Announcement

Collapse
No announcement yet.

Griep - Nieuws 2012 - 2013

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Minder mensen halen griepprik

  vrijdag 20 sep 2013


  Steeds minder mensen halen de jaarlijkse gratis griepprik. Dat is volgens de onderzoekers van het UMC St Radboud opmerkelijk, omdat steeds meer mensen in aanmerking komen voor een griepprik.

  Ongeveer eenderde van de Nederlanders komt in aanmerking voor vaccinatie tegen de griep, omdat ze bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatproblemen hebben. Ook mensen die 60 jaar of ouder zijn, krijgen elk jaar een uitnodiging om zich te laten vaccineren.

  In 2008 haalde nog 74,5 procent van de mensen uit de risicogroepen een griepprik. Vorig jaar was dat 62 procent.

  RisicopatiŽnten
  Er is niet onderzocht waarom steeds meer mensen niet meer komen opdagen. Onderzoekster Josť Braspenning denkt dat het te maken heeft met de commotie die 2011 ontstond toen er berichten waren dat de effectiviteit van de griepprik niet bewezen was.

  Voor mensen met een aandoening kan griep grote gevolgen hebben. De ziekte vermindert de weerstand. Klachten die zieke mensen sowieso al hebben, kunnen daardoor verergeren. In het uiterste geval kunnen mensen aan de griep overlijden.

  NOS.nl  Griepvaccinatiegraad doelgroep opnieuw gedaald

  Uit het onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad verschilt tussen de diverse groepen met een verhoogd risico. Mensen met diabetes mellitus laten zich het meest vaccineren (76 procent), gevolgd door mensen met hart- en vaataandoeningen (75 procent) en mensen met longaandoeningen (66 procent). Van de 60-plussers met een verhoogd risico werd 68 procent gevaccineerd.

  Als mensen meerdere indicaties hebben (bijvoorbeeld omdat zij ťn hartpatiŽnt ťn longpatiŽnt zijn, of omdat zij bijvoorbeeld hartpatiŽnt zijn, maar daarnaast ook 60 jaar of ouder zijn) dan is de vaccinatiegraad hoger dan wanneer mensen vanwege ťťn indicatie in aanmerking komen voor de gratis griepprik (respectievelijk 75 procent en 51 procent)

  Meer: UMC St Radboud

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Griep voorbij

  De griep is eindelijk Nederland uit. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van de Grote Griepmeting. De afgelopen twee weken is het aantal griepgevallen aanzienlijk gedaald. Na een 18 weken durende griepperiode is er geen sprake meer van een epidemie. In BelgiŽ was de epidemie al eerder ten einde.  Door vrijwilligers van de Grote Griepmeting gerapporteerde griepachtige ziektebeelden (ILI). Bij de Grote Griepmeting ligt de epidemische grens op 382 ziektegevallen per 100.000 deelnemers.

  ďHet betekent niet dat zich helemaal geen griepachtige ziektebeelden meer kunnen voordoen,Ē zegt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting. ďOok in de zomer is er influenza, maar in de warmere periode van het jaar heeft het virus minder vat en verloopt een eventuele besmetting vaak met minder ernstige symptomen. Ook kan het virus veel minder gemakkelijk worden verspreid.Ē

  De Grote Griepmeting

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Griep zorgt voor drukte op longafdelingen in Zeeland

  27 april 2013

  MIDDELBURG - De langste griepepidemie van de afgelopen twintig jaar heeft tot een toename van het aantal longpatiŽnten geleid.

  De Zeeuwse ziekenhuizen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar meer personen opgenomen.

  Op de afdeling acute opname van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes zijn in de eerste drie maanden van 2013 vijfhonderd longpatiŽnten meer opgenomen dan gebruikelijk. Gewoonlijk liggen op de longafdeling veertig patiŽnten; begin dit jaar zijn er pieken van zestig opgenomen patiŽnten geweest.

  Bij ziekenhuis Zorgsaam ZeeuwsVlaanderen was het beeld minder duidelijk: 477 patiŽnten op de afdeling longgeneeskunde in het eerste kwartaal van 2013 tegen 456 in 2012. Overigens is de griep in het grootste deel van het land op zijn retour. Vorige week telden alleen de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel nog meer dan 500 grieppatiŽnten per 100.000 inwoners. In de rest van Nederland was dit aantal beneden deze grens gedaald en daarmee is er geen sprake meer van een epidemie. Van 21 januari tot 24 februari lag heel Zeeland boven de epidemiegrens.

  PZC

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Update 24 april: de neerwaardse trend lijkt door te zetten; alleen het noorden van het land zit (zat?) nog boven de epidemische drempel volgens de peiling van Influenzanet.

  Is de griepepidemie nu eindelijk voorbij?

