Announcement

Collapse
No announcement yet.

Griep - Nieuws 2012 - 2013

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #46
  Re: Griep - Nieuws 2012 - 2013

  Minder mensen halen griepprik

  vrijdag 20 sep 2013


  Steeds minder mensen halen de jaarlijkse gratis griepprik. Dat is volgens de onderzoekers van het UMC St Radboud opmerkelijk, omdat steeds meer mensen in aanmerking komen voor een griepprik.

  Ongeveer eenderde van de Nederlanders komt in aanmerking voor vaccinatie tegen de griep, omdat ze bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatproblemen hebben. Ook mensen die 60 jaar of ouder zijn, krijgen elk jaar een uitnodiging om zich te laten vaccineren.

  In 2008 haalde nog 74,5 procent van de mensen uit de risicogroepen een griepprik. Vorig jaar was dat 62 procent.

  RisicopatiŽnten
  Er is niet onderzocht waarom steeds meer mensen niet meer komen opdagen. Onderzoekster Josť Braspenning denkt dat het te maken heeft met de commotie die 2011 ontstond toen er berichten waren dat de effectiviteit van de griepprik niet bewezen was.

  Voor mensen met een aandoening kan griep grote gevolgen hebben. De ziekte vermindert de weerstand. Klachten die zieke mensen sowieso al hebben, kunnen daardoor verergeren. In het uiterste geval kunnen mensen aan de griep overlijden.

  NOS.nl  Griepvaccinatiegraad doelgroep opnieuw gedaald

  Uit het onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad verschilt tussen de diverse groepen met een verhoogd risico. Mensen met diabetes mellitus laten zich het meest vaccineren (76 procent), gevolgd door mensen met hart- en vaataandoeningen (75 procent) en mensen met longaandoeningen (66 procent). Van de 60-plussers met een verhoogd risico werd 68 procent gevaccineerd.

  Als mensen meerdere indicaties hebben (bijvoorbeeld omdat zij ťn hartpatiŽnt ťn longpatiŽnt zijn, of omdat zij bijvoorbeeld hartpatiŽnt zijn, maar daarnaast ook 60 jaar of ouder zijn) dan is de vaccinatiegraad hoger dan wanneer mensen vanwege ťťn indicatie in aanmerking komen voor de gratis griepprik (respectievelijk 75 procent en 51 procent)

  Meer: UMC St Radboud
  ďAddressing chronic disease is an issue of human rights Ė that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X