Announcement

Collapse
No announcement yet.

Intensivecare-afdelingen voor kinderen liggen overvol door virusuitbraak

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Intensivecare-afdelingen voor kinderen liggen overvol door virusuitbraak

  Op dit moment zijn er in de provincie Noord-Holland zo veel kinderen geveld door een virus dat de ziekenhuizen overvol zitten. Door een tekort aan bedden moet een deel van de zieke kinderen in andere delen van het land worden opgenomen, meldt regionale omroep NH.

  Op het hoogtepunt van de uitbraak was er nergens in de provincie nog plek. Het Spaarne Gasthuis in Haarlem heeft pati?nten bijvoorbeeld moeten doorsturen naar Enschede.

  RS-virus

  Het gaat om het RS-virus. Daar is nog geen vaccin tegen beschikbaar. Vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar kan het virus flink belastend zijn. Ze krijgen bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, benauwdheid, diarree en moeten overgeven. Voor kinderen tot drie maanden oud kan het virus zelfs levensbedreigend zijn.
  "Het is een vorm van verkoudheid voor grotere kinderen en volwassenen. Maar bij jonge en te vroeg geboren kinderen kan deze verkoudheid op de longen slaan en acute ademhalingsproblemen veroorzaken", zegt een kinderarts van het Spaarne Gasthuis.

  De kinderarts kan niet zeggen hoeveel kinderen het virus hebben opgelopen. "Maar we merken dat het dit jaar ernstigere klachten veroorzaakt dan andere jaren. Dat geldt niet alleen voor de provincie Noord-Holland, maar voor heel Nederland."

  Overplaatsing

  Een woordvoerder van de Noordwest Ziekenhuisgroep laat weten dat de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar ook vol zitten. "We moeten heel goed plannen en bekijken de situatie iedere dag opnieuw", zegt de woordvoerder. In Alkmaar zijn meerdere tieners met het virus doorgeschoven naar de afdeling voor volwassenen om plaats te maken voor de jongere pati?nten.

  Het AMC in Amsterdam heeft ook maatregelen genomen om de problemen die het virus met zich meebrengt de baas te kunnen, bijvoorbeeld door het intrekken van verlof voor personeel. Ook het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam zit vol: "Bij ons ligt het echt heel erg vol. We moeten elke avond kinderen overplaatsen. Ze gaan bijvoorbeeld naar Hoorn, Leiden of Amersfoort."

  Op de spoedeisende post en de verpleegafdeling van het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum is dat niet anders. "Ook wij merken een piek. De afgelopen dagen hebben we al enkele kinderen doorgeplaatst naar andere ziekenhuizen, maar hebben op onze beurt ook kinderen van andere ziekenhuizen opgenomen."
  RS-virus in het kort

  Door een tekort aan kinderbedden moet een deel van de zieke kinderen in andere delen van het land worden opgenomen.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Intensivecare-afdelingen voor kinderen liggen overvol


  Ziekenhuisafdelingen voor intensieve zorg voor kinderen liggen overvol. De kinder-ic's hebben te kampen met een enorme toestroom van pati?nten door een uitbraak van het RS-virus. Enkele kinderen zijn hierom naar ic's in het buitenland gebracht, zei kinderarts Frederique Hofstede van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag in het radioprogramma Nieuws en Co.

  Omdat alleen universitaire ziekenhuizen ic's voor kinderen hebben, spelen daar capaciteitsproblemen. Het UMC Utrecht probeert de drukte te beperken door niet-spoedeisende ingrepen uit te stellen. In Rotterdam zijn alle verloven van personeel ingetrokken en ook worden artsen van ic's voor volwassenen ingezet op de kinderafdelingen.

  Randstad

  Eerder vandaag berichtte de regionale omroep NH over de volle ziekenhuizen in Noord-Holland. Maar uit een rondgang van de NOS blijkt dat de problemen in meer ziekenhuizen in de Randstad spelen. Ze hebben de afgelopen twee weken veel kinderen met het RS-virus binnengekregen. Dat leidt tot een beddentekort, waardoor kinderen naar andere delen van het land worden gebracht.
  Het RS-virus komt vooral in de winter in Nederland veel voor. Volwassenen krijgen last van verkoudheid. Kinderen kunnen erg ziek worden omdat het virus de luchtwegen aantast. Vooral kleine kinderen zijn daar vatbaar voor, zei kinderarts Hofstede.

  Kunst- en vliegwerk

  Het vervoeren van kinderen naar andere ziekenhuizen wordt bemoeilijkt doordat er een beperkt aantal ambulances beschikbaar is, aldus Hofstede. Volgens haar zijn er geen kinderen in gevaar geweest door de capaciteitsproblemen. "Door kunst- en vliegwerk zijn we in staat geweest om veilige en kwalitatieve zorg te bieden. Maar het kan soms lang duren voordat kinderen een definitieve plek krijgen."
  Enkele kinderen zijn naar ziekenhuizen in het buitenland gebracht. De problemen worden veroorzaakt door de uitbraak van het RS-virus in de Randstad.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X