Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nieuws over suikerziekte - diabetes

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

    Het Westers voedingspatroon (tarwe, zuivel) breidt zich uit in landen als Indonesi?, diabetes ook.

    Diabetes ontwikkelt zich tot sluipmoordenaar in Indonesi?

    28 december 2012 | tekst: Simon Rasing, Our Common Food 2012 |


    fotografie: Simon Rasing

    Kruipend op zijn handen beweegt Arifin zich voort. Zijn ene been is geamputeerd en het andere ernstig verwond. Hij zoekt zijn glucosemeter waarmee hij dagelijks zijn bloedsuikergehalte test. Vandaag wijst de meter 278 mg/dl aan, ver boven de grens van 140 mg/dl. Het doet Arifin niet zo veel: ?Vroeger was mijn bloedsuiker hoger dan 500?.

    Steeds meer mensen in Indonesi? lijden aan suikerziekte: 5,7 procent van de bevolking, oftewel 12,5 miljoen mensen, is diabetespati?nt en verwacht wordt dat dit aantal bijna zal verdubbelen naar 21 miljoen in 2030. ?Men zegt dat we nummer negen van de wereld zijn en zelfs veertien tot twintig miljoen diabeten hebben?, vertelt professor Soegondo, voorzitter van de Indonesische Diabetes Associatie. ?Niemand weet eigenlijk hoeveel het er zijn, omdat veel mensen nog niet weten dat zij diabetes hebben. Ze voelen niets, maar hun lichamen worden al wel aangetast. Als ze uiteindelijk naar de dokter gaan zijn er vaak al ongeneselijke complicaties ontstaan.? Mogelijke complicaties zijn onder andere beschadiging van hart- en bloedvaten, de nieren, het netvlies en de zenuwen. Ook kan diabetes leiden tot zweren en infecties aan de voeten en onderbenen.

    Meer : VersPers
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #17
      Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

      Vroeg opsporen diabetes heeft weinig voordeel

      18-01-2013

      EDE (ANP) – Het vroegtijdig opsporen van suikerziekte via bijvoorbeeld screening levert een patiënt weinig gezondheidsvoordeel op. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts Erwin Klein Woolthuis uit Ede. Volgens hem kunnen medici zich beter richten op algemene preventie dan op het ‘zomaar’ testen van mensen zonder klachten.

      Klein Woolthuis bestudeerde met collega’s de gezondheid van zo’n 500 suikerziektepatiënten van 10 huisartsenpraktijken uit de omgeving van Nijmegen. De ene helft van de groep was zelf met duidelijke diabetesklachten naar de huisarts gestapt, bij de andere helft was de ziekte ‘toevallig’ ontdekt toen ze op het spreekuur kwamen en suikerziekterisico’s hadden zoals overgewicht of hart- en vaatziekten. Beide groepen werden vervolgens behandeld.

      In de 7 jaar daarna was de kans op grote diabetes-gevolgen zoals een hartaanval, beroerte of overlijden voor beide groepen even groot. Diabetespatiënten hebben daar een vergrote kans op, omdat hun bloedvaten na verloop van tijd vernauwen en bloed minder makkelijk door het lichaam stroomt. Klein Woolthuis had juist verwacht dat het verloop van de ziekte en de kans op gevolgen veel gunstiger zou uitpakken bij mensen die getest en behandeld werden voordat de eerste klachten de kop opstaken.

      „Maar screening of een bevolkingsonderzoek is dus niet zinvol”, aldus Klein Woolthuis. „Hoogstens voorkom je er mogelijke extra hart- en vaatziekten mee.” Volgens hem kunnen artsen zich beter richten op het geven van de juiste leefstijladviezen aan mensen met een verhoogd risico en bijvoorbeeld het behandelen van overgewicht, dan het controleren of iemand al suikerziekte heeft.

      De arts vreest zelfs dat het een averechts effect zou kunnen hebben. „Als je dat bijvoorbeeld doet bij iemand met overgewicht, en de glucose is nog goed, dan kan de patiënt denken: mooi zo. Dan heb je nog steeds niets aan het overgewicht gedaan en blijft het risico op diabetes en daarmee op hart- en vaatziekten verhoogd.”

