Announcement

Collapse
No announcement yet.

Schmallenberg virus maakt koeien, schapen en geiten ziek

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Schmallenberg virus maakt koeien, schapen en geiten ziek

    Exotisch orthobunyavirus maakt koeien ziek

    Al enkele maanden waart een vervelende ziekte rond bij koeien in Duitsland, vlak over de grens van Oost-Nederland.

    Nu is de oorzaak gevonden: een variant van het orthobunyavirus. Dit virus duikt plotseling op in Europa, het komt normaal gesproken voor in Oceanië en Afrika. Het lijkt om een nieuwe variant te gaan, het is voorlopig het "Schmallenbergvirus" gedoopt, naar de vindplaats.

    Het virus wordt waarschijnlijk verspreid door knutten.


    Duitse koeienziekte baart melkveehouders in Twente zorgen

    maandag 07 november 2011

    ENSCHEDE - De Duitse veeziekte die rondwaart in 2.000 Duitse stallen baart melkveehouders in Twente en de Achterhoek grote zorgen.
    Slaat het over? ,,Het lijkt van niet, voer en vervuiling lijken de oorzaak'', zegt de Utrechtse hoogleraar Johanna Fink-Gremmels.

    De Duitse tv-zender ZDF toonde onlangs een recent overzicht van de Universiteit van Göttingen. De concentratie van de gevallen is niet ver van de Nederlandse grens. In Oost-Nederland zijn ontlastingmonsters genomen van koeien die lijden aan een vreemde vorm van winterdiarree. Is dat chronisch botulisme? "Nee, het ziektebeeld is anders. Bovendien zijn de dieren weer opgeknapt", zegt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Toch worden ook Nederlandse koeien ziek en staan de symptomen in geen enkel klassiek leerboek. Is het chronisch botulisme, zoals al in 2.000 Duitse veestallen? Het roept om onderzoek.

    Tubantia


    21 11 11

    Forscher entdecken unbekanntes Virus bei Rindern

    Im Sommer und Herbst erkrankten Rinder in den Niederlanden und Nordrhein-Westfalen - Tiermediziner konnten jedoch nicht ermitteln, woran. Jetzt wurde bei einigen der Kühe ein neues Virus entdeckt. Es ähnelt Krankheitserregern aus Afrika und Australien.


    Riems - Das Friedrich-Loeffler-Institut für Tiergesundheit (FLI) hat erstmals ein zu den Orthobunyaviren zählendes Virus bei Rindern in Deutschland nachgewiesen. Eigentlich seien die Erreger in Ozeanien, Australien und Afrika verbreitet, berichtet das auf der Ostsee-Insel Riems ansässige Institut.

    Die Experten vom FLI hatten nach einem unbekannten Erreger gefahndet, nachdem in den vergangenen Monaten vermehrt Rinder in Nordrhein-Westfalen erkrankt waren. Die Tiere litten den Angaben zufolge unter Fieber über 40 Grad Celsius und gaben deutlich weniger Milch. Zuvor hatten mehr als 80 Betriebe in den Niederlanden ähnliche Probleme gemeldet.

    Meer - Spiegel online


    New virus from Africa and Oceania spreads in German cattle

    Nov 21, 2011,


    Riems, Germany - A disease rare in German cattle has been provisionally identified by scientists as an orthobunya virus, or one usually found in Africa, Oceania and Australia, scientists said Monday.

    The federal animal disease laboratory at Riems said the new disease, dubbed the Schmallenberg virus, had been detected in nine animals in the North Rhine Westphalia state.

    Cases were also reported in the Netherlands.

    Initial tests suggested that the disease, which causes fever and reduces
    cows' milk output, is spread by mosquitos.

    In Africa and Oceania, the viruses are blamed for causing birth defects in calves and miscarriages in mother cows.

    Monsters and Critics
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Exotisch orthobunyavirus maakt koeien ziek in Duitsland

    Nieuw rundervirus ontdekt in Duitsland

    22-11-2011

    Wetenschappers van het Duitse Friedrich-Loeffner Instituut (FLI) voor diergezondheid hebben een nieuw virus ontdekt. Het virus is zeer waarschijnlijk de veroorzaker van koorts en een sterke productiedaling, die deze zomer werd gemeld bij Duitse koeien in Nordrhein-Westfalen.

    De ziekteverwekker krijgt voorlopig de naam ‘Schmallenbergvirus’, naar het gelijknamige plaatsje in Nordrhein-Westfalen waar het virus bij koeien werd aangetroffen. Deze zomer kwamen vanuit deze regio meldingen binnen van koeien met meer dan 40 graden koorts, een verminderd welbevinden, geen eetlust en een duidelijke daling van de melkproductie tot 50 procent. Na enkele dagen knapten de koeien weer op.