  De zwaluwen zijn weer in het land, het weer knapt op. Het ziet er naar uit dat nu eindelijk de griepepidemie bijna voorbij is.

  De lijn bij Influenzanet gaat weer omlaag, ook het overzicht op de kaart van Nederland laat een flinke daling zien.


  Last edited by Gert van der Hoek; April 24th, 2013, 04:15 AM. Reason: kaart 15-21 april toegevoegd.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  FORS MEER STERFGEVALLEN DOOR GRIEP EN KOU

  15 april '13

  UTRECHT (Novum) - De langdurige griepepidemie en het koude weer lijkt dit jaar voor fors meer sterfgevallen te zorgen. In de eerste drie maanden van het jaar zijn de gemiddelden veel hoger dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld stierven in de eerste dertien weken van 2013 meer dan drieduizend mensen per week.

  In andere jaren werd slechts een aantal weken de drieduizend gehaald maar nooit was het aantal overledenen zo lang zo hoog. Er sterven vooral meer ouderen. Volgens een woordvoerder van het CBS was in de afgelopen jaren al vaker sprake van een stijging ten opzichte van andere wintermaanden. In de winter overlijden volgens hem sowieso altijd meer mensen.

  Behalve aan kou en griep is de stijging ook toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer ouderen in Nederland komen. Het aantal overlijdensgevallen blijft daardoor op middellange termijn toenemen. Volgens de woordvoerder is dat 'onontkoombaar'. Een warme winter kan het aantal sterfgevallen wel tijdelijk drukken.

  Gezondheidsinstituut Nivel meldde vorige week dat de griepepidemie die al zestien weken heerst de langste is in twintig jaar. De epidemie is overigens wel bijna voorbij. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Vorige week kampten nog 52 op de honderdduizend met griepverschijnselen.

  Nationale Zorggids

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Hoe minder vitamine D, hoe meer griep


  Désirée De Poot
  Bron: de Apotheker

  donderdag 11 april 2013

  De griepepidemie en het feit dat die zo lang heeft aangesleept, zou niet te wijten zijn aan de lange winter, maar veeleer aan een algemeen tekort aan vitamine D.

  Dat beweren toch bepaalde Noorse wetenschappers. Zij hebben onderzoek gedaan naar grote influenza-epidemieën in Zweden, Noorwegen, de VS, Singapore en Japan en ze zijn tot de conclusie gekomen dat de aanwezigheid van vitamine D (of het tekort eraan) een doorslaggevende factor is.

  Volgens de studie is er een duidelijk een omgekeerd evenredig verband tussen zonlicht en griep. Hoe minder zonlicht, hoe meer griep. Of: hoe minder vitamine D, hoe meer griep. Dat tekort aan vitamine D reflecteert zich niet allen in meer griep, maar ook in een veel ernstiger verloop van de griepepidemie.

  In de winter, wanneer het tekort aan vitamine D het grootste is, zou het aantal sterfgevallen door een griepepidemie tientallen keren hoger liggen dan bij een epidemie in de zomer. De reden daarvoor zou liggen in het antibiotisch effect van vitamine D en het effect dat vitamine D heeft op het immuunsysteem.

  Knack.be

  Influenza, solar radiation and vitamin D.

  .

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Update 11 april

  Griepmeldingen nemen weer toe

  Opnieuw gaat de groene lijn van de grafiek weer omhoog. De kou weet niet van wijken en dat zorgt blijkbaar weer voor meer griepgevallen. De aantallen blijven hangen rondom de epidemische drempel. Als binnenkort echt het voorjaar aanbreekt, zal de griepepidemie waarschijnlijk op zijn laatste benen lopen.

  Update 3 april

  Daling aantal griepmeldingen

  Onderstaande grafieken via Influenzanet worden automatisch bijgewerkt. Te zien is dat begin april nu toch een daling weer is ingezet: de groene lijn "knikt" weer naar beneden. Ook het toegevoegde kaartje van 25 - 31 maart laat een vermindering zien van het aantal griepmeldingen. Volgende week kan deze trend bevestigd worden door het NIVEL.


  Griep is hardnekkig dit seizoen

  28 maart 2013

  De laatste koude inval zorgt voor een sprongetje in het aantal griepgevallen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens verzameld via Influenzanet. Met name in het noorden van het land is dat terug te zien.

  Volgende week kunnen we zien of de cijfers van NIVEL dit beeld kunnen bevestigen.  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Griepepidemie lijkt eindelijk achter de rug

  Na ongeveer 3 maanden lijkt het einde van de griepepidemie nu eindelijk in zicht.

  Dat blijkt uit de gegevens van Influenzanet en Google flutrends.
  De lijn bij Influenzanet is gedaald tot onder de epidemische drempel.

  Over enkele dagen kan de bevestiging komen via de cijfers van het NIVEL.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  12 maart 2013 - Opleving aantal griepgevallen.

