Announcement

Collapse
No announcement yet.

Schmallenberg virus maakt koeien, schapen en geiten ziek

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Schmallenbergvirus actief in Nederland


    21-10-2016: Het schmallenbergvirus is weer actief in Nederland. De Veekijker krijgt de laatste weken meer vragen over koorts en diarree bij koeien. Er worden daarnaast bloedmonsters voor zowel gepaard onderzoek op afweerstoffen als voor onderzoek op virus naar GD ingestuurd.

    Virus is tot vijf en zeven dagen na infectie aantoonbaar. Bloedonderzoek toont afweerstoffen aan vanaf acht dagen na een infectie. Met beide onderzoeken is op meerdere bedrijven virus dan wel ontwikkeling van afweerstoffen aangetoond.

    Onze zuiderburen meldden afgelopen week een verworpen kalf met de incidenteel voorkomende aangeboren afwijkingen door schmallenberg virus.

    Het virus duikt op na jaren op beperkte schaal te zijn rondgegaan. Omdat het deel van de veestapel dat de epidemie van 2011 heeft meegemaakt beschermd is, en jongere dieren er in beperkte mate mee in aanraking zijn geweest, is de verwachting dat er minder duidelijke klinische klachten optreden ten opzichte van de epidemie in 2011.

    Preventief is er weinig tegen een schmallenberg virus infectie te doen. Er is een schmallenberg virus vaccin geregistreerd, maar op dit moment niet beschikbaar voor gebruik. De knutten die het virus verspreiden zijn het actiefst in de uren rond zonsondergang. Bij bedrijven met weidegang kan het dus helpen om de dieren eerder op de dag op te stallen in ruim geventileerde stallen, maar dat beschermt de dieren niet volledig.

    Het schmallenbergvirus is weer actief in Nederland. De Veekijker krijgt de laatste weken meer vragen over koorts en diarree bij koeien. Er worden daarnaast bloedmonsters voor zowel gepaard onderzoek op afweerstoffen als voor onderzoek op virus naar GD ingestuurd.
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • Schmallenbergvirus gevonden in het zuidwesten van Schotland

      Onderzoek van tankmelk van Schotse melkveebedrijven heeft uitgewezen dat het Schmallenbergvirus circuleert in het zuidwesten van Schotland. Bij 10 van 50 melkveebedrijven die werden onderzocht konden in de melk antistoffen voor het virus worden aangetoond. Het onderzoek werd uitgevoerd door SAC Consulting Veterinary Services van Scotland?s Rural College en gefinancierd door de overheid.

      Volgens de onderzoekers is het risico voor een infectie van het vee in het noorden en het centrale deel van Schotland aanzienlijk kleiner. Een infectie met het Schmallenbergvirus kan leiden tot misvormd geboren kalveren en lammeren.
      Onderzoek van tankmelk van Schotse melkveebedrijven heeft uitgewezen dat het Schmallenbergvirus circuleert in het zuidwesten van Schotland. Bij 10 van 50 melkveebedrijven die werden onderzocht konden in de melk antistoffen voor het virus worden aangetoond. Het onderzoek werd uitgevoerd door SAC Consulting Veterinary Services van Scotland?s Rural College en gefinancierd door de overheid. Volgens de onderzoekers is het risico voor een infectie van het vee in het noorden en het centrale deel van Schotland aanzienlijk kleiner. Een infectie met het Schmallenbergvirus kan leiden tot misvormd geboren kalveren en lammeren.
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • Afwijkende lammeren gemeld, mogelijk Schmallenberg

        08 JAN 2021

        Drie schapenhouders hebben in dit prille lammerseizoen afwijkende lammeren gemeld bij GD Deventer. Een van hen heeft lammeren ingestuurd. Pathologisch onderzoek wijst uit dat het hier om de ziekte van Schmallenberg gaat.


        De schapenhouders, verdeeld over heel het land, vonden afwijkingen als kromme poten, draainekken en bochels in de rug. Deze afwijkingen kunnen meerdere oorzaken hebben, waaronder het Schmallenbergvirus. Dat wordt door knutten verspreid. De afwijkingen ontstaan in de vroege dracht, tussen dag 25 en dag 60. Bij een drachttijd van 147 dagen betekent dit dat de afwijkingen rond september zijn ontstaan. Toen was het weer warm en knutvriendelijk.

        Ook kalveren

        Opvallend genoeg werden in het derde kwartaal van 2020 ook veel kalveren met aangeboren afwijkingen gemeld. Van de 25 kalveren zijn twee kadavers onderzocht. Bij een daarvan bleek Schmallenberg de oorzaak, bij het andere kalf is dit virus niet aangetoond. Ook een ingestuurd bloedmonster testte negatief. Over het vierde kwartaal is vooralsnog niets bekend.

        Het Schmallenbergvirus is voor het eerst in 2011 aangetoond in Noordwest-Europa. Vanaf eind 2011 werden lammeren en kalveren met aangeboren afwijkingen geboren, dat gebeurde soms in grote aantallen per bedrijf. Door gericht onderzoek is toen veel inzicht in dit op dat moment nieuwe virus verkregen. Zo bleek het virus zich in de zomer en nazomer razendsnel, via stekende insecten, over Nederland te hebben verspreid en bleek de besmettingsgraad zowel op dier- als koppelniveau hoog te zijn.

        In het aflammerseizoen daarna nam het aantal meldingen van aangeboren afwijkingen af. Ook bij runderen, waar dit virus tot kalveren met aangeboren afwijkingen leidt, nam toen het aantal gevallen af. Dat gebeurde ook doordat de schapen en runderen na een infectie weerstand hebben opgebouwd. In de loop der jaren is de weerstand in de populatie geleidelijk afgenomen en krijgt het virus opnieuw een kans op voor problemen te zorgen.

        Voorzichtig met lammeren

        Een woordvoerder van GD Diergezondheid stelt dat GD met de berichtgeving schapenhouders wil waarschuwen om extra voorzichtig te zijn bij de geboorte en oog te hebben voor eventuele afwijkingen. 'Wie in een dergelijk geval uitgaat van een normale geboorte, kan de ooi mogelijk beschadigen.'
        Drie schapenhouders hebben in dit prille lammerseizoen afwijkende lammeren gemeld bij GD Deventer. Een van hen heeft lammeren ingestuurd. Pathologisch onderzoek wijst uit dat het hier om de ziekte van Schmallenberg gaat.<br/>
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment

        Working...
        X