Announcement

Collapse
No announcement yet.

Griepnieuws - seizoen 2013-2014

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Griepnieuws - seizoen 2013-2014

    Start griepvaccinatiecampagne


    01-10-2012
    Auteur:Coen Berends


    Vanaf half oktober halen meer dan 3,5 miljoen Nederlanders weer de gratis jaarlijkse griepprik. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Voor de meeste mensen is griep ‘slechts’ een vervelende ziekte die vanzelf weer over gaat. Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Mensen die tot deze groep behoren, krijgen daarom het advies om de griepprik te halen. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik van hun huisarts.

    De meeste mensen krijgen de griepprik tussen half oktober en half november omdat de griepprik vóór de start van het griepseizoen gehaald moet worden. Dit begint meestal niet eerder dan december. De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt.

    Doelgroep
    Jaarlijks selecteren huisartsen de patiënten in hun praktijk die een medische indicatie hebben voor de griepprik en mensen van 60 jaar en ouder. Dat doen ze ook voor hun patiënten die in verzorgingshuizen en eventueel nabijgelegen asielzoekerscentra wonen. Specialisten ouderenzorg selecteren bewoners in verpleeghuizen en artsen verstandelijk gehandicapten in intramurale voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook artsen van GGZ-instellingen en revalidatiecentra kunnen griepvaccins bestellen voor patiënten met een medische indicatie voor de griepprik.

    Werkwijze
    Tussen half oktober en half november worden de meeste mensen gevaccineerd, vaak tijdens speciale spreekuren. Dit vindt meestal plaats bij huisartsenpraktijk of bij de zorginstelling, maar soms ook in een ruimte in de buurt van de huisartspraktijk. De huisarts vaccineert meestal samen met de doktersassistenten en praktijkondersteuners.

    RIVM

    Griep - Nieuws 2012 - 2013
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

    Zie ook: http://www.bewustgepriktvooru.nl/default.aspx

    Artikel met verslag van de resultaten van het onderzoek: http://www.eurosurveillance.org/View...rticleId=20512


    Griepprik voor ziekenhuispersoneel voorkomt infecties bij patiënten

    Datum: 23 oktober 2013

    Hoe meer verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis een griepprik hebben gekregen, hoe minder patiënten in het ziekenhuis griep en/of een longontsteking oplopen. Deze conclusie trekt UMCG-onderzoeker Josien Riphagen op basis van haar onderzoek.

    Zij ontwikkelde een campagne waardoor de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel toenam met maar liefst 23,7%. Het aantal patiënten dat griep en/of een longontsteking opliep in het ziekenhuis daalde hierdoor van 9,7% naar 3,9%. “Verpleegkundigen en artsen die de griepprik halen, dragen dus echt bij aan het voorkomen dat het griepvirus zich verspreidt naar patiënten”, vertelt Riphagen. Zij promoveert op 28 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Riphagen ontwikkelde de campagne voor de griepvaccinatie op basis van een vragenlijstonderzoek onder ziekenhuispersoneel. “Hierdoor kregen we inzicht in bevorderende en belemmerde factoren voor het halen van de griepprik door ziekenhuismedewerkers.” Als voorbeeld noemt Riphagen dat het belangrijk is om de griepprik op een handig tijdstip aan te bieden, bijvoorbeeld tijdens de wisseling van diensten. De vaccinatiecampagne werd ondersteund door de Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

    UMC’s

    Aan het onderzoek deden alle acht Universitaire Medische Centra (UMC’s) in Nederland mee. Twee ziekenhuizen hadden al een heel effectieve vaccinatiecampagne voor het personeel en namen deel als externe controle. Van de zes andere ziekenhuizen voerde de helft de nieuwe vaccinatiecampagne in en de andere UMC’s voerden de eigen griepcampagne uit zoals in voorgaande jaren. Het effect van de campagne blijkt duidelijk uit de grote toename van de vaccinatiegraad onder het ziekenhuispersoneel.