      Reformatorisch Dagblad
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #18
        Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

        Bijna een miljoen mensen met diabetes in Nederland

        23 januari 2013

        Een rapport van de Internationale Diabetes Federatie komt met schrikbarende cijfers over het aantal mensen met diabetes in Europa.

        Nederland staat niet bij de top 10, maar het aantal diabeten is fors te noemen: 993.200 op ruim 12 miljoen volwassenen, dat is 1 op 12. Dat komt overeen met het gemiddelde in Europa.

        7.821 sterfgevallen per jaar zijn toe te schrijven aan diabetes: 21 per dag.

        De gemiddelde zorgkosten voor een diabeet waren: € 4.541,67 per jaar.

        Europa is de regio met het hoogste aantal kinderen met diabetes 1, aldus het rapport.

        Het totale aantal diabeten in Europa is 55 miljoen. De verwachting is dat het aantal zal groeien tot 64 miljoen in 2030, een stijging van 16%.

        Het lijkt overduidelijk dat er iets goed mis is met het gemiddelde voedingspatroon en de gemiddelde leefstijl in ons land en in heel Europa.

        Al jaren wordt geadviseerd: "eten volgens de schijf van 5" en "meer bewegen".

        Dat lijkt niet erg te helpen. Er zal wat anders moeten gebeuren. Blijkbaar leven we in een ziekmakende samenleving.


        Diabetes in Netherlands
        AT A GLANCE 2012

        Total adult population - 12,113.34
        (thousands)

        Prevalence (%) - 8.21

        Number of adults with
        diabetes (thousands) - 993.92

        Number of adults with
        undiagnosed diabetes
        (thousands) - 60.58

        Number of deaths due to
        diabetes - 7,821.00

        Mean healthcare expenditures per person with
        diabetes (USD) - 6,061.85

        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #19
          Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

          Light verhoogt kans op diabetes

          18 februari 2013

          Mensen die resoluut voor de lightvarianten van producten kiezen hebben meer kans op het krijgen van diabetes. Dat blijkt uit een onderzoek bij 66.000 Franse dames.

          Lightfans drinken meer van het kunstmatig gesuikerde goedje dan dames die voor de gewone variant kiezen. Maar ook al zou de lightconsumptie binnen de perken blijven, dan nog ligt het risico op het krijgen van diabetes hoger bij lightfanaten. De kans op het krijgen van diabetes zou maar liefst 59% hoger liggen bij het consumeren van anderhalve liter lightdrank per week.

          Vooral de zoetstof aspartaam is de boosdoener. Die verhoogt het glucosegehalte en daardoor ook het insulinegehalte.

          Zita.be
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #20
            Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

            Onderzoek: medische aanpak diabetes slaagt bij slechts 1 op 5 patiënten

            Een betere aanpak om diabetes onder controle te houden is hard nodig, stellen Amerikaanse onderzoekers.

            De doelstelling bij diabetici is om het bloedsuiker laag te houden, net als de cholesterol en de bloeddruk. Bij ruim 50% kwamen één van deze gehaltes op het gewenst niveau.

            Alle 3 deze doelstellingen bereiken lukte slechts bij 1 op de 5 patiënten.

            Om complicaties te voorkomen is een andere, betere medische interventie gewenst en urgent, concluderen de onderzoekers.

            Commentaar: toch maar eens meer aandacht besteden aan het voedingspatroon? Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een eetpatroon laag in de koolhydraten en hoger in het vet (ja, inderdaad :vet...!) en met voldoende eiwitten, zeer gunstige resultaten geeft. Voor alle 3 de doelstellingen.

            Zo maar een recent voorbeeld: een onderzoek bij obese vrouwen in de menopauze.


            Diabetes Control Improving, but Far From Ideal

            By Miriam E. Tucker
            Medscape Medical News


            Feb. 19, 2013 -- People with diabetes are more often hitting recommended targets for blood sugar, blood pressure, and cholesterol, but fewer than 20% are meeting all three, according to new data from an ongoing national health survey.

            Doctors treating people with diabetes look at three different goals called the ABCs: A1c level, blood pressure, and cholesterol. People with diabetes who achieve these goals lower their risk of health complications and death.

