Announcement

Collapse
No announcement yet.

E‑sigaretten veilig?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • E‑sigaretten veilig?
  Wat is een elektronische-sigaret? En wat is een shisha-pen?

  Elektronische-sigaretten of e-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine die zijn ontworpen om op vergelijkbare wijze als traditionele sigaretten te worden gebruikt. Deze producten zijn bedoeld om gebruikers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in traditionele sigaretten bevinden.

  Een shisha-pen (ook wel elektronische waterpijp, e-waterpijp of waterpijp-pen genoemd) is een elektronische verdamper die vergelijkbaar is met een e-sigaret. Dit product is niet te onderscheiden van e-sigaretten, aangezien ze verkrijgbaar zijn met en zonder nicotine en de gebruikswijze vrijwel hetzelfde is.


  Zijn e‑sigaretten veilig?

  Om deze vraag te beantwoorden, is meer onderzoek nodig. Op dit moment bestaan de volgende punten van zorg.

  • Op batterijen, verdampers, patronen, patroonwikkels, verpakkingen en in gebruiksinstructies ontbreken belangrijke informatie over de bestanddelen en het gebruik van e‑sigaretten en essentiële waarschuwingen over het product.

  • E‑sigaretten kunnen giftige stoffen bevatten, waaronder diëthyleenglycol (een zeer giftige stof), verschillende nitrosaminen (sterk kankerverwekkende stoffen die in tabak voorkomen) en andere chemische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

  •Bij sommige navulpatronen staat op de verpakking dat ze nicotinevrij zijn, terwijl dat niet het geval is.

  • Er is sprake van kankerverwekkende stoffen in de binnenlucht als gevolg van ‘passieve damp’.

  • Door een simulatie van de sigaretbeleving te bieden, kunnen e‑sigaretten voor ex-rokers de aanzet vormen om weer in hun oude gewoontes te vervallen. Ze kunnen ook voor nog niet verslaafde jongeren de aanzet vormen om met roken te beginnen.

  • Als e‑sigaretten met hoge nicotinegehaltes lekken, kunnen volwassenen, kinderen, huisdieren en het milieu in aanraking komen met nicotine, een verslavende en gevaarlijke stof.

  • Op dit moment zijn er geen methoden voor gepaste verwerking van e‑sigaretten en accessoires (zoals patronen) als afval. Dit kan een risico inhouden van verontreiniging van water en bodem met nicotine uit weggeworpen patronen, met mogelijk negatieve milieu-effecten.

  • Er is geen specifieke regelgeving voor de fabricage, kwaliteitscontrole en verkoop van en reclame voor e‑sigaretten.

  Net als nicotine in traditionele sigaretten is nicotine in e‑sigaretten verslavend.
  Nicotine kan voor volwassenen dodelijk zijn bij een acute inname van 30 tot 60 mg. Voor kinderen is een acute inname van 10 mg al dodelijk. Afhankelijk van het nicotinegehalte kan er nicotinevergiftiging optreden als er vloeistof in de mond komt bij te hard inhaleren, of als de vloeistof bij het vervangen van patronen in aanraking komt met de huid.
  Bij de verhitting van e‑sigaretten komen hoge concentraties korte-keten-aldehyden zoals formaldehyde, acetaldehyde en acroleïne vrij (Cheah e.a., 2012)....NNN, NNK en formaldehyde zijn bekende kankerverwekkende stoffen bij mensen (Groep 1) volgens de klassering van de IARC (International Agency for Research on Cancer) (IARC, 2006), en acetaldehyde is geklasseerd als mogelijk kankerverwekkende stof bij mensen (Groep 2B) (IARC, 1997).
  Veel meer: RIVM E-sigaretten Factsheet

  .
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: E‑sigaretten veilig? Of giftig, kankerverwekkend, verslavend?

  Vervolgonderzoek naar gevaren e-sigaret

  Publicatiedatum:29-11-2013

  Er is onvoldoende onderzoek beschikbaar om te stellen dat e-sigaretten die nicotine bevatten veilig zijn. Dat stelt het RIVM in een factsheet over de elektronische sigaret. Het rijksinstituut maakt zich zorgen over de kwaliteit van de e-sigaret, de verkoop en de aanprijzing ervan.

  Naar aanleiding van het advies van de NVWA en het onderzoek van het RIVM wil staatssecretaris Van Rijn dat het RIVM een vervolgonderzoek doet naar de gevaren van de uitgeademde damp die vrijkomt bij het exhaleren van de e-sigarettendamp. Het RIVM stelt in zijn factsheet dat nicotine een verslavende en toxische stof is. In grote hoeveelheden kan nicotine voor volwassen en kinderen zelfs dodelijk zijn. Op de verpakking van de e-sigaretten ontbreekt belangrijke informatie over de hoeveelheid nicotine, het juiste gebruik en de gevaren van de e-sigaret.

  Meer: RIVM
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Re: E‑sigaretten veilig? Of giftig, kankerverwekkend, verslavend?

   EU: E-sigaret onder medicijnregels

   woensdag 18 dec 2013

   De EU legt de elektronische sigaret aan banden. In de nabije toekomst gelden voor de e-sigaret dezelfde regels als voor medicijnen.

   Het Europees Parlement en de lidstaten hebben afgesproken dat e-sigaretten nog wel vrij verkocht mogen worden, maar dat er striktere regels gaan gelden. Alleen betrouwbare merken mogen nog in de winkel liggen.

