Announcement

Collapse
No announcement yet.

Onderzoek: liever geen melk; wel karnemelk, yoghurt, kwark en kaas

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Onderzoek: liever geen melk; wel karnemelk, yoghurt, kwark en kaas

  Haperingen in de witte motor

  Auteur: Tjerk Wiersma

  Gepubliceerd in november '14


  Melk is goed voor elk, melk moet, melk de witte motor; allemaal slogans waarmee de zuivelindustrie de Nederlanders aan drie pinten van het witte goed per dag probeerde te krijgen. Melk bevat diverse essentiёle voedingsstoffen en zou onder andere bijdragen aan sterke botten. Zweeds onderzoek zet nu evenwel vraagtekens bij de gezondheidsvoordelen van melk. Melkgebruik zou zelfs leiden tot extra sterfte.

  Het onderzoek analyseert gegevens over twee grote Zweedse cohorten van ruim 60.000 vrouwen en 45.000 mannen die respectievelijk eind jaren ?80 en in 1997 uitgebreid ondervraagd werden over voedingsgewoonten en wier lotgevallen tot eind 2010 vervolgd werden. In een periode van gemiddeld 20,1 jaar waren 15.541 van de vrouwen overleden en kregen 17.252 een fractuur, waarvan 4259 een heupfractuur. Bij de mannen waren er in een periode van gemiddeld 11,2 jaar 10.112 sterfgevallen, 5066 botbreuken en 1166 gebroken heupen.

  Op basis van deze gegevens berekenen de onderzoekers dat de kans op sterfte bij vrouwen die tenminste 3 glazen melk per dag drinken 1,93 maal zo groot is als die van vrouwen die gemiddeld minder dan 1 glas melk per dag drinken (95%-BI 1,80 tot 2,06). Per dagelijks glas neemt de kans op sterfte bij vrouwen met 15% en bij mannen met 3% toe. Daarnaast blijkt meer melk niet te leiden tot een lagere kans op fracturen. Bij vrouwen is de kans op heupfracturen bij grotere melkconsumptie zelfs verhoogd.

  De onderzoekers beargumenteren dat D-galactose dat vrijkomt bij de vertering van lactose dat in ruime mate aanwezig is in melk, verantwoordelijk is voor de gezondheidsschade door melk. Melkconsumptie blijkt in enkele kleinere cohorten gepaard te gaan met verhoging van biomarkers voor oxidatieve stress en inflammatie.

  Alle gevonden verbanden blijken afwezig als gekeken wordt naar de intake van gefermenteerde melkproducten (karnemelk en yoghurt) en kaas waarin veel minder D-galactose aanwezig is. Vanwege het observationele onderzoeksdesign achten de onderzoekers het evenwel te vroeg om hun bevindingen te vertalen in dieetadviezen. Onafhankelijke bevestiging van de uitkomsten en experimentele verificatie het gesuggereerde mechanisme is wenselijk. Vooruitlopend daarop kan het geen kwaad de witte motor op karnemelk of yoghurt te laten lopen.

  Michaёlsson K, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014;349:g6015. doi: 10.1136/bmj.g6015.

  Huisarts & Wetenschap
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Onderzoek: liever geen melk; wel karnemelk, yoghurt, kwark en kaas

  Het is allemaal niet zo erg. Er zijn iets van 10 studies die deze effecten niet laten zien in mensen die melk drinken. De effectgrootte in deze studie is even groot als het effect van 1 pakje sigaretten oer dag. Dat zouden we anders wel weten denk ik.

  Comment

  Working...
  X