Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuws over suikerziekte - diabetes

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

    Bloed diabetespatiënt in biobank

    vrijdag 14 feb 2014

    Er komt een registratiesysteem en een biobank voor patiënten met diabetes type 1. In Nederland lijden ruim 100.000 mensen aan de ziekte. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem breekt de lichaamscellen af die insuline produceren.

    De ziekte ontwikkelt zich bij iedere patiënt anders. Er is nog heel veel niet bekend. De nieuwe biobank wordt gevuld met lichaamsmateriaal van patiënten zoals bijvoorbeeld bloed. Het nieuwe registratiesysteem wordt gevuld met gezondheidsgegevens van de patiënten. In beide gevallen gebeurt dat anoniem.

    Genezing
    De beschikbaarheid van die gegevens moet het makkelijker maken om onderzoek te doen. Het doel is het vinden van een methode om diabetes type 1 te genezen. Intussen moet de behandeling van de ziekte worden verbeterd onder meer door die zo veel mogelijk toe te snijden op individuele patiënten.

    Diabetes type 1 kan leiden tot ernstige complicaties. Ogen en voeten worden vaak aangetast en ook nierschade en hart- en vaatziekten komen relatief vaak voor bij patiënten met type 1 diabetes.

    Twee jaar
    Het Diabetes Fonds gaat de biobank en het nieuwe registratiesysteem opzetten. Naar verwachting duurt het twee jaar om alle geanonimiseerde patiëntengegevens in de database te stoppen. Patiënten moeten eerst toestemming geven voor hun gegevens gebruikt worden.

    NOS.nl


    Diabetesfonds

    Ruim 100.000 Nederlanders hebben diabetes type 1.
    .
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #32
      Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

      Tijdelijk intensief dieet voor mensen met diabetes

      Een tijdelijk intensief dieet kan goed helpen bij sommige mensen met type 2 diabetes en overgewicht. Diëtiste Kirsten Berk gaat dit zogeheten Very Low Calorie-dieet nu implementeren in de regio Rotterdam, vanuit het Erasmus MC.


      Afvallen met een crashdieet? Doorgaans is dat geen goed idee, omdat mensen daarna meestal weer snel aankomen. Toch hebben sommige mensen met diabetes type 2 en overgewicht er baat bij. Ze vallen af, hun bloedsuikers verbeteren én ze hebben minder medicatie nodig. Dat is ook de praktijkervaring van diëtiste Kirsten Berk. Daarom gaat zij de komende twee jaar ervoor zorgen dat het Erasmus Medisch Centrum het dieet blijvend kan aanbieden in de regio Rotterdam. De implementatie wordt gefinancierd door het Diabetes Fonds.

      Het dieet van 8 weken bestaat uit 2 maaltijdvervangers en een koolhydraatarme warme maaltijd per dag (maximaal 750 kcal). In de periode daarna bouwen deelnemers het dieet stap voor stap af. De deelnemers komen in groepen bijeen om te leren hoe ze hun levensstijl blijvend kunnen aanpassen. Diabetesverpleegkundigen houden de bloedsuiker in de gaten en passen de medicijnen aan als dat nodig is. De uitdaging blijft wel hoe mensen succesvol en blijvend gezond blijven eten ná het afbouwen van het dieet. Ook wordt gekeken voor welke mensen dit dieet in de praktijk geschikt en uitvoerbaar is.

      Diabetesfonds


      Kijk, dat zijn goede berichten van het Diabetesfonds: anders eten om je diabetes te verbeteren of zelfs kwijt te raken.

      De Britse onderzoeker professor R. Taylor heeft - een poosje geleden alweer - aangetoond dat mensen met diabetes geweldig kunnen opknappen met een tijdelijk dieet met zeer weinig calorieën en koolhydraatarm. Ze gaan veel minder pillen en/of insuline gebruiken, of hebben zelfs helemaal geen medicatie meer nodig: "Reverse Diabetes". Het werkt niet voor iedereen precies hetzelfde, maar deze wijze van aanpak laat veelbelovende resultaten zien.

      Het geheim lijkt te zitten in de vervetting van de lever en de pancreas. Een poosje heel weinig eten en heel rustig aan met koolhydraten, verdrijft het overtollig vet uit deze organen. Vervolgens kan de normale stofwisseling - incl. de eigen insulineproductie - weer op gang komen.

