Announcement

Collapse
No announcement yet.

Griepnieuws - seizoen 2015-2016

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #16
  Griep in het land

  25 januari 2016 - Er is duidelijk griep in Nederland. Nadat het RIVM op grond van rapportages van peilstations van huisartsen al meldde dat er sprake is van een milde griepepidemie, blijkt nu ook uit de meldingen bij de Grote Griepmeting dat de epidemie in sterkte en omvang aan het toenemen is.


  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #17
   update 26 januari - NIVEL

   Er is een milde griepepidemie in Nederland sinds begin januari 2016. In week 3 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 104 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is voor de derde achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ.


   In de derde week van 2016 werd in 29 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ 13 maal (45%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 3 maal (10%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 1 maal (16%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen enterovirus gevonden. In 28 neusen keelmonsters bij patiŽnten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 6 maal (21%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 5 maal (18%) RSV en 8 maal (29%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd eveneens geen enterovirus gevonden.

   Vanaf week 40 2015 tot en met week 3 2016 werden door de Peilstations 230 IAZ-monsters en 289 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

    In de 230 IAZ monsters werd 50 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus A(H3N2), 1 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 25 maal RSV, 42 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden. 

   In de 289 ARI monsters werd 15 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 36 maal RSV, 72 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.  Van de 67 monsters waarin griepvirus is gevonden, betreft 97% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2% A(H3N2) en 2% influenzavirus type B (Yamagata-lijn). Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken opnieuw berekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.   ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #18
    In Overijssel woedt de griep het hevigst

    29 januari 2016 - Op de Grote Griepmeting wordt iedere dag een kaart voor Nederland en Vlaanderen aangemaakt. De griep per regio daarin is statistisch verantwoord, want heeft betrekking op de rapportages van grote aantallen griepmeters. De bijbehorende tabellen voor Nederland en Vlaanderen worden uiteraard ook iedere dag bijgewerkt.    MEER OP DE WEBSITE VAN DE GROTE GRIEPMETING
    ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #19
     Bijna alle griep in Nederland is de bekende "Mexicaanse" griep, of "varkens" griep. Op de een of andere manier worden sommige ogenschijnlijk "gezonde en vitale" mensen er behoorlijk ziek van. Vergelijkbare verhalen over meer sterfgevallen en volle IC-afdelingen zijn te horen in het buitenland. Rusland bijvoorbeeld meldt een heftige griepgolf, ook met dezelfde H1N1 griepvariant.


     Ziekenhuizen hebben handen vol aan grieppatiŽnten
     ZiDeekenhuizen hebben handen vol aan grieppatiŽnten     3 februari, 2016     Door de griepgolf is het iets drukker in ziekenhuizen dan gebruikelijk. Er komen daardoor ook meer patiŽnten op de intensive care-afdelingen terecht.

     Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zijn het drukke tijden voor ic-personeel. "Ze rennen de benen onder hun kont vandaan", zegt een woordvoerder. Toch leidt de griepgolf niet snel tot een tekort aan bedden, doordat ziekenhuizen altijd extra bedden hebben voor dit soort gevallen.

     Extra ziek
     De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat de patiŽnten die binnenkomen opvallend genoeg vitale, gezonde mensen zijn. Ze reageren heel heftig op de griep, waardoor sommigen aan een hart-longmachine moeten worden aangesloten. Die behandeling duurt relatief lang, waardoor de ic's snel vollopen. In het Erasmus MC in Rotterdam zijn deze week dan ook enkele operaties uitgesteld, omdat de capaciteit op de ic beperkt was.
     Voorzitter Diederik Gommers van de vereniging, als arts werkzaam in het Erasmus MC, denkt dat het afweersysteem van de patiŽnten bijdraagt aan de ziekteverschijnselen. Het afweersysteem zou een soort overreactie geven, waardoor de patiŽnt juist zieker wordt. "Dat zou verklaren waarom sommige sterke, normaal gezonde mensen extra ziek worden." Griepgolf raast door Nederland

     Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) maakte gisteren bekend dat Nederland al vier weken kampt met een milde griepgolf. De organisatie registreerde in de eigen peilstations 123 griepgevallen per 100.000 inwoners.
     De website DeGroteGriepmeting.nl meldt een veel hoger aantal, van 804 ziektemeldingen per 100.000 inwoners. Relatief de meeste griepgevallen telt de organisatie in Overijssel en Flevoland.


     Vooral jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar zijn bij de huisarts geweest. Vorig jaar was de griepgolf volgens het RIVM erger, want toen was het griepvaccin niet helemaal toereikend. Daardoor werden er veel mensen ziek, ondanks hun griepprik. Dat is dit jaar niet aan de orde.
     De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat de patiŽnten die met griep naar het ziekenhuis komen opvallend genoeg vitale, gezonde mensen zijn.
     ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • #20
      4 februari 2016

      Er is een milde griepepidemie in Nederland sinds begin januari 2016.

