Announcement

Collapse
No announcement yet.

'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

    'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

    01/10/12



    OPINIE De volkorenbus van Voorlichtingsbureau Brood raast door Nederland. Bakker Menno 't Hoen raadt aan de bus te mijden. Volkoren is volgens hem helemaal niet gezonder.

    Er raast een levensgevaarlijke volkorenbus door Nederland waaruit vrolijk dartelende jongens en meisjes springen die ons vol willen stoppen met volkoren broodjes onder het mom 'Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!' Omdat ik als bakker gedwongen meebetaal aan deze campagne van het Voorlichtingsbureau Brood, voel ik me geroepen u te waarschuwen: van brood, volkoren of wit, word je niet gezonder.

    Het Voedingscentrum propageert al 60 jaar de Schijf van Vijf, met daarin een grote rol voor koolhydraatrijke voeding: een volwassen man wordt geacht zeven boterhammen en vijf opscheplepels pasta, rijst of aardappelen per dag te eten. Wel het liefst volkoren natuurlijk: dat is altijd goed.

    Het Voedingscentrum vertelt ons niet dat één volkorenboterham een groter effect op je bloedsuikerspiegel heeft dan één eetlepel suiker. Dat komt door de hoge glycemische index van zowel witte als volkoren tarweproducten: de maatstaf voor het effect van koolhydraten op je bloedsuikerspiegel.

    Dat betekent dat koolhydraten uit tarwe snel worden afgebroken tot de in het bloed opneembare vorm glucose. Sneller zelfs dan door het eten van eenzelfde hoeveelheid slagroomtaart. Door deze snelle opname stijgt de bloedsuikerspiegel, waardoor de alvleesklier insuline afgeeft en de suikers in het bloed opneembaar worden voor spieren en organen. De energie die niet wordt gebruikt, zet het lichaam om in vet. Voor een moment waarop je lichaam wel energie vraagt, maar geen koolhydraten beschikbaar heeft om aan deze behoefte te voldoen.

    Insulinegehalte
    Als we het advies van het Voedingscentrum volgen, krijgen we bij iedere maaltijd koolhydraten binnen. Hierdoor blijft het insulinegehalte in ons bloed hoog, waardoor het onmogelijk is om onze reservevoorraad vet aan te spreken en waardoor het buikje blijft. Niet ondanks ons goede gedrag, maar dankzij ons goede gedrag.

    Het Voedingscentrum hamert alleen op de vermeende voordelen van volkoren: vezels, vitaminen, mineralen en een langere verzadiging, waardoor je minder trek in tussendoortjes krijgt. Het tegendeel is waar: door de hoge glycemische index van (volkoren) tarwe heeft je alvleesklier de neiging om méér insuline af te geven dan nodig is om je bloedsuikerspiegel weer op het normale niveau terug te brengen. Het gevolg is een dal waardoor je geneigd bent om twee uur na je ontbijt of lunch naar een tussendoortje te grijpen.

    Blijven over: de mineralen en vitaminen. Helaas wordt volkorenbrood in Nederland vaak te snel gemaakt, waardoor het van nature aanwezige fytinezuur niet wordt afgebroken. Dat gebeurt alleen tijdens een lang rijsproces. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen als ijzer, zink en calcium door ons lichaam.

    En vitaminen? In volkorenbrood zitten alleen een paar B-vitaminen. Een volkorenboterham bevat slechts 2 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1. Eet in plaats hiervan eenzelfde hoeveelheid (30 gram) venkel en je hebt al drie keer méér vitamine B1 binnen.

    Bloedsuikerspiegel
    Door eenzijdig de voordelen van volkoren te belichten (vitaminen, mineralen, vezels) wordt de kern van het probleem overschaduwd: de hoge glycemische index die voor volkoren en witte tarweproducten gelijk is. Terwijl we denken gezond bezig te zijn door veel volkoren producten te eten, jagen we in feite telkens onze bloedsuikerspiegel tot enorme hoogte. Als we deze energie niet gebruiken, worden we dik.

    Hoe anders is het in Frankrijk. Daar moet brood in de eerste plaats lekker zijn. Mooi, crèmewit stokbrood om door de vinaigrette van de salade te halen. Volkoren is voor varkens, zei broodprofessor Calvel. De subtiele aroma's van tarwe komen alleen in een goed wit brood naar boven.

    Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen.

    Menno 't Hoen is eigenaar van bakkerij vanmenno.

    Volkskrant


    Mee eens: van een eetpatroon met veel koolhydraten: (volkoren)brood, (volkoren)pasta, pizza, rijst, aardappelen, word je dik. Vele wetenschappelijke onderzoeken geven dat aan. Bakker Menno omschrijft keurig hoe dat dik worden via koolhydraten werkt: een overschot wordt opgeslagen als vet.

