Announcement

Collapse
No announcement yet.

Piloten en cabinepersoneel hebben 2x zo hoog risico op huidkanker

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Piloten en cabinepersoneel hebben 2x zo hoog risico op huidkanker

  Luchtvaartpersoneel en gepigmenteerde huidafwijkingen

  Auteur: B?r Pleumeekers


  Piloten en ander vliegtuigcabinepersoneel hebben een verhoogde incidentie van melanomen. De oorzaak van deze bevinding is niet helemaal duidelijk maar extra aandacht is op zijn plaats wanneer luchtvaartpersoneel zich presenteert met een gepigmenteerde huidafwijking.

  De incidentie van melanomen neemt nog steeds toe. Vroegdiagnostiek is belangrijk omdat de prognose slechter wordt naarmate het melanoom langer onopgemerkt blijft. Hoe ouder het melanoom, hoe hoger de breslowdikte, des te slechter de prognose. Het is daarom van belang om pati?nten met een verhoogd risico extra aandacht te geven en maatregelen te nemen om dit risico te verminderen.

  In een aantal onderzoeken is al melding gemaakt van een verhoogd risico op melanomen bij piloten en bij cabinepersoneel. In een recent gepubliceerde review zijn 19 van deze onderzoeken opgenomen waaraan ruim 250.000 piloten en vliegtuigcabinepersoneel hebben deelgenomen. De incidentiecijfers van het vliegpersoneel zijn vergeleken met de incidentie van melanomen in de algehele populatie.

  Piloten en cabinepersoneel blijken een statistisch significant hoger risico te hebben op een melanoom dat tweemaal hoger is dan in de algemene populatie. Vervolgens hebben piloten ruim 80% meer kans om aan een melanoom te overlijden dan iemand uit de algemene populatie. Voor cabinepersoneel is het risico om aan een melanoom te overlijden iets lager, maar dat verschil is statistisch niet significant.

  Meer:
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X