            The survey tracked close to 1,500 adults from 2007 to 2010. It found that 52.5% of adults achieved A1c levels below 7%, the target recommended by the American Diabetes Association. The A1c test reveals your blood sugar control over the past two to three months.

            For blood pressure, the percentage of people that hit the desired target of less than 130/80 was 51.1%.

            For LDL or “bad” cholesterol, the percentage with less than 100 mg/dL was 56.2%. Statins helped more than 40% of people reach this goal.

            Overall, though, only about 1 in 5 patients achieved all three "ABC" goals. That's a significant jump from 1.7% in 1988-1994, but there is still much room for improvement, the researchers say.

            "As the U.S. population ages and diabetes prevalence increases, it becomes increasingly urgent to find ways to overcome barriers to good diabetes management and deliver affordable, quality care so those with diabetes can live a longer and healthier life without serious diabetes complications," the researchers conclude.
            More: WebMD
            Last edited by Gert van der Hoek; February 20, 2013, 12:52 PM. Reason: Link toegevoegd naar voorbeeld studie
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #21
              Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

              Slaaptekort: je wordt er dik van en het kan insulineresistentie en diabetes 2 bevorderen

              Chronisch slaapgebrek komt veel voor in de huidige tijd. Volgens een onderzoek uit 2005 speelt niet alleen het moderne voedingspatroon een rol bij welvaartsziekten.

              Ook een tekort aan slaap is een extra risicofactor bij het ontstaan van overgewicht, insulineresistentie en diabetes 2.


              Sleep loss: a novel risk factor for insulin resistance and Type 2 diabetes

              Abstract

              Chronic sleep loss as a consequence of voluntary bedtime restriction is an endemic condition in modern society. Although sleep exerts marked modulatory effects on glucose metabolism, and molecular mechanisms for the interaction between sleeping and feeding have been documented, the potential impact of recurrent sleep curtailment on the risk for diabetes and obesity has only recently been investigated. I

              n laboratory studies of healthy young adults submitted to recurrent partial sleep restriction, marked alterations in glucose metabolism including decreased glucose tolerance and insulin sensitivity have been demonstrated. The neuroendocrine regulation of appetite was also affected as the levels of the anorexigenic hormone leptin were decreased, whereas the levels of the orexigenic factor ghrelin were increased. Importantly, these neuroendocrine abnormalities were correlated with increased hunger and appetite, which may lead to overeating and weight gain.

              Consistent with these laboratory findings, a growing body of epidemiological evidence supports an association between short sleep duration and the risk for obesity and diabetes. Chronic sleep loss may also be the consequence of pathological conditions such as sleep-disordered breathing. In this increasingly prevalent syndrome, a feedforward cascade of negative events generated by sleep loss, sleep fragmentation, and hypoxia are likely to exacerbate the severity of metabolic disturbances.

              In conclusion, chronic sleep loss, behavioral or sleep disorder related, may represent a novel risk factor for weight gain, insulin resistance, and Type 2 diabetes.

              http://jap.physiology.org/content/99/5/2008.abstract
              thanks to Rob Wolff
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #22
                Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                Het lichaam van de gemiddelde Nederlander dreigt te bezwijken onder het voortdurende bombardement van suikers en koolhydraten (die worden uiteindelijk ook suiker).

                Ons voedselpatroon zit er boordevol mee. De hele dag gaat het naar binnen: brood, jam, hagelslag, suiker in de thee en koffie, koek, snoep, frisdrank, tussendoortjes, Mars, ontbijtkoek, "gezonde" Sultana's, aardappelen, toetjes, milkshakes, pasta, rijst, "gezonde" kant-en-klaar maaltijden, sportdrank, bier, chips, ijs, friet, hamburgers, enz. enz. Overal zit suiker in en/of een overdaad aan koolhydraten. Het lichaam kan dat simpelweg niet verwerken.


                We weten het en we doen er weinig aan. De lobby van de voedingsindustrie is blijkbaar te machtig. Ook mensen van wie je meer zou verwachten zoals artsen en diëtisten laten zich op de een of andere manier beïnvloeden. Via reclame, de "Gezondheidsraad" en zogenaamd "wetenschappelijk" onderzoek worden we - letterlijk en figuurlijk - zoet gehouden.

