Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diabetes type 3: Alzheimer

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Diabetes type 3: Alzheimer

    "Vet- en suikerrijk" voedingspatroon wordt gezegd. Vetten werken anders in cominatie met suikers/koolhydraten. Suiker is het probleem. Alzheimer patienten kunnen juist opknappen van vet, met name kokosvet wordt aangeraden.


    Labyrint: Diabetes type 3: Alzheimer

    3 januari 2012

    'Eet jezelf dement' kopte de New Scientist in september vorig jaar. Amerikaanse onderzoekers hebben bij ratten aangetoond dat een vet- en suikerrijk dieet Alzheimer als gevolg kan hebben.
    Amerikaanse onderzoekers luiden de noodklok: volgens hun onderzoek mondt de diabetes epidemie die nu gaande is in de Verenigde Staten uit in een Alzheimer epidemie. Het Westerse dieet, met veel calorieën en vet, kan ervoor zorgen dat het lichaam op een bepaald moment niet meer gevoelig is voor insuline, wat resulteert in diabetes type 2. Dit proces treedt volgens onderzoekers Suzanne de la Monte en Ewan McNay echter ook op in de hersenen. Diabetes in de hersenen, met Alzheimer als effect.
    De la Monte en McNay beschouwen de situatie als een tikkende tijdbom omdat de gezondheidszorg niet is voorbereid op een Alzheimer epidemie.

    Verder in deze aflevering van Labyrint opzienbarend nieuw Nederlands onderzoek. Mireille Serlie en Susanne la Fleur zetten jonge slanke mannen op een snackdieet van zes weken: de gewone maaltijd werd aangevuld met drankjes tussendoor die veel suiker en vet bevatten. Serlie en la Fleur zagen na deze korte periode al veranderingen in de hersenen, namelijk in de serotoninehuis-houding. De start- en stopknop op het eetgedrag werkte niet goed meer. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het ontstaan van obesitas. Dit is het eerste onderzoek dat niet alleen kijkt naar méér eten, maar vooral naar tussen de maaltijden door eten: snacken.


    Link naar video uitzending

    Nieuwsbank.nl
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Diabetes type 3: Alzheimer

    Vetrijk voedingspatroon reduceert de gevolgen van dementie

    Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen, waaronder Alzheimer.

    Onderzoekers vonden dat de gevolgen van dementie verminderden door een vetrijk dieet. Mensen met een dieet rijk aan koolhydraten (suikers) hadden het meeste last van dementie.

    Er is onderzoek i.v.m. Alzheimer in deze richting verricht, veel is nog niet bekend, maar het ligt m.i. voor de hand om ook hier te kijken naar het voedingspatroon (drastisch minder suikers) en een voldoende hoog vetgehalte.

    Voorbeelden:

    Young coconut juice, a potential therapeutic agent that could significantly reduce some pathologies associated with Alzheimer's disease: novel findings.

    Can coconut oil replace 
caprylidene for Alzheimer disease?

    Er zijn veel individuele gevallen bekend van Alzheimer patienten die opknapten, beter functioneerden na het dagelijks innemen van een eetlepel kokosolie/vet.

    Zie: Help eens een Alzheimerbrein

    Okay. Ben je mantelzorger voor iemand met de ziekte van Alzheimer? Geef hem of haar iedere dag een flinke hoeveelheid kokosolie. U zegt? Ja, kokosolie. Google maar even. Je kunt het overal kopen, voor weinig, voor veel, biologisch, kosjer, dondert niet, schaf een paar potten aan. Smelt het vet eetlepelsgewijs door de pap of de soep, bak er mee, stop het in een smoothie, whatever, zorg dat de patiënt een flink deel van zijn dagelijkse calorieën in de vorm van kokosvet krijgt. Kijk vervolgens gedurende een aantal weken wat er gebeurt.