    Patiënten

    Riphagen onderzocht hoeveel patiënten in het ziekenhuis besmet raakten met griep en/of een longontsteking opliepen. In elk ziekenhuis ging ze dit na op de afdelingen Interne Geneeskunde en de Kinderafdeling. De onderzoeksperiode betrof de griepseizoenen 2009/2010 en 2010/2011. Riphagen stelde vast dat op de afdelingen Interne Geneeskunde 9,7% van de patiënten in de controle UMC’s griep en/of een longontsteking kreeg, en 3,9% van de patiënten in de UMC’s waar de nieuwe vaccinatiecampagne was ingevoerd. Deze daling in het aantal infecties hangt samen met de hogere vaccinatiegraad onder het personeel.

    Meer ziekenhuizen

    De griepvaccinatiecampagne die Riphagen ontwikkelde en invoerde bleek ook kostenbesparend te zijn. “De kracht van deze gestructureerde griepvaccinatiecampagne is dat we zoveel mogelijk aansluiten bij de opvattingen van ziekenhuispersoneel. Het ontbreekt nu nog vaak aan kennis. Verpleegkundigen en artsen moeten weten dat de vaccinatie niet alleen nuttig is voor henzelf, maar vooral ook voor hun patiënten”, aldus Riphagen. Inmiddels heeft de Afdeling Epidemiologie van het UMCG subsidie gekregen van ZonMw voor de implementatie van de vaccinatiecampagne in andere ziekenhuizen in Noord Nederland.

    RUG

    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

      Griep slaat toe in de VS

      Niet alleen de snerpende kou en de sneeuw speelt de mensen parten in de VS en Canada . Ook de griep slaat in alle hevigheid toe.

      De heersende griepvariant is een oude bekende: de Mexicaanse griep. Ook nu weer relatief veel jongere mensen die ziek worden en/of complicaties krijgen. In Louisiana zijn ziekenhuizen die bedden tekort komen na een grote toeloop van patiënten.

      In de meeste landen van Europa houdt de griep zich nog koest. Hier en daar gaan de grafieken omhoog. Uit Spanje komen berichten over toenemende aantallen grieppatienten. Ook in Italië is het griepseizoen goed op gang aan het komen.


      Flu worsens across U.S., hitting younger adults hard

      Cydney Weiner and Maggie Fox NBC News



      This map from the CDC shows flu activity by state for the week ending Dec. 28, 2013.


      It’s flu season, all right. Federal officials reported on Friday that influenza activity is widespread in 25 states and regional in 20 more, although it’s not at epidemic levels yet.

      “We’re seeing pretty substantial increases in activity, but they’re not unexpected,” says Dr. Michael Jhung, a medical officer in the flu division of the Centers for Disease Control and Prevention. “We see pockets of high activity in several states and pockets of low activity in others, but we expect every state will get hit.”

      Michigan’s one hard-hit state, and at the University of Michigan, more than a dozen adults and children infected with flu are on life support.

      “Most are young and otherwise healthy, and were transferred to U-M from other hospitals because their flu was so severe. Most have the H1N1 strain of flu,” the hospital said in a statement. “And as far as hospital staff can tell, these patients either didn’t get the flu vaccine at all — or didn’t get it in time to protect them fully.”

      Read more: NBC News
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

        Griepepidemie op zijn vroegst eind januari

        Een griepepidemie blijft Nederland voorlopig bespaard. Er zijn op dit moment weinig mensen ziek. Dat meldt het Nivel, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, maandag in de wekelijkse griepcijfers. Het instituut verwacht op zijn vroegst eind januari een griepepidemie.

        In de laatste week van 2013 hadden ?slechts? zestien op de honderdduizend mensen een griepje. Vorig jaar waren dit in dezelfde periode nog zo?n zestig mensen. Het aantal steeg daarna snel, met een piek in de laatste week van januari waarin bijna 160 op de honderdduizend mensen ziek waren. Van een epidemie is sprake als het getal twee weken 51 of hoger is.

        Dat de epidemie nog even op zich laat wachten, heeft volgens het Nivel onder andere te maken met het weer. ?De temperatuur ligt nu een stuk hoger dan vorig jaar en ook de luchtvochtigheid is hoog. Griep grijpt sneller om zich heen bij een droge lucht en koud weer.?

