Announcement

Collapse
No announcement yet.

Onderzoek: ESBL's (resistente E-Coli) niet via vlees naar consument

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Onderzoek: ESBL's (resistente E-Coli) niet via vlees naar consument

    Onderzoek: ESBL's (resistente E-Coli) niet via vlees naar consument

    21 12 2014

    In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, komen resistente E. coli-bacteri?n waarschijnlijk niet via vleesconsumptie bij de mens terecht.
    Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht op basis van een gedetailleerde analyse van E. colistammen in het tijdschrift PLOS Genetics.


    Eerder onderzoek suggereerde wel dat de E.coli-bacteri?n via voeding bij mensen terecht kunnen komen. Echter, die veronderstelling was gebaseerd op studies waarbij niet in detail naar het genetisch materiaal was gekeken.

    Zo'n genetische analyse deden de Utrechtse onderzoekers nu wel bij E. coli-bacteri?n. Ze constateren dat de bacteri?n afkomstig uit pluimvee genetisch te zeer verschilden van die afkomstig uit mensen, om rechtstreeks verwant te zijn.
    Ze sluiten niet uit dat de bacteri?n kunnen overspringen, maar dat is hooguit in uitzonderlijke situaties het geval.
    Boeren

    In tegenstelling tot de rest van het genetisch materiaal waren de betreffende resistentiegenen die de onderzoekers bestudeerden w?l identiek. Deze genen lijken over te springen van bacteri?n in levende dieren op boeren en andere mensen die met de dieren in contact komen en dus niet van het stukje kippenvlees op de consument.
    Dit overspringen van genen in de vorm van mobiele stukjes dna is een gangbaar verschijnsel onder bacteri?n.
    E. coli-bacteri?n zijn meestal niet gevaarlijk voor de mens, maar wanneer iemand door ziekte een verlaagde weerstand heeft of de bacterie in een wond terechtkomt, kan dat veranderen. Is deze E. coli ook nog eens resistent tegen de gangbare antibiotica, dan kan dat de behandeling ernstig bemoeilijken.

    Door: NU.nl/Jop de Vrieze




    We worden niet ziek van resistente E-coli’s op vlees



    Poep en bodem
    Veterinaire deskundigen reageren veelal gereserveerd op de suggestie dat het eten van vlees een belangrijke oorzaak zou zijn voor de overdracht van resistente bacteri?n. Zij wijzen op een andere bron met niet minder een brede verspreiding: mest. Bovendien stellen ze dat we rekening moeten houden met een opbouw van een belangrijk reservoir antibiotica resistente bacteri?n in bodems die bemest zijn met poep afkomstig van met antibiotica behandelde dieren.

    E. coli-bacteri?n zijn alleen bedreigend voor verzwakte mensen met een verlaagde weerstand of als de bacteri?n zich in open wonden kunnen nestelen. Wel kunnen de bacteri?n na een jarenlang sluimerend bestaan toeslaan bij verzwakking van het gestel door ziekte of uitputting. Bij resistente stammen kan de pati?nt niet behandeld worden met antibiotica. In dat geval kunnen wel levensbedreigende situaties ontstaan.

    Foodlog


    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X