    De etiologie van Alzheimer is nog niet ontrafeld, maar vast staat dat het gaat om een energiecrisis op het niveau van de hersencellen. Veel hersenonderzoekers noemen het ook wel diabetes van de hersenen of diabetes type 3, omdat de cellen in het brein van Alzheimerpatiënten niet meer goed in staat zijn glucose op te nemen en te verstoken. Zware insulineresistentie in de hersenen, resulterend in een neurologisch slagveld. In tegenstelling tot wat een hardnekkig bakerpraatje wil, lopen hersencellen niet alleen op glucose. Ze doen het ook heel goed op lactaat (melkzuur) en vooral op ketonen. Hersenen zijn gek op ketonen. Ketonen zijn energierijke stoffen die vrijkomen als het lichaam vooral op vetzuren draait. Wanneer we een tijdje niet eten bijvoorbeeld. Of als we weinig koolhydraten eten. De mens is uitstekend aangepast aan periodes van ketose, het aanmaken en verbranden van ketonen.

    Sunday, 23 December 2012

    High-fat diets reduce the risk of mild cognitive impairment or dementia

    This study was published in the Journal of Alzheimers Disease 2012;32(2):329-39

    Study title and authors:

    Relative intake of macronutrients impacts risk of mild cognitive impairment or dementia.

    Roberts RO, Roberts LA, Geda YE, Cha RH, Pankratz VS, O'Connor HM, Knopman DS, Petersen RC.
    Department of Health Sciences Research, Mayo Clinic, Rochester, MN, USA. roberts.rosebud@mayo.edu


    This study can be accessed at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810099

    The objective of the study was to investigate the association between fat, protein & carbohydrate intake and mild cognitive impairment or dementia. The study lasted for 3.7 years and included 937 elderly people, average age 79.5 years, who had normal cognition at the start of the study.

    The study found:

    (a) Those who consumed the most fat had a 44% reduced risk of mild cognitive impairment or dementia.

    (b) Those who consumed the most protein had a 21% reduced risk of mild cognitive impairment or dementia.

    (c) Those who consumed the most carbohydrate had a 89% increased risk of mild cognitive impairment or dementia.

    The study reveals that a high-fat diet reduces the risk of mild cognitive impairment or dementia.

    Healthy Diet and Science
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Diabetes type 3: Alzheimer

      "Alzheimer is voornamelijk een stofwisselingsziekte, soortgelijk aan suikerziekte".


      Duidelijke taal in deze studie uit 2012: Alzheimer is voornamelijk een stofwisselingsziekte. De behandeling dient mede gericht te zijn op vermindering van insulineresistentie.

      Met andere woorden: aandacht voor voeding die (zeer) laag in de koolhydraten (= suikers) zit en aandacht voor gezonde vetten, zoals olijfolie of kokosvet (geen extra linolzuur (Omega 6), zonnebloemolie..).

      Brain Insulin Resistance and Deficiency as Therapeutic Targets in Alzheimer's Disease

      "AD is principally a metabolic disease similar to diabetes mellitus"

      Finally, it is imperative that future therapeutic strategies for AD abandon the concept of uni-modal therapy in favor of multi-modal treatments that target distinct impairments at different levels within the brain insulin/IGF signaling cascades.




      Volledige artikel
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Diabetes type 3: Alzheimer

        Ontstaan Alzheimer gerelateerd aan hogere bloedwaarde glucose

        Opnieuw een studie die Alzheimer linkt aan suiker.

        Je hoeft geen diabeet te zijn om hoge bloedwaarden glucose te hebben. Hoge bloedsuiuker waarden lijken tegenwoordig eerder normaal dan een uitzondering.

        Voor een paar tientjes kun je een apparaatje kopen om je bloedsuiker te meten. Af en toe eens doen?

        De Alzheimer Stichting wil graag medicijnen ontdekken. Lijkt me prima. Goede medicijnen zijn er nog niet echt.

        Maar als je van jongs af aan je voeding aanpast, heb je die medicijnen straks niet nodig?

        ALZHEIMER IN NEDERLAND
        Op het moment zijn er in Nederland circa 140.000 alzheimerpatiënten. Dit aantal zal in de toekomst alleen maar verder toenemen als onderzoekers geen behandelmethode of medicijn ontdekken.

        Momenteel lijden naar schatting 140.000 Nederlanders aan de ziekte van Alzheimer. Zij vormen de meerderheid van een groep van 200.000 mensen die lijden aan een vorm van dementie. Leeftijd is het grootste risico voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer: hoe hoger de leeftijd hoe, hoe groter de kans op deze aandoening.