        Op dit moment komt de griep dus nog sporadisch voor. Met name kinderen tot 4 jaar zijn nu het slachtoffer. ?Maar dat kan de komende weken veranderen. Al verwachten wij dat het nog wel even duurt. Griep verspreidt zich geleidelijk. We gaan niet in een week een enorme stijging zien. Als er een epidemie komt dan op zijn vroegst eind januari?, stelt de woordvoerder.

        De griepepidemie van vorig jaar was met achttien weken de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar.

        06-01-2014

        Nederlands Dagblad

        Voor de laatste update van het NIVEL :
        De griepactiviteit in Nederland: seizoen 2013 / 2014 - NIVEL

        Met dank aan Paracelsus
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #5
          Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

          In delen van zuidelijk Europa "heerst" de griep: met name in Portugal, grote delen van Spanje en Turkije. Ook in o.a. Frankrijk, Italië, Zweden en Engeland wijzen de grafieken omhoog. Het ziet er naar uit dat Nederland ook aan de beurt komt.


          Nog geen griepepidemie in Nederland

          16 januari 2014 - Er is nog geen griepepidemie in Nederland! Ook in de ons omringende landen is nog geen sprake van epidemische griep. Op grond van de gegevens van 16.000 vrijwillige Nederlandse en Belgische griepmeters ligt het aantal griepachtige ziektebeelden nog onder de drempelwaarde voor januari en is een griepgolf pas later te verwachten.

          (......................)

          In Europa heeft de griep al wel de kop opgestoken in Portugal. Ook 'rommelt' het in Spanje en delen van Groot-Brittannië. En verderop in Turkije. Omdat griep vaak van west naar oost en van zuid naar noord door Europa golft, zal ook Nederland er dit jaar wel niet aan ontkomen.

          Dat huisartsen de griep anders rapporteren, is niet zo verwonderlijk. "In Nederland gaat slechts 25% van de patiënten met een griepachtig ziektebeeld naar de huisarts," vervolgt Koppeschaar. "En dat zijn dan meestal ouders met zeer jonge kinderen. Zij maken zich zorgen over de hoge koorts en luchtwegaandoeningen bij hun kind. Verder zien de huisartsen veel risicogroepen, waaronder 65-plussers. De Grote Griepmeting krijgt minder rapportages van zeer jonge kinderen. Maar wij zien wel de rest van de bevolking, waaronder ook de risicogroepen en 65-plussers. Bij hen is er op dit moment nog echt geen sprake van epidemische griep."

          DeGroteGriepMeting

          De griepactiviteit in Nederland: seizoen 2013 / 2014 - NIVEL - 16 jan 2014

          .
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #6
            Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

            Overzicht griep in Europa - week 3 (13-19 janauri 2014)

            In Nederland houddt griep zich nog redelijk rustig. Een aantal andere Europese landen heeft er aardig last van.

            Vooral in zuidelijke landen heerst de griep: Griekenland, Bulgarije, Spanje en Portugal. Daarnaast roert de griep zich in Engeland.

            Main surveillance developments in week 3/2014 (13?19 January 2014)


            For week 3/2014:

            ? Of the 29 reporting countries, four (Bulgaria, Greece, Portugal and Spain) reported medium-intensity
            influenza and Portugal, Spain and the UK (England) reported geographically widespread activity.

            ? Of 1 401 sentinel specimens tested across 27 countries, 447 (32%) were positive for influenza virus.

            ? Dominant viruses were reported by Bulgaria, Greece, Portugal, Spain, Sweden, the UK (Scotland)
            (A(H1)pdm09 virus) and Slovenia (A(H3)).

            ? Since week 40/2013, France and Spain have reported 33 fatal cases related to influenza virus infection, 19
            (58%) of them being infected with influenza A(H1)pdm09 virus.

            A growing number of countries are reporting an increasing proportion of specimens testing positive for
            influenza virus. Increasing numbers of hospitalised laboratory-confirmed and fatal influenza cases have been
            reported in the last few weeks.

