Announcement

Collapse
No announcement yet.

Griep - Nieuws 2012 - 2013

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Griepnieuws van seizoen 2011 - 2012


  Start griepvaccinatiecampagne

  Publicatiedatum: 01-10-2012
  Wijzigingsdatum: 02-10-2012
  Auteur: Coen Berends


  Vanaf half oktober halen meer dan 3,5 miljoen Nederlanders weer de gratis jaarlijkse griepprik. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Voor de meeste mensen is griep ‘slechts’ een vervelende ziekte die vanzelf weer over gaat. Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Mensen die tot deze groep behoren, krijgen daarom het advies om de griepprik te halen. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik van hun huisarts.

  De meeste mensen krijgen de griepprik tussen half oktober en half november omdat de griepprik vóór de start van het griepseizoen gehaald moet worden. Dit begint meestal niet eerder dan december. De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt.

  Doelgroep
  Jaarlijks selecteren huisartsen de patiënten in hun praktijk die een medische indicatie hebben voor de griepprik en mensen van 60 jaar en ouder. Dat doen ze ook voor hun patiënten die in verzorgingshuizen en eventueel nabijgelegen asielzoekerscentra wonen. Specialisten ouderenzorg selecteren bewoners in verpleeghuizen en artsen verstandelijk gehandicapten in intramurale voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook artsen van GGZ-instellingen en revalidatiecentra kunnen griepvaccins bestellen voor patiënten met een medische indicatie voor de griepprik.

  Werkwijze
  Tussen half oktober en half november worden de meeste mensen gevaccineerd, vaak tijdens speciale spreekuren. Dit vindt meestal plaats bij huisartsenpraktijk of bij de zorginstelling, maar soms ook in een ruimte in de buurt van de huisartspraktijk. De huisarts vaccineert meestal samen met de doktersassistenten en praktijkondersteuners.

  Meer informatie over de griepprik.

  RIVM
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Robert Koch Instituut: "werkzaamheid van griepprik minder dan verwacht"

  De werkzaamheid van de jaarlijkse griepprik viel tegen in het afgelopen seizoen, aldus het Duitse Robert Koch Instituut.

  Gemiddeld was de - gecorrigeerde - effectiviteit 49%, echter dat liep nogal uiteen per leeftijdsgroep.

  De hoogste beschermingsgraad werd gevonden bij kinderen tussen 0 en 14 jaar: 65%.

  Bij 60+ ers was dat niet meer dan 27% .

  Wel zijn er volgens het RKI aanwijzingen, dat als ingeënte mensen toch griep kregen, er bescherming was tegen een ernstig verloop.

  Meer onderzoek is nodig op dit punt zegt het RKI.

  Artsen dienen er bedacht op te zijn, dat ingeënte patiënten toch griep kunnen hebben.

  Het RKI beveelt ook voor het komend seizoen de griepprik aan voor risicogroepen.


  Robert Koch-Institut - Epidemiologisches Bulletin Nr. 41 - 15. Oktober 2012

  Wirksamkeit der Influenza-Impfung gegen saisonale
  Influenza A(H3N2) in der Saison 2011/2012


  Zusammenfassend ist die Wirksamkeit der saisonalen Influenza-
  Impfung gegen eine laborbestätigte Influenza-Erkrankung
  durch den Subtyp Influenza A(H3N2) in der Saison
  2011/2012 geringer als erwartet einzustufen. Auch
  wenn der Schutz vor einer Erkrankung nicht bei allen Geimpften
  gegeben ist, so kann es dennoch sein, dass z. B.
  geimpfte Risikopersonen zwar nicht vor einer Erkrankung,
  aber vor einem schweren Verlauf geschützt sind. Zur Bestimmung
  des Effektes für diesen Endpunkt sind jedoch
  weitere Studien notwendig. Für das klinische Management
  bedeuten die Ergebnisse, dass bei Patienten mit grippetypischen
  Symptomen auch dann an eine Influenza gedacht
  werden sollte (und ggf. eine antivirale Therapie eingeleitet
  werden sollte), wenn der Patient geimpft ist.