      Je hoeft niet dik te zijn om toch diabetes te kunnen krijgen. Ook met een BMI van 22 kreeg deze journalist de diagnose : "diabetes". Hij is er nu gelukkig weer van af, door de aanpak van Taylor.

      Moeizaam dringen nieuwe inzichten door in de medische wereld. Een pluim voor het Diabetesfonds, dat dit initiatief ondersteunt.

      De uitdaging is - zegt het Diabetesfonds - om ervoor te zorgen dat de resultaten blijvend zijn. Daarom steunen zij het POWER-onderzoek van Erasmus MC.

      Er bestaat een manier van eten die heel goed aansluit bij de doelstelling om diabetes te voorkomen en/of te verminderen. In Zweden noemen ze dat: "Low Carb High Fat" In de Angelsaksische landen: "Paleo". In Zuid-Afrika : "Banting". In Nederland : het "Oerdieet". Verdiep je er maar eens in en laat je niet bang maken door allerlei onzinverhalen over dat deze manier van eten ongezond zou zijn. Niet iedereen is hetzelfde of reageert hetzelfde, dus blijven opletten.

      Zorg eventueel voor een goede arts en/of een goede diëtiste en goede mensen om je heen om je te steunen.

      Diabetes hoeft niet steeds erger te worden of levenslang te blijven. Wetenschappelijk aangetoond.
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #33
        Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

        Zie ook: Diabetes Vereniging in de VS: koolhydraatarm eetpatroon is primaire therapie voor diabetes type 2

        Onderzoek: glucosetolerantie verbetert, diabetes wordt voorkomen door koolhydraatarm dieet

        Het aantal mensen met verminderde glucosetolerantie neemt wereldwijd toe. Glucose-intolerantie is vaak een voorbode van suikerziekte.

        In deze studie bereikte men zeer positieve resultaten door mensen een koolhydraatarm (heel rustig aan met suikers en zetmeel) dieet voor te schrijven. Ze kregen eerst een intensieve kursus van een week.

        Na een jaar bleek bij 69,4% het bloedsuiker genormaliseerd te zijn. Niemand had diabetes gekregen, bij de controlegroep kreeg 13,9% de diagnose "suikerziekte".

        De onderzoekers concluderen dat een koolhydraatarm dieet een effectief middel is om de glucosetolerantie te verbeteren en te voorkomen dat mensen met glucose-intolerantie suikerziekte krijgen.

        De omvang van het onderzoek was relatief klein (2 groepen van 36), de resultaten zouden bevestigd moeten worden met een grootschaliger onderzoek.

        Diabetes Metab Syndr Obes. 2014 Jun 13;7:195-201. doi: 10.2147/DMSO.S62681. eCollection 2014. (volledige artikel).

        Retrospective study on the efficacy of a low-carbohydrate diet for impaired glucose tolerance

        Abstract

        BACKGROUND:
        In recent years, the number of people with impaired glucose tolerance (IGT) has increased steadily worldwide. It is clear that the prevention of diabetes is important from the perspective of public health, medical care, and economics. It was recently reported that a low-carbohydrate diet (LCD) is useful for achieving weight loss and glycemic control, but there is no information about the effects of the LCD on IGT. We designed a 7-day in-hospital educational program focused on the LCD for IGT.

        METHODS:
        The subjects were 72 patients with IGT (36 in the LCD group and 36 in the control group) who were enrolled from April 2007-March 2012 and followed for 12 months. We retrospectively compared the LCD group with the control group.

        RESULTS:
        In 69.4% of the LCD group, blood glucose was normalized at 12 months and the 2-hour plasma glucose level in the oral glucose tolerance test (OGTT) was reduced by 33 mg/dL. In addition, the incidence of diabetes was significantly lower in the LCD group than in the control group at 12 months (0% versus 13.9%, P=0.02). The LCD group showed a significant decrease in fasting plasma glucose, hemoglobin A1c, the homeostasis model of assessment of insulin resistance value, body weight and serum triglycerides (TGs) at 12 months, while there was a significant increase of the serum high-density lipoprotein (HDL) cholesterol level.