        Aangezien de gemiddelde levensverwachting nog steeds stijgt, neemt ook het aantal alzheimerpatiënten in Nederland toe. Rond het jaar 2050 zal het aantal dementerenden waarschijnlijk zijn toegenomen tot circa 410.000. Tegen die tijd zal het aantal alzheimerpatiënten in Nederland de 300.000 zijn gepasseerd. Dat is één op 57 Nederlanders, oftewel iets meer dan 2%

        Alzheimer Stichting
        Neurology April 23, 2013 vol. 80 no. 17 1557-1564

        Higher serum glucose levels are associated with cerebral hypometabolism in Alzheimer regions

        ABSTRACT

        Objective: To investigate whether higher fasting serum glucose levels in cognitively normal, nondiabetic adults were associated with lower regional cerebral metabolic rate for glucose (rCMRgl) in brain regions preferentially affected by Alzheimer disease (AD).

        Methods: This is a cross-sectional study of 124 cognitively normal persons aged 64 ± 6 years with a first-degree family history of AD, including 61 APOEε4 noncarriers and 63 carriers. An automated brain mapping algorithm characterized and compared correlations between higher fasting serum glucose levels and lower [18F]-fluorodeoxyglucose-PET rCMRgl measurements.

        Results: As predicted, higher fasting serum glucose levels were significantly correlated with lower rCMRgl and were confined to the vicinity of brain regions preferentially affected by AD. A similar pattern of regional correlations occurred in the APOEε4 noncarriers and carriers.

        Conclusions: Higher fasting serum glucose levels in cognitively normal, nondiabetic adults may be associated with AD pathophysiology. Findings suggest that the risk imparted by higher serum glucose levels may be independent of APOEε4 status. This study raises additional questions about the role of the metabolic process in the predisposition to AD and supports the possibility of targeting these processes in presymptomatic AD trials.

        Neurology.org
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #5
          Re: Diabetes type 3: Alzheimer

          De onderzoekers hebben blijkbaar niet gekeken naar studies die heel duidelijk een relatie vonden tussen ons westerse voedingspatroon (veel suiker, veel koolhydraten) en Alzheimer. Of mobieltjes en computers nu zo'n grote rol spelen?

          Echter de conclusies zijn duidelijk: Alzheimer en andere hersenaandoeningen nemen toe en op steeds jongere leeftijd.


          Studie: hersenaandoeningen in Westerse landen nemen sterk toe en beginnen op steeds lagere leeftijd.

          Een conclusies uit een studie in 10 Westerse landen: dementie (Alzheimer) komt steeds vaker voor, ook bij mensen onder de 55 jaar.

          Het is misverstand om te denken dat er meer dementie is, omdat we gemiddeld steeds ouder worden. Een steeds groter percentage van ouderen heeft te maken met geheugenverlies enz. .

          Genetische factoren (erfelijkheid) wordt uitgesloten als oorzaak van deze toename. We moeten het zoeken in omgevingsfactoren zeggen de onderzoekers.

          Het kan gaan om allerlei stoffen, chemicaliën in onze dagelijks leefomgeving en/of electronische straling van allerlei apparaten, of ons voedingspatroon.

          Wat echt alarmerend is dat mensen op steeds lagere leeftijd met dit soort klachten te maken krijgen.

          Brain Diseases Affecting More People and Starting Earlier Than Ever Before

          May 10, 2013 — Professor Colin Pritchard's latest research published in journal Public Health has found that the sharp rise of dementia and other neurological deaths in people under 74 cannot be put down to the fact that we are living longer. The rise is because a higher proportion of old people are being affected by such conditions -- and what is really alarming, it is starting earlier and affecting people under 55 years.

          Of the 10 biggest Western countries the USA had the worst increase in all neurological deaths, men up 66% and women 92% between 1979-2010. The UK was 4th highest, men up 32% and women 48%. In terms of numbers of deaths, in the UK, it was 4,500 and now 6,500, in the USA it was 14,500 now more than 28,500 deaths.

          .....