                De zorgkosten dreigen gierend uit de klauw te lopen. Hoe kan dat nou?


                Diabetes dreigt voor 250.000 niet-bejaarde Nederlanders

                Alwin Kuiken − 18/04/13

                Een kwart miljoen Nederlanders tussen de dertig en de zeventig jaar oud hebben zo'n verhoogde suikerspiegel dat zij zonder ingrijpen binnen zes jaar diabetes ontwikkelen. Dat blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag op de website Nationaal Kompas Volksgezondheid publiceert. Daarop staat de meest recente informatie over veelvoorkomende ziekten in Nederland.

                Met zo'n 800.000 zieke Nederlanders is diabetes één van de lijstaanvoerders. Type I ontstaat al op jonge leeftijd. Het immuunsysteem vernietigt dan cellen die insuline aanmaken. Type II ontstaat door een ongezonde levensstijl. Ook erfelijke aanleg speelt een rol. Bij vroeg ingrijpen valt er mee te leven, maar genezing is niet mogelijk. Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en beroertes.

                Minimaal 801.000 Nederlanders met diabetes
                Hoeveel Nederlanders jaarlijks aan de gevolgen overlijden, is niet bekend, omdat diabetes niet altijd als doodsoorzaak wordt genoteerd. Volgens het Diabetes Fonds zou het om 10.000 Nederlanders gaan.

                Meer: Trouw

                Meer dan 800.000 mensen met diabetes in Nederland; toename fors

                Publicatiedatum: 18-04-2013

                Ruim 800.000 mensen in Nederland zijn met diabetes bekend bij de huisarts. Dat blijkt uit een peiling van het RIVM op 1 januari 2011. Daarnaast laat het onderzoek zien dat er in het jaar 2011 87.000 nieuwe mensen met diabetes bij komen. Het aantal mensen met diabetes neemt sinds 2000 fors toe. Bij mannen is het aantal verdubbeld, bij vrouwen is er een toename van 65 procent

                Meer: RIVM
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #23
                  Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                  Meer zelfmanagement bepleit. Heel goed. Wat mij betreft hoort daar ook bij: veel meer aandacht voor voeding.Met de juiste voeding - individueel aangepast - kan de medicatie in veel gevallen aanzienlijk verminderd worden. De sleutel lijkt mij: hou je koolhydraten laag.

                  Diabetes door huisarts overbehandeld

                  Publicatiedatum: 03-05-2013
                  Bron: UM
                  Auteur: UM

                  Datum: 02-05-2013


                  De huidige, intensieve manier van zorg verlenen aan diabetespatienten in de huisartsenpraktijk heeft uitsluitend effect voor een kleine groep mensen met slechte gecontroleerde suikers. Dit impliceert dat het merendeel van de patienten op dit moment wordt 'overbehandeld' en er ruimte is voor
                  aanzienlijke kostenbesparingen als er meer maatwerk wordt geboden in de diabeteszorg.


                  Dit is een van de conclusies uit het proefschrift Voorbij het 'grote gemiddelde': verbetering van de wetenschap en het bewijs omtrent de behandeling van chronisch zieken van Arianne Elissen waarop ze op 25 april is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.

                  Haar onderzoek laat zien dat de behandeling van diabetespatienten in Nederland en veel andere Europese landen tot op heden verre van patientgericht is. Richtlijnen en protocollen wegen zwaarder bij het opstellen van behandelplannen, dan de persoonlijke behoeften, wensen en mogelijkheden van
                  patienten. Bovendien blijkt uit het onderzoek, waarin gegevens werden gebruikt van meer dan 105.000 diabetespatienten (ruim 10% van alle diabeten in Nederland) uit 18 zorggroepen in Nederland, dat slechts een kleine groep patienten, namelijk degenen met onvoldoende glycemische controle,
                  profijt heeft van de zorg, zoals die op dit moment in de huisartsenpraktijk wordt aangeboden. Voor patienten in betere gezondheid is minder regie door de huisarts en meer aandacht voor zelfmanagement een betere en goedkopere manier om hun diabetes onder controle te houden. Om dergelijke
                  'geintegreerde zorg op maat' in de praktijk te realiseren, beveelt het onderzoek verbeteringen aan in onder meer zelfmanagement, ondersteuning en informatietechnologie alsook in de financiering van chronische zorg.