        CONCLUSION:
        The LCD is effective for normalizing blood glucose and preventing progression to type 2 diabetes in patients with IGT.

        Deze Australiër deed het op eigen houtje: geen toegevoegde suikers meer en heel rustig aan met zetmeel. De resultaten mogen er zijn: zie onderstaande cijfers.
        Als je minder suikers/zetmeel consumeert, ga je meer vetten, o.a. ook verzadigde vetten in je voeding stoppen. Het leuke is dat de cijfers ook laten zien dat je lichaam dan vet kwijt raakt en dat je cholesterol er ook beter van wordt. Dit is 1 voorbeeld, maar zo zijn er talloze vergelijkbare ervaringen.

        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #34
          Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

          Belangrijk artikel in Nutrition

          Gisteren verschenen in Nutrition een artikel waar een keur aan wetenschappers heeft meegewerkt. De strekking van het verhaal: de voorkeursbehandeling bij suikerziekte is het beperken van de inname van zetmeel/koolhydraten. Belangrijkste punten:

          Er is veel bewijs voor deze aanpak;

          Een koolhydraatarm dieet verlaagt de suikerspiegel in het bloed;

          Afvallen is niet echt nodig om positieve resultaten te ervaren, maar een betere manier om gewicht kwijt te raken is er niet;

          Geen of minder diabetes medicijnen nodig;

          Geen negatieve bijwerkingen zoals medicijnen wel kunnen hebben.



          Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management.

          Critical review and evidence base

          July 18 , 2014

          Link naar volledige artikel in Nutrition

          Abstract
          The inability of current recommendations to control the epidemic of diabetes, the specific failure of the prevailing low-fat diets to improve obesity, cardiovascular risk or general health and the persistent reports of some serious side effects of commonly prescribed diabetic medications, in combination with the continued success of low-carbohydrate diets in the treatment of diabetes and metabolic syndrome without significant side effects, point to the need for a reappraisal of dietary guidelines.


          •We present major evidence for low-carbohydrate diets as first approach for diabetes.

          •Such diets reliably reduce high blood glucose, the most salient feature of diabetes.

          •Benefits do not require weight loss although nothing is better for weight reduction.

          •Carbohydrate-restricted diets reduce or eliminate medication.

          •There are no side effects comparable to those seen in intensive treatment with drugs.
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #35
            Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

            Minder zorgkosten bij intensieve leefstijlinterventie vergeleken met standaard interventie

            Tien jaar lang hielden de onderzoekers het medicijngebruik, ziekenhuisopnamen en andere zorgkosten bij. De ene groep diabeten werd intensief begeleidt, de andere groep kreeg de standaard begeleiding.

            Het resultaat was minder zorgkosten bij intensieve leefstijlinterventie vergeleken met de standaard interventie.

            Ik vermoed dat als men de interventie toepast uit het vorige bericht, de gezondheidswinst én de kostenbesparing nog aanzienlijk groter zal zijn.


            Impact of an intensive lifestyle intervention on use and cost of medical services among overweight and obese adults with type 2 diabetes: the action for health in diabetes.


            Authors Espeland MA, et al. Show all Journal
            Diabetes Care. 2014 Sep;37(9):2548-56. doi: 10.2337/dc14-0093.


            Abstract

            OBJECTIVE: To assess the relative impact of an intensive lifestyle intervention (ILI) on use and costs of health care within the Look AHEAD trial.

            RESEARCH DESIGN AND METHODS: A total of 5,121 overweight or obese adults with type 2 diabetes were randomly assigned to an ILI that promoted weight loss or to a comparison condition of diabetes support and education (DSE). Use and costs of health-care services were recorded across an average of 10 years.

            RESULTS: ILI led to reductions in annual hospitalizations (11&#37;, P = 0.004), hospital days (15%, P = 0.01), and number of medications (6%, P < 0.001), resulting in cost savings for hospitalization (10%, P = 0.04) and medication (7%, P < 0.001). ILI produced a mean relative per-person 10-year cost savings of $5,280 (95% CI 3,385-7,175); however, these were not evident among individuals with a history of cardiovascular disease.

            CONCLUSIONS: Compared with DSE over 10 years, ILI participants had fewer hospitalizations, fewer medications, and lower health-care costs.