  .....

  Trotz der in der letzten Saison eingeschränkten Wirksamkeit
  bleibt die Influenza-Impfung die wichtigste Säule in
  der Influenzaprophylaxe. Die STIKO empfiehlt daher den
  oben angesprochenen Risikogruppen, sich in den Monaten
  Oktober oder November impfen zu lassen, um rechtzeitig
  zum Beginn der Influenzawelle geschützt zu sein.

  RKI
  Zie ook: Griepdebat krijgt een vervolg

  .
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

   Griepspuit helpt ook hartaanval te voorkomen

   De griepspuit beschermt niet alleen tegen infectieziekten, maar deze kan ook hartaanvallen voorkomen, dat blijkt uit recent Canadees onderzoek.   29/10/12

   Onderzoekers aan de universiteit van Toronto ontdekten dat de griepspuit het risico op een hartaanval met 50 procent vermindert en sterfte door hartziekten met 40 procent beperkt. Ze zeggen dat dit vaccin een belangrijke behandeling zou kunnen zijn om het hart gezond te houden, het beschermt ook tegen een hartaanval.

   Cardioloog Jacob Udell en zijn team bestudeerden klinisch onderzoek uit de jaren 60. "In totaal namen 3.227 patiënten deel aan de studie, de helft van hen hadden een hartziekte, de andere helft niet. De vorsers zetten willekeurig bij de helft van de deelnemers een griepspuit, de andere helft kreeg een placebo. De mensen die beschermd waren met een vaccin liepen heel wat minder risico op een hartaanval."

   Professor Udell zegt dat de reden voor het verband tussen de het vaccin en hartziekten niet duidelijk is. Het kan wel zijn dat bij patiënten met hartproblemen sommige factoren de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen, dit kunnen verstopte aders of minder zuurstof in het bloed als gevolg van de griep zijn. Het griepvaccin kan dit stoppen door de griep te voorkomen of door aanslag in de aders af te breken.

   Het Laatste Nieuws

   Meer in The Daily Mail

   .
   “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #4
    Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

    Het nieuws over onderstaand onderzoek naar de relatie tussen griep tijdens de zwangerschap en autisme is nu ook in Nederland doorgedrongen.

    Dat zwangere vrouwen kwetsbaarder zijn voor griep wisten "we" al, waarom dat zo is, blijft nog steken in vermoedens.

    Een nuancering van onderstaand nieuwbericht is op zijn plaats: als de kans op autisme door griep tijdens de zwangerschap twee keer zo groot is, is de kans nog steeds heel erg klein.

    Zoals gebruikelijk zet Mike Coston dit nieuws mooi in perspectief in zijn blog.    -----------

    Griep bij zwangerschap gelinkt aan autisme

    12 november 2012

    Kinderen van wie de moeders tijdens de zwangerschap flink de griep hebben gehad, hebben een grotere kans op autisme. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in een medisch vakblad voor kindergeneeskunde.

    Deense onderzoekers concludeerden dat als een vrouw tijdens een zwangerschap meer dan een week de griep heeft, de kans twee keer zo groot is dan normaal dat hun kind voor het derde jaar een autistische afwijking krijgt. Dat volgt uit een jarenlang onderzoek onder 97.000 zwangere vrouwen, meldden Amerikaanse media.

    Meer onderzoek nodig

    Andere veelvoorkomende infecties als verkoudheid en blaasontsteking leiden niet tot een verhoogde kans op autisme. Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) noemt het een interessant onderzoek, maar wil nog geen conclusies verbinden aan de bevindingen.

    Volgens het CDC moet eerst onderzocht worden wat het verband is tussen de griep en autisme. Bij dieren is aangetoond dat de griep invloed heeft op de ontwikkeling van hersenen bij ongeboren nakomelingen, maar of dat ook het geval is bij mensen, is nog niet bekend.