          Professor Pritchard said, "These rises in neurological deaths, with the earlier onset of the dementias, are devastating for families and pose a considerable public health problem. It is NOT that we have more old people but rather more old people have more brain disease than ever before, including Alzheimer's.

          http://www.sciencedaily.com/releases...0510075502.htm
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #6
            Re: Diabetes type 3: Alzheimer

            Meer kans op dementie met veel koolhydraten in de voeding

            Nog een onderzoek dat bevestigt: om te voorkomen dat je "vergeetachtig" wordt is het beter om drastisch te snoeien in het aandeel van meel, suiker en aardappelen (koolhydraten) in je voeding.
            Je energie kan je op peil houden met groente, fruit, vis, vlees , eieren, noten en gezonde vetten (roomboter, olijfolie, kokosolie). Ook goed voor hart- en bloedvaten: BMJ - Saturated fat is not the major issue

            Relative intake of macronutrients impacts risk of mild cognitive impairment or dementia.

            Abstract
            High caloric intake has been associated with an increased risk of cognitive impairment. Total caloric intake is determined by the calories derived from macronutrients. The objective of the study was to investigate the association between percent of daily energy (calories) from macronutrients and incident mild cognitive impairment (MCI) or dementia.

            Participants were a population-based prospective cohort of elderly persons who were followed over a median 3.7 years (interquartile range, 2.5-3.9) of follow-up. At baseline and every 15 months, participants (median age, 79.5 years) were evaluated using the Clinical Dementia Rating scale, a neurological evaluation, and neuropsychological testing for a diagnosis of MCI, normal cognition, or dementia. Participants also completed a 128-item food-frequency questionnaire at baseline; total daily caloric and macronutrient intakes were calculated using an established database. The percent of total daily energy from protein (% protein), carbohydrate (% carbohydrate), and total fat (% fat) was computed.

            Among 937 subjects who were cognitively normal at baseline, 200 developed incident MCI or dementia. The risk of MCI or dementia (hazard ratio, [95% confidence interval]) was elevated in subjects with high % carbohydrate (upper quartile: 1.89 [1.17-3.06]; p for trend = 0.004), but was reduced in subjects with high % fat (upper quartile: 0.56 [0.34-0.91]; p for trend = 0.03), and high % protein (upper quartile 0.79 [0.52-1.20]; p for trend = 0.03) in the fully adjusted models.

            A dietary pattern with relatively high caloric intake from carbohydrates and low caloric intake from fat and proteins may increase the risk of MCI or dementia in elderly persons.

            http://europepmc.org/abstract/MED/22...Iqg7mJR9Ye8.42
            Een aardig filmpje via het Amerikaanse TV-programma van dr Oz. Typisch Amerikaans, OK, recht toe recht aan, van dik hout zaagt men planken: “cut down the carbs”. Mooie scênes, o.a. met gezonde hersenen en Alzheimerhersenen.

            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #7
              Re: Diabetes type 3: Alzheimer

              Omega-3 vetzuren beschermen tegen de afbraak van hersencellen

              maandag 9 december 2013

              Promovendus de heer V. Zerbi

              Titel promotie: Impact of nutrition on brain structure and function. A magnetic resonance imaging approach in Alzheimer mouse models

              De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Er is nog geen goede behandeling om de ziekte te voorkomen of succesvol te remmen. De beschikbare medicatie biedt alleen tijdelijke verlichting van de symptomen. Beeldvormende technieken, zoals Magnetic Resonance Imaging (MRI), worden steeds meer gebruikt in onderzoek naar nieuwe therapieën voor Alzheimer. Valerio Zerbi ontwikkelde technieken om met behulp van MRI hersenstructuur en -functie te bestuderen bij muizen. Zerbi keek vooral naar de mogelijkheden van zogenaamde multinutriënt voedingsdiëten in de preventie van de ziekte van Alzheimer. Hij ontwikkelde methoden om de hersendoorbloeding en de integriteit van de zenuwverbindingen en zenuwcellen te meten, om daarmeehet effect van de voeding aan te kunnen tonen.

              Specifieke multinutriënt diëten op basis van Omega-3 vetzuren hebben een positief effect hebben op de hersendoorbloeding en beschermen tegen de afbraak van hersencellen, zo blijkt uit dit onderzoek.



              Goede en makkelijke dagelijkse bron van Omega 3 is vette vis:makreel, haring, zalm en sardientjes


              "Gezonde" Engelse schoolkinderen die slecht presteerden bleken een (veel) lagere Omega 3 bloedwaarde te hebben. Nutra

              .
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment

              Working...
              X