                  Het onderzoek is grotendeels uitgevoerd binnen het door de Europese Commissie gefinancierde DISMEVAL ('Developing and Validating Disease Management Evaluation Methods for European Health Care Systems')-project, waarin onderzoekers uit dertien Europese landen participeerden.

                  Universiteit Maastricht

                  Aanvulling: Ook in andere landen maken o.a. artsen zich zorgen over het "management" van diabetes. Teveel wordt vertrouwd op - soms dubieuze - medicijnen.

                  Zie bijvoorbeeld dit recente blog van John Briffa: British doctor laments the pharmaceuticalised management of diabetes
                  Last edited by Gert van der Hoek; May 3, 2013, 05:16 AM. Reason: Aanvulling
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #24
                    Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                    17 juli 2013

                    'Prediabetes wordt geen diabetes door afvallen'

                    Mensen met prediabetes die binnen zes maanden ongeveer 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen verkleinen de kans dat zij daadwerkelijk diabetes type 2 ontwikkelen in de volgende drie jaar.

                    Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de John Hopkins University School of Medicine. "We weten al een tijdje dat gewichtsverlies de kans op diabetes verkleint", aldus hoofdonderzoeker Nisa Maruthur.
                    "Nu zien we hoe belangrijk het is om mensen direct nieuwe voedings- en beweeggewoonten aan te leren. Gewichtsverlies op de korte termijn verlaagt het risico aanzienlijk."

                    Volgens de onderzoekers is het van groot belang om te voorkomen dat prediabetes uiteindelijk diabetes type 2 wordt. Ongecontroleerde diabetes kan leiden tot oog-, nier- en zenuwschade.

                    Ook vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. De nieuwe studie suggereert dat als mensen in de eerste maanden na de diagnose niet genoeg gewicht verliezen, een huisarts meer drastische maatregelen zoals medicijnen in moet zetten.

                    NU.nl

                    16-07-2013

                    Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6017

                    Het magere resultaat van diëten

                    Mirjam Langeveld en J.H. (Hans) de Vries

                    Energiebeperkte diëten worden zeer vaak voorgeschreven voor de behandeling van obesitas, maar de effectiviteit op lange termijn is onduidelijk.

                    Wij definieerden een energiebeperkt dieet als succesvol als het gewichtsverlies tenminste 5% bedroeg na 3 jaar follow up of langer.

                    Het succespercentage van energiebeperkte diëten is moeilijk vast te stellen op grond van gepubliceerde gegevens, door de manier waarop data worden gepresenteerd en doordat in veel studies niet wordt gecorrigeerd voor uitval.

                    Afgaand op de beste beschikbare gegevens is het succespercentage van diëten klein. De meeste mensen zullen weer in gewicht aankomen, soms meer dan ze in eerste instantie afgevallen zijn.

                    De toename in gewicht wordt veroorzaakt door een daling in energieverbruik en een toename in eetlust, gemediëerd door factoren als leptine.

                    Als het na een eerste dieetpoging niet lukt een lager lichaamsgewicht te bereiken of te behouden, moet het dieetadvies niet eindeloos worden herhaald. Stabilisatie van het gewicht is dan waarschijnlijk een realistischer doel.

                    Ned Tijdschrift voor Geneeskunde



                    Als "minder eten en meer bewegen" niet echt helpt, wat helpt dan wel?

                    Heel veel mensen hebben overgewicht, (licht) verhoogde bloeddruk en nog wat indicatoren van het op weg zijn naar gezondheidsproblemen op oudere leeftijd.

                    Diabetes is één van de koppen van het veelkoppig monster dan "metabool syndroom" heet.

