Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ongezond voedsel duurder en gezond voedsel goedkoper maken?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ongezond voedsel duurder en gezond voedsel goedkoper maken?

    Ongezond voedsel duurder en gezond voedsel goedkoper maken?

    26 november 2012

    Volgens deze recente studie werkt het om junk food en frisdrank (flink) duurder te maken en groente en fruit goedkoper.

    Als je dat doet heeft dat een gunstig effect op overgewicht.

    Dat is mooi, maar lastig in de praktijk te brengen?

    Volgens een Nederlands onderzoek houden supermarkten de prijs van groente en fruit kunstmatig hoog.

    De supers doen dit ter compensatie van het verlies dat ze lijden op de verkoop van bier en wasmiddelen.

    Ook bevestigde het onderzoek dat het goedkoper maken van groente en fruit leidt tot 'een substanti?le verhoging van groente- en fruitaankopen.

    'We zien dat de gezonde keuze niet de makkelijke keuze is. Het klopt dat je met weinig geld toch gezond kan eten. Maar je moet wel goed ge?nformeerd zijn om weerstand te bieden aan alle andere dingen.'
    Iets met de prijs doen lijkt toch een optie die gunstig is voor de volksgezondheid.

    Een hoger BTW-tarief misschien? Of toch een flinke suikertax? Een campagne om 1 of enkele dagen per week vlees over te slaan, zodat je geld overhoudt voor groente en fruit?
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Ongezond voedsel duurder en gezond voedsel goedkoper maken?

    Ons eetgrage oerbrein kan die kroket niet weerstaan

    Asha ten Broeke − 26/11/12




    Als we niet uitkijken worden we met z'n allen steeds dikker. Is obesitas in 2030 een volksziekte? Of kunnen we straks de prikkels om te gaan snacken weerstaan? Uit onzelf gaat dat niet lukken, verwacht wetenschapsjournalist Asha ten Broeke. Wie helpt?



    Wie op station Utrecht Centraal bij het overstappen van perron 15 naar 3 loopt, kan onderweg pasta sushi, friet, hamburgers, kebab, pizza, milkshakes en ijs halen. Terwijl je je richting trein begeeft, ruik je de pestosaus, de patat, het vlees. De hersenen reageren onmiddellijk. Een seintje zet de aanmaak van het hormoon ghreline in werking. Dat hormoon geeft je een hongergevoel. De mond maakt extra speeksel aan, waardoor je begint te watertanden. Voor je er erg in hebt, ben je op weg naar de automatiek, om even een kroketje te trekken.

    Deze reactie op lekker eten danken we aan onze prehistorische voorouders. Toen zij de savannes bewandelden, was er niet op elke straathoek een fastfoodrestaurant. Eten was schaars, en wanneer er een vet, zoet, calorierijk hapje langskwam, was het overlevingstechnisch gezien raadzaam om je daarmee vol te stoppen. Dankzij dit evolutionaire verleden is de mensheid nu behept met zó'n grote voorliefde voor lekker voedsel, dat het in onze moderne eetrijke omgeving elke dag weer moeilijk is om niet meer of ongezonder te eten dan je eigenlijk van plan was. Voor veel mensen is overgewicht het logische gevolg. Te veel eten is een normale reactie op een abnormale omgeving.

    Omgeving aanpassen
    Dit soort onderzoek doet steeds meer wetenschappers besluiten dat we van beleid gericht op een gezonde leefstijl geen wonderen hoeven te verwachten. Op weg naar 2030 is er een vruchtbaarder route: niet de mens moet zich proberen aan te passen aan de omgeving, maar andersom. Beter dan mensen voorlichten en hopen dat ze hun leefstijl ten goede gaan veranderen, kunnen we prehistorisch ingestelde hersenen als gegeven beschouwen en de omgeving zo aanpassen dat deze gezonde keuzes uitlokt.
    Meer: Trouw
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment

    Working...
    X