    In Nederland waarschijnlijk niet
    In augustus en september kwamen ook in Nederland meldingen binnen van koeien met koorts, een vermindere melkgift en waterdunne diarree. ‘Op dit moment is er nog geen reden om aan te nemen dat het om hetzelfde virus gaat’, meldt een GD-woordvoerder. ‘De diarree die in Nederland gemeld werd, was in Duitsland namelijk niet het hoofdprobleem.’
    Wel houdt de GD contact met Duitse diergezondheidsinstanties over mogelijk nieuwe ontwikkelingen.

    Variant niet eerder ontdekt
    Het Schmallenbergvirus is volgens GD en de Duitse wetenschappers een variant van het al bekende akabanevirus, dat vooral in Australië en Nieuw-Zeeland voorkomt en overgebracht wordt door muggen. De 'Schmallenbergvariant' was nog niet eerder ontdekt.

    Veeteelt
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Exotisch orthobunyavirus maakt koeien ziek in Duitsland

      Het gaat blijkbaar om een nieuwe variant van het virus. Dat niet wordt verspreid via muggen - zoals eerder gemeld - maar vermoedelijk via knutten: kleine mugjes.

      Knutten kunnen ook de drager zijn van o.a. het blauwtongvirus en van Afrikaanse Paardenpest.

      Link naar het rapport van het Friedrich-Loeffler-Institut :

      New Orthobunyavirus detected in cattle in Germany

      Er blijven nog veel vragen open, nader onderzoek is nodig.

      O.a. de relatie tussen het gevonden virus en de ziekteverschijnselen bij koeien moet nog definitief worden aangetoond.

      Ook wil men uitzoeken of het gaat om een virus dat nieuw geïntroduceerd is in Europa of dat het er al was, maar nog niet eerder gevonden.

      In Nederland is het virus niet gevonden.




      New Orthobunyavirus detected in cattle in Germany

      Information of the Friedrich-Loeffler-Institut

      last updated November 2011

      The Friedrich-Loeffler-Institut, Federal Research Institute for Animal Health (FLI), has first detected a virus of the genus Orthobunyavirus in cattle in Germany. Comparative analyses of the genetic material lead to the assumption that the virus belongs to the group of Akabane-like viruses. Based on the geographic origin of the sample, the virus was provisionally named „Schmallenberg virus“. Further investigations for characterization of the virus and epidemiological investigations will follow.

      Orthobunyaviruses of cattle are widely distributed in Oceania, Australia and Africa and, as a rule, initially cause very mild clinical symptoms. If pregnant animals are infected, however, temporarily delayed, sometimes considerable congenital damages, premature births and reproductive disorders may occur. Akabane-like viruses are mainly transmitted by biting midges.

      At present, it is not possible to confirm or exclude any causal relationship between the detection of „Schmallenberg virus“ and the observed clinical picture. Furthermore, it is unclear whether this exotic virus has been newly introduced or whether orthobunyaviruses have already been present in cattle in Europe for some time. To assess the significance of the detection of this virus, extensive additional investigations are required.

      Meer
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Exotisch orthobunyavirus maakt koeien ziek in Duitsland



        Mooie samenvatting via AgriHolland:

        22/11/2011   

        Nieuw rundervirus gevonden in Duitsland

        Het Friedrich-Loeffler-Institut, Bundesforschungsinstitut für Tiergesundheit (FLI), heeft voor het eerst bij runderen een Genus Orthobunyavirus bij runderen vastgesteld. Vergelijkende analyses van het genetische materiaal doen vermoeden dat het virus verwant is aan de groep van Akabane-achtige virussen. Het virus dat in Duitsland is gevonden wordt voorlopig aangeduid als 'Schmallenberg-virus'. Er vindt nog nader onderzoek plaats om het virus nader te karakteriseren en de epidemiologie te volgen.

        Orthobunya-virussen worden wel gevonden bij runderen in Oceanië, Australië en Afrika. Een besmetting gaat daarbij meestal gepaard met lichte ziekteverschijnselen. Een besmetting bij drachtige dieren kan wel zorgen voor schade aan de vrucht, vroeggeboortes en verstoring van de vruchtbaarheid. Akabane-achtige virussen worden hoofdzakkelijk door knutten verspreid.

        Er is tot dusver geen causaal verband te leggen tussen het 'Schmallenberg-virus 'en de klinische symptomen die bij de zieke runderen zijn gevonden, maar die link kan ook niet worden uitgesloten stelt het FLI. Het is ook onzeker of het om de insleep van een nieuw virus gaat of dat het een om een Orthobunyavirus gaat dat al gedurende langere tijd onder runderen in Europa voorkomt. Om daar inzicht in te verkrijgen is aanvullend onderzoek nodig.

        In de zomer van 2011 zijn bij het laboratorium van de FLI Insel Riems meldingen gedaan van ziektesymptomen bij koeien op bedrijven in Nordrhein-Westfalen die leken op blauwtong. Op verschillende bedrijven waren koeien aanwezig met meer dan 40 graden koorts en een sterk verlaagde melkproductie. Na enkele dagen herstelden de dieren. Vergelijkbare ziektebeelden werden ook op melkveebedrijven in Nederland gevonden. Vanaf september heeft het FLI diverse monsters van besmette bedrijven onderzocht. Daarbij kon werd geen enkel virus van een in Europa bekende runderziekte worden aangetoond.