                    Een buikje, "ouderdomssuiker", verhoogde bloeddruk, vocht in de benen, moeilijk lopen, pijnlijke gewrichten, hartproblemen, verkeerde cholesterol, slecht slapen; het "hoort bij het ouder worden" wordt vaak gezegd. Het is de vraag of dat zo is, is het niet (ook) een gevolg van een bepaald voedingspatroon en een bepaalde leefstijl?

                    Tegelijkertijd blijkt keer op keer dat op dieet gaan niet (blijvend) helpt.

                    Als "minder eten en meer bewegen" niet echt helpt, wat helpt dan wel?

                    Vorig jaar liep ik persoonlijk ook tegen die vraag aan. Ik was aan de zware kant, diverse bloedwaarden en het gewicht hadden een verkeerde trend. Maar hoe draai je die trend om? Met blijvend resultaat?

                    Na het nodige googelen heb ik eind augustus 2012 de knop omgezet. Tot nu toe is het heel positief uitgevallen: in januari was er 17 kilo af, vanaf die tijd is het gewicht zeer stabiel, ik heb meer energie, ik voel me kiplekker, fantastische bloedwaarden, mooi lage bloeddruk, ik slaap als een baby. Net als voorheen sport ik een uurtje in de week.

                    Als het eerste jaar voorbij is, na de vakantie, kom ik hier een keer op terug.
                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment


                    • #25
                      Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                      Geen verandering in levensstijl na negatieve diabetesscreening

                      Een negatieve screeningstest voor diabetes mellitus type 2 bij mensen met een verhoogd risico op deze ziekte leidt op de lange termijn niet tot positieve of negatieve veranderingen in levensstijl, ondanks een hogere risicoperceptie. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Annals of Behavioral Medicine (2013; epub 2 juli).

                      Gerichte screeningprogramma?s om in een vroeg stadium diabetes op te sporen bij mensen met een verhoogd risico kunnen diabetesgerelateerde morbiditeit (ziekte) en mortaliteit (sterfte) verminderen. Een negatieve screening zou een positief bijeffect kunnen hebben: een hogere risicoperceptie leidt tot een gezondere levensstijl. Aan de andere kant zou een negatieve uitslag ook onbedoeld geruststelling kunnen bieden, met als gevolg juist minder motivatie om gezond te leven.

                      In een door ZonMW gefinancierd prospectief onderzoek vergeleken Julie Willems en haar Rotterdamse collega?s daarom de risicoperceptie en veranderingen in roken, fysieke activiteit, BMI en middelomtrek van 706 hoogrisicodeelnemers met een negatieve screeningsuitslag met 706 hoogrisicodeelnemers aan wie geen screening was aangeboden. Na 4 jaar follow-up hadden deelnemers met een negatieve uitslag een weliswaar kleine maar significante toename van de BMI en middelomtrek; er bleek geen significant verschil met de controles. De waargenomen stijging kwam bovendien overeen met de gemiddelde jaarlijkse stijging van 0,20 cm bij Nederlandse mannen en 0,25 cm bij Nederlandse vrouwen. Verder had de negatief-gescreende groep een significant hogere perceptie van het risico op het ontwikkelen van diabetes dan controlepersonen, maar de auteurs vonden geen verschillen in waargenomen persoonlijke controle, zorgen en overmoedigheid.

                      Een negatieve screeningstest voor diabetes mellitus type 2 bij mensen met een verhoogd risico op deze ziekte leidt op de lange termijn niet tot positieve of negatieve veranderingen in levensstijl, ondanks een hogere risicoperceptie. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Annals of Behavioral Medicine (2013; epub 2 juli). Gerichte screeningprogramma’s om in een…Lees verder →
                      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                      Comment


                      • #26
                        Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                        Onderzoek: gluten veranderen darmbacteriën, met als gevolg diabetes 1

                        Een glutenvrij dieet beschermde gekweekte "diabetes muizen" tegen diabetes 1. Zodra de muizen gluten in het voedsel kregen ging het mis.

                        Gluten lijken de darmflora ongunstig te beïnvloeden, met als gevolg: diabetes.