            PubMed
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #36
              Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

              Via Gert Schuitemaker. Het zoveelste onderzoek waaruit naar voren komt dat diabetes type-1 niet uitsluitend genetisch wordt bepaald, maar voortvloeit uit omgevingsfactoren, zoals leefstijl en voedingspatroon. Dat betekent ook dat diabetes type-1 niet per definitie "levenslang" is.

              Darmbacteri&#235;n voor diabetes type-1?

              30 augustus 2014

              De interactie van darmbacteri&#235;n speelt vermoedelijk een rol bij het ontstaan van diabetes type-1. Duitse wetenschappers ontdekten een verschil in interactie van darmbacteri&#235;n bij kinderen al op zeer jonge leeftijd die wel en geen diabetes ontwikkelden.

              In de studie werd de darmflora vergeleken van jonge kinderen waarbij wel en geen diabetesspecifieke antilichamen in het bloed werden aangetroffen. Het betrof antilichamen tegen de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De aanwezigheid hiervan duidt op de ontwikkeling van diabetes type-1. Er werden 298 stoelgangmonsters onderzocht van 22 kinderen met deze antilichamen en 22 kinderen zonder antilichamen. Het betrof kinderen in de leeftijd tot drie jaar.

              De samenstelling van de darmflora veranderde sterk tijdens het eerste levensjaar en werd be&#239;nvloed door borstvoeding, eetgewoonten en de manier waarop het kind ter wereld kwam (natuurlijke geboorte of keizersnede, GvdH). De aan- dan wel afwezigheid van antilichamen was niet van invloed op de diversiteit en het aantal darmbacteri&#235;n. Wel werd er op een leeftijd van zes maanden en twee jaar een afwijkende interactie tussen de darmbacteri&#235;n gezien bij kinderen met antilichamen tegen de eilandjes van Langerhans.

              Mogelijk kan in de toekomst aan de hand van de interactie van darmbacteri&#235;n op jonge leeftijd voorspeld worden wie diabetes type-1 gaat ontwikkelen.

              Endesfelder D, Castell WZ, [..], Ziegler AG. Compromised gut microbiota networks in children with anti-islet cell autoimmunity. Diabetes 2014 [Epub ahead of print]
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #37
                Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                Medicijnfabrikant maakt gebruik van diabetes epidemie om prijs van insuline flink te verhogen.

                In de VS stijgt de prijs van insuline sterk de laatste 5 jaar. Vreemd, terwijl het al een oud medicijn is. Het heeft er alle schijn van dat de fabrikanten gewoon de prijs verhogen, "omdat het kan". Vraag genoeg door de toename van het aantal mensen met suikerziekte.

                Ook in Nederland sterk hogere prijzen ?

                Price Tag on Old Insulin Skyrockets

                Published: Sep 11, 2014

                Retired nurse Mary Smith was having trouble controlling her type 2 diabetes on her regular insulin regimen, so her doctor decided to put her on something stronger.

                Amber Taylor, MD, director of The Diabetes Center at Mercy Medical Center in Baltimore, wrote Smith a prescription for Humulin U-500 insulin, a much more concentrated form of the drug. It could deliver far more active ingredient at far less overall volume, which was important since Smith's insulin doses were getting high.

                But when Smith showed up at the pharmacy, she was told she'd have to shell out $900 for a vial.

                "There was no way I could afford that," Smith told MedPage Today as she recalled the pharmacy visit, which happened about a year ago. And the price has gone up since then: Now a single bottle of highly concentrated Humulin U-500 insulin that lasts a diabetes patient about one month costs $1,200 wholesale -- more than five times the $220 it cost in 2007.

                MedPageToday
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #38
                  Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                  "Diabetes epidemie tast arbeidsproductiviteit in Europa aan"

                  Steeds meer mensen in Europa ontwikkelen suikerziekte. Uit onderzoek blijkt overduidelijk dat diabetes samenhangt met eetpatroon en de leefstijl.

                  In onderstaand artikel wordt nog maar weer eens aandacht gevraagd voor preventie. Beleidsmakers zouden de gevolgen van diabetes onderschatten, o.a. een lagere arbeidsproductiviteit. Investeren in preventie loont, is de boodschap.