        Met een nieuwe techniek werd vervolgens naar erfelijk materiaal van potentiële ziekteverwekkers gezocht. Daarbij werden monsters van een bedrijf in Schmallenberg gebruikt van dieren met heftige koorts en een sterk gedaalde melkproductie. Er werd een virus gevonden dat de meeste overeenkomsten vertoonde met Orthobunyavirussen uit de familie van Bunya-virussen. Nadere analyses wezen op een verwantschap met Akabane-, Aino- en Shamonda-virussen. Inmiddels zijn meer dan 100 monsters getest van 14 bedrijven. Daarbij werden 9 monsters van 4 bedrijven positief bevonden. Meer dan 90 monsters van runderen waar de ziekte niet voorkwam waren alle negatief.

        bron: Friedrich-Loeffler-Institut, november 2011
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #5
          Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland

          Gezondheidsdienst voor Dieren, Deventer

          GD ziet geen verband tussen runderziekten in Nederland en Duitsland

          In de Nederlands-Duitse grensstreek werden de afgelopen maanden in zowel Nederland als Duitsland problemen gemeld met de gezondheid van melkkoeien. Omdat de symptomen echter danig van elkaar verschillen gaat de GD ervan uit dat het om verschillende aandoeningen gaat.

          Eind augustus en in september 2011 steeg het aantal meldingen over melkkoeien met diarree en melkproductiedaling bij GD-Veekijker. Naar aanleiding hiervan is een pilot-onderzoek gestart, waarbij in samenwerking met andere organisaties is gezocht naar een ziekteverwekker. Deze is niet gevonden, ook niet met een moderne techniek waarbij breed naar alle bekende virusfamilies wordt gekeken. De problemen op de bedrijven zijn na 3 tot 11 dagen spontaan overgegaan. Andere klachten zijn op deze bedrijven niet opgetreden. Het aantal meldingen is vanaf oktober weer op het normale niveau.

          Omdat de problemen zich ook in het grensgebied met Duitsland afspeelden is destijds contact gezocht met in Duitsland werkende dierenartsenpraktijken en met de Landwirtschaftskammer van Nordrhein-Westfalen. De klachten bleken in beperkte mate ook in Duitsland te worden gezien. Er werden daar echter met name problemen van koorts en productiedaling gemeld waarbij diarree géén rol speelde. Omdat diarree in Nederland juist een zeer prominent symptoom was kan niet zondermeer worden gesteld dat het in Nederland en Duitsland om dezelfde aandoening ging.

          Koorts en melkproductiedaling in Duitsland: Schmallenbergvirus

          In de zomermaanden 2011 zijn er aan het Friedrich Loeffler Instituut veel monsters aangeboden uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor onderzoek op bluetongue. De bloedmonsters waren vooral afkomstig van volwassen melkkoeien met hoge koorts (>40°C), melkproductiedaling (tot 50&#37, algemeen ziek zijn (traag, slecht eten), stijf lopen, in enkele gevallen diarree of verwerpen en spontaan herstel na enkele dagen. Na oktober zijn de meldingen van dit ziektebeeld gestopt.

          Bij onderzoek door het FLI werden zowel blauwtong als andere bekende virusinfecties uitgesloten. Bij vervolgonderzoek in bloed van acuut zieke dieren werd in 9 van de 100 onderzochte monsters met 'Genome Sequence' technieken genetisch materiaal aangetoond van een virus behorend tot de familie van de Bunyaviridae, waartoe ook het Akabanevirus behoort. Het virus wordt voorlopig 'Schmallenbergvirus' genoemd naar de plaats in Sauerland waar de monsters vandaan kwamen. Het virus is nog niet gekweekt en of het de gesignaleerde ziekteverschijnselen kan veroorzaken is nog onbekend.

          Alhoewel het beeld dat in Duitsland is waargenomen daar op dit moment 'Holland Seuche' wordt genoemd, is het zo dat de waargenomen ziektebeelden in Duitsland en in Nederland verschillen. Er kan dus niet zondermeer kan worden gesteld dat het in beide landen om dezelfde aandoening ging. In de mestmonsters van de Nederlandse bedrijven met acute diarree zijn geen virussen gevonden uit de familie waartoe het 'Schmallenberg virus' wordt gerekend.

