Announcement

Collapse
No announcement yet.

Fastfood vergroot kans op astma en eczeem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Fastfood vergroot kans op astma en eczeem

    Niet een heel verrassend, het resultaat van deze studie. De relatie van astma en eczeem met voeding is al heel lang bekend. Met name graan en zuivel komen naar voren als discutabele voeding, met een hele serie negatieve effecten.

    Gluten in tarwe bevatten gliadine. Gliadine bevordert de productie van zonuline, een eiwit dat de doorlaatbaarheid van celmembranen regelt.
    Zonuline laat de gluten door, die verlaten de darmen, komen in het lichaam terecht. Er volgt een ontstekingsreactie, die vaak chronisch wordt. Die chronische, sluimerende ontsteking varieert per persoon, de één is gevoeliger op bepaalde punten dan de ander. Dat komt tot uiting is het soort verschijnselen dat optreedt. Bijvoorbeeld astma.

    De laatste jaren komt glutengevoeligheid steeds meer in de aandacht bij wetenschappers. Allerlei aandoeningen worden er mee in verband gebracht. Ook bij huisdieren. Steeds meer honden en katten hebben last van diabetes.

    Graan en zuivel (behalve boter en room; kaas is een discussiepunt) schrappen is gezond voor iedereen, zeker als je last hebt van bijvoorbeeld astma of eczeem of puistjes. Probeer het eens een maandje. Heel veel mensen hebben er baat bij.



    14 januari 2013

    Fastfood vergroot kans op astma en eczeem

    AMSTERDM - Kinderen die drie of meerdere keren per week fastfood eten hebben een verhoogde kans op astma en eczeem.

    Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 500.000 kinderen uit meer dan 50 landen.

    Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

    De studie toont aan dat kinderen die in hun vroege tienerjaren drie of meerdere keren per week fastfood eten, 39 procent meer kans hebben op zware astma. Bij zes- en zevenjarigen is dit 27 procent.

    Beschermend effect
    Het eten van drie of meer porties fruit per week heeft juist een beschermend effect, volgens de onderzoekers. Het risico op astma en eczeem bij kinderen neemt met 11 tot 14 procent af wanneer ze wekelijks drie of meer keer fruit eten.

    Onderzoekers Innes Asher van the University of Auckland en Hywel Williams van the University of Nottingham zeggen: "Als de associatie tussen fastfood, prevalentie van astma en eczeem op een oorzakelijk verband duidt, dan zijn de bevindingen van groot belang voor de volksgezondheid als gevolg van de wereldwijde stijgende consumptie van fastfood."

    Geen dieet
    Over het algemeen hoeven mensen met astma geen speciaal dieet te volgen. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, eieren, vis, schaaldieren, gist, noten en sommige kleurstoffen en conserveringsmiddelen de symptomen van astma verergeren.

    Nu.nl
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X