  De kou van de laatste dagen lijkt voor een opleving te zorgen van het aantal griepgevallen in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste update van Influenzanet: zie onderstaand kaartje.  Van de website De Grote Griepmeting:

  Aantal griepgevallen neemt snel af

  8 maart 2013 - Het aantal griepgevallen in Nederland en België daalt zienderogen. Dat blijkt uit onze meest recente gegevens van de Grote Griepmeting. Als dit zo doorgaat, zal de griep over één à twee weken onder de epidemische grens zijn gedaald, al behoort een kleine opleving door de opnieuw invallende kou nog tot de mogelijkheden.

  Het aantal kinderen met griepachtige verschijnselen nam de afgelopen weken snel af. Ook volwassenen gaven steeds minder griepachtige ziektebeelden door. 65-plussers schommelen nog rond de epidemische grens (500 op 100.000 voor de Grote Griepmeting).


  Door vrijwilligers van de Grote Griepmeting gerapporteerde griepachtige ziektebeelden voor verschillende leeftijdsgroepen. Jonge kinderen hadden het meeste last van griep, gevolgd door hun ouders, gezinnen zonder jonge kinderen en tenslotte 65-plussers. De laatste groep krijgt jaarlijks ook de griepprik aangeboden.

  Recordgriep

  De griepepidemie was intenser dan vorig seizoen en duurt ook langer. 12 weken griep in het land is voor de afgelopen tien jaar wat betreft de Grote Griepmeting een record. Tijdens de winters van 2003/04, 2004/05, 2005/06 registreerden de griepmeters 9 weken griep, en tijdens de winter van 2007/08 11 weken (bij maar een zeer zwakke epidemie).

  Doordat maar 20% van de Nederlanders met griep naar de huisarts gaat, zien die een onderrapportage van het werkelijke aantal griepgevallen. Huisartsen zien voornamelijk kinderen, risicogroepen en 65-plussers, terwijl de Grote Griepmeting ook meldingen krijgt van gezonde volwassenen. Daardoor ziet de internetmeting veel meer griepachtige ziektebeelden.  Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland gemeten door de Grote Griepmeting (groene lijn) en door peilstations van huisartsen (rode lijn). De Grote Griepmeting registreert veel meer griepachtige ziektebeelden dan de huisartsen.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  28 02 2012

  Griep lijkt eindelijk minder te worden

  Influenzanet.eu laat zien dat het aantal gevallen van griep eindelijk minder wordt. Dat beeld wordt bevestigd door Google Flutrends.
  Volgende week komt Nivel met de cijfers om deze trend eventueel te bevestigen.

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  21 februari 2013

  Nog altijd griepepidemie – niet duidelijk waarom golf zo lang duurt

  door Wim Köhler

  BINNENLAND De griep is nog steeds het land niet uit. De nieuwste griepcijfers wijzen uit dat er al negen weken een ‘milde maar langdurige’ griepepidemie heerst.\
  Die nieuwe griepcijfers laten zien hoeveel mensen vorige week met griepklachten bij de huisarts kwamen. Dat waren 119 mensen per 100.000 inwoners. Vorige week waren het er iets minder. De week daarvoor werd de piek bereikt, met bijna 160 grieppatiënten op 100.000 Nederlanders.  ONDUIDELIJK WAAROM GRIEPGOLF ZO LANG AANHOUDT
  Marianne van der Sande, hoofd epidemiologie van het Centrum voor Infectieziektebestrijding in Bilthoven, zegt tegenover NRC Handelsblad niet te weten waarom de griepgolf van dit jaar zo lang aanhoudt. Misschien, zegt ze, komt het doordat dit griepseizoen in Nederland mensen ziek worden van drie verschillende griepvirussen. Een influenza B en twee influenza A’s. De twee A-varianten worden aangeduid met H3N2 en H1N1. Van der Sande:

  “Influenzavirussen veranderen steeds een beetje, maar die H1N1 is een directe nakomeling van het virus dat in 2009 de Mexicaanse griep veroorzaakte.”
  Volgens Van der Sande heeft meestal in een griepseizoen één van die drie influenzastammen de overhand.
  “Dat is dit jaar in Nederland niet zo. Hoe dat komt? Het is een kwestie van kracht van het virus en weerstand in de bevolking. De varianten die nu in Nederland circuleren vinden kennelijk alledrie genoeg mensen om in te groeien.”
  In Zuid-Europa is het anders. In Spanje en Italië overheerst dit jaar influenza B. Wie echt pech heeft krijgt dit jaar tweemaal griep.