          Conclusie
          Hoewel door sommigen een relatie wordt gelegd tussen de hierboven beschreven beelden, moet er rekening mee worden gehouden dat het mogelijk om 2 verschillende ziektebeelden gaat. De ontwikkelingen en onderzoeken in Duitsland worden gevolgd. De GD is in overleg met het CVI en met de Duitse onderzoekers om te kijken of aanvullend onderzoek in Nederland zinvol is. Zoals aangegeven zijn er echter in Duitsland en Nederland op dit moment géén verhoogde aantallen meldingen van melkproductiedaling en koorts (met of zonder diarree) en de GD en het CVI verwachten dat deze situatie stabiel is.

          bron: GD, 28/11/11


          AgriHolland
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #6
            Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland

            New orthobunyavirus detected in cattle in Germany

            SCOFCAH Brussels 6 December 2011

            Link to presentation

            .
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #7
              Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland

              16/12/2011

              Schmallenbergvirus speelde ook op Nederlandse melkveebedrijven

              De diarreeproblemen en melkproductiedalingen die in augustus en september speelden op Nederlandse melkveebedrijven, zijn waarschijnlijk toch veroorzaakt door het recent in Duitsland ontdekte Schmallenberg Akabane-virus. Dat wordt bevestigd door Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Ook in een aantal bloedmonsters van zieke koeien van Nederlandse bedrijven is het virus gevonden.

              De GD ging er in eerste instantie vanuit dat in Nederland een ander probleem speelde dan in Duitsland aangezien in Nederland de koeien ernstig diarree hadden, terwijl dat in Duitsland niet als het hoofdprobleem werd gezien. Bij koeien die geïnfecteerd zijn met het Schmallenberg Akabane-virus, daalt de productie fors. De dieren krijgen bovendien heftige diarree. Na een dag of 10 zijn de verschijnselen verdwenen en komt de melkproductie weer terug op het oude niveau.

              In Duitsland wordt tevens rekening gehouden met afwijkende geboortes. Dat verschijnsel kan zich voordoen bij koeien die in de tweede helft van de dracht besmet raken met het virus. De eerste meldingen daarvan zijn al gedaan, maar dierenartsen verwachten half januari een echte piek.

              bron: Agd.weekend, 16/12/11

              Agri Holland
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #8
                Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland - Virus ook in Nederland gevonden


                Link naar rapport van het Friedrich-Loeffler-Institut :

                New Orthobunyavirus detected in cattle in Germany - PDF



                Nieuw virus onder schapen en koeien in Nederland

                Nieuwsbericht | 16-12-2011

                Sinds 1 december krijgt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is op 15 december in de hersenen van 2 lammeren van hetzelfde bedrijf het zogenoemde Schmallenbergvirus aangetroffen.

                Het Duitse Friedrich L?ffler Institut (FLI) heeft eerder op 18 november van dit jaar in bloedmonsters van zieke runderen uit Schmallenberg dit virus aangetoond. Net als in Duitsland is ook in Nederland in augustus/september van dit jaar een ongewoon hoog aantal gevallen van diarree, koorts en melkgiftedaling op rundveebedrijven gemeld. Recente testen van 50 bloedmonsters op bedrijven met koeien met diarree waren in 18 gevallen positief voor het Schmallenbergvirus.

                Schmallenbergvirus
                Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus waarmee we in Nederland en Europa nog geen ervaring hebben. In een brief waarmee staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de Tweede Kamer op de hoogte stelt van het nu in Nederland geconstateerde Schmallenbergvirus, noemt hij een verdere toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van dit virus "zeer waarschijnlijk". Ook sluit hij niet uit dat er kalveren en geitenlammeren met deze aangeboren afwijkingen worden geboren.

                Er is geen Europese aangifte- of bestrijdingsplicht voor dit virus. Maar gezien de mogelijke gevolgen voor de sector volgt de staatssecretaris de ontwikkelingen nauwlettend. Conform recente afspraken over de aanpak van nieuwe (virus)infecties zijn VWS en het RIVM op de hoogte gebracht en betrokken bij het vervolgonderzoek. Op basis van een eerste risicoanalyse door het RIVM wordt het risico voor de volksgezondheid gering geacht.

                Het nemen van preventie- of bestrijdingsmaatregelen is op dit moment niet mogelijk omdat er geen gegevens zijn over infectieroute en verspreiding. Daarbij komt dat de nu waargenomen verschijnselen het gevolg zijn van een infectie die waarschijnlijk al enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Het CVI is al begonnen om de diagnostiek verder te ontwikkelen, epidemiologisch onderzoek te starten en voorbereidingen te treffen voor mogelijke vaccinontwikkeling. Hierin wordt samengewerkt met de GD, het RIVM en het Duitse FLI.

                Rijksoverheid


                Recente presentatie over de vondst van het virus in Duitsland:

                New orthobunyavirus detected in cattle in Germany

                SCOFCAH Brussels 6 December 2011

                Link to presentation
                .



                Link : Brief van staatssecretaris Bleker aan de 2e Kamer

                fragment:

                Koeiendiarree
                In Nederland werd in augustus/september 2011 op ruim 80 rundveebedrijven
                diarree, koorts en melkgiftedaling gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren
                (GD). De dieren herstelden weer en de oorzaak bleef onduidelijk. Deze
                verschijnselen werden in dezelfde periode ook op Duitse rundveebedrijven
                gevonden. Het Duitse Friedrich L?ffler Instituut (FLI) heeft op 18 november jl. in
                bloedmonsters van deze zieke runderen een nieuw virus aangetoond dat op dit
                moment het ?Schmallenbergvirus? wordt genoemd.