                        Microbiome Changed by Gluten Increases Incidences of Type 1 Diabetes, say Mayo Clinic Researchers

                        Released: 11/12/2013

                        Source Newsroom: Mayo Clinic

                        Newswise — ROCHESTER, Minn. -- Research has shown that the intestinal microbiome plays a large role in the development of Type 1 diabetes. Now, researchers at Mayo Clinic have demonstrated that gluten in the diet may modify the intestinal microbiome, increasing incidences of Type 1 diabetes. The research was published Nov. 13, in the journal PLOS ONE.
                        “These changes suggest that the presence of gluten is directly responsible for the diabetes-creating effects of diet and determines the gut microflora,” says Govindarajan Rajagopalan, Ph.D., a Mayo Clinic immunologist and study author.
                        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                        Comment


                        • #27
                          Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                          Mediterraan dieet op 1 na beste dieet om bloedsuiker te beheersen

                          Via diabetes website uit Engeland een samenvatting van een Zweeds onderzoek. Drie diëten werden met elkaar vergeleken: vetarm, koolhydraatarm en Mediterraan. Wat was het effect op glucose/bloedsuiker?

                          Een vetarm dieet bleek niet effectief te zijn. Een Medeterraan dieet doet het goed. Kampioen was een koolhydraatarm en vetrijk dieet.

                          Je bloedsuiker laag houden vermindert de kans op complicaties bij diabetes.

                          Single Mediterranean meal study shows low carb diet still best for blood glucose control

                          Mon, 02 Dec 2013

                          Research into the effects of a single Mediterranean meal against two low carb or low fat meals show promise for the single Mediterranean meal but, ultimately, the low carb meals produced better blood glucose control.

                          The results show that a low fat diet is not an effective diet for maintaining good control of blood glucose levels, at least over the short term. The low carbohydrate diet in this study produced the best blood glucose results and with the single Mediterranean diet coming in second. Achieving good blood glucose control has been shown to be the best way of reducing the chance of suffering diabetes complications later in life.
                          More: http://www.diabetes.co.uk/news/2013/...-91446207.html
                          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                          Comment


                          • #28
                            Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                            vr 20 dec 2013

                            Diabetes 'omkeren'

                            AMSTERDAM - Diabetes type 2 kan 'omkeerbaar' zijn voor wie zijn leefstijl structureel aanpast door vooral ?nders en smaakvoller te gaan eten.

                            Omkeerbaar wil zeggen dat er minder medicijnen nodig zijn, de complicatierisico's afnemen en de zorgkosten dus sterk dalen. Stichting Voeding Leeft heeft in samenwerking met de overheid (InnovatieNetwerk) een uniek groepsprogramma ontwikkeld, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de succesvolle praktijkervaring van meerdere artsen en di?tisten uit het netwerk van de stichting.

                            Geen dieet
                            Bij deze aanpak gaat het niet om minder eten, maar vooral om ?nders eten. Dit blijkt makkelijker vol te houden en toch tot verbetering in het gewicht en de bloedglucosewaarden te leiden, ook op de langere termijn.

                            Stichting Voeding Leeft start binnenkort met een groepsprogramma waarin mensen met diabetes type 2 volgens deze succesvolle voedingsaanpak gedurende een half jaar intensief worden begeleid om hun leefstijl structureel te verbeteren. Door middel van o.a. voedingsadvies, motivatietraining en kookworkshops krijgen de deelnemers grip op hun diabetes. Ze worden begeleid door een multi-disciplinair behandelteam van huisarts, di?tist en kok. Door veel in groepen en met online coaching te werken wordt er effici?nt gebruik gemaakt van de tijd van de behandelaars.

                            Zelfzorg
                            Met dit programma ligt de regie voor de aanpak van de ziekte waar hij hoort te liggen: bij de pati?nt. Die neemt zelf het heft in handen en investeert tijd en geld in het verbeteren van zijn gezondheid. Door het goed reguleren van de bloedglucose, het verminderen van medicatie en het uitstellen tot mogelijk zelfs afstellen van complicaties levert deze aanpak op termijn een fikse besparing in zorgkosten op.