   Als drie of meer lidstaten de e-sigaret van een bepaald merk op gezondheidsgronden verbieden, dan kan de Europese Commissie een algeheel EU-verbod opleggen.

   Tabak

   Brussel heeft ook afspraken gemaakt over een hardere aanpak van gewone sigaretten om vooral jongeren te ontmoedigen om te gaan roken. Waarschuwingen voor de gevaarlijke gevolgen van roken komen prominenter op de pakjes te staan. Ze gaan 65 procent van de voor- en achterkant innemen. Nu is nog 30 en 40 procent.

   Daarnaast worden verpakkingen met minder dan 20 sigaretten verboden.

   Jaarlijks sterven 700.000 mensen in de EU aan de gevolgen van roken. De tabaksindustrie heeft zich fel verzet tegen de scherpere Europese regels.

   Van Rijn
   Eind vorige maand maakte staatssecretaris Van Rijn bekend dat hij niet wacht op Europese maatregelen tegen de e-sigaret. Hij laat nader onderzoeken of de damp van e-sigaretten schadelijk is. "Tot er meer duidelijkheid is, raden onderzoekers aan om de e-sigaret met nicotine niet in de buurt van kinderen te gebruiken. Dus let daar op", waarschuwde Van Rijn.

   Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat e-sigaretten die nicotine bevatten, verslavend zijn en zeer giftige en kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten.

   Longfonds
   Het Longfonds is blij dat de EU de elektronisch sigaret laat vallen onder de medicijnwetgeving. Het is volgens het fonds meteen een goed moment om de sigaret te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. "En verbiedt meteen aantrekkelijke smaken of geuren en zet ze niet meer op de toonbank naast de lolly's."

   NOS.nl
   ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #4
    Re: E‑sigaretten veilig?

    20 december 2013

    Geen E-sigaret voor jongeren onder de achttien jaar

    Het kabinet wil een minimumleeftijd van achtttien jaar instellen voor de verkoop van e-sigaretten.

    Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

    De staatssecretaris schrijft in antwoord op vragen van de PvdA het "onwenselijk" te vinden als "jongeren die niet roken een nicotineverslaving zouden opdoen door gebruik van de e-sigaret".

    Begin deze maand drongen coalitiepartijen VVD en PvdA in de Kamer al aan op de instelling van deze minimumleeftijd. Van Rijn zal de Kamer spoedig informeren over de verdere invulling van zijn voornemen.

    Ook in de Europese Unie ligt de elektronische sigaret onder vuur. Daar werd deze week nog besloten dat de nepsigaret onder de regels voor medicijnen of tabaksproducten gaat vallen.

    NU.nl

    Beantwoording Kamervragen over een minimumleeftijd voor de verkoop van e-sigaretten 20 12 2013
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #5
     Re: E‑sigaretten veilig?

     WHO wil strenge regels e-sigaretten

     dinsdag 26 aug 2014

     De WHO pleit onder meer voor een minimumleeftijd, zodat kinderen niet elektrisch mogen roken

     De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil strengere regels voor elektronische sigaretten. Als het aan de WHO ligt, wordt het verboden om in publieke gebouwen een e-smoker 'op te steken'.

     De WHO noemt het zorgelijk dat de tabaksindustrie het grootste deel van de markt in handen heeft en wil dat de hoeveelheid giftige en verslavende stoffen in de elektrische sigaretten aan banden wordt gelegd.

     Volgens de organisatie is er geen wetenschappelijk bewijs dat de surrogaat-sigaretten onschadelijk zijn voor de gezondheid en moeten er daarom strikte regels gelden, net als voor gewone sigaretten.

     Minimumleeftijd
     Volgens het rapport van de WHO moet er verder een minimumleeftijd komen, zodat kinderen niet elektrisch mogen roken. Exotische smaakjes als snoep en fruit mogen dan ook niet meer over de toonbank gaan.

     Het rapport wordt in oktober voorgelegd aan de lidstaten van de Verenigde Naties, waar het zal worden besproken.

     NOS.nl
     ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • #6
      Re: E‑sigaretten veilig?

      Japans onderzoek: E-sigaretten zwaar kankerverwekkend

      Onderzoekers in Japan vonden diverse kankerverwekkende stoffen in de damp van E-sigaretten .

      Er was een merk bij dat 10 keer zoveel carcinogenen bevatte dan gewone sigaretten.

      November 27, 2014

      E-cigarettes contain up to 10 times carcinogens: Japan research

      E-cigarettes contain up to 10 times the level of cancer-causing agents in regular tobacco, Japanese scientists said Thursday, the latest blow to an invention once heralded as less harmful than smoking.

      The electronic devices?increasingly popular around the world, particularly among young people?function by heating flavoured liquid, which often contains nicotine, into a vapour that is inhaled, much like traditional cigarettes but without the smoke.

      Researchers commissioned by Japan's Health Ministry found carcinogens such as formaldehyde and acetaldehyde in vapour produced by several types of e-cigarette liquid, a health ministry official told AFP.

      Formaldehyde?a substance found in building materials and embalming fluids?was present at much higher levels than carcinogens found in the smoke from regular cigarettes, the official said.

      "In one brand of e-cigarette the team found more than 10 times the level of carcinogens contained in one regular cigarette," said researcher Naoki Kunugita, adding that the amount of formaldehyde detected varied through the course of analysis.

      More : medicalxpress
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment

      Working...
      X