                  In het artikel ook aandacht voor de mogelijk nadelige invloed van het werken in ploegendienst/nachtdienst. Mensen met een verstoord dag- en nachtritme hebben een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes. Uit onderzoek is ook gebleken dat verpleegkundigen die nachtdiensten draaien een hogere kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Mensen uit deze risicogroepen zouden extra alert moeten zijn.

                  Zie ook: Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management.

                  Diabetes hitting EU workforce productivity

                  Published: 23/09/2014

                  SPECIAL REPORT: Investing now in diabetes prevention will reduce the cost of tackling the disease later and maintain a productive European workforce, experts claim.

                  As more people in Europe become overweight or obese due to unhealthy diets and sedentary lifestyles, more people will also get diabetes.

                  The World Health Organisation (WHO) estimates that between 36.9 and 56.7&#37; of women aged 15-74 in the EU are obese, while the same figures for men are between 51% and 69.3%, depending on the country.

                  Meanwhile, 80% of all type 2 diabetes cases among adults are related to obesity, according to the WHO. Given the explosive growth of obesity rates during the past decades, the share of healthcare expenditures associated with obesity is destined to increase, according to the European Centre for International Political Economy (ECIPE).

                  More: Euractiv
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #39
                    Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                    Diabetes gericht te lijf

                    Diabetes type 2 is vaak het gevolg van een ongezonde leefstijl. Door het eetpatroon aan te passen en meer te bewegen zijn klachten te verminderen of te voorkomen. Wageningse wetenschappers onderzoeken voor uiteenlopende risicogroepen wat de beste aanpak is om mensen te helpen gezonder te leven.

                    Ze testen nu leefstijlprogramma?s op maat in achterstandswijken, waar diabetes relatief vaker voorkomt. Daar zetten ze bijvoorbeeld in op rondleidingen in de buurtsuper waar di?tisten tonen hoe je met weinig geld toch gezond kunt inkopen. Zo draagt Wageningen UR bij aan de kwaliteit van leven.

                    Levensstijl en diabetes
                    Naar schatting 90 procent van de gevallen van diabetes type 2 is het gevolg van een ongezonde leefstijl. Diabetes is niet zo maar een vervelende aandoening; gemiddeld leven diabetici vijf tot tien jaar korter. Ze hebben een verhoogde kans op allerlei nare aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, nieruitval en dementie. Gezond eten en bewegen vermindert klachten aanzienlijk of kan deze zelfs voorkomen. Maar de leefstijl aanpassen blijkt vaak bijzonder moeilijk.

                    Wageningen UR onderzoekt hoe mensen in de lagere sociaaleconomische klasse het best geholpen kunnen worden. Mensen in de lagere sociaaleconomische klasse hebben gemiddeld vaker diabetes en overgewicht en tegelijkertijd worden ze minder makkelijk bereikt met bestaande leefstijlprogramma's. Daarvoor zoeken Wageningse voedingswetenschappers een oplossing.

                    Wageningen UR
                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment


                    • #40
                      Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                      Gezonde leefstijl loont bij diabetes

                      Edwin Kreulen − 13/11/14

                      Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit weer terug naar de apotheek.

                      Dat is de inzet van de stichting 'Voeding leeft' en twee zorgverzekeraars die vandaag, een dag voor Wereld Diabetes Dag, bekendmaken dat ze een proef met deze aanpak uitbouwen. Voor de proef 'Keer diabetes type 2 om' zijn negen mensen een half jaar lang begeleid. Deze meest voorkomende vorm van de ziekte heette vroeger in de volksmond 'ouderdomsdiabetes', maar rukt inmiddels ook op in jongere leeftijdsgroepen. Nu hebben 800.000 mensen de diagnose diabetes, over zestien jaar zijn dat er naar verwachting anderhalf keer zo veel.

                      De groep van negen werd begeleid door di&#235;tisten, coaches maar ook door koks. Doel was om hen allereerst anders te laten eten. Niet alleen gezonder en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker: wie lekker eet, houdt dit immers langer vol.

                      Bij alle negen deelnemers daalden de bloedsuikerwaarden weer. Een van de deelnemers, die al was aangewezen op de insulinespuit, heeft deze inmiddels niet meer nodig.

