Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vettax en suikertax komen dichterbij ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vettax en suikertax komen dichterbij ?

    Recent nieuws over de vettax


    'Vettaks op 'slecht' voedsel werkt niet'

    OPINIE - Michiel Bussink − 15/12/11


    Met een onderverdeling van 'goed' en 'slecht' voedsel wordt overgewicht volgens voedseljournalist Michiel Bussink niet bestreden. Met een brandstoftaks des te meer.

    Op mijn boterhammen smeer ik roomboter en daar bovenop gaat volvette kaas. 's Morgens eet ik een bak volle yoghurt, door de soep gaat vaak een flinke scheut room en in het weekend worden er met roomboter een of meerdere taarten gebakken én opgegeten. In de sportschool kom ik nooit, want ik vind sporten niet leuk.

    Uit oogpunt van volksgezondheid houd ik er dus op het eerste gezicht een schandelijke leefwijze op na, oorzaak van de obesitas-epidemie. Te bestrijden met een 'vet- en voedseltaks', zoals gisteren voorgesteld door de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het rapport 'Preventie van Welvaartsziekten'.

    Alleen: ik zit al jarenlang op een gewicht van een keurige 70 kilo, ruimschoots binnen de Body-Mass-Index en met het cholesterolgehalte is ook weinig mis. Met de aanbevelingen voor een 'vettaks', trapt de RVZ in de valkuil van het 'nutritionisme'.

    Dat overgewicht een groeiend probleem is, is evident, evenals andere vervelende aandoeningen als diabetes en hart- en vaartziekten. Dat we als samenleving daar iets aan moeten doen, is eveneens duidelijk. Alleen: hoe?

    Lees verder - Volkskrant
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: 'Vettaks op 'slecht' voedsel werkt niet'

    Vettaks 17 december 2011

    Dikkerdjes hebben meer kans op ziekte en worden minder oud dan dunne mensen. Dat is zielig en kost de staat een hoop geld. Mensen met een lage opleiding hebben de grootste kans op een flinke pens en nare kwalen. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg heeft hierover nu het rapport “Preventie van welvaartsziekten” geschreven. Welvaartsziekten treffen gek genoeg vooral de minst geschoolde mensen, die meestal ook het minst welvarend zijn.

    Hoe zorgen we ervoor dat lager opgeleiden gezonder gaan eten? De raad heeft twee oplossingen: de eerste is om de btw op voedsel flink te verhogen zodat mensen nog slechts het hoogst noodzakelijke kunnen kopen. Het gevolg lijkt mij dat ze alleen nog maar naar goedkope rommel grijpen. Het zal de keuze voor kwaliteit niet bevorderen en de kiloknaller zal er wel bij varen. De andere oplossing is de vettaks: ongezond en vet voedsel via belastingen duurder maken. Een sympathiek, maar betuttelend, idee. Zal het helpen? Mensen zijn nog nooit van hun verslavingen afgeholpen door prijspolitiek, of het nu om roken, rijden of drinken gaat.

    Laten we beginnen consumenten- zeker ook hen die er niet voor hebben doorgeleerd, beter over voedsel in te lichten. Laten we stoppen koekjes verantwoorde tussendoortjes te noemen en roomijs met nét een beetje minder room een bewuste keuze. Laten we ook de light- leugen doorprikken: voor je het weet denken mensen dat ze dat soort frisdranken en snacks ongelimiteerd tot zich kunnen nemen. Ze zullen er alleen maar dikker van worden. En ze zijn nog vies ook.

    Burger King doet in Nederland wat tabaksfabrikanten en alcoholproducenten niet meer mogen: het sponsort het voetbal. Slim van de hamburgergigant: het kost wat, maar de associatie met hypergezonde atletische sportmannen is voor een fastfoodketen onbetaalbaar. In Brazilië heeft McDonald’s ruim 1,3 dollar miljoen boete gekregen voor het serveren van speelgoed bij hun kindermaaltijden. Door de Happy meals zouden kinderen vaker naar de Mac willen en slechte eetgewoonten aanleren.

    Als het vooral de laagopgeleiden zijn die ongezond eten, dan moeten we stoppen hen- bewust- dom te houden.

    teunvandekeuken.nl
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Nieuws over vettax en suikertax

      Via Ivan Wolffers:

      A Penny-Per-Ounce Tax On Sugar-Sweetened Beverages Would Cut Health And Cost Burdens Of Diabetes

      Abstract

      Sugar-sweetened beverages are a major contributor to the US obesity and diabetes epidemics. Using the Coronary Heart Disease Policy Model, we examined the potential impact on health and health spending of a nationwide penny-per-ounce excise tax on these beverages. We found that the tax would reduce consumption of these beverages by 15 percent among adults ages 25–64.

      Over the period 2010–20, the tax was estimated to prevent 2.4 million diabetes person-years, 95,000 coronary heart events, 8,000 strokes, and 26,000 premature deaths, while avoiding more than $17 billion in medical costs. In addition to generating approximately $13 billion in annual tax revenue, a modest tax on sugar-sweetened beverages could reduce the adverse health and cost burdens of obesity, diabetes, and cardiovascular diseases.

      lees verder hier
      Twittercommentaar van Wolffers:

      Net als tabak is suiker potentieel erg ongezond en onnodig maar vinden veel mensen het lekker. Een belasting erop kan bijdragen aan kosten.
      Wat me verbaast is de antibelastingreflex bij discussie over suiker- of vettax zonder zelfs over de argumenten en voordelen na te denken.
      Suikertax? Polariseren van discussie heeft niets met beleid te maken. Een kwartje per flesje of blikje fris om zorg betaalbaar te houden.
      Is dan frisdrank de schuldige van overgewicht/diabetes? Nee, maar overmatig gebruik draagt er flink aan bij.
      Bij de prijsbrekers: een literfles cola 32 cent. Wat dacht je nou? Draagt dat niet bij aan consumptie door kinderen van teveel energiestof?
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Vettax en suikertax komen dichterbij ?

        Ivan Wolffers gaat onvermoeibaar door op Twitter:

        IvanWolffers
        In VS zou tax op frisdrank in 10 jaar 100,000 hartinfarcten, 8,000 beroertes, en 26,000 doden [minder] betekenen. ucsf.edu/news/2012/01/1? En in NL?
        Een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers naar een tax op frisdrank:

        January 9, 2012

        How Many Lives Could a Soda Tax Save?

        UCSF Analysis Suggests Tax on Sugary Beverages Would Prevent Heart Disease, Stroke and Diabetes, Save Billions in Health Care Costs

        They estimate slapping a penny-per-ounce tax on sweetened beverages would prevent nearly 100,000 cases of heart disease, 8,000 strokes, and 26,000 deaths over the next decade.

        Kirsten Bibbins-Domingo, MD, PhD: ?You would also prevent 240,000 cases of diabetes per year
        UCSF
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment

        Working...
        X