    RTL Nieuws

    ----------------

    Over autisme nog ander nieuws: de AAP, de club van kinderartsen in de VS, heeft recentelijk het belang onderstreept van nader onderzoek naar de relatie tussen het concept van de "leaky gut" en ASD, ofwel Autististic Spectrum Disorders.

    De AAP pleit voor meer onderzoek naar voedingspatronen, zowel bij het onstaan van autisme als de autisten zelf. Met name de gluten komen hier - weer eens - om de hoek kijken.

    Fasano heeft heel interessant onderzoek gedaan naar mechanismen die een rol spelen bij "lekkende darmen" (ook hersenen kunnen "lekken").
    In het kort: 80% van de mensen heeft een genetisch defect, waardoor teveel zonulne wordt geproduceerd na o.a. consumptie van gluten. Zonuline maakt de celmembranen doorlatend voor gluten. Het lichaam reageert met een onstekingsreactie. Aangetoond is dat vervolgens Coeliakie en Diabetes kunnen ontstaan.

    Fasano vermoedt dat ook andere ziekten - in feite autoimmuunziekten - gerelateerd zijn aan overproductie van zonuline als gevolg van glutenconsumptie: zoals asthma, MS, hersentumoren, ziekte van Crohn.


    Zonulin and Its Regulation of Intestinal Barrier Function: The Biological Door to Inflammation, Autoimmunity, and Cancer    Zie ook: Alterations of the intestinal barrier in patients with autism spectrum disorders and in their first-degree relatives.

    De doorlaatbaarheid van de darmen bij autisten en hun familie is veel groter dan gemiddeld. De onderzoekers denken aan een glutenvrij dieet voor autisten en hun directe familieleden.


    .
    “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #5
     Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

     Kans op griep is te voorspellen: na weerbericht straks ook het griepbericht?

     Geschreven op 27 november 2012 door Caroline Kraaijvanger     De kans is aanwezig dat het achtuurjournaal straks ietsje wordt uitgebreid. Na het journaal en weerbericht volgt dan het griepbericht. Wetenschappers stellen namelijk dat het mogelijk is om te voorspellen hoe groot de kans is dat mensen in een bepaald gebied de griep krijgen.

     De onderzoekers gebruikten daarvoor een techniek die nu wordt toegepast om het (lokale) weer te voorspellen. Hierbij worden real-time gegevens gebruikt om modellen die het weer kunnen voorspellen een duwtje in de juiste richting te geven en de kans op een verkeerde voorspelling te verkleinen. De onderzoekers deden datzelfde nu met de griep. Ze maakten daarbij gebruik van real-time gegevens van Google Flu Trends: dit programma schat in waar de griep zal toeslaan door te kijken naar het aantal zoekopdrachten die samenhangen met griep, in een bepaalde regio.

     Experiment
     De onderzoekers testten hun aanpak ook.

     Meer: Scientas.nl
     “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • #6
      Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

      Oud vaccin lijkt effectief tegen griep

      Omdat griep met name voor jonge kinderen en ouderen gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk dat er goede vaccins zijn. De effectiviteit van de huidige griepvaccins laat te wensen over. Onderzoek van UMCG-promovendus Natalija Budimir laat zien dat een “oud”, in onbruik geraakt vaccin mogelijk geherintroduceerd kan worden. Het lijkt bredere bescherming te bieden dan doorgaans gebruikte vaccins, waardoor vaccinatie niet jaarlijks herhaald hoeft te worden.

      Meer: Medical Facts

      Zie ook: "Oud type griepvaccin beschermt beter tijdens pandemie"
      “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #7
       Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

       'Maak selectiecriteria voor pandemie'


       Er moet een protocol komen, zodat duidelijk is wie er in geval van uiterste nood voorrang krijgt bij behandeling tijdens een grieppandemie. Dat stelt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) donderdag in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

       Bij een ernstige griepepidemie of -pandemie, kan het zijn dat er schaarste optreedt op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen. Daardoor zullen mensen die daar normaal zorg zouden krijgen, er niet terechtkunnen. Om te voorkomen dat er tijdens die crisis beslissingen genomen moeten worden, zou er vooraf nagedacht moeten worden over selectiecriteria, stelt het CEG. Wie niet wordt behandeld op de intensive care, heeft grote kans dat hij dood gaat.