                Direct na het aantonen van dit virus is de gebruikte diagnostische test meteen
                door het FLI overgedragen aan het Centraal Veterinair Instituut (CVI) om ook in
                Nederland monsters van diarree-bedrijven te testen. Het CVI heeft 50
                bloedmonsters van 8 diarree-bedrijven en 115 controlemonsters van bedrijven
                zonder problemen onderzocht. Op 8 december 2011 bleken 18 van de 50 diarreemonsters
                positief voor het ?Schmallenbergvirus?. Alle controlemonsters waren
                negatief. Daarom moet aangenomen worden dat het Schmallenbergvirus de oorzaak is
                van de diarree problemen.

                Ingezette infectieproeven in Duitsland zullen hierover
                definitief uitsluitsel geven.
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #9
                  Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland - Virus ook in Nederland gevonden

                  Fragmenten uit de Kamerbrief van Bleker:

                  In Nederland werd in augustus/september 2011 op ruim 80 rundveebedrijven
                  diarree, koorts en melkgiftedaling gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren
                  (GD). De dieren herstelden weer en de oorzaak bleef onduidelijk
                  Op 8 december 2011 bleken 18 van de 50 diarreemonsters
                  positief voor het “Schmallenbergvirus”.
                  Sinds 1 december krijgt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldingen van
                  misvormd geboren schapenlammeren met afwijkingen zoals scheve nek,
                  waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde lammeren worden dood
                  geboren. Levend geboren lammeren zijn niet levensvatbaar. Tot nu toe zijn deze
                  verschijnselen op 20 bedrijven gemeld, verspreid over heel Nederland.
                  Inmiddels is bij de GD ook melding gemaakt van 2 misvormde kalveren van één
                  bedrijf. Van de monsters van de misvormde kalveren is nog geen uitslag bekend.
                  Op basis van een eerste risicoanalyse door het RIVM wordt
                  het risico voor de volksgezondheid door het RIVM gering geacht.
                  Aangezien de lammerperiode nog maar net begonnen is, is een verdere toename
                  van het aantal schapenlammeren met genoemde afwijkingen zeer waarschijnlijk.

                  Daarnaast is niet uit te sluiten dat er binnenkort ook kalveren en geitenlammeren
                  met aangeboren afwijkingen worden geboren.
                  Er is geen (Europese) aangifte of bestrijdingsplicht voor dit virus.
                  Echter, gezien de potentiële impact voor de betrokken bedrijven/sectoren,
                  volg ik de ontwikkelingen nauwlettend.

                  Het nemen van preventieve- of bestrijdingsmaatregelen is op dit moment niet
                  mogelijk omdat het virus nog niet geïsoleerd is en er geen gegevens zijn over
                  infectieroute en verspreiding.
                  [Ik heb] budget vrijgemaakt om nader onderzoek naar dit virus te ondersteunen. Het CVI is al
                  begonnen om de diagnostiek verder te ontwikkelen, epidemiologisch onderzoek op
                  te starten en voorbereidingen te treffen voor mogelijke vaccinontwikkeling.
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #10
                    Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland - Virus ook in Nederland gevonden

                    Zijn bunyavirussen onschuldig voor mensen ?

                    Deze virussen blijken wijd verspreid te zijn in de hele wereld. Ze worden overgebracht door teken, muggen en/of knutten.

                    Ook zijn uit de hele wereld rapporten te vinden die bunyavirussen koppelen aan onverklaarbare koortsen bij mensen, of ook bijvoorbeeld aan hersenontsteking (Californië), of sterfgevallen (China).

                    In Brazilië is Oropouche koorts een veel voorkomende ziekte, de verschijnselen lijken op dengue (knokkelkoorts).

                    Een basisprobleem lijkt te zijn dat het virus wordt onderschat en moeilijk is te vinden. Dat blijkt ook uit de ervaring in Nederland: het lukte de Gezondheids Dienst uit Deventer niet, ze hadden hulp nodig uit Duitsland.

                    Het laatste woord over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van mensen van het Schmallenberg virus is nog niet gezegd.



                    Rapid Detection of Human Pathogenic Orthobunyaviruses

                    Many orthobunyaviruses are underestimated with regard to their potential prevalence and distribution. Snowshoe Hare virus (SSHV), Inkoo virus (INKV), TAHV, and Batai virus (BATV), originally isolated in the United States (14), Finland (30), the Czech Republic (3), and Slovakia (2), respectively, have all been isolated in Siberia (20-22). TAHV and BATV have been isolated in several Western European countries (19), and the isolation of BATV has also been reported in Sudan (24) and India (12).

                    Some orthobunyaviruses have gradually become accepted as etiological agents of growing disease problems. LACV and related viruses from the California serogroup cause about 100 cases of encephalitis per annum in the United States (6). Oropouche fever caused by OROV has developed into the second most common arboviral disease, next to Dengue fever, in Brazil (27).