            More: ECDC
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #7
              Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

              Regionale 'minigriep' van noord naar zuid door Nederland

              10 februari 2014 – De griep zet nog niet echt door. Zagen we vorige week aan de hand van de voorlopige cijfers een snelle stijging van griepachtige ziektebeelden in een deel van Nederland, dan zet deze trend niet echt door. Zoals het er nu uitziet, was er sprake van een ‘minigriep’ die eerst de drempelwaarde overschreed in Noord-Holland, vervolgens in het midden van Nederland (Utrecht, Gelderland, Flevoland) en afgelopen week in de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg).



              Minigriep trekt van noord naar zuid door Nederland (lichte roodkleuring).

              Nu de meer definitieve gegevens binnen zijn, gaat het om een nipte overschrijding van de drempelwaarde:



              De griep in Nederland. De groene lijn geeft griepactiviteit aan, de grijze lijn is de drempelwaarde. Pas als de groene lijn twee weken achtereen boven de grijze lijn ligt, spreken we van een epidemie.

              Met de Nederlandse voorjaarsvakantie op komst (15 februari t/m 23 februari regio’s Midden en Zuid; 22 februari t/m 2 maart regio Noord) en met nog steeds redelijk hoge buitentemperaturen lijkt het er haast op dat de griep deze winter gaat overslaan.

              DeGroteGriepmeting
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #8
                Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

                Zie ook: De griepactiviteit in Nederland: seizoen 2013 / 2014 - NIVEL - 19 febr 2014

                Griep en verkoudheid breiden zich uit

                De minigriep, die zich de afgelopen weken al regionaal voordeed in Nederland, is zich aan het uitbreiden. Dat blijkt uit de recente meldingen van vrijwilligers aan de Grote Griepmeting. Het betreft nog geen hevige griep. Het aantal gevallen steekt net uit boven de drempelwaarde. Maar er is een belangrijke stijging te zien van griep bij jongeren, gezinnen met kinderen, en ouderen. Ook steeg het aantal verkoudheden de afgelopen weken zeer snel.



                Het aantal griepgevallen breidt zich langzaam uit. Hoe sterker de roodkleuring, hoe hoger de griepintensiteit.





                Het aantal griepgevallen (de groene lijn) komt in Nederland net iets boven de drempelwaarde (de grijze lijn) uit.

                DeGroteGriepmeting
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #9
                  Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

                  Griep zet niet door

                  De griep lijkt over te waaien dit seizoen. Het aantal geregistreerde gevallen schommelde enige tijd rondom de epidemische drempel. Nu is sprake van een sterke daling.


                  De door NIVEL-peilstationhuisartsen geregistreerde nieuwe influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) per 100.000 inwoners per week.


                  De griepactiviteit in Nederland: seizoen 2013 / 2014 - NIVEL - 7 mrt 2014
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #10
                    Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

                    Zie ook: Gezondheidsraad - Griepprik: gezonde ouderen wel, gezonde zwangeren niet

                    17 september 2014

                    Vijfde jaar op rij daling aantal griepprikken

                    Vorig jaar hebben opnieuw minder mensen een griepprik gehaald. Dat was voor het vijfde jaar op rij, meldt het universitair ziekenhuis St. Radboud in Nijmegen woensdag.

                    In 2013 besloot 59,6 procent van de mensen die daarvoor waren opgeroepen zo'n beschermende prik te halen. In 2012 was dat nog 62,4 procent, in 2008 2008 liet nog 71,5 procent.

                    Iets minder dan eenderde van de Nederlanders loopt door ziekte of een hogere leeftijd een groter risico dat griep voor hen schadelijke gevolgen heeft en mag daarom elk jaar een griepprik halen bij de huisarts. De sterkste daling is volgens de onderzoekers ook al vijf jaar te zien in de groep van 60 tot 65 jaar oud.

                    NU.nl


                    VOOR VIJFDE JAAR OP RIJ MINDER GRIEPVACCINATIES - 17 september '14

                    Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is sprake van een daling in de vaccinatiegraad van patiënten met een verhoogd risico op ernstige gevolgen van griep. Dit blijkt uit onderzoek van IQ healthcare, in opdracht van het RIVM. IC Healthcare maakt deel uit van het Radboudumc.