       Lees verder bij De Volkskrant

       13 december 2012

       Degrotegriepmeting
       “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment


       • #8
        Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

        17 december 2012

        door: Skipr Redactie

        Huisarts berispt na miskleun Mexicaanse griep

        Een huisarts uit Nijmegen heeft een berisping gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle. Ze sloeg de plank mis toen ze een ernstig benauwde jongen van elf jaar tijdens haar avonddienst op een huisartsenpost in Nijmegen trof, meldt MedNet.

        Haar diagnose luidde hyperventilatie. De moeder van de jongen trof haar zoon de volgende dag dood in bed aan. Er was sprake van dubbelzijdige pneumonie door de Mexicaanse griep. De ouders bezochten in december 2010 de huisartsenpost omdat hun zoon ernstig benauwd en kortademig was en boven de veertig graden koorts had.

        Angst
        Het tuchtcollege oordeelt dat de arts niet had mogen volstaan met haar conclusie van hyperventilatie bij een overigens gezonde jongen. De angst van de jongen dat zijn keel dicht zou gaan zitten is door de huisarts ten onrechte opgevat als een signaal van psychische spanning.

        Skipr
        “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #9
         Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

         Het griepseizoen is begonnen

         Uit diverse Europese landen komen berichten over meer gevallen van griep. Met name in Noorwegen, Zweden en Engeland.         Euroflu

         In Nederland is nog steeds sprake van weinig griep, aldus het NIVEL. Als we kijken naar Google Flutrends, zien we een duidelijk stijgende lijn in Nederland.

         De ervaring van vorige jaren leert, dat het NIVEL ca een week achter loopt op Google Flutrends.

         Dat is ook logisch, eerst worden monsters verzameld via een netwerk van huisartsen. Vervolgens gaan ze naar het lab van het RIVM en dan naar het NIVEL. Op deze manier bieden de resultaten via het NIVEL zekerheid.

         [Link voor meer uitleg over meten van griep door het NIVEL]
         “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • #10
          Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

          Nederland en Engeland grieperig het nieuwe jaar in

          2 januari 2013

          De website van het Europese samenwerkingsverband van DeGroteGriepmeting : "Influenzanet.eu laat een stijging zien van griepachtige verschijnselen in Nederland en Engeland:          Deze trend wordt bevestigd door het overzicht via Euroflu:          Googleflutrends laat ook een stijging zien, die echter al begint af te vlakken.

          De gegevens via het NIVEL zijn vertraagd i.v.m. de Kerst en het Nieuwjaar. Bovendien vragen de labtesten wat meer tijd.

          Van een grootschalige griepepidemie lijkt geen sprake.
          “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #11
           Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

           03 januari 2013

           Nederland getroffen door griepepidemie           Nederland is dit jaar eerder getroffen door een griepepidemie dan vorig jaar. Sinds de kerst is er sprake van een milde griepepidemie, blijkt uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

           Op dit moment zijn 61 op de 100.000 mensen ziek door griep. Vooral jonge kinderen (0-4 jaar) hebben last van de bekende griepverschijnselen zoals stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn hoesten en spierpijn.

           Drie tot vijf dagen
           Volgens het NIVEL knappen de meeste mensen knappen na drie tot vijf dagen weer op.