      In week 4 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 123 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is voor de vierde achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000.

      De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ.

      In de vierde week van 2016 werd in 55 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ 23 maal (42%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal (2%) influenzavirus type A(H3N2), 3 maal (5%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 1 maal (2%) influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 5 maal (9%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 1 maal (2%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen enterovirus gevonden. In 24 neus- en keelmonsters bij patiŽnten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 6 maal (25%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal (4%) influenzavirus type A(H3N2), 1 maal (4%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 4 maal (17%) RSV en 4 maal (17%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd eveneens geen enterovirus gevonden.

      Vanaf week 40 2015 tot en met week 4 2016 werden door de Peilstations 295 IAZ-monsters en 316 ARImonsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

       In de 295 IAZ monsters werd 77 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2 maal influenzavirus type A(H3N2), 2 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 4 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 30 maal RSV, 44 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

       In de 316 ARI monsters werd 22 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus type A(H3N2), 1 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 42 maal RSV, 80 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

       Van de 109 monsters waarin griepvirus is gevonden, betreft 91% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 3% A(H3N2), 5% type B (Victoria-lijn) en 2% type B (Yamagata-lijn). Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken opnieuw berekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.
      ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #21
       Griepepidemie duurt voort, griepvaccin werkt goed

       09 02 2016

       We zitten in de vijfde week van de griepepidemie en die duurt waarschijnlijk nog wel even voort. Maar het griepvaccin dat ouderen en chronisch zieken moet behoeden voor de griep werkt goed, benadrukt huisarts Gť Donker van onderzoeksinstituut Nivel. "Op dit moment heeft 97 procent van de geÔnfecteerden het H1N1-virus te pakken. Daar beschermt het vaccin tegen."


       Volgens Donker werkt het vaccin bovengemiddeld goed. "Een prik voorkomt gemiddeld zo'n 70 procent van de griep, dit ligt dus een stuk hoger", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Het vaccin is een cocktail van drie verschillende griepvirussen, meestal zijn dat twee type A-virussen en ťťn uit de B-lijn. Vorig jaar was er een mismatch. Die zat in het type A-virus en had tot gevolg dat de epidemie veel langer duurde dan het gemiddelde van acht weken.

       Nu beschermt het vaccin niet tegen het type B-virus uit de Victoria-lijn. "Dit virus komt vooralsnog bijna niet in Nederland voor", legt Donker uit, maar het is lastig voorspellen. Volgens Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting kan dit snel veranderen: "Meestal zie je de B-variant wat later tijdens de epidemie."

       BelgiŽ

       In BelgiŽ is 38 procent van de geÔnfecteerden besmet met de Victoria-lijn van het B-virus, zegt Koppeschaar. "Hoewel die variant nu dus vrijwel niet voorkomt in Nederland, zou het goed kunnen dat die nog onze kant op komt." Wel benadrukt hij dat dit virus minder besmettelijk is en dat de B-griep met minder heftige ziekteverschijnselen gepaard gaat.
       97 procent van de patiŽnten heeft een griepvirus waar het huidige vaccin tegen beschermt, zegt huisarts Gť Donker.
       ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment


       • #22
        Griep in heel Nederland

        Dinsdag 9 februari 2016 - In week 5 heeft de griep zich over heel Nederland, inclusief Drenthe, uitgebreid. In week 5 lag het aantal aan de Grote Griepmeting gerapporteerde influenza-achtige ziektebeelden op 860 gevallen per 100.000 inwoners. Dit is een nog zeer voorlopig getal. Omdat we van maandag tot en met zondag tellen, zijn nog niet alle meldingen over het weekeinde binnen. De epidemische drempel bij de Grote Griepmeting ligt voor Nederland in januari op 350 gevallen per 100.000.
        Hoewel de kaart en de tabel de influenza-achtige ziektebeelden (ILI) per regio aangeven, kan nog worden opgemerkt dat de griep in week 5 het hevigst was in de provincies Groningen, Zeeland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg. Zelfs in Drenthe heerst nu griep.


        Het aantal influenza-achtige ziektebeelden per regio, berekend op dinsdag 9 februari.

        De situatie op 9 februari. De influenza-achtige ziektebeelden (ILI) steken in Nederland uit boven de grenswaarde voor een epidemie (zwarte, kromme lijn). Het aantal griepgevallen leek zich in week 4 te stabiliseren, maar nam in week 5 weer toe.
        Van het begin van onze meting op 1 november 2015 tot 7 februari 2016 hebben bijna 890.000 Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.
        ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #23

         De griepepidemie in Nederland duurt voort.

         In week 5 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 120 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is voor de vijfde achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ.