                      Artsen zijn gericht op symptoombestrijding
                      "We zeggen niet dat mensen kunnen genezen en dit is ook geen definitief bewijs voor deze aanpak", zegt Martijn van Beek van de stichting Voeding Leeft, die de waarde van andere eetgewoonten bij ziektes propageert. "Het ondersteunt wel de onderzoeken die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door, die zijn toch gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop."

                      Klanten van zorgverzekeraar VGZ kunnen een bijdrage krijgen in de kosten van deze groepsaanpak en Friesland Zorgverzekeraars gaat bijdragen aan een vergelijkbaar project. "Uiteindelijk zien wij natuurlijk graag dat alle verzekeraars begrijpen dat je beter dit kunt betalen dan jarenlang dure medicijnen", zegt Van Beek. Hij laat zich bij de proef adviseren door artsen van onder meer het Leids UMC.

                      Trouw
                      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                      Comment


                      • #41
                        Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                        De huidige aanpak werkt blijkbaar niet?

                        Bewezen: de beste aanpak voor suikerziekte is het beperken van de inname van suiker/zetmeel/koolhydraten - LINK



                        donderdag 13 november 2014

                        CBS: Steeds meer mensen met diabetes

                        Het aandeel mensen dat aangeeft diabetes te hebben, is flink toegenomen sinds de eeuwwisseling. Vooral diabetes type 2 komt steeds vaker voor, en dan vooral onder 55-plussers. Het hebben van overgewicht speelt hier een belangrijke rol in. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

                        Vooral meer diabetes type 2
                        In 2013 gaf bijna de helft van de Nederlandse bevolking aan minimaal 1 langdurige aandoening te hebben. Een langdurige aandoening met een hoge ziektelast en met verlies van kwaliteit van leven is diabetes mellitus, ofwel suikerziekte. In 2013 gaf 4,5 procent van de Nederlandse bevolking aan diabetes te hebben. Dit komt overeen met zo’n 750 duizend mensen. Diabetes type 2 komt vijf keer zo vaak voor als diabetes type 1, zo gaf 3,8 procent aan type 2 te hebben en 0,7 procent type 1.
                        Het percentage mensen dat zegt diabetes te hebben is in de loop van de tijd toegenomen. In 2001 gaf 2,8 procent van de bevolking aan diabetes te hebben. De toename komt vrijwel geheel door een toename in het aandeel mensen met diabetes type 2.

                        Mensen met diabetes


                        Ook vaker voor diabetes naar huisarts
                        Ook uit informatiebronnen over huisartsenzorg en medicijngebruik blijkt dat steeds meer mensen diabetes hebben. Zo steeg het aandeel mensen dat contact had met de huisarts vanwege diabetes van 2,9 procent in 2002 naar 4,6 procent in 2011. Het aandeel Nederlanders dat een diabetesmiddel verstrekt kreeg, nam toe van 3,8 procent in 2006 naar 4,6 procent in 2012.

                        Van de 75-plussers heeft 17 procent diabetes
                        Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van diabetes dan andere mensen. Zo neemt het aandeel mensen met diabetes flink toe met de leeftijd. Bij de jongste leeftijdsgroepen komt diabetes vrijwel niet voor, van de 75-plussers heeft (in 2010/2013) 17,2 procent naar eigen zeggen diabetes. Vooral vanaf 55 jaar stijgt het percentage mensen met diabetes type 2 sterk.

                        Mensen met diabetes, naar leeftijd, 2010/2013


                        Meer: CBS
                        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                        Comment


                        • #42
                          'Oorzaak type 1 diabetes ligt in de darm'


                          Gepubliceerd: 08 februari 2015


                          Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van type 1 diabetes krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora. Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van Cell Host & Microbe.

                          Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen van het lichaam de eigen insuline-producerende cellen in de alvleesklier kapot maken. Deze ziekte wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring.
                          In de eerste studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse darmflora (het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt) te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteri?n.

                          Verzwakken

                          Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barri?re in de darm tussen de darminhoud en bacteri?n aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barri?re verzwakt, dan kunnen er bacteri?n en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.