           De laatste weken nam het aantal griepgevallen geleidelijk wat toe. Het NIVEL spreekt van een epidemie wanneer huisartsen van bepaalde peilstations twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en het virus daadwerkelijk aantreffen.
           'Ingeënte mensen goed beschermd'

           Volgens het NIVEL is, net als voorgaande jaren, het influenzavirus A(H3N2), het Mexicaanse griepvirus A(H1N1) en influenzavirus B aangetroffen. “Het is nog niet duidelijk welk virustype dit seizoen het overheersende type wordt, vertelt NIVEL-projectleider epidemioloog Gé Donker. "Maar alle tot nu toe gevonden griepvirussen zijn ook opgenomen in het griepvaccin van afgelopen najaar. Dus degenen die voor griep zijn gevaccineerd, lijken dit seizoen goed beschermd.”

           RTL Nieuws

           Updates NIVEL
           “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
           Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

           ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

           Comment


           • #12
            Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

            Nieuwe jaar begint met griep

            Als de scholen straks weer beginnen, kan een griepgolf de kop opsteken. Veel jonge kinderen vertoonden al voor de kerstvakantie griepachtige verschijnselen. De laatste week neemt ook het aantal griepachtige ziektebeelden bij oudere kinderen van 5 tot 14 jaar en bij volwassenen toe.            Griepachtige ziektebeelden (ILI= influenza like illness) gedurende de laatste week voor de jaarwisseling. Met name in de noordoostelijke provincies van Nederland meldden veel mensen zich ziek.

            Meer: DeGroteGriepMeting
            “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #13
             Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

             Uit de VS, via Nursing.nl.

             Verpleegkundigen ontslagen om weigeren griepprik

             03 januari 2013

             Acht verpleegkundigen in het Amerikaanse Goshen Hospital zijn ontslagen omdat zij de griepprik weigerden vanwege geloofsovertuiging.

             Dat berichten verschillende Amerikaanse media deze week.

             Sinds vorig jaar september is de griepprik voor alle medewerkers van het ziekenhuis verplicht. Ook andere ziekenhuizen in de regio hanteren dit beleid. Volgens woordvoerder Melanie McDonald van het Goshen Hospital is de griepprik verplicht gesteld op aanraden van verschillende Amerikaanse gezondheidsorganisaties. ‘De griep heeft het hoogste sterftecijfer van een vaccin-vermijdbare ziekte. Het zou onverantwoord zijn om dat te negeren vanuit ons perspectief van zorgverleners’, zegt woordvoerder Melanie McDonald in de regionale krant The Elkhart Truth.

             Geen griepprik
             Op basis van hun geloofsovertuiging weigerden verschillende verpleegkundigen de griepprik. Een aantal werden daarom ontslagen. ‘Ik wil het niet in mijn lichaam hebben uit persoonlijke overtuiging’, zegt een van de ontslagen verpleegkundigen, Joyce Gingerich in The Elkhart Truth. ‘Ik laat mijn persoonlijke overtuiging niet wijken voor een baan, hoewel ik het betreur.’ Volgens woordvoerder McDonald zijn er verschillende weigeringsverzoeken ingediend en beoordeeld. Zo zijn verpleegkundigen met een medische allergie wel vrijgesteld van de griepprik.

             Weerstand
             Vanaf 2007 geldt in Nederland het advies om gezondheidszorgmedewerkers te vaccineren tegen griep. Al vanaf het begin was er flink wat weerstand tegen dit advies. Zo liet in 2008 al 45,6 procent van de verpleegkundigen weten geen griepprik te halen ‘omdat ze kerngezond is en niet zomaar in zich liet prikken’. In 2011 zei bijna 70 procent van de verpleegkundigen op Nursing.nl de griepvaccinatie te weigeren.