         In de vijfde week van 2016 werd in 45 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ 23 maal (51%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 3 maal (7%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 5 maal (11%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 1 maal (2%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen enterovirus gevonden. In 19 neus- en keelmonsters bij patiŽnten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep griep (ARI) werd 5 maal (26%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal (5%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 3 maal (16%) RSV en 2 maal (11%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd eveneens geen enterovirus gevonden.

         Vanaf week 40 2015 tot en met week 5 2016 werden door de Peilstations 346 IAZ-monsters en 341 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

          In de 346 IAZ monsters werd 103 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2 maal influenzavirus type A(H3N2), 2 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 7 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 36 maal RSV, 45 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

          In de 341 ARI monsters werd 28 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus type A(H3N2), 2 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 47 maal RSV, 83 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

          Van de 109 monsters waarin griepvirus is gevonden, betreft 90% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2% A(H3N2), 6% type B (Victoria-lijn) en 1% type B (Yamagata-lijn).         ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • #24
          Griep in heel Nederland

          Vrijdag 12 februari 2016 - Vorige week heeft de griep zich over heel Nederland uitgebreid. In week 5 lag het aantal aan de Grote Griepmeting gerapporteerde influenza-achtige ziektebeelden op 884 gevallen per 100.000 inwoners. (Dit getal kan nog een klein beetje veranderen naarmate de laatste metingen over afgelopen week binnenkomen.) De epidemische drempel bij de Grote Griepmeting ligt voor Nederland op 350 gevallen per 100.000.
          Hoewel de kaart en de tabel de influenza-achtige ziektebeelden (ILI) per regio aangeven, kan nog worden opgemerkt dat de griep in week 5 het hevigst was in de provincies Overijssel, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland en Groningen. In Gelderland, Flevoland en Utrecht is het aantal griepgevallen afgenomen.


          Het aantal influenza-achtige ziektebeelden per regio, berekend op vrijdag 12 februari.

          De situatie op 12 februari. De influenza-achtige ziektebeelden (ILI) steken in Nederland uit boven de grenswaarde voor een epidemie (zwarte, kromme lijn).
          Van het begin van onze meting op 1 november 2015 tot 7 februari 2016 hebben meer dan 880.000 Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.
          ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #25
           De griepepidemie in Nederland houdt aan.

           In week 6 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 114 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is voor de zesde achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ.

           Bij een deel van de patiŽnten zijn neus- en keelmonsters afgenomen. De uitslagen hiervan zijn woensdagmiddag bekend en worden uiterlijk donderdag aan dit bulletin toegevoegd.
           ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
           Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

           ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

           Comment


           • #26
            Griep verder toegenomen

            Woensdag 17 februari 2016 - In week 6 is het aantal influenza-achtige ziektebeelden nog verder toegenomen. De voorlopige cijfers komen uit op 895 ziektegevallen per 100.000 inwoners in Nederland, waar een epidemische drempel geldt van 350 op 100.000.
            Hoewel de kaart hieronder en de tabel de influenza-achtige ziektebeelden (ILI) per regio (en dus niet per provincie) aangeven, kan nog worden opgemerkt dat de griep in week 5 het hevigst was in de provincies Friesland, Limburg, Zuid-Holland en Utrecht. In Flevoland, Overijssel, Gelderland, Groningen en Zeeland is het aantal griepgevallen ten opzichte van week 5 wat afgenomen.


            Het aantal influenza-achtige ziektebeelden per regio, berekend op 17 februari.
            Van het begin van onze meting op 1 november 2015 tot en met 14 februari 2016 hebben een miljoen Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.
            In BelgiŽ heerst nu ook een griepepidemie. In Vlaanderen komt het cijfer in week 6 op 362 gevallen per 100.000 inwoners. In Vlaanderen geldt bij de Grote Griepmeting een epidemische drempel van 220 op 100.000. Het is duidelijk dat de griep in Nederland een stuk heviger is.
            ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #27
             24 februari, 2016

             Kleine afname Nederland, stijging Vlaanderen

             Woensdag 24 februari 2016 - In week 7 lijkt het aantal influenza-achtige ziektebeelden wat te zijn afgenomen. De voorlopige cijfers komen uit op 773 ziektegevallen per 100.000 inwoners in Nederland, waar een epidemische drempel geldt van 350 op 100.000. Dat is lager dan in week 6 (966 op 100.000). Naarmate er meer metingen binnenkomen kan het cijfer nog wat veranderen.
             Hoewel de kaart hieronder en de tabel de influenza-achtige ziektebeelden (ILI) per regio (en dus niet per provincie) aangeven, kan nog worden opgemerkt dat de griep in week 7 het hevigst was in de provincies Limburg, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Drenthe en Noord-Brabant. Merk op dat Drenthe, tot voor kort redelijk van griep gevrijwaard, nu ook aan de infectieziekte ten prooi is gevallen. In Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland is het aantal griepgevallen ten opzichte van week 6 behoorlijk afgenomen.             Van het begin van onze meting op 1 november 2015 tot en met 14 februari 2016 hebben 1,17 miljoen Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.
             In BelgiŽ heerst ook een griepepidemie. In Vlaanderen komt het cijfer in week 7 op 607 gevallen per 100.000 inwoners, waar het de week ervoor nog maar 367 was. In Vlaanderen geldt bij de Grote Griepmeting een epidemische drempel van 220 op 100.000. De griep in Vlaanderen neemt dus toe.

             ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
             Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

             ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

             Comment


             • #28
              De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan.

              In week 7 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 150 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is meer dan in de voorgaande weken en voor de zevende achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ.

              In de zevende week van 2016 werd in 70% van de monsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ influenzavirus gevonden. In 43 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ werd 19 maal (44%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 11 maal (26%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 1 maal (2%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 1 maal (2%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen enterovirus gevonden.

              In 11 neus- en keelmonsters bij patiŽnten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 4 maal (36%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 3 maal (27%) influenzavirus B (Victorialijn) en geen RSV, rhinovirus of enterovirus gevonden. Vanaf week 40 2015 tot en met week 7 2016 werden door de Peilstations 460 IAZ-monsters en 357 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

               In de 460 IAZ monsters werd 149 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 6 maal influenzavirus type A(H3N2), 2 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 32 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 41 maal RSV, 55 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

               In de 374 ARI monsters werd 36 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus type A(H3N2), 5 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 50 maal RSV, 86 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

               Van de 191 monsters waarin griepvirus is gevonden, betreft 80% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 3% A(H3N2), 16% type B (Victoria-lijn) en 1% type B (Yamagata-lijn).
              Last edited by Gert van der Hoek; February 26th, 2016, 02:29 PM.
              ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #29
               Net als in andere landen komt influenza type B meer naar voren later naara ht einde van de griepepidemie. Begin januari was het nog 92% A(H1N1)pdm09, nu is dat gedaald to 78%. De piek van de epidemie lijkt te zijn bereikt, de daling ingezet.

               2 maart 2016

               De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan.

               In week 8 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 117 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is voor de achtste achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000, maar iets minder dan in de voorgaande week. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ. In de achtste week van 2016 werd in 60% van de monsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ influenzavirus gevonden.

               In 40 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiŽnten met IAZ werd 14 maal (35%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 10 maal (25%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 2 maal (5%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 1 maal (3%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen enterovirus gevonden. In 15 neus- en keelmonsters bij patiŽnten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 5 maal (33%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2 maal (13%) influenzavirus B (Victorialijn), 1 maal (7%) influenzavirus B (Yamagata-lijn), 1 maal (7%) RSV, 1 maal (7%) rhinovirus en geen enterovirus gevonden.

               Vanaf week 40 2015 tot en met week 8 2016 werden door de Peilstations 509 IAZ-monsters en 393 ARImonsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.  In de 509 IAZ monsters werd 170 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 6 maal influenzavirus type A(H3N2), 2 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 42 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 43 maal RSV, 56 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

                In de 393 ARI monsters werd 42 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus type A(H3N2), 7 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 1 maal influenzavirus B (Yamagata-lijn), 52 maal RSV, 88 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.  Van de 271 monsters waarin griepvirus is gevonden, betreft 78% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 3% A(H3N2), 18% type B (Victoria-lijn) en 1% type B (Yamagata-lijn).
               ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
               Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

               ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

               Comment


               • #30
                Griep gaat door

                Zaterdag 5 maart 2016 - De griep is nog niet op zijn retour. Het voorlopige cijfer komt uit op 720 ziektegevallen per 100.000 inwoners in Nederland, waar een epidemische drempel geldt van 350 op 100.000. Dat is wel iets lager dan in week 7 (800 op 100.000).
                Hoewel de kaart hieronder en de tabel de influenza-achtige ziektebeelden (ILI) per regio (en dus niet per provincie) aangeven, kan nog worden opgemerkt dat de griep in week 8 het hevigst leek in de provincies Groningen, Flevoland, Limburg en Drenthe.


                Van het begin van onze meting op 1 november 2015 tot en met 28 februari 2016 hebben ruim 1,27 miljoen Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.
                In BelgiŽ heerst ook een griepepidemie. In Vlaanderen kwam in week 8 het voorlopige cijfer uit op 546 gevallen per 100.000 inwoners, waar het de week ervoor nog 520 was. In Vlaanderen geldt bij de Grote Griepmeting een epidemische drempel van 220 op 100.000. De meeste griep deed zich in week 8 voor in de provincie Antwerpen.

                ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment

                Working...
                X