    De ultieme dikmakers zijn natuurlijk de "snelle koolhydraten" in suiker, frisdranken, koek, snoep. Smoothies: bevatten vaak meer suiker dan frisdrank.

    Niet alleen word je dik van veel koolhydraten, de structureel hoge bloedsuikers (net geen diabetes...) via koolhydraten, zijn een belangrijke oorzaak van veel "welvaartsziekten", die zich met name vanaf de middelbare leeftijd voordoen. Onlangs werd bekend dat ouderen steeds meer zorg nodig hebben, niet omdat we ouder worden, maar omdat we ongezonder worden als we oud zijn.

    Als je dan nog "gezonde" smeersels op je volkorenbammetje doet, draag je bij een een "perfect storm":








    Of de oplossing dan stokbrood eten is - zoals bakker Menno schrijft - is nog even de vraag.

    Ik kom daar binnenkort nog op terug.


    PS: Tegenwoordig wordt veel brood "geverfd" : extra donker gemaakt door toevoegen van moutmeel. Het brood wordt er door de maltose(suiker) die ontstaat ook zoeter van. ‘Hoe bruiner het brood, hoe "gezonder" het brood’ ?
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: 'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

    'Dik door brood? Onzin, het geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen'

    OPINIE - Andrea Werkman − 03/10/12

    Van brood word je helemaal niet dikker, schrijft Andrea Werkman van het Voedingscentrum. 'Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf.'


    Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door en niet van volkorenbrood.
    In zijn artikel 'Van volkoren worden we alleen maar dikker' stelt bakker Menno 't Hoen dat je van volkorenbrood dikker wordt. Het Voedingscentrum is het daarmee oneens. Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf. Dit model is de illustratie van de vertaling van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad voor een gezonde voeding. In die vertaalslag houden we sterk rekening met de voorkeuren van het gemiddelde Nederlandse publiek.

    Je lichaam heeft energie en bouwstoffen uit de voeding nodig. Een van de richtlijnen is om 40 -70 procent van de energie uit koolhydraten - brood, peulvruchten, groente en fruit en (magere) melkproducten - te halen. Ook geldt het advies om per dag 30-40 gram vezel te eten. In de praktijk betekent dit voor volwassenen 6-7 sneden volkorenbrood.

    Volkorenbrood zorgt voor een hoge glycemische index, maar is in tegensteling tot wat 't Hoen beweert, geen dikmaker. Producten zoals brood leiden tot een hoge piek in je bloedsuikerspiegel, maar bij gezonde mensen is het lichaam in staat die piek in de glucosewaarde op te vangen en om over de dag de glucosewaarden binnen de grenzen te houden. Het is onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat een hoge glycemische index leidt tot dikker worden. Brood, in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding, goed verdeeld over de dag, geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen.

    Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door en niet van volkorenbrood.

    Volkskrant
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: 'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

      Gaat het om (volkoren)brood of om het hele voedingspatroon?

      Expert ben ik niet, maar wat ik een beetje denk te begrijpen uit de - levendige - discussie die plaatsvindt naar aanleiding van het stukje van bakker Menno:

      Volkorenbrood is beter dan witbrood (of minder slecht zeggen anderen...). Dat schijnt te maken te hebben met het langzamer in je lichaam opnemen van de koolhydraten van volkorenbrood. Meer details hier.

      Echt volkorenbrood bestaat bijna niet meer: de echte broodliefhebber kiest voor molenbrood, gemaakt met meel dat is gemalen bij de plaatselijke molen.

      Wat ik ook meen te begrijpen is, dat het niet zozeer relevant is of bepaalde voedingsmiddelen al of niet "gezond" zijn. Al die onderzoeken die zeggen dat chocola, koffie, broccoli enz. al of niet gezond is, daar schijnt heel wat op af te dingen te zijn. Het gaat om het algehele voedingspatroon.

      In Nederland en veel andere landen hebben we tegenwoordig een voedingspatroon met veel koolhydraten: brood, aardappelen, pasta, pizza, frisdrank, chips, suiker enz..

      Idealiter zou je dan vooral "langzame" koolhydraten moeten eten (volkoren) en ook weinig vet in je voeding stoppen. Vet in combinatie met de nodige koolhydraten / suiker (b)lijkt grote gezondheidsrisico's op te leveren: een hoger lichaamsgewicht, hart-en vaatziekten, diabetes e.d., de bekende "welvaartsziekten".