             Griepprik hoor erbij
             In Nursing oktober stellen drie gerenommeerde wetenschappers dat de griepvaccinatie nu eenmaal bij het vak hoort. ‘Als verpleegkundige heb je nauw contact met de patiënt en daarom is het belangrijk om gevaccineerd te zijn. Daar moet je niet over zeuren, dat is onderdeel van de beroepsethiek’, zegt dr. Luc Bonneux. Hij vindt de griepprik voor ouderen vrijwel nutteloos, maar bij gezonde volwassenen is er wel degelijk bewijs dat de vaccinatie werkt. Voor verpleegkundigen zou het dan ook helemaal geen vraag moeten zijn of ze wel of niet de griepprik moeten halen, vindt hij.
             “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
             Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

             ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

             Comment


             • #14
              Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

              GRIEPGOLF BEREIKT BELGIË

              04-01-2013

              Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) kan nu met zekerheid zeggen dat de griep haar intrede doet in België. Maar opgelet: we kunnen nog niet spreken van een epidemie.

              Voorlopig geen epidemie
              De meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) tonen dat de epidemische drempel nipt bereikt is: tussen 24 december 2012 en 30 december 2012 gingen ongeveer 142 Belgen op 100 000 met een griepaal syndroom* naar de dokter. Dat is een significante stijging ten opzichte van de voorgaande week (17/12/2012 – 23/12/2012). Het is echter nog te vroeg om de griepepidemie in België te kunnen inluiden.

              Als deze trend zich voortzet en ook volgende week de epidemische drempel wordt overschreden, kan men spreken van een epidemie. Omwille van de kerstvakantie is het echter moeilijk te voorspellen hoe de griepcijfers zullen evolueren. Tijdens schoolvakanties wordt vaak een vertraging waargenomen in de stijging van de griepcijfers.

              Het is dus nog onzeker of de epidemische drempel zowel in week 52 van 2012 als in week 1 van 2013 zal overschreden worden. De epidemische drempel moet immers minstens 2 opeenvolgende weken overschreden worden om van een griepepidemie te kunnen spreken. Hierdoor kunnen we ten vroegste op woensdag 9 januari 2013 de griepepidemie al dan niet inluiden.

              Voorwaarden voor een epidemie
              Om van een epidemie te kunnen spreken moet aan alle onderstaande voorwaarden voldaan worden:

              Aantal consultaties voor griepale syndromen* ligt boven de epidemische drempel van 139,5 consultaties per 100 000 inwoners per week.

              Deze overschrijding van de epidemische drempel duurt minstens 2 opeenvolgende weken.

              Virologische analyse toont een significante verhouding van het aantal luchtwegstalen dat positief test op het influenzavirus.

              Vaccinatie
              De varianten van het virus die momenteel circuleren, zijn opgenomen in het griepvaccin. Wie zich heeft laten vaccineren is dus beschermd. Personen die tot een risicogroep* behoren en die nog niet gevaccineerd zijn, worden aangeraden zich nog snel te laten vaccineren.

              wiv-isp
              “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #15
               Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

               De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) op Twitter over "Mexicaanse griep" of wel de nieuwe influenza (A)H1N1 of H1N1pdm09 :

               @WHO
               The #influenza A (#H1N1) pandemic 2009 virus has been circulating in humans for over 3 years now & has become a seasonal human #flu virus
               Mexicaanse Griep terug in Nederland

               8-1-13

               De Mexicaanse Griep is terug in Nederland en treft vooral jonge mensen. Eén op de drie grieppatienten heeft op dit moment de Mexicaanse griep, zegt het Nivel. In Noorwegen overleed enkele dagen geleden een jongen van 10 jaar door de Mexicaanse griep.

               En intussen hebben veel ziekenhuizen daar te maken met een forse toename van het aantal grieppatiënten met long- en luchtwegproblemen.

               Influenza A
               De Mexicaanse griep stak in april 2009 de kop op in Nederland. Een driejarig kind had het virus opgelopen na een familiefeest in Mexico. Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop.

               Speciaal geval
               'Ik heb geen contact gehad over dit speciale geval', zegt Gé Donker van het Nivel. 'Alle gevallen van griep in de wereld worden wekelijks samengebracht. De Mexicaanse griep is ook de afgelopen griepseizoenen onder ons gebleven en het is ook verwerkt in het griepvaccin. Het is een seizoensgriep geworden.'

               AD
               “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
               Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

               ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

               Comment

               Working...
               X