Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

  13 03 2018

  Bij een eendenhouderij aan Leidijk in Kamperveen is vanochtend vogelgriep vastgesteld. Dat bevestigt woordvoerster Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. ,,Dit is afschuwelijk nieuws. We hoopten er net vanaf te zijn.”

  Het ministerie van Landbouw wil het nieuws nog niet bevestigen en komt in de loop van de middag met meer informatie. Het gaat volgens de website Boerderij.nl om een bedrijf, dat al tweemaal eerder is getroffen door de vogelgriep. Dat gebeurde in 2014 en 2016. De eigenaren willen nu nog niet reageren, zo laten ze telefonisch weten.

  De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is zwaar aangeslagen. ,,Ik kreeg het nieuws vanochtend. Meestal is dit de periode dat de wilde vogels wegvliegen en dat het vogelgriepgevaar dus wijkt. Daarom komt dit nieuwe geval ook keihard aan”, treurt De Haan. ,,We leken er met twee gevallen, in Groningen en Biddinghuizen, redelijk genadig vanaf te komen. Maar helaas…” Ze vermoedt dat het gaat om de variant die zeer slecht is voor de dieren, de hoogpathogene vogelgriep. ,,Maar dat is nog niet bevestigd.”

  Drie kilometer


  De Haan legt uit wat er in algemene zin na een besmetting gebeurt. ,,Naast de dieren van de getroffen pluimveehouder, worden meestal ook de dieren van bedrijven in een straal van een kilometer preventief geruimd. In een straal van 3 kilometer worden alle dieren gescreend, door middel van bloedonderzoek. En er wordt in een straal van ongeveer 10 kilometer een vervoersverbod afgekondigd. Dat zou voor veel pluimveehouders een nieuwe klap betekenen. Nu is het hopen dat het bij dit ene, nieuwe geval blijft. De pluimveehouders houden hun dieren in ieder geval nauwlettend in de gaten.”

  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

  Nieuwsbericht | 13-03-2018 | 16:44
  In Kamperveen (gemeente Kampen) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 29.000 vleeseenden. Het naastgelegen bedrijf met pluimvee wordt preventief geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.
  Kijk voor meer informatie en de regeling specifieke maatregelen in het beschermings- en het toezichtsgebied in verband met de bestrijding van hoogpathogene aviaire influenza in Kamperveen op Rijksoverheid.nl.

  https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/...-in-kamperveen

  "Safety and security don't just happen, they are the result of collective consensus and public investment. We owe our children, the most vulnerable citizens in our society, a life free of violence and fear."
  -Nelson Mandela

  Comment

  Working...
  X