen als reumatiek, Parkinson, dementie, en ga zo maar door.

  Dikke mensen zijn budgetvriendelijk

  Wat wel duidelijk is, is dat deze rekensom niet per se overduidelijk in het nadeel van de ongezond levenden (en stervenden) uitpakt. Medisch journalist Aliëtte Jonkers meldde gisteren op haar blog op Artsennet.nl dat het RIVM een model heeft ontwikkeld dat probeert iets zinnigs te zeggen over dit vraagstuk.

  Ik citeer uit het RIVM’s elegante proza: ‘Voor de Nederlandse bevolking [...] geldt dat bij volledige uitbanning van roken de kosten van aan roken gerelateerde ziekten dalen met 8%. De kosten van niet-gerelateerde ziekten nemen toe met 16%. Voor de totale kosten resulteert dit in een stijging van 12%. Bij uitbanning van overgewicht zullen de kosten met 4% toenemen.’

  Volgens dit model zijn dikke mensen dus uitermate budgetvriendelijk. Dat roept de volgende vraag op: als het juist de gezonde leefstijlengeltjes zijn die een gat branden in de collectieve zorgportemonnee, is het dan ethisch wel te verantwoorden om extra poen te eisen van rokers en dikke mensen? Wanneer er geen reële kosten zijn die zij de maatschappij verschuldigd zijn, komt hun hogere zorgpremie al snel neer op een een vorm van straf: jij doet iets fout, dus, hopla, een boete.

  Lees meer
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X