                    In recent decades, evidence has accumulated indicating that, especially in developing countries, the complex interaction of factors such as the growth of the human population, the accompanying demographic and rapid socioeconomic changes, urbanization, and ecological upheaval contribute to the emergence of new infectious diseases (36).

                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment


                    • #11
                      Re: Exotisch virus maakt koeien en schapen ziek

                      Schmallenbergvirus aangetoond bij schapen en runderen in Nederland

                      PERSBERICHT VAN HET CENTRAAL VETERINAIR INSTITUUT WAGENINGEN UR EN DE GEZONDHEIDSDIENST VOOR DIEREN

                      Schmallenbergvirus aangetoond bij schapen en runderen in Nederland

                      Sinds 1 december krijgt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Door het Centraal Veterinair Instituut Wageningen UR (CVI) is op 15 december in de hersenen van 2 lammeren van een van deze bedrijven het zogenoemde Schmallenbergvirus aangetroffen. In augustus en september van dit jaar heeft de GD diverse meldingen gehad van runderen met diarree en productiedaling. De GD is toen in samenwerking met het CVI onderzoek gestart. Bij recent onderzoek van het CVI op 50 bloedmonsters van runderen is in 18 gevallen het Schmallenbergvirus aangetoond. Daarmee is het zeer aannemelijk dat zowel de misvormd geboren schapenlammeren als de diarreeproblemen en productiedaling bij melkvee door het Schmallenbergvirus zijn veroorzaakt.

                      Zowel de meldingen van diarreeproblemen en productiedaling eerder dit jaar bij melkvee als de meldingen van misvormd geboren schapenlammeren komen uit heel Nederland. Er is geen regio-effect te zien. Op dit moment gaat het om 20 schapenbedrijven met problemen. De misvormd geboren lammeren hebben een scheve nek, waterhoofd en misvormde gewrichten. De meeste dieren worden dood geboren. Bij de meldingen van diarree en productiedaling bij runderen eerder dit jaar ging het om ruim 80 bedrijven. Er is tot nu toe bij de GD ??n melding binnengekomen van twee misvormd geboren kalveren. Of ook hier een relatie is met het Schmallenbergvirus, wordt momenteel onderzocht.

                      Schmallenbergvirus
                      Het Schmallenbergvirus is een virus dat nog niet eerder werd aangetoond. Het virus vertoont gelijkenis met de groep Orthobunyavirussen en meer specifiek met het Shamondavirus en het Akabanevirus, maar is er niet gelijk aan. Van het Shamonda- en Akabanevirus is bekend dat ze voorkomen in Azi?, Australi? en Afrika.

                      Vector-overdraagbaar
                      Het Schmallenbergvirus behoort tot een groep van vector-overdraagbare virusziekten. Meest waarschijnlijke vector is de knut, hetzelfde insect dat het Blauwtongvirus overdraagt. De knut komt in heel Nederland voor. Knutten zijn alleen actief gedurende de zomermaanden en de komende maanden behoren tot de zogenaamde knuttenvrije periode. Gezien het feit dat het een bijzonder mooie nazomer is geweest met zelfs in november nog relatief hoge temperaturen, mag worden aangenomen dat besmetting van (drachtige) dieren tot minimaal half november heeft kunnen plaatsvinden. Daarom moet er rekening mee gehouden worden dat er de komende maanden meer misvormde lammeren en mogelijk ook afwijkende kalveren geboren zullen worden.

                      Diagnostiek
                      Het CVI heeft de RT-PCR gekregen die door het Duitse zusterinstituut FLI is ontwikkeld en gebruikt voor de diagnostiek bij runderen en de misvormde lammeren. Naar verwachting zal de GD binnen korte tijd ook over de duitse RT-PCR kunnen beschikken en dus ook in staat zijn om diagnostiek uit te voeren. Er zijn nog geen testen beschikbaar om afweerstoffen tegen dit nieuwe virus aan te tonen. Daarom is het niet mogelijk om op korte termijn een retrospectief onderzoek te doen om bijvoorbeeld te kijken of deze nieuwe ziekte al eerder aanwezig geweest is in Nederland. De GD en het CVI zullen de komende tijd nauw samenwerken om de diagnostiek verder te ontwikkelen, epidemiologisch onderzoek te starten en te kijken naar mogelijke vaccinontwikkeling. Hierbij wordt ook nauw samengewerkt met het RIVM en het Duitse FLI.

                      Zaterdag 17 december 2011

                      GD Deventer
                      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                      Comment


                      • #12
                        Re: Exotisch virus maakt koeien en schapen ziek

                        Het Schmallenbergvirus is volgens de gepubliceerde informatie gerelateerd aan of een variant van Akabane virussen.

                        Enkele bijzonderheden van Akabane virussen:

                        - Foetussen van koeien, schapen en geiten worden geïnfecteerd, met als gevolg misvormingen.

                        - Bekende verspreidingsgebieden zijn Afrika en Australië.

                        - In gebieden waar het veel voorkomt, zijn de dieren immuun geworden. Op jonge leeftijd worden ze besmet, geen problemen met misvormingen bij het nageslacht als ze dragend worden.


