Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bacteri?n worden steeds ongevoeliger voor antibiotica

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bacteri?n worden steeds ongevoeliger voor antibiotica

    Zie ook: Bacteriën beginnen resistent te worden tegen Colistine, een "laatste redmiddel" bij sommige infecties


    Aanpak infecties steeds moeilijker

    maandag 17 nov 2014

    Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

    Bacteriën worden steeds ongevoeliger voor antibiotica die gelden als reservemiddelen. Die middelen worden alleen voorgeschreven als andere antibiotica niet meer werken bij een infectie. Artsen nemen steeds vaker hun toevlucht tot die reservemiddelen bij luchtweginfecties, longinfecties, urineweginfecties, wondinfecties en vooral bloedbaaninfecties.

    Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage over antibioticaresistentie van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) die vanochtend gepresenteerd is in Stockholm. Dat gebeurde ter gelegenheid van de Europese antibioticadag die dit jaar voor de zevende keer gehouden wordt. In Nederland worden dinsdag activiteiten georganiseerd.

    Carbapenem-antibiotica

    De grootste zorgen van het ECDC, een soort Europees RIVM, gaan over resistentie tegen carbapenem-antibiotica. Dat is een groep krachtige antibiotica met weinig bijwerkingen die als laatste redmiddel worden ingezet.

    Door de toenemende resistentie van darmbacteriën als Klebsiella pneumoniae en E. coli en de Acinetobacter-bacteriën, die vooral op de huid voorkomen, tegen bijna alle antibiotica, zijn artsen vaker aangewezen op carbapenems.

    Maasstad Ziekenhuis
    Tussen 2010 en 2013 is de resistentie tegen deze antibiotica in de EU, Noorwegen en Ijsland bij de darmbacterie Klebsiella pneumoniae gestegen van 4,6 naar 8,3 procent.

    In Nederland komt resistentie tegen carbapenems weinig voor. Het gaat bijna altijd om importgevallen uit bijvoorbeeld Griekenland of Italië, de Europese landen waar resistentie voor carbapenem-antibiotica een groot probleem is.

    Zo'n voor carbapenem-antibiotica ongevoelige Klebsiella pneumoniae veroorzaakt in 2010 en 2011 een uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

    Colistine
    Als infecties veroorzaakt worden door bacteriën die ongevoelig zijn voor carbapenem-antibiotica blijven er weinig behandelmogelijkheden over. Behalve combinaties van antibiotica die soms aanslaan en enkele oude in de vergetelheid geraakte antibiotica, zijn dat tigecycline en colistine.

    Tigecycline is een vrij nieuw middel dat vaak niet heel effectief is. Colistine is een oude middel dat vanwege ernstige bijwerkingen nauwelijks meer werd gebruikt. Intussen is het weer van stal gehaald.

    Dit jaar zijn voor het eerste gegevens verzameld over resistentie tegen colistine en vergelijkbare middelen. Bij alle infecties veroorzaakt door Acinetobacter-bacteriën bleek het in vijf procent van de gevallen te gaan om een bacterie die (ook) resistent was tegen colistine. Het ging daarbij wel om kleine aantallen monsters. Ook bij Klebsiella pneumoniae zijn de eerste gevallen van resistentie tegen colistine geconstateerd.

    ESBL
    E.coli-bacteriën zijn een belangrijke veroorzaker van urineweginfecties en van bloedbaaninfecties. In 2013 had 12,6 procent van alle E. coli's die infecties veroorzaken een ESBL bij zich. Dat is een enzym dat de bacteriën ongevoelig maakt voor nagenoeg alle antibiotica.

    In 2010 was dat nog 9,5 procent en in 2009 net iets meer dan 8 procent. Nederland doet het beter dan gemiddeld met ruim vijf procent infecties door ESBL E.coli's.


    Infecties door zo'n bacterie moeten behandeld worden met carbapenem-antibiotica. Omdat het ontstaan van antibioticaresistentie een natuurlijk proces is, leidt dat ertoe dat ook de resistentie tegen carbapenem-antibiotica toeneemt.

    MRSA
    Het enige goede nieuws over antibioticaresistentie komt van de klassieke ziekenhuisbacterie MRSA, de meticilline resistente Staphyloccoccus aureus. Het aantal infecties door deze zeer resistente vorm van de Staphyloccoccus aureus blijft dalen.

    Gemiddeld is het in de EU, Noorwegen en Ijsland nog altijd 18 procent. In Portugal, Italië, Malta, Cyprus, Griekenland, Roemenië en Hongarije ligt het (ver) boven de 25 procent. In Nederland ligt het aantal MRSA-infecties net boven de één procent.

    NOS
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X