Announcement

Collapse
No announcement yet.

Noord-Holland - Mogelijk vogelgriep bij ganzen in Midwoud - Bevestigd

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Noord-Holland - Mogelijk vogelgriep bij ganzen in Midwoud - Bevestigd

  Vogels Bonte Piet in quarantaine: ’We vermoeden een uitbraak in de regio’


  MIDWOUD

  Drie vogels die bij wildopvang Bonte Piet in Midwoud zijn binnengekomen vertonen ziekteverschijnselen van de vogelgriep. De vogels zijn ingestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor onderzoek. In afwachting van de uitslag worden alle vogels die binnen komen direct in quarantaine geplaatst in het noodhuisje.

  „We vermoeden dat er een uitbraak in de regio is”, vertelt beheerder Marije de Wit. „Er zijn een aantal symptomen die we herkennen. Die zagen we bij grauwe ganzen en een jonge kolgans”, gaat ze verder.
  Drie vogels die bij wildopvang Bonte Piet in Midwoud zijn binnengekomen vertonen ziekteverschijnselen van de vogelgriep. De vogels zijn ingestuurd naar de ...
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Meerdere vogelgriepgevallen geconstateerd bij Westfriese opvang Bonte Piet


  MIDWOUD - In ??n week tijd kreeg vogel- en wilde dierenopvang Bonte Piet 27 vogels binnen met verschijnselen van vogelgriep. Testresultaten van de NVWA bevestigen dat het om twee verschillende soorten van vogelgriep gaat. E?n van die varianten was dit seizoen nog niet eerder aangetroffen in Nederland en kan overgedragen worden op mensen, al komt dat volgens het RIVM slechts in zeldzame gevallen voor.


  Twee vogels waren besmet met vogelgriepvariant H5N8. Deze variant van het virus duikt op verschillende plekken op in Nederland en is voor zover nu bekend niet besmettelijk voor mensen. De andere vogel bleek besmet met variant H5N1 van het virus. Het is dit seizoen de eerste keer dat deze variant van de vogelgriep is aangetroffen in Nederland. H5N1 is ook besmettelijk voor mensen. Al komt dat vrijwel niet voor en is de ziekte bij mensen in Europa niet voorgekomen, zo vertelt Hans van den Kerkhof die arts infectieziekenbestrijding is bij het RIVM.

  "We zien momenteel bij de varianten van H5N1 in Europa, dat die niet of nauwelijks besmettelijk zijn voor mensen", aldus Van den Kerkhof. Alleen bij direct en intensief contact met besmette dieren kun je zelf ook besmet raken. "Langslopen is geen probleem, maar je moet ze niet aanraken met onbeschermde handen en daarna bijvoorbeeld aan je neus zitten."
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X