                        - In warme en natte perioden kan het virus zich - via knutten - verspreiden naar andere gebieden, waar dieren minder of niet immuun zijn. Wellicht kan wild (reeën in Europa ?) een rol spelen in de verspreiding.

                        - Er bestaat geen behandeling. Vaccinatie is de belangrijkste optie om de ziekte te bestrijden.



                        Akabane Virus

                        Also Known As: Akabane Disease — AKA — Arthrogryposis Hydrancephaly Syndrome — AH Syndrome — Congenital Articular Rigidity — CAR — Congenital Arthrogryposis and Hydrancephaly Syndrome

                        Introduction

                        Akabane Virus is a member of the bunyavirus family, the largest of all the viral families and thus is related to many other diseases including Rift Valley Fever and Nairobi sheep disease.
                        Akabane is a teratogenic disease, infecting foetuses of cattle, sheep and goats in-utero.

                        Distribution
                        Tropical and temperate regions, particularly Africa where it is thought to be present throughout the continent. Seroconversion in Kenya may be as high as 95% in animals of breeding age. In areas where infection prevalence is extremely high, no pathologic effects are seen.

                        Akabane virus is transmitted by insect vectors, mainly Culicoides midges but also mosquitoes of the Aedes spp. and Culex spp. and some species of tick. Mosquitoes appear to be solely mechanical vectors as no viral replication occurs within them.

                        Signalment
                        Many wild ruminant and equid species have been demonstrated to have antibodies to Akabane virus. Clinical signs though, are only seen in cattle, sheep and goats, but other species may act as amplifying hosts for viral replication.

                        Clinical Signs
                        Arthrogryposis, or joint contracture, ankylosis (inability to straighten the joints), hydrancephaly and less commonly, polioencephalomyelitis are among the congenital signs seen in offspring of infected dams due to the teratogenic effects of Akabane. If the jaw is also malformed (brachygnathia/prognathia) then dysphagia will result. Other congenital lesions seen include cleft palate, lordosis and kyphosis.

                        Neurological effects of the disease manifest somewhat non-specifically as ataxia, recumbency, trembling, opisthotonous, dysmetria, hypermetria, nystagmus and blindness. However, a combination of musculoskeletal deformities and neurological deficits is the trademark of Akabane.

                        Akabane can also result in abortion or births of stillborns if foetal damage is too severe. Infertility and agalactia may also be seen in infected females but this is uncommon.

                        The pathogenesis depends on the timing of infection; the critical periods are 76-249 days in the cow and 30-53 days in the ewe.

                        Diagnosis
                        The sudden onset of large numbers of abortions and clinical signs in neonatal stock as discussed above is highly suggestive of AKA.
                        Viral isolation can be attempted from placental caruncles and foetal fluid, membranes or nervous tissue. It can also be performed from serum/plasma of dams during peak vector activity periods. Virus can be innoculated into cell cultures and identified by Immunofluorescence (IF). PCR is also available.
                        Serologically, many tests are possible but ELISA predominates.

                        Antibodies to AKA may persist for up to 2 years after infection and often do not indicate clinical disease so are of little clinical use.

                        The foetus and placenta from animals infected with Akabane demonstrate subcutaneous petechiation and ecchymotic bleeding. White, turbid spots are apparent on the amnion. Erosions are common between the nares and digits of the foetus. A fibrinous polyarticular synovitis is often accompanied by navel infection, synovitis and other congenital lesions. The limbs are usually locked in position. CNS lesions will be present in the spinal cord, cerebellum and motor spinal nerves.

                        Treatment
                        No treatment is available

                        Control
                        The mainstay is vaccination. Protection should be at a maximum during late spring and early summer when vectors are at peak activity. Inactivated and live forms are available.

                        Vector control and protection/avoidance of animals from vectors are valuable but often impossible due to difficulties identifying vector breeding sites.

                        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                        Comment


                        • #13
                          Re: Exotisch virus maakt koeien ziek in Duitsland - Virus ook in Nederland gevonden

                          Originally posted by Gert van der Hoek View Post
                          Zijn bunyavirussen onschuldig voor mensen ?

                          Deze virussen blijken wijd verspreid te zijn in de hele wereld. Ze worden overgebracht door teken, muggen en/of knutten.

                          Ook zijn uit de hele wereld rapporten te vinden die bunyavirussen koppelen aan onverklaarbare koortsen bij mensen, of ook bijvoorbeeld aan hersenontsteking (Californië), of sterfgevallen (China).

                          In Brazilië is Oropouche koorts een veel voorkomende ziekte, de verschijnselen lijken op dengue (knokkelkoorts).

                          Een basisprobleem lijkt te zijn dat het virus wordt onderschat en moeilijk is te vinden. Dat blijkt ook uit de ervaring in Nederland: het lukte de Gezondheids Dienst uit Deventer niet, ze hadden hulp nodig uit Duitsland.

                          Het laatste woord over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van mensen van het Schmallenberg virus is nog niet gezegd.

