Announcement

Collapse
No announcement yet.

Laag pathogene H6 vogelgriep virussen in Nederland in 2019

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Laag pathogene H6 vogelgriep virussen in Nederland in 2019

  26 november 2019

  In 2019 (tussen januari en november) werden in het reguliere vogelgriep monitoringsprogramma 20 pluimveebedrijven positief getest op laag pathogene aviaire influenza virus. subtype H6. Wageningen Bioveterinary Research stelde vast dat het de subtypes H6N2, H6N8 en H6N1 betrof. Antilichamen tegen deze virussen werden aangetoond bij met name legbedrijven, maar ook een bedrijf met kalkoenen en een bedrijf met eenden werden positief getest. Op het bedrijf met kalkoenen werden klinische symptomen gezien, het is onduidelijk of deze werden veroorzaakt door het H6 virus of door co-infectie met andere pathogenen. Het betreft een niet bestrijdingsplichtige variant van vogelgriep. Een H6-virus kan zich niet ontwikkelen tot hoog pathogene aviaire influenza.

  De H6-besmette bedrijven werden gevonden door heel Nederland (zie de kaart). Dit zijn serologische detecties, waarbij antilichamen tegen het virus werden aangetoond. Het H6-virus werd niet aangetoond op deze bedrijven. Daardoor is het niet mogelijk om de virussen genetisch te vergelijken, en is niet bekend of de H6-variant hetzelfde is, in combinatie met de verschillende N-subtypen (N1, N2, N8). Tevens is niet bekend of het aparte introducties vanuit wilde vogels betreft, of dat er ook transmissie tussen bedrijven heeft plaatsgevonden.

  Jaarlijkse monitoring

  Ieder jaar worden er tussen de 10 en 40 bedrijven positief getest in het reguliere vogelgriep monitoringsprogramma voor laag pathogene aviaire influenza. Het aantal introducties is dit jaar daarmee niet verontrustend. Wel is opvallend dat het dit jaar met name H6-subtypen betreft. Waarschijnlijk circuleren er verschillende H6-subtypen in de wilde vogelpopulatie in Nederland.


  Click image for larger version Name:	09d864b3-ec58-4de1-ba24-2bf73e336fde_20191126_H6_bedrijven_2019e_2bf5dfb7_530x530.jpg Views:	0 Size:	34.9 KB ID:	820600
  In 2019 (tussen januari en november) werden in het reguliere vogelgriep monitoringsprogramma 20 pluimveebedrijven positief getest op laag pathogene aviaire influenza virus. subtype H6. Wageningen Bioveterinary Research stelde vast dat het de subtypes H6N2, H6N8 en H6N1 betrof. Antilichamen tegen deze virussen werden aangetoond bij met name legbedrijven, maar ook een bedrijf met kalkoenen en een bedrijf met eenden werden positief getest.
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X