      Een alternatief voedingspatroon: laag in de koolhydraten en hoog in het vet (vet als brandstof i.p.v. suiker via de koolhydraten), zou positieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

      De Zweedse arts Andreas Eenfeldt pleit sterk voor zo'n voedingspatroon met weinig koolhydraten en meer vet. Hij verwijst naar een heel aantal wetenschappelijke studies die aantonen dat een dergelijk voedingspatroon positieve gevolgen heeft voor o.a. gewichtsverlies, diabetes e.d.. Een dieet met veel koolhydraten en weinig vet: dat blijkt veel minder goed te werken.

      In Zweden slaat deze zienswijze redelijk goed aan: ca 25% van de Zweden voelt zich aangesproken door "Low-Carb, High Fat".

      Een vergelijkbare benadering als Eenfeldt heeft de evolutionaire geneeskunde. In Nederland o.a. vertegenwoordigd door prof. Muskiet en de onlangs op dit onderwerp gepromoveerde Remko Kuipers.

      Zij betogen dat een voedingspatroon met weinig koolhydraten en relatief veel vet uit evolutionair oogpunt veel beter bij de mens past. De mens kan eenvoudigweg niet tegen veel koolhydraten (gemiddeld gesproken). Via groente,fruit en noten en een enkele knol, krijg je al genoeg koolhydraten binnen. De introductie van granen in ons menu is niet bevorderlijk geweest voor onze gezondheid. Verzadigd vet: daar hoef je niet bang voor te zijn.

      Mijn persoonlijke ervaring na 5 weken "Low-Carb, High-Fat": het is even wennen, je moet creatief worden met voedsel, het bevalt mij inmiddels uitstekend, ik voel me prima, smaak en reuk zijn verbeterd, ik eet alleen maar lekkere dingen, geen hongergevoel, de pondjes vliegen eraf.
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: 'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

        Wat doen gluten met je?

        Het aantal mensen dat geen tarwe en andere granen verdraagt wordt telkens groter



        Wat doen gluten met je? Daar is in de mainstream voedingsleer weinig aandacht voor?

        Onderstaande recente studie geeft denk ik een goed overzicht.

        De auteurs concluderen o.a.:

        - Reacties op gluten blijven niet beperkt tot mensen met CD (Coeliakie Disease), we geven er de voorkeur aan om te spreken over een spectrum aan ziekten gerelateerd aan gluten.

        - Iedereen - ook als je een laag risico hebt - is gevoelig voor gluten in één of ander vorm, gedurende zijn of haar leven.

        Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification

        A decade ago celiac disease was considered extremely rare outside Europe and, therefore, was almost completely ignored by health care professionals. In only 10 years, key milestones have moved celiac disease from obscurity into the popular spotlight worldwide. Now we are observing another interesting phenomenon that is generating great confusion among health care professionals. The number of individuals embracing a gluten-free diet (GFD) appears much higher than the projected number of celiac disease patients, fueling a global market of gluten-free products approaching $2.5 billion (US) in global sales in 2010. This trend is supported by the notion that, along with celiac disease, other conditions related to the ingestion of gluten have emerged as health care concerns. This review will summarize our current knowledge about the three main forms of gluten reactions: allergic (wheat allergy), autoimmune (celiac disease, dermatitis herpetiformis and gluten ataxia) and possibly immune-mediated (gluten sensitivity), and also outline pathogenic, clinical and epidemiological differences and propose new nomenclature and classifications.


        “It is now becoming apparent that reactions to gluten are not limited to CD, rather we now appreciate the existence of a spectrum of gluten-related disorders. The high frequency and wide range of adverse reactions to gluten raise the question as to why this dietary protein is toxic for so many individuals in the world”.

        “All individuals, even those with a low degree of risk, are therefore susceptible to some form of gluten reaction during their life span”.
        Dat lezende krijg ik geen neigingen om op de fiets te springen naar de dichtstbijzijnde korenmolen.


        Zie ook: Granen veroorzaken sluipend ziekten
        Steeds meer natuurdietisten ervaren dat het aantal mensen dat geen tarwe en andere granen verdraagt telkens groter wordt. Het betreft niet alleen tarwe en gluten (tarwe, gierst, haver, rogge) maar ook spelt, boekweit, rijst, amaranth e.d.

        We zien een duidelijke relatie tussen graanintoleranties en o.a. de volgende klachten: vermoeidheid, diverse soorten huiduitslag, maag-darm-krampen, gewrichts- en spierpijn, hooikoorts, hoofdpijn/migraine, mondblaren, bloedarmoede, suikerspiegel-schommelingen, astma, diarree, winderigheid, verstopping.
        .
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment

        Working...
        X