Announcement

Collapse
No announcement yet.

"Oud type griepvaccin beschermt beter tijdens pandemie"

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • "Oud type griepvaccin beschermt beter tijdens pandemie"

  'Oud griepvaccin beter tegen pandemie'

  Laatste update: 7 mei 2012

  AMSTERDAM - Het type vaccin dat in de jaren zeventig door nieuwe technologie in onbruik is geraakt werkt beter bij het bestrijden van een grieppandemie dan moderne vaccins.

  Een nadeel van het oude type is dat het vooral bij kinderen nogal eens bijwerkingen veroorzaakte, maar door nieuwe technologie is van bijwerkingen waarschijnlijk geen sprake meer, concluderen onderzoekers van het UMC Groningen.

  Bij de eerste griepvaccins, uit 1945, werd gebruikgemaakt van zogenoemde helevirusvaccins. Bij die methode wordt het griepvirus in grote hoeveelheden gekweekt en inactief gemaakt. Hierdoor is het virus niet meer ziekteverwekkend, maar activeert het wel het immuunsysteem.

  Sinds de jaren zeventig worden vaccins geproduceerd op basis van slechts een deel van het virusmateriaal. Dit type vaccin wordt tegenwoordig gebruikt bij de jaarlijkse griepvaccinatie.

  Immuunreactie
  UMCG-onderzoeker Felix Geeraedts maakte vaccins van het oude type, maar dan met moderne technieken. Hij concludeerde dat die vaccins een betere immuunreactie geven dan de gangbare vaccins. Ook kunnen ze in een lagere dosis worden gegeven. Bij een grieppandemie kunnen volgens hem dan ook beter helevirusvaccins worden gebruikt. Nu is dat nog niet het geval.
  De betere werking zou komen doordat bij het oude type vaccin ook materiaal uit de kern van het griepvirus aanwezig is. Juist dat kernmateriaal wekt volgens Geeraedts een betere immuunreactie op. De gangbare griepvaccins worden voornamelijk gemaakt met materiaal uit de celwand van het virus.

  WHO
  De onderzoeker wijst op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2006, waarin een omschakeling naar helevirusvaccins als een reële optie wordt gezien om de beschikbaarheid van griepvaccins te vergroten.

  Een belangrijk extra voordeel is volgens Geeraedts dat het oude type vaccin een jaar houdbaar is op kamertemperatuur. Veel vaccins zijn alleen bij vier graden een jaar houdbaar.

  Nu.nl  Het inzicht dat "hele virus" vaccins betere bescherming bieden is niet nieuw. Nieuw lijkt de manier van produceren en zuiveren van het vaccin. Het idee om gebruik te kunnen maken van vriesdrogen van het vaccin is ook heel interessant. Een wetenschappelijke publicatie heb ik nog niet gezien. Wel een persbericht van het UMCG.

  Zie ook bijvoorbeeld deze studies:

  Superior Immunogenicity of Inactivated Whole Virus H5N1 Influenza Vaccine is Primarily Controlled by Toll-like Receptor Signalling

  Return of inactivated whole-virus vaccine for superior efficacy

  A review of production technologies for influenza virus vaccines, and their suitability for deployment in developing countries for influenza pandemic preparedness
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X