                            de Telegraaf

                            Zie ook: Bloedsuiker normaliseren voor diabeten, zonder medicijnen
                            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                            Comment


                            • #29
                              Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                              Diabetes Vereniging in de VS: koolhydraatarm eetpatroon is primaire therapie voor diabetes type 2

                              Na revolutionair nieuws uit Zweden, komt nu de Amerikaanse Diabetes Vereniging met nieuwe aanbevelingen. De vereniging ziet een koolhydraatarm eetpatroon als de primaire therapie voor diabetes type 2 en als aanvullende therapie voor diabetes type 1.

                              Er zijn zo veel studies die in dezelfde richting wijzen, dat de resultaten (o.a. bloedwaarden! , zie onderstaande grafieken) niet meer genegeerd kunnen worden.

                              American Diabetes Association Embraces Low-Carbohydrate Diets.

                              Posted: December 27, 2013

                              The Swedish Health Ministry’s acceptance of low-carbohydrate diets as best for weight loss is one of the signs of big changes in nutrition policy.

                              I am happy to reveal the next bombshell, this time from the American Diabetes Association (ADA) which will finally recognize the importance of reducing carbohydrate as the primary therapy in type 2 diabetes and as an adjunct in type 1.

                              (........)

                              Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes

                              Richard Feinman
                              Most important for clinicians is understanding results of two independent comparative studies from the laboratories of David Jenkins [6] and of Eric Westman [7] shown in Figure 1.




                              Figure 1. Comparison of High Cereal and Low Glycemic Index Diets and of Low Glycemic Index Diets and Low Carbohydrate Diets




                              Figure 2. Comparison of blood glucose, endogenous insulin and glycosylated hemoglobin in sixmales with mild untreated type 2 diabetes fed a low-carbohydrate/ high-protein diet (non-ketogenic;20% carbohydrate, 30% protein). Results are shown before (▲) and after (●) the five-week regimen.
                              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                              Comment


                              • #30
                                Re: Nieuws over suikerziekte - diabetes

                                Het leek al aannemelijk dat diabetes type 1 gerelateerd is aan glutengevoeligdheid ofwel het consumeren van tarwe. Nederlandse onderzoekers hebben de relatie tussen consumptie van graan/tarwe en diabetes type 1 nu aangetoond.

                                Relatie tussen Type 1 Diabetes en Coeliakie aangetoond

                                24 januari 2014

                                JDRF Nederland

                                Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een verband aangetoond tussen de auto-immuunziekte Type 1 Diabetes (T1D) en coeliakie, beter bekend als glutenallergie.

                                Wetenschappers Menno van Lummel en Bart Roep hebben aangetoond dat het enzym tTG, dat gluten in bijvoorbeeld brood omvormt tot een allergeen (een stof die een afweerreactie oproept) bij mensen met coeliakie, ook verantwoordelijk is voor het veranderen van pro-insuline dat in de Eilandjes van Langerhans wordt gemaakt om bloedsuiker te reguleren. Hierdoor kan een afweerreactie tegen deze eilandjes ontstaan die leidt tot T1D. Dit gebeurt vooral als er sprake is van ?eilandjesstress? (bijvoorbeeld door teveel vraag naar insuline, of bij virusinfectie of ontsteking), want dan wordt dit enzym actief.

                                JDRF heeft, mede naar aanleiding van deze nieuwe inzichten, een onderzoeksprogramma uitgezet om verder onderzoek op dit terrein te stimuleren en ook te financieren.

                                Coeliakie en TID
                                De ziekte coeliakie komt vaak in combinatie met T1D voor. Vijf procent van de pati?nten met T1D heeft ook glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van T1D: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Ook de volgorde waarin ze optreden is niet altijd hetzelfde: vaak is T1D de eerste ziekte, soms de coeliakie. Vooral jonge kinderen vormen een risicogroep.

                                Belangrijke doorbraak
                                Onderzoeksleider Professor Bart Roep: ?Op een congres in Melbourne een paar weken geleden sloeg deze ontdekking in als een bom. Immers, ook bij andere auto-immuunziekten (bijvoorbeeld reuma) is de verandering van eiwitten (in dat geval in het kraakbeen, en door een ander enzym, PAD) de aanleiding dat het immuunsysteem zich tegen eigen weefsel richt.?

                                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                                Comment

                                Working...
                                X