                    Vanwege leeftijd, ziekte, medicijngebruik of chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatproblemen, nierziekten en luchtwegaandoeningen loopt ongeveer een derde van alle Nederlanders een verhoogd risico op ernstige gevolgen van de griep. Deze mensen ontvangen jaarlijks een uitnodiging voor een gratis griepprik in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie. In 2008 lag het percentage vaccinaties in de doelgroep nog op 71,5 procent. In 2013 is deze vaccinatiegraad gedaald naar 59,6 procent. De daling wordt gezien in alle specifieke doelgroepen, maar is het sterkst waarneembaar in de leeftijdsgroep van mensen tussen 60 en 65 jaar.

                    Uit het onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad verschilt tussen de diverse groepen met een verhoogd risico. Mensen met diabetes mellitus laten zich het meest vaccineren (74,7 procent), gevolgd door mensen met hart- en vaataandoeningen (72,7 procent) en mensen met longaandoeningen (64,2 procent). Van de doelgroep met een leeftijdsindicatie (60 jaar of ouder) werd 65,7 procent gevaccineerd. Als mensen meerdere indicaties hebben (bijvoorbeeld omdat zij én hartpatiënt én longpatiënt zijn, of omdat zij bijvoorbeeld hartpatiënt zijn, maar daarnaast ook 60 jaar of ouder zijn) dan is de vaccinatiegraad hoger dan wanneer mensen vanwege één indicatie in aanmerking komen voor de gratis griepprik (respectievelijk 73,5 procent en 48,2 procent)

                    Voor het onderzoek over de vaccinatiecampagne 2013-2014 zijn gegevens van 177.631 patiënten uit 45 huisartsenpraktijken geanalyseerd op de omvang en de vaccinatiegraad van de totale doelgroep en de specifieke doelgroepen. IQ healthcare maakt voor de monitoring gebruik van gegevens van huisartsenpraktijken die deelnamen aan het voormalige Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). LINH was een samenwerkingsverband van NIVEL, IQ healthcare, LHV en NHG, en is medio 2013 over gegaan in de NIVEL zorgregistratie.

                    Nationale Zorggids
                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment


                    • #11
                      Re: Griepnieuws - seizoen 2013-2014

                      RIVM

                      Afgelopen griepseizoen was erg mild

                      Publicatiedatum:26-09-2014

                      Het afgelopen griepseizoen (2013/2014) was erg mild, na de uitzonderlijk langdurende epidemie in het seizoen ervoor. Ook liepen minder mensen een longontsteking op. In 2013 waren er evenmin grote uitbraken van de meldingsplichtige luchtweginfectieziekten legionella, papegaaienziekte, Q-koorts en tuberculose. In 2013 werden slechts 19 pati?nten gemeld met Q-koorts tegen 66 in 2012. Dit blijkt uit de jaarlijkse surveillance luchtweginfectieziekten 2013 van het RIVM.

                      Griep en longontsteking leiden elk jaar tot veel ziekenhuisopnames en sterfte in Nederland. Om de veranderingen in de ziektelast goed in de gaten te houden, volgt het RIVM deze trends actief. Het afgelopen griepseizoen was er slechts gedurende vier weken sprake van een griepepidemie. Bij de pati?nten met griepachtige klachten kwam naast het influenzavirus vaak RSV (respiratoir syncytieel virus) en neusverkoudheid (rhinovirus) voor. Er kwamen minder mensen met een longontsteking bij de huisarts dan voorgaande seizoenen, maar het aantal pati?nten met longontstekingen in verpleeghuizen bleef gelijk.

                      In vergelijking met griep komen de meldingsplichtige luchtweginfecties in Nederlands maar weinig voor. Ze zijn meldingsplichtig omdat tijdige maatregelen, zoals de besmettingsbron opsporen, belangrijk kunnen zijn om uitbraken of verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het RIVM volgt ook potentieel gevaarlijke nieuwe luchtweginfecties die elders in de wereld voorkomen. In mei 2014 werden voor het eerst in Nederland twee pati?nten gediagnostiseerd met het MERS coronavirus.



                      RIVM
                      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                      Comment

                      Working...
                      X