                          Volgens diverse bronnen is het Schmallenberg virus een Akabane-achtig virus.

                          Er zijn nog nooit mensen besmet geraakt met een Akabane virus.

                          "Human infections with Akabane virus have not been reported" - bron: http://www.cfsph.iastate.edu/Factshe...fs/akabane.pdf
                          Geen herhaling te verwachten van de Q-koorts epidemie bij mensen.



                          Wel enigszins verontrustend nieuws voor veehouders: tijdens een uitbraak in Japan tussen 1972 en 1975 werden 42.000 abnormale kalveren geboren.

                          Dat wil natuurlijk nog niets zeggen over de situatie in Nederland.

                          Er zijn Akabane vaccins in Australië en Japan, maar het is zeer de vraag of die werkzaam zijn om besmetting met het nieuwe Schmallenberg virus te voorkomen.

                          Mocht blijken dat het nieuwe Schmallenberg virus wijd verspreid is in Nederland: dan worden alle koeien, schapen en geiten "vanzelf" immuun.

                          Als ze dan vervolgens drachtig worden, is er geen probleem. Het probleem van misvormde kalveren en lammeren lijkt zich vooral voor te doen als de moederdieren
                          voor het eerst tijdens de dracht worden besmet. Potentieel gaat het dan om heel veel dieren.


                          Heel informatief artikel (met links naar relevante websites) :

                          Akabane Disease

                          Importance
                          Akabane disease is a viral disease of ruminants that is mainly characterized by
                          fetal damage. Inapparent infections in adults can lead months later to abortions,
                          stillbirths and congenital defects in newborns.

                          Most affected neonates die or must be euthanized. Before vaccines were developed,
                          Akabane disease caused significant economic losses in some countries. Between 1972
                          and 1975, this virus resulted in the birth of more than 42,000 abnormal calves in Japan.

                          A few strains of Akabane virus can also cause outbreaks of encephalomyelitis in calves
                          and adult cattle. The latter syndrome has been considered rare, but in 2006, an outbreak
                          affected nearly 200 cattle in Japan. There is no treatment for Akabane disease.

                          Lees verder: http://www.cfsph.iastate.edu/Factshe...fs/akabane.pdf
                          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                          Comment


                          • #14
                            Re: Exotisch virus maakt koeien en schapen ziek

                            Schmallenbergvirus: ligt de bron in Duitsland of in Nederland?

                            Het rapport van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) doet vermoeden dat de eerste meldingen van ziekteverschijnselen gezien werden bij koeien uit Nederland.

                            In eerste instantie - in de zomer van 2011 - dacht men in Duitsland aan een hernieuwde introductie van het blauwtong virus. In Nederland (Twente) signaleerde men een "soort winterdiarree" bij koeien.

                            De ziekte verspreidde zich over meer boerderijen, in september kreeg het FLI meer meldingen van Duitse bedrijven. In Duitsland noemde de pers het "de Hollandse epidemie".

                            Men kon in Duitsland geen oorzaak vinden van de ziekte, in november lukte het na veel inspanningen, om het virus te isoleren.

                            De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Nederland ontkende een relatie tussen het nieuwe virus in Duitsland en ziekte bij koeien in Nederland.

                            Pas nadat de GD uit Duitsland hulpmiddelen kreeg aangereikt om de juiste testen te doen vond men het virus. Niet alleen bij koeien, maar ook bij schapen.

                            De GD houdt het er voorlopig op dat het in Nederland en Duitsland om 2 verschillende ziektebeelden gaat.

                            Wordt ongetwijfeld vervolgd.
                            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                            Comment


                            • #15
                              Re: Exotisch virus maakt koeien en schapen ziek

                              19 dec 2011

                              10-tallen misvormde lammeren geboren

                              Radio 1 meldde vanochtend dat vandaag weer misvormde lammeren zijn geboren, enkele 10-tallen.
                              Schmallenbergvirus op schapenhouderij Zwolle

                              maandag 19 december 2011

                              ZWOLLE - Op de biologische schapenhouderij van Herman en Marianne van Assen in Zwolle is het Schmallenbergvirus aangetroffen.

                              Staatsecretaris Henk Bleker is onderweg naar Zwolle om met eigen ogen te zien wat het virus teweeg brengt. Op twintig schapenhouderijen in het land zijn misvormde lammeren geboren. "Het bedrijf is niet op slot", benadrukt schapenhouder Van Assen. "Het is ook allemaal nog erg vers. Bij de bevruchting moet er iets mis zijn gegaan. Bij lammeren heb je altijd wel een aantal misgeboorten, maar als er twee of drie tegelijk zijn, weet je dat het niet kosher is. Zo'n anderhalve week geleden hebben we aangegeven dat het niet klopt. Dan blijk je dus dit nieuwe virus in huis te hebben. Het overkomt je, maar mijn grootste zorg is wat er in Nederland gaat gebeuren. Dit is nog maar de voorbode, vrees ik."

                              de Stentor
                              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                              Comment

                              Working...
                              X