Announcement

Collapse
No announcement yet.

Chronisch zieken vaccineren tegen seizoensgriep beste aanpak om opnames te verminderen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Chronisch zieken vaccineren tegen seizoensgriep beste aanpak om opnames te verminderen

    Bericht van onze Belgische buren.In Nederland worden ca 75% van de ouderen en chronisch zieken ingeënt tegen de seizoensgriep.

    14/07/2011

    Chronisch zieken vaccineren tegen seizoensgriep beste aanpak om opnames te verminderen



    (Belga) Slechts 20 procent van de chronisch zieken jonger dan 65 jaar wordt gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Om het aantal ziekenhuisopnames door deze griep te verminderen, moet deze bevolkingsgroep meer gevaccineerd worden. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

    Het aantal griepvaccins is beperkt, stelt het KCE. Daarom krijgen mensen met een hoger risico op complicaties en overlijden prioriteit bij griepvaccinatie, zoals 65-plussers, mensen in instellingen, chronisch zieken, zorgverleners, zwangere vrouwen, mensen tussen 50 en 65 jaar en pluimvee- en varkenskwekers.

    De interministeriële conferentie over gezondheid vroeg het KCE deze voorrangsregeling te bekijken. De onderzoekers stellen vast dat als 20 pct meer gezonde volwassenen tussen 50 en 65 jaar zouden worden gevaccineerd, dit ongeveer 4.000 ambulante griepgevallen zou helpen voorkomen. Het KCE stipt wel aan dat hiervoor meer dan 300.000 vaccins zouden nodig zijn. "Slechts 11 ziekenhuisopnames en geen enkel overlijden zouden worden vermeden. Deze raming is bovendien onzeker door de onvolledige patiëntengegevens en de virussen die kunnen wijzigen", luidt het.

    Het aantal vaccinaties van chronisch zieken ligt momenteel laag: slechts 20 pct van de groep jonger dan 65 jaar werd in 2008 tegen griep gevaccineerd. "Nochtans zijn zij diegenen die het meeste risico lopen op een ziekenhuisopname voor griep of een longontsteking. Een vaccinatie is de meest efficiënte oplossing om dit te voorkomen. Een stijging van het aantal vaccinaties met 20 pct, zou meer dan 200 opnames en 1 tot 15 sterfgevallen helpen vermijden."

    Metrotime
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X