Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuw gevecht rond gen-mais - "Mogelijk wetenschappelijk knoeiwerk toch serieus nemen"

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Nieuw gevecht rond gen-mais - "Mogelijk wetenschappelijk knoeiwerk toch serieus nemen"

  Nieuw gevecht rond gen-mais

  Omstreden Franse studie sluit ernstige langetermijneffecten bepaald niet uit

  20 september 2012 Arjen Dijkgraaf

  Glyfosaat en glyfosaattolerante gen-mais zijn op de lange termijn allebei behoorlijk ongezond voor ratten. Dat valt op te maken uit een Franse studie die woensdag is gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology, en waarvan met name veel politici zich rot zijn geschrokken.


  Rat die helemaal 'ready' met Roundup is.
  Veel wetenschappers stellen intussen dat de statistische methodes van Gilles-Eric Séralini en collega’s aanvechtbaar zijn, dat de gebruikte albino-labrattenstam er om bekend staat dat hij érg overgevoelig is voor tumorgroei, en dat de gepubliceerde foto’s van misvormde ratten een goed ontwikkeld - om niet te zeggen typisch Frans - gevoel voor dramatiek doen vermoeden. Temeer daar de publicatie niets zegt over eventuele misvormingen bij ratten uit de controlegroep.

  Een woordvoerder van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie tekent er ook nog bij aan dat Food and Chemical Toxicology nou niet echt een toptijdschrift is, dat eerdere publicaties van Séralini op dit gebied ook niet standhielden en dat de man actief betrokken is bij een gentechsceptische club.

  Bijzonder is intussen wel dat dit het eerste serieuze onderzoek lijkt te zijn waarbij ratten gedurende hun hele leven (voor een rat is dat 2 jaar) op een gentechdieet zijn gezet. Normaal gesproken lopen tests met gen-gewassen slechts 90 dagen, en er is al vaker aan getwijfeld of dat wel lang genoeg is.

  Glyfosaat is een herbicide dat door Monsanto wordt verkocht onder de merknaam Roundup. De gebruikte gen-mais was NK603, een ‘Roundup Ready’-product dat eveneens bij Monsanto vandaan komt. De 200 ratten werden verdeeld in 3 groepen die óf met Roundup bespoten gen-mais in hun voer kregen, óf gen-mais die niet was bespoten, óf gewone mais maar een beetje Roundup in hun drinkwater. Een controlegroep van 20 dieren (veel te weinig, volgens statistici) kreeg gewone mais en géén Roundup.

  Resultaat, kort samengevat: van de vrouwtjes die gen-mais en/of Roundup kregen ging 70 procent voortijdig dood, waarbij sommige dieren borsttumoren zo groot als pingpongballen ontwikkelden. Bij de controlegroep lag de sterfte maar rond de 20 procent. De mannetjes hadden er iets minder last van maar ook daar was de sterfte duidelijk veel hoger dan normaal, vooral als gevolg van lever- en nieraandoeningen.

  De onderzoekers spreken het vermoeden uit dat zowel Roundup als de gen-mais op de lange termijn schadelijk zijn. Roundup vanwege een hormoonverstorende werking, de mais omdat hij het metabolisme op de een of andere manier overhoop gooit.

  En zelfs als ze inderdaad knoeiwerk hebben afgeleverd, zal verder onderzoek dat eerst moeten bewijzen. De publicatie zonder meer naar de prullenmand verwijzen als goedkope sensatiezoekerij, zou neerkomen op struisvogelpolitiek.

  C2WLabnews
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Nieuw gevecht rond gen-mais - "Mogelijk wetenschappelijk knoeiwerk toch serieus nemen"

  Het omstreden onderzoek van Séralini is wetenschappelijk gezien waardeloos hoor ik van alle kanten.

  Het bevat echter wellicht elementen die waardevol kunnen zijn voor vervolgonderzoek:

  - uitgaan van de praktijk: "echte" Roundup uit de fles gebruiken (bevat 2% Glyfosaat) i.p.v. testen met alleen Glyfosaat.

  - Ook drinkwater testen met "toegestane" hoeveelheden Roundup/Glyfosaat

  - Langetermijn onderzoek i.p.v. een termijn van 90 dagen.

  Hopenlijk komt er financiering voor wetenschappelijk deugdelijk vervolgonderzoek.

  Tenslotte: steeds vaker doen zich problemen voor in de gen-mais en de gen-soja teelt met onkruiden die resistent worden tegen Roundup.
  Boeren gebruiken in die gevallen een cocktail: ze voegen wat toe aan de (steeds grotere doses) Roundup : 2,4 D wordt veel genoemd, ofwel 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur .

  Ook iets om te onderzoeken op lange termijn effecten lijkt mij.

  Zie ook:

  Monsanto’s Roundup in alle geteste urinemonsters aanwezig

  Dossier Glyfosaat
  .
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X