  IN WERKELIJKHEID VEEL MEER MENSEN MET GRIEP
  Omgerekend naar 16 miljoen inwoners lijkt het om 19.000 griepzieken in Nederland te gaan. In werkelijkheid zijn het er veel meer. Bij de huisartsen melden zich vooral ouders met zieke kleine kinderen. Daardoor lijkt het of vijfmaal zoveel 0- tot 4-jarigen als 15- tot 64-jarigen griep hebben. Maar volwassenen met griep gaan niet snel naar de dokter. Die hebben koude rillingen, drie dagen flinke koorts, spierpijn, hoofdpijn en meestal een verkoudheid, in de keel en lager in de luchtwegen. Hoewel iedere doorgemaakte griep daarna ook wel enige bescherming biedt tegen andere influenzavirussen, kan de weerstand zo laag zijn dat een andere virusvariant ook nog ziekmaakt.

  NRC

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Griep lijkt over hoogtepunt heen

  11 februari 2013

  De griep lijkt over het hoogtepunt heen, maar is nog steeds wijd verspreid. Dat valt op te maken uit de overzichten via Influenzanet en Google Flutrends.

  Een Europees overzicht vindt u hier.  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Fikse griep

  6 februari 2013 - Zowel Nederland als België hebben fiks de griep. Dat blijkt uit de recentste weekresultaten van onze Grote Griepmeting. In Nederland hebben nu gemiddeld 150 op de 10.000 mensen griep. Alle provincies zijn getroffen. In Vlaanderen is het aantal mensen met een griepachtig ziektebeeld de 80 op 10.000 genaderd. In beide landen kan het aantal gevallen nog verder toenemen. Naar verwachting zal de griep tot in maart aanhouden.


  De ontwikkeling van de griep in Nederland en Vlaanderen gedurende de afgelopen twee weken.

  “Het echte aantal griepgevallen is in Nederland veel hoger dan de huisartsenposten meten,” zegt Carl Koppeschaar, de initiatiefnemer van de griepmeting via internet. “Nog geen twintig procent van de Nederlanders met griep gaat naar de huisarts. Wie wel gaan, zijn ouders met jonge kinderen en risicogroepen die griep hebben opgelopen. Daardoor zien de huisartsenposten niet goed wat er onder de rest van de bevolking gebeurt. De afgelopen weken daalde ook het huisartsenbezoek bij griep. Dat kan door gewenning zijn omdat iedereen nu wel weet dat er griep heerst, maar ook door het slechte weer dat mensen ervan weerhoudt om met griep naar de huisarts te gaan. De resultaten van de Grote Griepmeting en de huisartsenposten vullen elkaar dus goed aan.”


  Het aantal griepachtige verschijnselen in Nederland sinds het begin van de Grote Griepmeting in 2003. De huidige blauwe lijn lijkt het sterke griepseizoen van 2003, toen het Fujian-virus de kop opstak, te gaan evenaren of zelfs overtreffen.

  DeGroteGriepmeting

  Leave a comment:


 • Gert van der Hoek
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Tamiflu resistente Mexicaanse griep gevonden bij Nederlandse patient

  Het komt regelmatig voor dat Mexicaanse griep ( influenza A(H1N1)pdm09 ) resistent wordt tegen Tamiflu.

  Tamiflu (oseltamivir) kan de groei remmen van griepvirussen. Daardoor krijgt het lichaam meer tijd om af te rekenen met de griep. Dat is vooral van belang bij mensen / patienten met een verminderde weerstand.

  Maar juist bij mensen met een verminderde weerstand kan het Mexicaanse griepvirus muteren en resistent worden tegen Tamiflu. Dat is een verschijnsel dat regelmatig wereldwijd wordt gezien. Andere virusremmers worden dan zo nodig gebruikt.

  De Nederlandse patient kreeg als complicatie longontsteking, maar is met hulp van antibiotica en een andere virusremmer (zanamivir) goed genezen.

  Originally posted by Giuseppe Michieli View Post
  Source: EuroFlu, full page: http://www.euroflu.org/cgi-files/bulletin_v2.cgi
  Full report: http://www.flutrackers.com/forum/sho...10&postcount=1

  (...)

  Netherlands:

  'In the Netherlands, a hospitalised immunocompromised patient was identified carrying an oseltamivir resistant A(H1N1)pdm09 virus with the H275Y amino acid substitution.

  'This resistant variant emerged during oseltamivir therapy and was detected shortly after oseltamivir was stopped and before zanamivir therapy was started.

  'The patient was also treated with antibiotics for pneumoniae due to Haemophilus influenzae, thereof improved rapidly and was discharged 20 days after onset of respiratory symptoms.'

  (...)

  http://www.flutrackers.com/forum/sho...d.php?t=199504
  -
  ------

  Leave a comment:


 • gsgs
  replied
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  weeks 52,1,2,3,4
  update , weeks 52,1,2,3,4,5,6,7


  those 2 measures don't seem to correlate well
  Attached Files

  Leave a comment:

Working...
X