                          Elf andere kinderen hadden geen diabetes, maar ze maakten wel anti-lichamen aan tegen de insulineproducerenden cellen. Zij hadden geen minder diverse darmflora.


                          Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de darmflora gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteri?n.

                          Meer : "
                          Leaky Gut Syndroom, lekkende darm"
                          Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van type 1 diabetes?krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora.?
                          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                          Comment


                          • #43
                            Diabetesmedicijn werkt averechts

                            13 JUL 2016 Ren? Steenhorst

                            MAASTRICHT - Een door tienduizenden Nederlandse diabetespati?nten gebruikt medicijn om minder snel een ’hypo’ te krijgen, werkt juist averechts.




                            Het middel, Gliclazide, blijkt een even groot risico te hebben op het ontstaan van zo’n te lage bloedsuikerspiegel als de meeste vergelijkbare medicijnen voor de behandeling van type 2 diabetes (’ouderdomsdiabetes’). Het medicament werd juist voorgeschreven omdat het dat hypo-nadeel n?et zou hebben.

                            Onderzoek door artsen van het universiteitsziekenhuis van Maastricht en de Universiteit van Utrecht heeft al jaren bestaande pati?ntenklachten daarover nu bevestigd. De onderzoeksresultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.


                            Lees meer



                            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                            Comment


                            • #44
                              Beter eten en meer bewegen kunnen diabetes type 2 genezen

                              25 11 2016

                              Een groot deel van de bijna ??n miljoen mensen met diabetes type 2, kan genezen als ze gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Dat kan de samenleving een besparing opleveren van 2,7 miljard euro, stelt internist Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum.


                              Uit onderzoek van onder meer het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat tot 40 procent van de pati?nten van diabetes type 2 kan afkomen als zij hun leefstijl drastisch omgooien. Het gaat dan voornamelijk om mensen die geen insuline spuiten, maar volgens Pijl komt zelfs de groep die dat wel doet voor genezing in aanmerking.
                              Doordat pati?nten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard. "Zelfs als dat niet lukt en het is maar 10 procent, scheelt dat al enorm veel", zegt Pijl.

                              Vaker vergoed

                              Ook zorgverzekeraars zetten nu meer in op leefstijlbegeleiding voor diabetes type 2-pati?nten. Waar de ziekte eerder nog werd gezien als een kwestie van 'eigen schuld, dikke bult', worden voedingsprogramma's voor diabetespati?nten nu steeds vaker vergoed.

                              Zo zit de begeleiding van Stichting Voeding Leeft vanaf januari 2017 in het pakket bij zorgverzekeraar VGZ. In het programma Keer Diabetes Om krijgen diabetes type 2-pati?nten begeleiding op het gebied van eten en sport.
                              Uit onderzoek van onder meer TNO en het LUMC blijkt dat de suikerziekte bij mogelijk 40 procent van de pati?nten te genezen is als zij hun leefstijl drastisch omgooien.
                              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                              Comment


                              • #45
                                Vervolg op bovenstaand bericht:

                                Ik eet vettere dingen, maar het gekke is: ik val af en mijn cholesterol zakt.
                                Seijger deed mee aan een programma van de stichting Voeding Leeft. Het schrikbeeld dat zo'n dieet konijnenvoer en een bakje yoghurt betekent, vindt hij onzin. "Ik ben hobbykok en ik vind het geweldig om binnen de marges te koken."


                                "Er staan veel lekkere dingen in mijn koelkast. Eiwitrijk en wat vetter. Je ziet groente liggen, maar ook spek. Dat is vetter, maar het gekke is: ik val af en mijn cholesterol zakt."

                                Hij somt op wat er is verdwenen uit zijn keuken, vooral koolhydraten en suikers. "Ik denk dat er bijna geen koolhydraten meer te vinden zijn. Je komt geen aardappels meer tegen, naar brood moet je ook zoeken. Rijst is er niet meer, pasta niet, allemaal vervangen."

                                Ook fruit met suiker is verdwenen, zoals bananen of sinaasappels. "Ik eet heel veel groente. En als ik fruit wil, eet ik rood fruit: besjes, aardbeien. Dat mag ik allemaal hebben, geen probleem."


                                LEES VERDER BIJ DE NOS
                                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                                Comment

                                Working...
                                X